Apilankukka

Apilankukan ohje lainattu luvalla Mansikkamäki-blogista.

Kesä on kukkia tulvillaan ja vaikkapa myrkyttömät apilat ovat tuoreina somia kakun päällä ihan sellaisenaan. Kesä ei jatku loputtomiin ja kokeilin tehdä sokerimassasta apilankukkia, joilla voisi koristella kakkuja milloin vain.

Tarvikkeet. Käytin vihreää, valkoista ja tumman vaaleanpunaista sokerimassaa. Massan tulisi olla tuoretta. Minulla oli jotain vanhoja jämiä ja siksi terälehdistä ei tullut niin siistejä (kuivui liikaa). Työstämiseen käytin kukka/lehtityövälinettä sekä kourupäistä marsipaanityövälinettä. Kukkaa on helpompi käsitellä pyöreäpäisen, ison tyllan päällä. Koolla ei ole niin väliä, kunhan tehdessä kanta sopiii sisään. Leikkaamiseen tarvitaan pienet sakset. Paremmat olisivat ne käyräpäiset, teräväkärkiset kynsisakset, mutta niitä en nyt tähän hätään löytänyt.

Vihreästä sokerimassasta pyöritellään pallo. Koko määräytyy siitä, kuinka ison kukan haluaa tehdä.

Valkoinen sokerimassa kaulitaan levyksi.

Vihreä pallo päällystetään valkoisella sokerimassalla ja ylimääräinen massa leikataan pois.

Seuraavaksi kaulitaan pinkki massa ja kietaistaan valkoisen massan päälle.

Kanta leikataan ja pyöritellään tyllaan sopivaksi.

Jos haluaa, niin kukkaa voi sävytellä tomuväreillä jo tässä vaiheessa tai sitten valmiiseen kukkaan.

Saksilla leikataan vieri viereen terälehtiä.

Seuraava kerros on edellisten välistä.

Kukan kanta sujautetaan tyllan sisään.

Kaaripää työnnetään varovasti terälehden alle ja painetaan kukka/lehtityövälineellä päältä. Näin terälehdistä saadaan litteitä.

Jokainen terälehti leikataan kärjestä kahteen osaan, mutta ei aivan juureen asti. Tämän jälkeen terälehtiä voi vielä asetella haluamallaan tavalla  (suppuun tai levittää). Kanta leikataan pois ja jätetään kuivumaan alustalle.

Lehtiä varten käytin tälläistä muottia, mutta saman voi tehdä esim. jollain muulla kukkamuotilla leikaten 3-lehtinen pala tai sitten muotoillen jokainen terälehti erikseen.

Venytin ja ohensin terälehtiä keskeltä ulospäin.

Kaulimella tasoitin pinnan.

Jälleen kukka/lehtityöväline käytössä lehtien kuvioinnissa. Joku muukin sopiva väline käy, esim. marsipaaniveitsi.

Keveitä ja tiheitä vetoja.

Apilanlehden värityksen saa aikaan valkoisella tomuvärillä.

Lehdet kuivumassa.

Valmiit kukat.

Kukkaryhmää varten kannattaa tehdä myös pienempiä kukkia ja nuppuja.

 

 

Ohje ja kuvat luvalla lainattu Mansikkamäki-blogista.

Marsipaaniruusut ilman tarvikkeita

Ylläolevat ruusut ovat saaneet myös suihkauksen helmiäistä.

Ruusuja varten tarvitset vain omat kätöset ja hommaa helpottamaan on hyvä olla jokin katkaisuun soveltuva väline, toki ilmankin pärjää.

Marsipaania työstettäessä on tärkeää pitää kädet puhtaina. Jo yhden ruusun teon jälkeen marsipaania on yleensä tarttunut sormiin niin että tekeminen hankaloituu koska sormet ovat tahmeat. Apuna voi käyttää tomusokeria, peruna- tai maissijauhoja. Niitä olisi kuitenkin hyvä käyttää mahdollisimman vähän, ettei valmiisiin koristeisiin jäisi ikäviä valkoisia tomujälkiä (joita kyllä voi koittaa esim. pehmeällä pensselillä sutia pois).

