Leivontablogit esittelyssä - Paha kakku

Paha kakku - blogin taustalta löytyy Pia. Pia on blogannut vuodesta 2011.

Blogi löytyy osoitteesta http://pahakakku.blogspot.fi/

Pia valittiin vuoden 2014 foorumilaiseksi, joten jatkamme blogiesittelysarjaa nyt paha kakku-blogilla.

 

Kuka olet ja mistä lähti innostus bloggaamiseen?

Olen Pia (puukilainen täällä foorumilla), espoolainen leipuri-kondiittori.

Aloitin bloggaamisen eräänlaisena kirjanpitona opiskelujen ohessa ja huomasin pitäväni siitä sen verran paljon, että jatkoin kirjoittelua valmistumiseni jälkeenkin. Viime syksynä tuli viides blogivuosi täyteen ja edelleenkin tykkään tästä harrastuksesta kovasti. Aloitin viime vuoden lopulla täyspäiväisen työn kondiittorina eräässä alan yrityksessä ja se syö aikaani niin paljon, että päivitystahtini on hidastunut, mutta edelleen kirjoittelen blogijuttuja ulos ja leivon viikonloppuisin kaikenlaista kuvattavaksi. Blogin kirjoittaminen on antoisaa puuhaa.

Kuinka sinusta tuli alan ammattilainen / millainen tarina alavalintasi takana on?

Päädyin leipuri-kondiittoriksi pitkän mutkan kautta. Lukion jälkeen lähdin ensin opiskelemaan itseäni kirjansitojaksi ja kokeilinkin sitä alaa jonkun vuoden verran ennen kuin oli pakko myöntää, ettei ala ollut minua varten. Olen ollut ihan pienestä asti innokas leipuri ja käsillätekijä, joten tuntui luonnolliselta kouluttautua tälle alalle. Nyt kolmikymppisenä on ihanaa se, että olen viimein löytänyt sen oman alani ja olen todella tyytyväinen valintaani. Leipuri-kondiittorin työ on toki fyysisesti rankkaa ja aamuherätykset aikaisia, mutta saan työstäni irti niin paljon hyvää fiilistä, että se korvaa sen kaiken.

Mistä ammennat ihanat, makuhermoja herättelevät ideasi?

Leivontaideat tulevat minulle usein niin, että selailen joko nettiä tai leivontakirjoja, näen jotain mielenkiintoista ja kokeilen sitä joko suoraan sellaisenaan tai sitten muokaten. Joskus käy niinkin, että päähän iskostuu ajatus ihan kirkkaalta taivaalta ja sitten on pakko koittaa toteuttaa tämä visio syötävään muotoon. Koitan leivonta-aiheiset ideani ja reseptipohdintani kirjoittaa ylös muistikirjaani, jota sitten selailen, kun kaipaan jotain tekemistä ja inspiraatiota. Saatan aloittaa uuden tuotteen pohtimisen vaikka makuyhdistelmästä. Sitten siirryn miettimään rakenteita ja tekstuureja. Tällä hetkellä koitan pohtia helposti kotona valmistettavaa mousselevyleivosta ja miettiä siihen hyviä kombinaatioita.

Mitä puuhaat keittiössäsi mieluiten tai mitä leivot mieluiten?

Keittiöni on sangen pieni keittokomero, mutta se taipuu yllättävän hyvin leivontaankin, kun käyttää ruokapöytää työtasona. Kenwood mahtuu kuitenkin seisomaan ainoalla tasonpätkällä hyvin ja on aina valmiina toimintaan, kun leivontainspiraatio iskee. Suosikkitointa on vaikea valita. Olen viime aikoina leiponut kaikenlaista laidasta laitaan. Makeat leivonnaiset tuntuvat luonnistuvan käsistäni jotenkin helpommin kuin suolaiset.

Jos jauhot eivät riitä, mitä teet?

Koitan pitää huolen, ettei tuollaisia tilanteita tulisi eteen, mutta jos jokin ainesosa loppuukin yllättävästi, osaan yleensä pitää pään kylmänä ja keksiä kaapista jonkin ainesosan, jolla loppuneen korvata. Leivon pääasiassa gluteenittomia leivonnaisia oman ruokavalioni vuoksi, joten niiden kanssa on onneksi yleensä helpompi kehitellä korvaavia ainesosia kuin vehnän kanssa tehdessä olisi, sillä sekoittelen pääsääntöisesti itse omat jauhoseokseni ja käytän kaupan sekoituksia vain harvoin.

