Langoitettu pioni
Kirjoittanut nami-hiiri.
Tämä on yksi versio avonaisesta kukasta, jossa heteet ovat ei-syötäviä.
Suosittelen käyttämään kakkuihin/leivoksiin kunnollisia leivontatarvikeliikkeestä ostettuja välineitä!
Kokeilin itse ensin halvempia askartelutarvikeliikkeissä myytäviä rautalankoja ja nauhoja vain todetakseni että niiden kanssa tulee itku ja menee kärsivällisyys. Rautalangoissa ei ole paperista pintaa, johon sokerimassa tarttuisi, joten terälehti alkaa pyöriä langan ympärillä.
Kukkanauha on venyvää ja leveää nauhaa, joka venyessä liimautuu kiinni kiristääkseen rautalangat halutuille paikoille.
Tarvitset:
- Kukka- tai sokerimassaa
- Kukkarautalankaa
- Terälehtimuotit (4kpl)
- Muotoilualusta
- Työvälineet terälehtien muotoilua varten
- Kaulin
- Kukkanauhaa
- Heteitä
- Foliota kuivatukseen
- Silikonialustan
- Katkaisupihdit ja taivutuspihdit (rautakaupasta)
(Tomusokeria)
Levitä muotteja hieman, jotta terälehdet olisivat leveämmät.
Katkaise rautalanka n. 10cm pitkiksi pätkiksi. Käytin 0,6mm rautalankaa.

Pyöritä ensin pieni pallo kukan keskiöksi ja muotoile se ylöspäin kapenevaksi. Taivuta rautalangan pää, jotta keskiö ei ala pyöriä rautalangan ympärillä. Työnnä rautalanka keskiön sisään.
Tein 4-5 terälehteä/koko.
Käytin kukkamassaa, mikä kovettuu nopeammin, mutta jos sen työstäminen tuntuu liian haastavalta niin sokerimassaa on helpompi muotoilla, koska se kuivuu hitaammin.
Kukkamassa kuivahtaa niin nopesti, että hyvin ohuita terälehtiä ei välttämättä tarvitse tukea kuivatuksen ajaksi, vaan ne säilyttävät muotonsa ilmankin. Jos kukkamassaa ei käytä kokonaan, niin se pitää kääriä tiukasti kelmuun ja ilmatiiviiseen pieneen rasiaan. Minulla on näin säilynyt ainakin pari viikkoa. Muista pitää massan paketti kiinni leipoessasi esim. teipillä!
Kauli massasta silikonialustan päällä sen verran, että saat painettua n. 5-10 terälehteä.
Kauli hieman paksummaksi kuin rautalanka.
Laita muovi tai kelmu terälehtien päälle etteivät reunat ehdi kuivahtaa.
Ota muovin alta yksi terälehti kerrallaan ja vedä siihen muotoilutyökalulla viivoja, jotta lehti näyttäisi elävämmältä. Tähän on saatavilla myös erillisiä lehtiruotomattoja.
Ohenna terälehden reunat joko pallopäisellä työkalulla pyörittelemällä tai kuvassa näkyvällä työkalulla "vetämällä" ja samalla painaen -> terälehti venyy ja kihartuu.
Työnnä terälehtien sisään rautalanka n. 2-4cm verran. Ole tarkkana, ettei rautalanka työnny ulos kummaltakaan puolelta.
Asettele kuivumaan aaltolevaksi muotoilemasi folion päälle.
Tee loput terälehdet.
Anna terälehtien kuivua vähintään seuraavaan päivään. Kesällä ja sokerimassasta tehtyjä terälehtiä saattaa joutua kuivattamaan viikon. Jos massa ei ole täysin kuivaa, niin terälehdet murtuvat helposti.
Tomuta halutessasi terälehtiin väriä.
Aloita kukan tekeminen taivuttamalla rautalankoja. Sisempiä tarvitsee taivuttaa vähemmän ja uloimmat voi taivuttaa 90 asteen kulmaan.Tärkeää! Taivuta rautalankaa, älä terälehteä. Pidä pihdeillä kiinni rautalangan juuresta ja paina sormella pitkän varren puolelta.Leikkaa heteet ja asettele kukan keskiön ympärille. Pyöritä kukkanauhaa niiden ympärille. Kun heteet pysyvät paikoillaan aloita terälehtien kiinnitys. Sovita ensin terälehteä paikalleen (ellei sovi, niin taivuta rautalankaa pihdeillä) ja kiinnitä se sitten kukkanauhalla. Älä katkaise kukkanauhaa ennenkuin kukka on kokonaan valmis. Alkuun on helppo laittaa kaksi terälehteä kerrallaan.Jatka 1-2 terälehteä kerrallaan, kunnes terälehdet ovat loppu tai kunnes kuka on saanut haluamasi koon.Pyöritä lopuksi kukkanauha varsien ympärille alas asti.Kukka on valmis!
Vinkki ! Säilytä valmis kukka lasissa. Voit työntää varren myös sienen sisään.
.
Pullapitkon letitys neljällä säikeellä
Kirjoittanut Puukilainen.
Kuvat ja ohjeet lainattu luvalla Paha Kakku-blogista.