Marsipaaniruusujen valmistukseen on monia tapoja, mutta tässä yksi hyväksi havaitsemani tapa. Nämä "perusruusut" ovat tehty neljällä terälehdellä.

Muovaa marsipaanista suht samankokoisia palluroita.

Litistä pallurat toisesta reunasta mahdollisimman teräväreunaiseksi esimerkiksi nuolijaa apuna käyttäen.

Voit myös litistää pallurat pakastepussin välissä sormin painellen.

Hieman epätarkka kuva mutta tästä saa suunnilleen havaintoa minkä mallinen yhden lehden tulee olla sivustapäin katsottuna.

Jos tekemäsi lehdet ovat eri kokoisia, aloita ruusun tekeminen pienimmästä lehdestä ja jatka isommilla. Rullaa ensimmäinen lehti toisesta reunastaan itsensä ympärille ja kiepauta hieman toista reunaa ulospäin.

Paina seuraavia lehtiä kämmentä vasten jotta ne saavat kuperan muodon. Voit myös käyttää muotoilusientä apuna mutta se ei ole mitenkään välttämätön.

Suunnilleen tältä pitäisi lehden nyt näyttää.

Liitä toinen terälehti ensimmäisen päälle ja kiepauta taas terälehden reunaa ulospäin.

Liitä kolmas terälehti puoliksi toisen lehden päälle ja kiepauta taas reunaa ulospäin.

Lisää vielä neljäs lehti aiempien lehtien liitoskohdan päälle ja taita reunoja jälleen ulospäin.

Purista varovasti ruusun alapuolelta jotta ruusun voi helpommin irrottaa.

Leikkaa ruususta ylimääräinen kanta irti varovasti nuolijaa apuna käyttäen.

Ruusu on valmis. Tässä vaiheessa ruusun terälehtiä voi halutessaan vielä varovasti muotoilla lisää.

Tässä vielä vaihekuvat vierekkäin ylhäältäpäin. Ensimmäisessä alussa on 1 terälehti, toisessa 2, kolmannessa 3 ja neljännessä on kaikki 4 terälehteä eli oikeanpuoleinen on valmis ruusu.

Tässä samat vaihekuvat sivulta. Ruususta vielä leikkaamatta ylimääräinen kanta pois.

 

Ohje lainattu luvalla Ahonlaita-blogista.

 

Omenaviipalekoristeet

Hedelmistä voi tehdä monenlaisia kauniita koristeita kakkujen ja leivosten päälle. Ylläolevassa kuvassa tekijä innostui ehkä hieman liikaa. ;-D (kirjoitti Tanja itse)

Tässä eräs yksinkertainen ohje jolla saa helposti näyttäviä koristeita omenasta.

Omenoita valitessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota omenoiden tuoreuteen, eivätkä ne saisi olla pehmeitä. Myöskään omenan kuori ei saisi rypistyä jos omenaa hieman puristaa kädessä. Kannattaa myös valita omena jonka kuori on värikäs, esim. vaaleista omenista ei saa niin näyttäviä koristeita.

Omenaan käytettävä veitsi kannattaa olla terävä ja sahalaitainen, tässä esimerkissä käytän isoa leipäveistä. Ota omenasta veitsellä sopivan kokoinen viipale, mitä leveämpi ja syvempi, sitä useamman "kerroksen" voi viipaleesta leikata.

Tee viipaleeseen kaksi viiltoa niin että saat leikattua viipaleesta samanmuotoisen "pikkuviipaleen".

Viilloista pitää tehdä niin syvät että viipale irtoaa nätisti.

Toista sama kuin edellä, jälleen varoen ja niin että viipaleet irtoavat toisistaan.

Tee vielä pieni viipale. Viipaleiden määrä riippuu alkuperäisen omenasta leikatun viipaleen koosta, tässä esimerkissä viipaleita on yhteensä 4.

Näyttävyyden lisäämiseksi viipaleita voi vielä työntää erilleen toisistaan.