Mikä olisi unelmiesi leipomus, jota et ole vielä tehnyt?

Minulla on itseasiassa lista kokeilua odottavista leivonnaisista. Se on hyvin tiuhaan molemmin puolin kirjoitettu A4-arkki. Ehkä eniten

juuri tällä hetkellä kiehtoo croquembouchen kasaus tai koristekrokaanin valmistus sellaisista vaikeammista projekteista, mutta toisaalta tahtoisin vain päästä kokeilemaan erilaisten moussekakkumakuyhdistelmien pariin ilman huolta kulungeista tai siitä, kuka ne sitten kaikki söisi.

Onko keittiösi täynnä leivontatarvikkeita? Mikä on seuraava hankinta?

Keittokomerooni ei mahdottomasti mahdu ja tehtävälistallani onkin kaappien uudelleenjärjestely, että saisin muutaman lahjaksi saadun kakkuvuoan aseteltua jonnekin järkevästi. Onnekseni en ole leivonta-arsenaalia hamstraavaa tyyppiä, vaan koitan pärjätä yleistyökaluilla niin pitkälle kuin suinkin. Kuiva-aineissa leivontaan tarkoitetut vievät kyllä suurimman tilan ja kaapeissakin leivonnan perustyökalut ovat enemmän esillä, mutta ei niitä mahdottoman paljoa lukumäärällisesti ole. Seuraava hankintani olisi varmaankin jokin silikonimuottilevy mousseleivoksia varten tai sitten suklaamuotteja.

Kun leivot, onko keittiön ovi lukossa? Onko muun perheen viisainta pysyä loitommalla?

Silloin kun leivon tahdon kyllä keskittyä -varsinkin jos on yhtään hankalampi projekti tekeillä. Toisaalta taas tykkään kovasti leipoa kouluikäisen tyttäreni kanssa yhdessä, mutta silloin resepteiksi valikoituvat helpot ja testatut luotto-ohjeet. Leivon kotona mieluiten yksin, mutta otan mielelläni siihen myös tovereita tekemään, jos vain tila antaa myöten. Yleisö tosin monesti hermostuttaa. Tulee kamalat suorituspaineet niskaan, jos joku seisoo vain vieressä katsomassa, kun teen jotain. En usko, että minusta olisi ikinä opettamaan vaikka kakkukursseille.

Mikä on lempileivonnaisesi jonka nautit kahvilassa?

Kahvilassa käyn sen verran harvakseltaan ja kahviloita vaihdellen, ettei minulle ole muodostunut mitään suosikkileivonnaista. Tutkailen kyllä vitriinit pitkään ja hartaasti ja valikoin senhetkisen fiiliksen mukaan, että otanko palan kakkua, piirasta vai täytetyn voileivän. Olen sellainen herkkuhiiri, että useammin napsahtaa lautaselle pala jotain makeaa kuin suolaista. Gluteeniton ruokavalio tuo oman haasteensa kahvilassa käynteihin. Monissa paikoissa on jo aika kiitettävästi kaikenlaista gluteenitonta tarjolla, mikä on hienoa.

Mikä on mielestäsi onnistuneen leivonnaisen salaisuus?

Onnistuneen leivonnaisen salaisuus on harjoittelu, toimiva resepti sekä hyvät raaka-aineet. Harjoittelu on noista se tärkein. Olen sitä mieltä, että lähes kuka tahansa voi onnistua valmistamaan upeita tuotteita, kunhan vain harjoittelee riittävästi. Usein ammattilaisen ja kotileipurin välillä onkin erona vain se harjoittelun määrä.

Blogisi erikoisuus / jotain mitä haluaisit mainita?

Blogini erikoisuus on ehkä se, että kirjoitan ammattilaisnäkökulmasta keskittyen pääasiassa erityisruokavalioleivonnaisiin. Toki resepteissä vilahtelee välillä myös niin sanotut tavallisetkin tuotteet, mutta nykyään useimmiten leivonnaiseni ovat vähintäänkin gluteenittomia.

Haluan ammattini puolesta erikoistua erityisruokavaliotuotteisiin, sillä nykysuomessa erilaiset allergiat ym. ruokavaliorajoitteet ovat paljon tavallisempia kuin aiemmin. Gluteenittomiin ynnä muihin erikoistuotteisiin erikoistuneita kondiittoreja ei Suomessa vielä kovin montaa ole.

