leipä ja leivonta

Lisää
31.03.2010 14:26 - 31.03.2010 14:26 #19529 : aleksi
leipä ja leivonta kirjoittanut aleksi
miten täälä ei ole oikestaan yhtään keskustelua leivän ja sämpylöien ja vastaavien tekemisestä? osaako ihmiset jo kaiken vai onko se jotenkin tylsä aihe vai mikä siinä on?
itse kun leivon lähinnä vain leipää niin vieläkin tuntuu ettei osaa mitään(ja kokoajan tulee tyhmemmäksi).. toivoisin esim. että joku guru kunnolla opettaisi leivän nostatuksesta.. pelkkä "nostata tunti" ei riitä, tahdon tietää miksi ja mitkä aineet tekee mitä ja miten patonkiin saisi ne kauniit viillot joka kerta..

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.03.2010 15:18 - 31.03.2010 15:18 #4824 : Sirkku
Vastaus käyttäjältä Sirkku aiheessa Re: leipä ja leivonta
Miekii oon kaivannu leipäkeskustelua tänne, joten hyvä kun alotit. Tästä riittää varmaan vaik miten paljon kiinnostavaa keskustelua.
Mie oon huomannu, et jos leivän leipomisessa pitää vähänkään taukoa, ni eka leipä sen jälkeen menee yleensä normaalia huonommin. Ihan kuin taikina ois loukkaantunu siitä, ku ei oo pitkään aikaan leiponu.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.03.2010 19:31 - 31.03.2010 19:31 #4831 : Paula
Vastaus käyttäjältä Paula aiheessa Re: leipä ja leivonta

Ihan kuin taikina ois loukkaantunu siitä, ku ei oo pitkään aikaan leiponu.

Hehe

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.03.2010 19:33 - 31.03.2010 19:33 #4832 : Paula
Vastaus käyttäjältä Paula aiheessa Re: leipä ja leivonta

vieläkin tuntuu ettei osaa mitään(ja kokoajan tulee tyhmemmäksi)..

Sen takia alottelijat luulee osaavansa/tietävänsä jo kaiken.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.03.2010 21:01 - 31.03.2010 21:01 #4837 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: leipä ja leivonta
Miuta ottaa päähän toi miun Kitchen Aid artisan ku se mokoma ei vaivaa hyvää sitkoa mihinkään taikinaan. Örr!
Kyl mie sillä aina pyörittelen jonkuu 20min taikinoita mutta se vaan vatkaa niitä omituisesti. Ihankun jotain kananmunia vaahdottais, taikinamöykky vaan pyörii koukun ympärillä. Ärsyttävää. Käsineen sit jatkan vaivaamista niin kauan kunnes käsistä loppuu voimat, ja ne loppuu melko äkkiä. Eikä se riitä mihinkään.

Miul on sellanen perstuntuma et kunnon sitko auttais jo moneen leipään. Tietty on sit niitäkin joihin ei sitkoa tarvita ja reseptissä käsketään vaan tyyliin sekoittamaan aineet äkkiä ja se on siinä.

Mut sitkoa mie kaipaan.

Eli toista masiinaa vaivaamiseen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.04.2010 18:35 - 07.04.2010 18:35 #5028 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: leipä ja leivonta
mä saan kyllä nykyään tolla Kenwoodin koneella ihan sitkon aikaan.. ennen en.. kai siihenkin vaan tulee tatsi.
helpotukseksi kannattaa puolta tuntia ennen vaivausta sekoittaa jauhot ja vesi yhteen ohjeesta, vesi hajottaa jauhoa ja muodostaa sitkoa. toimii ihan oikeasti

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.04.2010 18:37 - 07.04.2010 18:37 #5029 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: leipä ja leivonta

helpotukseksi kannattaa puolta tuntia ennen vaivausta sekoittaa jauhot ja vesi yhteen ohjeesta, vesi hajottaa jauhoa ja muodostaa sitkoa. toimii ihan oikeasti

Tätä pitääkin vissiin kokeilla seuraavalla leipomiskerralla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.04.2010 18:44 - 07.04.2010 18:44 #5033 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: leipä ja leivonta
Ahaa!!!
Aleksin vinkkiä pitää kokeilla, *kiittää*

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.04.2010 12:08 - 08.04.2010 12:08 #5075 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: leipä ja leivonta
ton voi vielä pistää pidemmälle ja säilyttää jääkaapissa sitä jauhon ja veden sekotusta paripäivää ja sitte lisätä loput aineet.. tule tosi hyvä leipä. mulla on blogissa jossain Pain à l'ancienne ohje joka toimii noin. muutenkin sitko tulee paremmin aina kun vesi pääsee vapaasti jauhon kanssa tekemisiin eikä isot määrät täysjyväjauhoja tai leseitä ime sitä, tästä syystä suolankin voi lisätä vaivauksen lopussa vasta.

leipätiedettä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.04.2010 13:54 - 08.04.2010 13:54 #5088 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: leipä ja leivonta
Voisko olla myös niin että jos veden ja jauhot laittaa "likoomaan" reilusti etukäteen niin jauhojen kokonaismäärä on pienempi etukäteen liotetussa taikinassa koska vesi kerkeää paremmin imeytyä jauhoihin? Kun taas silloin jos lykkää kamat suoraan koneeseen ja vaivaus alkakoon, ei jauhot kerkeä niin hyvin vettymään...