Tässä vielä viipaleet sivusta.

Ja kaikki viipaleet erikseen.

Omenaa käytettäessä koristeluissa on hyvä muistaa että omena tummuu nopeasti, siis kuorettomat osat. Kannattaakin heti koristeiden viipaloimisen jälkeen kastaa koristeet esim. kuumassa hyytelösokerissa (pakkauksen ohjeen mukaan tehdyssä "kiilteessä"), tai sutia omenoille ohut kerros kuumaa kiillettä. Näin koristeet voivat jäädä odottamaan hetkeksi sivuun, esim. kunnes kakun lopullinen sommittelu on valmis.

Ohjetta voi soveltaa myös esim. kurkulla:

 

 

Ohje ja kuvat lainattu luvalla Ahonlaita-blogista.

Langoitettu pioni

 

 
 
PIONIN valmistusohje on luvallisesti lainattu Aktiivijäseneltämme 'tonttoli': http://cakeaus.blogspot.ch/2015/12/ohje-langoitettu-pioni.html
 
Tämä on yksi versio avonaisesta kukasta, jossa heteet ovat ei-syötäviä.
Suosittelen käyttämään kakkuihin/leivoksiin kunnollisia leivontatarvikeliikkeestä ostettuja välineitä!
 
Kokeilin itse ensin halvempia askartelutarvikeliikkeissä myytäviä rautalankoja ja nauhoja vain todetakseni että niiden kanssa tulee itku ja menee kärsivällisyys. Rautalangoissa ei ole paperista pintaa, johon sokerimassa tarttuisi, joten terälehti alkaa pyöriä langan ympärillä.
Kukkanauha on venyvää ja leveää nauhaa, joka venyessä liimautuu kiinni kiristääkseen rautalangat halutuille paikoille.
 
 
Tarvitset:
  • Kukka- tai sokerimassaa
  • Kukkarautalankaa
  • Terälehtimuotit (4kpl)
  • Muotoilualusta
  • Työvälineet terälehtien muotoilua varten
  • Kaulin
  • Kukkanauhaa
  • Heteitä
  • Foliota kuivatukseen
  • Silikonialustan 
  • Katkaisupihdit ja taivutuspihdit (rautakaupasta)
(Tomusokeria) 

 

Levitä muotteja hieman, jotta terälehdet olisivat leveämmät.
 
 Katkaise rautalanka n. 10cm pitkiksi pätkiksi. Käytin 0,6mm rautalankaa. 
 

Pyöritä ensin pieni pallo kukan keskiöksi ja muotoile se ylöspäin kapenevaksi. Taivuta rautalangan pää, jotta keskiö ei ala pyöriä rautalangan ympärillä. Työnnä rautalanka keskiön sisään.

 
Tein 4-5 terälehteä/koko.
Käytin kukkamassaa, mikä kovettuu nopeammin, mutta jos sen työstäminen tuntuu liian haastavalta niin sokerimassaa on helpompi muotoilla, koska se kuivuu hitaammin. 
 
Kukkamassa kuivahtaa niin nopesti, että hyvin ohuita terälehtiä ei välttämättä tarvitse tukea kuivatuksen ajaksi, vaan ne säilyttävät muotonsa ilmankin. Jos kukkamassaa ei käytä kokonaan, niin se pitää kääriä tiukasti kelmuun ja ilmatiiviiseen pieneen rasiaan. Minulla on näin säilynyt ainakin pari viikkoa. Muista pitää massan paketti kiinni leipoessasi esim. teipillä!
 
Kauli massasta silikonialustan päällä sen verran, että saat painettua n. 5-10 terälehteä.
Kauli hieman paksummaksi kuin rautalanka. 
Laita muovi tai kelmu terälehtien päälle etteivät reunat ehdi kuivahtaa. 
 
Ota muovin alta yksi terälehti kerrallaan ja vedä siihen muotoilutyökalulla viivoja, jotta lehti näyttäisi elävämmältä. Tähän on saatavilla myös erillisiä lehtiruotomattoja.
 