Leivontablogit esittelyssä - Sokerivaltakunta

Sokerivaltakunta- blogin takana häärii Sanja. Sanja on blogannut vuodesta 2013.

Blogi löytyy osoitteesta http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/

Sanja valittiin vuoden 2015 Leivontafoorumilaiseksi, joten blogiesittely on nyt ajankohtainen.

Kuka olet ja mistä lähti innostus bloggaamiseen?

Olen Sanja, kotoisin Bosniasta. Kolmen kouluikäisen lapsen äiti ja äskettäin valmistunut leipuri-kondiittoriksi, herkuttelija, kakkuaddikti. Päivä ilman herkkuja tuntuu siltä kuin ei olisi elänyt lainkaan. Kaupan makeisia tai keksejä en syö makeannälkääni. En ole kuitenkaan totaalisen nirso, joten joskus maistelen uutuuksia. Suklaa sytyttää kaikki aistini ja sulatettuna maistuu entistä paremmalta leipomuksissa!

Blogini oli aluksi tarkoitettu vaan muutamille työkavereilleni, jotka halusivat oppia tekemään muutamia bosnialaisia arkiruokia. Oli niin helppoa laittaa ohjeet ja vaihekuvat sinne, niin kaikki löytäisivät ne sieltä. Kakkujen kuvat laitoin harjoittelumerkeissä. 28.1.2013 postitin ensimmäisen kuvan blogiin. 6.2.2013 Akvaariokakkuni keräsi 8 kommenttia (mm. huippubloggaajistakin) ja yli 200 klikkausta päivässä. Silloin tajusin, että blogiani lukivat muutkin kuin työkaverit. Innostuin kirjoittamaan lisää ja tunne blogin suosion kasvamisesta toi paljon iloa. En voi enää kuvitella elämääni ilman tätä blogia. Se on tärkeä osa minua.

Olet kotoisin Bosniasta, kuinka tämä näkyy leipomisessasi?

Bosnian herkut ovat täynnä pähkinöitä, voita ja suklaata. Jauhot ovat kakkutaikinassa useasti korvattu pähkinöillä ja leivon hyvin usein halusta ja tottumuksesta juuri meidän perinteiden mukaisesti. Suolaiset leivokset ovat monesti tehty filotaikinaan. Ne leipomukset eivät jätä ketään kylmäksi. Oman tuttavapiirin lisäksi niihin ovat ihastuneet myös lapsien kaverit. Myös itse tehdyn filotaikinan ohje löytyy blogistani.

Kuinka sinusta tuli alan ammattilainen / millainen tarina alavalintasi takana on?

Tuntuu kuin olisin leiponut aina. Se on ollut rakasta ja mieluisaa puuhaa. Usein haaveilin työpaikasta missä voisin leipoa koko ajan. Siksi lähdin opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi. Opiskelin oman työni ohella ja kävin silloin työharjoittelussa erilaisissa paikoissa. Tieni oli todella rankka, sillä oli viikkoja jolloin aamuyöstä olin ensin leipomossa 7h tehden rankkaa työtä ja jatkoin seuraavat 8h varsinaisessa työpaikassani vaneritehtaalla. 

Töitä alalla oli hyvin tarjolla, mutta opiskelun aikana tajusin, etten leipomossa olisi ikinä kestänyt ’määräilevää pomoa’. Leipominen on taidetta ja minä haluan leipoa omalla tavallani. Yrittäjäksi en myöskään suunnitellut ryhtyväni, kun en mieluusti leivo samaa kakkua tusina kaupalla, en edes kahta. Pelkäsin myös, ettei se enää olisi ollut hauskaa. Samoihin aikoihin sain monipuolisemman työn tehtaalta, joten tyytyväisenä jatkoin leipomistani harrastuksena.

Mistä ammennat ihanat, makuhermoja herättelevät ideasi?

Yleensä ne ideat syntyvät vasta tekovaiheen aikana. Harvoin suunnittelen tarkasti, lähinnä silloin kun lapsilla on synttärikakuistaan toiveita. Silloinkin monesti viimeistely lipsahtaa kädestäni ja kakuista tulee yllätyksiä, mutta onneksi useimmiten positiivisella tavalla. Jos leivon tuttaville yritän olla tarkka ja toteuttaa toiveet. Onneksi yleensä saan vapaat kädet.  