Eli pitää vissiin joku grammantarkka resepti pölliä siulta aleksi ja sen mukaan laittaa jauhot likoomaan. Mutta onko jauholaaduissa sitten eroja?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.04.2010 17:17 - 08.04.2010 17:17 #5102 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: leipä ja leivonta
musta tuntuu että jauhoja pitää olla vähän enemmän mutta se määrä on niin pienen pieni ettei sillä ole mitään väliä.

koita vaikka superyksinkertaista patonki reseptiä(joka on kai ihan sama kun maaliskuun haasteessa):
250 g vehnäjauhoja
150 g vettä
ja nuo kylmään
+
5 g suolaa
5 g hiivaa

siitä tulee kaksi pientä patonkia.

jauhoissa jonkun normi vehnän voi musta korvata suoraan vaikka hiivaleipäjauhoiksi mutta jos laittaa vaikka grahamia niin veden määrää pitää alkaa jossain vaiheessa nostamaan. 20% vehnäjauhoista "kuulemma" voi korvata muilla aika huoletta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.04.2010 20:41 - 08.04.2010 20:41 #5112 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: leipä ja leivonta
miehän en tiiä ammattilais näkökulmasta enkä teoriasta mitään. Mutta parhaat leivät olen tehnyt sillä miun haasteleivällä (Helppo ja nopea leipä) Suosittelen kokeilemaan ainakin kerran...

Siinä se alku kolmen minuutin vatkaus tekee taikinasta melkein liimaliisteriä

KOkeilkaa se on huippua! ja 1 tunti 15 minuuttia, niin sulla on tuoretta leipää ei yks vaan kaks kappaletta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 12:11 - 09.04.2010 12:11 #5125 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: leipä ja leivonta
se on varmaan toi kuuma vesi mikä keittää jauhosta puuron ja siksi on liisteriä.. ja samalla hajottaa sitkoa.. muutenkin noin kuumalla vedellä vaan tappaa hiivan.

mun ohjeella saa vaikka tuhat leipää jos vaan laittaa joka määrän perään kolme nollaa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 13:01 - 09.04.2010 13:01 #5126 : Pioni
Vastaus käyttäjältä Pioni aiheessa Re: leipä ja leivonta

helpotukseksi kannattaa puolta tuntia ennen vaivausta sekoittaa jauhot ja vesi yhteen ohjeesta, vesi hajottaa jauhoa ja muodostaa sitkoa. toimii ihan oikeasti


Minä teen useimmiten hiivaleipätaikinan juuri näin. Ja tulee tosi hyvää. Ihan maalaisjärjellä olen ajatellut että pitkä "kuplimisaika" vähentää myös tarvittavan hiivan määrää. Ohje on omalta äidiltäni, joka on pitänyt meidän perheen "leivässä" jo 40 vuotta.

Hiivaleipä

1,5 l vettä
2 pss kuivahiivaa
n.800 g sämpyläjauhoja

Sekoita jauhoihin hiiva ja lisää lämmin vesi.
Anna kuplia 2 tuntia.

5 tl suolaa
3 rkl siirappia
1,5 dl öljyä
6 dl kaurahiutaleita
vehnäjauhoja

Lisää suola, siirappi, öljy ja hiutaleet. Lisää jauhoja vähitellen.
Leivo leiviksi tai sämpylöiksi ja kohota peiteltynä n. 30min.
Pistele leivät ja paista sähköuunissa 200 asteessa tai leivinuunissa.


Ja tosiaan kun vielä leivinuunissa paistaa niin jo on hyvää!!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 13:46 - 09.04.2010 13:46 #5127 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: leipä ja leivonta
muuten noi mutta huomasitko että siis ilman hiivaa.. pelkkä vesi ja jauho.. on tollakin tietenkin etunsa mutta vähän erilaiset. pitkä kuplimisaika(ja lepoaika) tosiaan vähentää hiivan tarvetta ja parantaa makua, voisit varmaan ihan hyvin tiputtaa ton toisen pussin hiivaakin suoraan pois.

ja vaihtaa tuorehiivaan

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 15:24 - 09.04.2010 15:24 #5133 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: leipä ja leivonta
Aleksi, sulla on tosi kivoja leipaohjeita blogissasi! Nyt sina varmaan naet punaista, kun kyselen tammoisia mutta, ongelma on se etten saa tuoretta hiivaa mistaan. Eli mites tuommoinen patonkiresepti jos on 5g tuorehiivaa, pystyyko sen korvaamaan ylipaataan, ja paljollako kuivahiivalla?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 18:52 - 09.04.2010 18:52 #5144 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: leipä ja leivonta
ennää kyllä se kuivakin toimii. se suhde on jokseenkin kuivahiivan määrä kertaa 2,5 on tuoreen määrä.. eli jos pyydetään 5 g tuoretta niin 2 g kuivaa, toisaalta jossain lukee että se kertoin on 3 mutta ei tollanen pikku heitto juuri mitään tee lopulta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 19:52 - 09.04.2010 19:52 #5154 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: leipä ja leivonta


mun ohjeella saa vaikka tuhat leipää jos vaan laittaa joka määrän perään kolme nollaa