 
Ohenna terälehden reunat joko pallopäisellä työkalulla pyörittelemällä tai kuvassa näkyvällä työkalulla "vetämällä" ja samalla painaen -> terälehti venyy ja kihartuu.
 
Työnnä terälehtien sisään rautalanka n. 2-4cm verran. Ole tarkkana, ettei rautalanka työnny ulos kummaltakaan puolelta.
 
Asettele kuivumaan aaltolevaksi muotoilemasi folion päälle. 
 
Tee loput terälehdet. 
 
 
 Anna terälehtien kuivua vähintään seuraavaan päivään. Kesällä ja sokerimassasta tehtyjä terälehtiä saattaa joutua kuivattamaan viikon. Jos massa ei ole täysin kuivaa, niin terälehdet murtuvat helposti.
 
Tomuta halutessasi terälehtiin väriä.
 

Aloita kukan tekeminen taivuttamalla rautalankoja. Sisempiä tarvitsee taivuttaa vähemmän ja uloimmat voi taivuttaa 90 asteen kulmaan.
Tärkeää! Taivuta rautalankaa, älä terälehteä. Pidä pihdeillä kiinni rautalangan juuresta ja paina sormella pitkän varren puolelta.

Leikkaa heteet ja asettele kukan keskiön ympärille. Pyöritä kukkanauhaa niiden ympärille. Kun heteet pysyvät paikoillaan aloita terälehtien kiinnitys. 

Sovita ensin terälehteä paikalleen (ellei sovi, niin taivuta rautalankaa pihdeillä) ja kiinnitä se sitten kukkanauhalla. Älä katkaise kukkanauhaa ennenkuin kukka on kokonaan valmis.
 Alkuun on helppo laittaa kaksi terälehteä kerrallaan.
Jatka 1-2 terälehteä kerrallaan, kunnes terälehdet ovat loppu tai kunnes kuka on saanut haluamasi koon.

Pyöritä lopuksi kukkanauha varsien ympärille alas asti.
Kukka on valmis!
  

Vinkki ! 
Säilytä valmis kukka lasissa. Voit työntää varren myös sienen sisään.

 
Ohje on luvallisesti lainattu Aktiivijäseneltämme 'tonttoli': http://cakeaus.blogspot.ch/2015/12/ohje-langoitettu-pioni.html
.

Pullapitkon letitys neljällä säikeellä

Kuvat ja ohjeet lainattu luvalla Paha Kakku-blogista.

 

 

Aloitetaan pullataikinan teolla:

 

Pullapitkot

4 pitkoa á ~500g

 

  • 500g maitoa
  • 50g tuorehiivaa
  • 125g sokeria
  • 10g suolaa
  • 4g kardemummaa
  • 50-60g kananmunaa
  • 1100g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 150g voita

 

Voiteluun kananmunaa tai maitoa tai niiden sekoitusta
koristeluun raesokeria

 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa.
Sillä välin kun maito lämpenee, punnitse voita lukuunottamatta kaikki ainekset yleiskoneen pataan tai riittävän suureen kulhoon mikäli vaivaat taikinan käsin.

Hiiva kannattaa murentaa pienemmäksi, mutta sen liottaminen ei ole välttämätöntä, sillä hiivamurenat sekoittuvat kyllä muun taikinan joukkoon vaivausvaiheessa.

Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes sitkoa on muodostunut paljon ja taikina tuntuu jo kivasti kimmoisalta. Yleiskoneella vaivaa pienimmällä teholla (ykkösellä) viiden minuutin ajan tai käsin tehdessä jonkun verran kauemmin tehokkaasti työskennellen.

Lisää huoneenlämpöinen voi taikinan joukkoon. Voita ei kannata sulattaa, mutta sen täytyy olla ihan pehmeää, jotta se sekoittuisi vaivatta taikinan joukkoon.