Mitä puuhaat keittiössäsi mieluiten tai mitä leivot mieluiten?

Niin kuin sanoin jo, harvoin tulee tehtyä samaa leivonnaista kahdesti. Tykkään kokeilla uutta ja yhdistellä eri makuja. Mieluiten leivon suklaisia herkkuja. 

Jos jauhot eivät riitä, mitä teet?

Kuten muutenkin elämässäni: sovellan! 

Ensimmäinen ajatus on luonnollisesti korvata jauhot bosnialaisittain pähkinöillä ja ellei se syystä tai toisesta sovellu, niin juoksen kauppaan. 

Jos asuisin Bosniasta, koputtaisin vain naapurin ovea. Täällä en uskalla.

Mikä olisi unelmiesi leipomus, jota et ole vielä tehnyt?

Kakku, joka kuvailee minua: sellainen mikä nauraa koko ajan. 

Onko keittiösi täynnä leivontatarvikkeita? Mikä on seuraava hankinta?

Pitää miettiä tarkkaan. Kohta ei enää mahdu mitään. Ja kuitenkin kaikkea uutta on kiva kokeilla...

Kun leivot, onko keittiön ovi lukossa? Onko muun perheen viisainta pysyä loitommalla?

Vaativampia koristeita teen yöllä ruokapöydän ääressä. Silloin riittää tilaa, rauhaa ja valoa. Muuten monesti yritän ottaa lapset mukaan, mutta ilmeisesti olen liian vaativa. Vanhin tytär leipoo ainoastaan, kun en ole kotona.  

Keittiössämme ei ole ovea, mutta kukaan ei yleensä eksy sinne, kun olen leipomassa.

Mikä on lempileivonnaisesi, jonka nautit kahvilassa?

Joku suklainen, missä on paljon kreemiä tai moussea.  

Mikä on mielestäsi onnistuneen leivonnaisen salaisuus?

Sama muotti toimi leivonnassa kuten elämässäkin: hyvä mieli, positiivinen asenne, rakkaus ja usko. Pahalla päällä ei kannata astua keittiöön. Silloin ei mikään onnistuu. 

Onko blogissasi jokin "erityisosio", josta haluaisit mainita?

Tietenkin. Blogistani, leivoksien lisäksi, löytyy paljon suolaisia leipomuksia ja hyvää bosnialaista ruokaa, mikä on suhteellisen helppoa valmistaa. Niissä on paljon kasviksia, monipuolista ja erittäin terveellistä. Ne eivät sisällä vahvoja, eikä erikoisia mausteita, lähinnä yrttisuolaa ja mustapippuria. Suosittelen kokeilemaan. Jos olet pelkästään leivonnan ystävä, kokeile vaikka valmistaa itse filotaikina. Se on paljon helpompaa kuin miltä näytää ja kun kerran onnistut ihastut ihan varmasti. Selkeä kuvallinen ohje löytyy blogistani. Monet ovat kiitelleet. 

 

 

Sanjan löytää Leivontafoorumilta nimimerkillä Sokerivaltakunta.

Leivontablogit esittelyssä - Onnelin pikku keittiö

Onnelin pikku keittiö -blogia pyörittää Annalaara. Blogi on ollut aktiivinen jo vuodesta 2010.

Blogi löytyy osoitteesta http://www.onnelinpikkukeittio.fi/ 

Onneli valittiin vuoden 2011 Leivontafoorumilaiseksi, joten oli loogista aloittaa lf-käyttäjien blogiesittelyt hänestä. :)

 

Kuka olet ja mistä lähti innostus bloggaamiseen?

Olen Annalaara, blogista ”Onnelin pikku keittiö”. Olen 37-vuotias lähihoitaja ja tällä hetkellä hoidettavinani ovat lapseni, tytär 8 v., poika 5 v., poika 3 v. ja tytär 5 kk. Muiden leivontablogien katseleminen sekä onnistuneiden leivontakokeilujeni tuoma innostus ja inspiraatio saivat minut aloittamaan bloggaamisen.

Kuinka sinusta tuli - on tullut hyvän makuisten leipomusten "silmänruokaleipuri"?