Aloitetaan pullataikinan teolla:
Pullapitkot
4 pitkoa á ~500g
- 500g maitoa
- 50g tuorehiivaa
- 125g sokeria
- 10g suolaa
- 4g kardemummaa
- 50-60g kananmunaa
- 1100g puolikarkeita vehnäjauhoja
- 150g voita
Voiteluun kananmunaa tai maitoa tai niiden sekoitusta
koristeluun raesokeria
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa.
Sillä välin kun maito lämpenee, punnitse voita lukuunottamatta kaikki ainekset yleiskoneen pataan tai riittävän suureen kulhoon mikäli vaivaat taikinan käsin.
Hiiva kannattaa murentaa pienemmäksi, mutta sen liottaminen ei ole välttämätöntä, sillä hiivamurenat sekoittuvat kyllä muun taikinan joukkoon vaivausvaiheessa.
Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes sitkoa on muodostunut paljon ja taikina tuntuu jo kivasti kimmoisalta. Yleiskoneella vaivaa pienimmällä teholla (ykkösellä) viiden minuutin ajan tai käsin tehdessä jonkun verran kauemmin tehokkaasti työskennellen.
Lisää huoneenlämpöinen voi taikinan joukkoon. Voita ei kannata sulattaa, mutta sen täytyy olla ihan pehmeää, jotta se sekoittuisi vaivatta taikinan joukkoon.
Jatka vaivaamista koneella vielä ainakin viisi minuuttia, mieluummin seitsemän tai kahdeksan, kunnes taikina on kauniin kimmoisaa ja sileää. Käsin vaivatessa menee taas jonkun verran kauemmin, sillä kone vaivaa ihmistä tehokkaammin. Jos vaivaat taikinaa käsin, taikina kannattaa siirtää kulhosta työtasolle vaivauksen helpottamiseksi viimeistään siinä vaiheessa, kun rasva on sekoittunut taikinan joukkoon. Käsin vaivatessa käytä tehokkaasti molempia käsiä työtasolla työskennessäsi, sillä se paitsi säästää käsiäsi myös selkääsi.
Kun taikina on vaivattu, anna sen levätä 10-15 minuuttia ennen paloittelua.
Taikinan pitäisi tässä vaiheessa painaa melkolailla kaksi kiloa.
Paloittele ja punnitse taikinasta kahdeksan 250g palaa.
Ota kaksi taikinapalaa ja vaivaa ne kahdeksi noin peukalonpaksuiseksi pitkäksi pötköksi. Koita rullata pötköistä mahdollisimman tasaisia kauttaaltaan ja varmista, että ne ovat keskenään samanpituisia.

Aseta pötköt ensin rinnakkain ja sitten kiepauta kaikki päät vieretysten kuten kuvassa.

Nosta vasemmalta katsoen toinen säie ylös.

Heilauta sitten kaikkein vasemmanpuoleisin säie vaakasuoraan oikeaan laitaan kahden oikeanreunimmaisen säikeen ylitse.

Pudota ylösnostettu säie alas kahden alaspäin osoittavan säikeen väliin.

Nosta tällä hetkellä toisena oikealta oleva säie ylös ja vedä aiemmin vaakatasossa ollut oikeanreunimmaisin säie alas muiden viereen.

Heilauta taas kaikkein vasemmanpuoleisin säie vaakatasossa oikeaan laitaan kahden muun säikeen ylitse.

Tässä vaiheessa kuvio toistaa jo samaa opittua kaavaa.
Ylösnostettu säie pudotetaan alas kahden muun väliin, joista se oikeanpuolimmainen nostetaan ylös.
Kun pääsee palmikoinnin rytmiin kiinni, tämän työvaiheen voi tehdä kahta kättä käyttäen samanaikaisesti yhtenä liikkeenä.

Seuraava vaihe on taas laskea vaakatasossa ollut säie alas ja heilauttaa kaikkein vasemmanpuoleisin säie kahden yli oikeaan laitaan.
Tämänkin vaiheen voi hyvin toteuttaa yhtenä liikkeenä kahta kättä käyttäen, jolloin palmikointi sujuu hyvin jouhevasti ja nopeasti.
Näitä kahta vaihetta toistetaan, kunnes palmikon säikeet ovat niin lyhyet, ettei niitä voi enää järkevästi palmikoida.
Keskelle on yleensä muodostunut seitsemän nypylää.

Kun palmikko näyttää tältä, on aika päätellä se.

Hankaa kämmenen syrjällä painaen säikeiden päät tiukasti yhteen, mutta älä katkaise.
Käännä syntynyt pieni häntä palmikon alle piiloon.

Ota valmis palmikko ja rullaa sitä kevyesti pöytää vasten, jotta siitä tulisi muodoltaan vielä aavistuksen pyöreämpi ja tasaisempi.
Asettele leivinpaperoidulle pellille viivasuoraan ja nostata.
Peruskokoisille kotiuunien pelleille tällaisia pitkoja mahtuu kaksi kerrallaan, jotta ne paistuisivat tasaisesti ja hyvin.
Kun pitkot ovat nousseet hyvin, voitele ne kananmunalla tai maidolla (tai niiden sekoituksella) ja ripottele pintaan runsaasti raesokeria.
Paista pitkot 185C asteessa noin 20 minuutin ajan, kunnes pullat ovat saaneet kauniin ruskean värin.
Kirjoittanut: puukilainen
. . .
Kuvat ja teksti lainattu luvalla Paha Kakku-blogista.