Jatka vaivaamista koneella vielä ainakin viisi minuuttia, mieluummin seitsemän tai kahdeksan, kunnes taikina on kauniin kimmoisaa ja sileää. Käsin vaivatessa menee taas jonkun verran kauemmin, sillä kone vaivaa ihmistä tehokkaammin. Jos vaivaat taikinaa käsin, taikina kannattaa siirtää kulhosta työtasolle vaivauksen helpottamiseksi viimeistään siinä vaiheessa, kun rasva on sekoittunut taikinan joukkoon. Käsin vaivatessa käytä tehokkaasti molempia käsiä työtasolla työskennessäsi, sillä se paitsi säästää käsiäsi myös selkääsi.

Kun taikina on vaivattu, anna sen levätä 10-15 minuuttia ennen paloittelua.

 

Taikinan pitäisi tässä vaiheessa painaa melkolailla kaksi kiloa.

Paloittele ja punnitse taikinasta kahdeksan 250g palaa.

 

Ota kaksi taikinapalaa ja vaivaa ne kahdeksi noin peukalonpaksuiseksi pitkäksi pötköksi. Koita rullata pötköistä mahdollisimman tasaisia kauttaaltaan ja varmista, että ne ovat keskenään samanpituisia.

 

 

Aseta pötköt ensin rinnakkain ja sitten kiepauta kaikki päät vieretysten kuten kuvassa.

 

 

 

Nosta vasemmalta katsoen toinen säie ylös.

 

 

Heilauta sitten kaikkein vasemmanpuoleisin säie vaakasuoraan oikeaan laitaan kahden oikeanreunimmaisen säikeen ylitse.

 

 

Pudota ylösnostettu säie alas kahden alaspäin osoittavan säikeen väliin.

 

 

Nosta tällä hetkellä toisena oikealta oleva säie ylös ja vedä aiemmin vaakatasossa ollut oikeanreunimmaisin säie alas muiden viereen.

 

 

Heilauta taas kaikkein vasemmanpuoleisin säie vaakatasossa oikeaan laitaan kahden muun säikeen ylitse.

 

 

Tässä vaiheessa kuvio toistaa jo samaa opittua kaavaa.
Ylösnostettu säie pudotetaan alas kahden muun väliin, joista se oikeanpuolimmainen nostetaan ylös.
Kun pääsee palmikoinnin rytmiin kiinni, tämän työvaiheen voi tehdä kahta kättä käyttäen samanaikaisesti yhtenä liikkeenä.

 

 

Seuraava vaihe on taas laskea vaakatasossa ollut säie alas ja heilauttaa kaikkein vasemmanpuoleisin säie kahden yli oikeaan laitaan.
Tämänkin vaiheen voi hyvin toteuttaa yhtenä liikkeenä kahta kättä käyttäen, jolloin palmikointi sujuu hyvin jouhevasti ja nopeasti.

Näitä kahta vaihetta toistetaan, kunnes palmikon säikeet ovat niin lyhyet, ettei niitä voi enää järkevästi palmikoida.

Keskelle on yleensä muodostunut seitsemän nypylää.

 

 

Kun palmikko näyttää tältä, on aika päätellä se.

 

 

Hankaa kämmenen syrjällä painaen säikeiden päät tiukasti yhteen, mutta älä katkaise.

Käännä syntynyt pieni häntä palmikon alle piiloon.

 

 

 

Ota valmis palmikko ja rullaa sitä kevyesti pöytää vasten, jotta siitä tulisi muodoltaan vielä aavistuksen pyöreämpi ja tasaisempi.

Asettele leivinpaperoidulle pellille viivasuoraan ja nostata.

Peruskokoisille kotiuunien pelleille tällaisia pitkoja mahtuu kaksi kerrallaan, jotta ne paistuisivat tasaisesti ja hyvin.

 

Kun pitkot ovat nousseet hyvin, voitele ne kananmunalla tai maidolla (tai niiden sekoituksella) ja ripottele pintaan runsaasti raesokeria.

 

Paista pitkot 185C asteessa noin 20 minuutin ajan, kunnes pullat ovat saaneet kauniin ruskean värin.

 

Kirjoittanut: puukilainen

. . .

Kuvat ja teksti lainattu luvalla Paha Kakku-blogista.

Lisää artikkeleita...