Ajattelen usein leipomukseni eräänlaisina taideteoksina, joissa pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä. Panostan estetiikkaan, harmoniaan ja parhaani mukaan valokuvaukseen. Rakastan leipomuksia, joiden maun voi aistia vain niitä katselemalla.

Mistä ammennat ihanat, makuhermoja herättelevät ideasi?

Hassulla mielikuvituksellani ei ole rajoja! Keksin usein leipomuksilleni pienen tarinankin. Saan myös ideanpoikasia lasteni mielikuvitusleikeistä sekä katsellessani kuvia leivontablogeista, lehdistä ja kirjoista.

Mitä puuhaat keittiössäsi mieluiten tai mitä leivot mieluiten?

Järjestelen ja siivoilen, jotta on kiva ryhtyä leipomaan tarpeen tullen. Leivon mieluiten kakkuja lasten synttärijuhliin sekä leipomuksia, jotka kumpuavat yhtäkkisen inspiraation kautta.

Mistä tykkäät blogata eniten?

Useimmiten makeista leipomuksista kuten kakuista. Silloin bloggaaminen on mukavaa, jos on onnistunut jossain haastavassa leipomuksessa. Omia reseptejäkin on jännittävää ja hauskaa jakaa muille. 

Jos jauhot eivät riitä, mitä teet?

Leivon miniatyyrileipomuksen, korvaan jauhot jollakin muulla sopivalla ainesosalla tai kipaisen kauppaan ostamaan lisää jauhoja.

Mikä olisi unelmiesi leipomus, jota et ole vielä tehnyt?

Suolaisista karjalanpiirakat ja makeista brookies.

Onko keittiösi täynnä leivontatarvikkeita? Mikä on seuraava hankinta?

Aika paljon niitä on muutaman viime vuoden aikana kertynyt lisää. Määrä on varmaankin kaksinkertaistunut. Kyllä kaapeista silti vielä vähän täyttötilaa löytyy. Seuraavana hankintalistalla on valkoinen, keraaminen kakkualusta.

Kun leivot, onko keittiön ovi lukossa? Onko muun perheen viisainta pysytellä loitommalla?

Useimmiten leivon vaikka perhe pyörisikin ympärillä. Tykkään ottaa lapseni mukaan leivontapuuhiin. Mutta jos kyseessä on tarkkuutta vaativa leipomus, teen sen joko silloin kun lapset ovat menneet yöunille tai kun lastenhoitoapu on taattu.

Mikä on lempileivonnaisesi jonka nautit kahvilassa?

Moussemainen leivos, joko täyteläistä suklaata tai raikkaan hedelmäinen/marjainen.

Mikä on onnistuneen leivonnaisen salaisuus?

Rakkaudella ja innolla leipominen! Minulla onnistumiseen vaikuttaa usein hyvä ennalta suunnittelu ja tarvittaessa harjoittelu. Toisaalta virheenkin kautta voi syntyä yllätyksellisiä, hyviä leipomuksia. Ei esimerkiksi haittaa, jos käpykakun suomut leikkaa vahingossa väärään suuntaan. Silloin siitä voi tulla vaikka siilikakku. Mielikuvitus on tärkeää!

Missä Onnelin blogissa mennään nykyään?

Olen oppinut hirmuisesti reilun viiden blogivuoden aikana leipomisesta ja myös ruoanlaitosta. Olen saanut enemmän varmuutta ja sitä kautta uskallusta kehitellä ja toteuttaa omiakin reseptejä. Nyt juuri leipomiselle jää hieman vähemmän aikaa, koska kotonamme hyörii neljä lasta, joista nuorin on vasta 5 kk. Leivontafoorumin kuukausittaiset haasteet innostavat mukaansa aina, kun vain aika ja oma jaksaminen antaa myöden :) Olen koittanut kehittää omaa blogisivustoani. Nykyään minulla on blogilleni facebooksivut. Oma uusi osoitekin odottaa käyttöä, kunhan saan tulevan, parannellun blogisivustoni käyttökuntoon.

Blogisi erikoisuus?

Olen viime vuosien aikana alkanut korvata valkoisen sokerin Intiaanisokerilla. Blogini kategoriasta löytyy omat otsikkonsa Intiaanisokeria sisältäviin suolaisiin ja makeisiin leipomuksiin.

 

 

Annalaaran löytää Leivontafoorumilta nimimerkillä Onneli78.

  • 1
  • 2