Leivontablogit esittelyssä - Paha kakku

Paha kakku - blogin taustalta löytyy Pia. Pia on blogannut vuodesta 2011.

Blogi löytyy osoitteesta http://pahakakku.blogspot.fi/

Pia valittiin vuoden 2014 foorumilaiseksi, joten jatkamme blogiesittelysarjaa nyt paha kakku-blogilla.

 

Kuka olet ja mistä lähti innostus bloggaamiseen?

Olen Pia (puukilainen täällä foorumilla), espoolainen leipuri-kondiittori.

Aloitin bloggaamisen eräänlaisena kirjanpitona opiskelujen ohessa ja huomasin pitäväni siitä sen verran paljon, että jatkoin kirjoittelua valmistumiseni jälkeenkin. Viime syksynä tuli viides blogivuosi täyteen ja edelleenkin tykkään tästä harrastuksesta kovasti. Aloitin viime vuoden lopulla täyspäiväisen työn kondiittorina eräässä alan yrityksessä ja se syö aikaani niin paljon, että päivitystahtini on hidastunut, mutta edelleen kirjoittelen blogijuttuja ulos ja leivon viikonloppuisin kaikenlaista kuvattavaksi. Blogin kirjoittaminen on antoisaa puuhaa.

Kuinka sinusta tuli alan ammattilainen / millainen tarina alavalintasi takana on?

Päädyin leipuri-kondiittoriksi pitkän mutkan kautta. Lukion jälkeen lähdin ensin opiskelemaan itseäni kirjansitojaksi ja kokeilinkin sitä alaa jonkun vuoden verran ennen kuin oli pakko myöntää, ettei ala ollut minua varten. Olen ollut ihan pienestä asti innokas leipuri ja käsillätekijä, joten tuntui luonnolliselta kouluttautua tälle alalle. Nyt kolmikymppisenä on ihanaa se, että olen viimein löytänyt sen oman alani ja olen todella tyytyväinen valintaani. Leipuri-kondiittorin työ on toki fyysisesti rankkaa ja aamuherätykset aikaisia, mutta saan työstäni irti niin paljon hyvää fiilistä, että se korvaa sen kaiken.

Mistä ammennat ihanat, makuhermoja herättelevät ideasi?

Leivontaideat tulevat minulle usein niin, että selailen joko nettiä tai leivontakirjoja, näen jotain mielenkiintoista ja kokeilen sitä joko suoraan sellaisenaan tai sitten muokaten. Joskus käy niinkin, että päähän iskostuu ajatus ihan kirkkaalta taivaalta ja sitten on pakko koittaa toteuttaa tämä visio syötävään muotoon. Koitan leivonta-aiheiset ideani ja reseptipohdintani kirjoittaa ylös muistikirjaani, jota sitten selailen, kun kaipaan jotain tekemistä ja inspiraatiota. Saatan aloittaa uuden tuotteen pohtimisen vaikka makuyhdistelmästä. Sitten siirryn miettimään rakenteita ja tekstuureja. Tällä hetkellä koitan pohtia helposti kotona valmistettavaa mousselevyleivosta ja miettiä siihen hyviä kombinaatioita.

Mitä puuhaat keittiössäsi mieluiten tai mitä leivot mieluiten?

Keittiöni on sangen pieni keittokomero, mutta se taipuu yllättävän hyvin leivontaankin, kun käyttää ruokapöytää työtasona. Kenwood mahtuu kuitenkin seisomaan ainoalla tasonpätkällä hyvin ja on aina valmiina toimintaan, kun leivontainspiraatio iskee. Suosikkitointa on vaikea valita. Olen viime aikoina leiponut kaikenlaista laidasta laitaan. Makeat leivonnaiset tuntuvat luonnistuvan käsistäni jotenkin helpommin kuin suolaiset.

Jos jauhot eivät riitä, mitä teet?

Koitan pitää huolen, ettei tuollaisia tilanteita tulisi eteen, mutta jos jokin ainesosa loppuukin yllättävästi, osaan yleensä pitää pään kylmänä ja keksiä kaapista jonkin ainesosan, jolla loppuneen korvata. Leivon pääasiassa gluteenittomia leivonnaisia oman ruokavalioni vuoksi, joten niiden kanssa on onneksi yleensä helpompi kehitellä korvaavia ainesosia kuin vehnän kanssa tehdessä olisi, sillä sekoittelen pääsääntöisesti itse omat jauhoseokseni ja käytän kaupan sekoituksia vain harvoin.