Tämähän se oli minun ideani,,,

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.04.2010 08:55 - 12.04.2010 08:55 #5215 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: leipä ja leivonta

ennää

kyllä se kuivakin toimii. se suhde on jokseenkin kuivahiivan määrä kertaa 2,5 on tuoreen määrä.. eli jos pyydetään 5 g tuoretta niin 2 g kuivaa, toisaalta jossain lukee että se kertoin on 3 mutta ei tollanen pikku heitto juuri mitään tee lopulta.


Kiitoksia neuvosta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.04.2010 10:12 - 14.04.2010 10:12 #5262 : Sirkku
Vastaus käyttäjältä Sirkku aiheessa Re: leipä ja leivonta
Mie tein eilen sämpylöitä ja muistin, et täällä vinkattiin et vesi ja jauhot kannattaa ensin yhdistää ja sit ootella vähän aikaa. Enpäs sit jaksanu tulla foorumille asti kurkkimaan ni tein oman pään mukaan: lämpimään veteen pistin ehkä kolmasosan jauhojen kokonaismäärästä ja annoin seistä kymmenisen minuuttia. Miusta se jo vaikutti jonkin verran, ainaki sämpylät nous tosi komeesti

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.04.2010 11:15 - 14.04.2010 11:15 #5267 : Pioni
Vastaus käyttäjältä Pioni aiheessa Re: leipä ja leivonta

muuten noi mutta huomasitko että siis ilman hiivaa.. pelkkä vesi ja jauho.. on tollakin tietenkin etunsa mutta vähän erilaiset. pitkä kuplimisaika(ja lepoaika) tosiaan vähentää hiivan tarvetta ja parantaa makua, voisit varmaan ihan hyvin tiputtaa ton toisen pussin hiivaakin suoraan pois.

ja vaihtaa tuorehiivaan


Äidin alkuperäisessä ohjeessa hiivaa onkin vähemmän, 4l nestettä ja 1 hiivapala. Minä käytän kuivahiivaa aina kun tuoretta ei satu kotoa löytymään =)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.04.2010 11:23 - 14.04.2010 11:23 #5268 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: leipä ja leivonta
Tooooosi tyhmä kysymys tähän väliin Jos ja kun sekoittaa veden ja jauhot etukäteen ja myöhemmin vasta loput, niin silloinhan neste ei ole enää lämmintä, eli tässä tapauksessa hiiva ilmeisesti sekoitetaan tuohon kylmään (?) seisoneeseen "seokseen"? Vai kuinka hiivan lisäys tähän tapahtuu? Kuivahiivan tai tuorehiivan..

Hmmm... Tunnen itseni ehkä hieman hölmöksi kun en tajua

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.04.2010 11:29 - 14.04.2010 11:29 #5270 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: leipä ja leivonta

Jos ja kun sekoittaa veden ja jauhot etukäteen ja myöhemmin vasta loput, niin silloinhan neste ei ole enää lämmintä, eli tässä tapauksessa hiiva ilmeisesti sekoitetaan tuohon kylmään (?) seisoneeseen "seokseen"? Vai kuinka hiivan lisäys tähän tapahtuu? Kuivahiivan tai tuorehiivan..

Tuorehiiva kannattaa aina laittaa kylmään veteen/taikinaan, koska jos laittaa lämpimään niin se hiivan aiheuttama nousu estää vaivausprosessia.

Kuivahiivahan vaatii sen 42 asteen lämpötilan lähteäkseen käyntiin.

p.s. laitoin tässä yhtenä päivänä jauhot + vedet "likoomaan" ja ne sai olla siellä jääkaapissa 4 päivää kunnes sitten vasta muistin ostaa hiivaa. Tuli napakka taikina ja hyvät kuplat.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.04.2010 19:33 - 14.04.2010 19:33 #5280 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: leipä ja leivonta
marika: siihen vesi-jauho taikinaan siis vaivataan mukaan vaan loput aineet eli ainakin suola ja hiiva. eli jos yleis kone niin mittää sinne jauhot ja veden ja pyöräyttää pari kertaa että ne menee sekaisin ja antaa sen taikinan olla vähän aikaa, sitte lisää loput ja käynnistää masiinan(tai kädet)

ei se nousu sinänsä estä vaivausta vaan enemmänkin nousee jo vaivauksessa ja väsyy eikä jaksa enää sitte kun olisi sen aika.. kylmällä nesteellä on tietty pidempi nousuaika joka parantaa makua ja aikalailla kaikkea mahdollista leivässä. sen kuivahiivankin voi ihan hyvin pistää kylmään



yksi pala hiivaa neljään litraan on jo kyllä tosi vähän.. toimiihan se tietty

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.04.2010 20:31 - 14.04.2010 20:31 #5192 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: leipä ja leivonta
aleksi, hyvä kun korjasit...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.270 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017