Mikä olisi unelmiesi leipomus, jota et ole vielä tehnyt?

Minulla on itseasiassa lista kokeilua odottavista leivonnaisista. Se on hyvin tiuhaan molemmin puolin kirjoitettu A4-arkki. Ehkä eniten

juuri tällä hetkellä kiehtoo croquembouchen kasaus tai koristekrokaanin valmistus sellaisista vaikeammista projekteista, mutta toisaalta tahtoisin vain päästä kokeilemaan erilaisten moussekakkumakuyhdistelmien pariin ilman huolta kulungeista tai siitä, kuka ne sitten kaikki söisi.

Onko keittiösi täynnä leivontatarvikkeita? Mikä on seuraava hankinta?

Keittokomerooni ei mahdottomasti mahdu ja tehtävälistallani onkin kaappien uudelleenjärjestely, että saisin muutaman lahjaksi saadun kakkuvuoan aseteltua jonnekin järkevästi. Onnekseni en ole leivonta-arsenaalia hamstraavaa tyyppiä, vaan koitan pärjätä yleistyökaluilla niin pitkälle kuin suinkin. Kuiva-aineissa leivontaan tarkoitetut vievät kyllä suurimman tilan ja kaapeissakin leivonnan perustyökalut ovat enemmän esillä, mutta ei niitä mahdottoman paljoa lukumäärällisesti ole. Seuraava hankintani olisi varmaankin jokin silikonimuottilevy mousseleivoksia varten tai sitten suklaamuotteja.

Kun leivot, onko keittiön ovi lukossa? Onko muun perheen viisainta pysyä loitommalla?

Silloin kun leivon tahdon kyllä keskittyä -varsinkin jos on yhtään hankalampi projekti tekeillä. Toisaalta taas tykkään kovasti leipoa kouluikäisen tyttäreni kanssa yhdessä, mutta silloin resepteiksi valikoituvat helpot ja testatut luotto-ohjeet. Leivon kotona mieluiten yksin, mutta otan mielelläni siihen myös tovereita tekemään, jos vain tila antaa myöten. Yleisö tosin monesti hermostuttaa. Tulee kamalat suorituspaineet niskaan, jos joku seisoo vain vieressä katsomassa, kun teen jotain. En usko, että minusta olisi ikinä opettamaan vaikka kakkukursseille.

Mikä on lempileivonnaisesi jonka nautit kahvilassa?

Kahvilassa käyn sen verran harvakseltaan ja kahviloita vaihdellen, ettei minulle ole muodostunut mitään suosikkileivonnaista. Tutkailen kyllä vitriinit pitkään ja hartaasti ja valikoin senhetkisen fiiliksen mukaan, että otanko palan kakkua, piirasta vai täytetyn voileivän. Olen sellainen herkkuhiiri, että useammin napsahtaa lautaselle pala jotain makeaa kuin suolaista. Gluteeniton ruokavalio tuo oman haasteensa kahvilassa käynteihin. Monissa paikoissa on jo aika kiitettävästi kaikenlaista gluteenitonta tarjolla, mikä on hienoa.

Mikä on mielestäsi onnistuneen leivonnaisen salaisuus?

Onnistuneen leivonnaisen salaisuus on harjoittelu, toimiva resepti sekä hyvät raaka-aineet. Harjoittelu on noista se tärkein. Olen sitä mieltä, että lähes kuka tahansa voi onnistua valmistamaan upeita tuotteita, kunhan vain harjoittelee riittävästi. Usein ammattilaisen ja kotileipurin välillä onkin erona vain se harjoittelun määrä.

Blogisi erikoisuus / jotain mitä haluaisit mainita?

Blogini erikoisuus on ehkä se, että kirjoitan ammattilaisnäkökulmasta keskittyen pääasiassa erityisruokavalioleivonnaisiin. Toki resepteissä vilahtelee välillä myös niin sanotut tavallisetkin tuotteet, mutta nykyään useimmiten leivonnaiseni ovat vähintäänkin gluteenittomia.

Haluan ammattini puolesta erikoistua erityisruokavaliotuotteisiin, sillä nykysuomessa erilaiset allergiat ym. ruokavaliorajoitteet ovat paljon tavallisempia kuin aiemmin. Gluteenittomiin ynnä muihin erikoistuotteisiin erikoistuneita kondiittoreja ei Suomessa vielä kovin montaa ole.