Mistä suklaasta teet konvehteja? + höpinää suklaalaaduista

Lisää
27.11.2009 10:33 - 27.11.2009 10:33 #2450 : serenah
Mä ostin eilen mittarin ja ajattelin nyt ruveta tätä rakettitiedettä opiskelemaan woohoo saa nähä mitä tästäkin tulee tietystikkin silikonimuotilla ja fasun sinisellä jos niistä tulee ees jonkun makuisia/näköisiä ni sit vois hakea parempaa suklaata ja kokeilla oikeita muotteja.

Mä muuten käytän aina taloussuklaata ko teen jotain leipomusjuttuja, tykkään sen mausta..mutta siis jackykin on hyvää joten ehkä se selittää jotain

Noista täytteistä oli tosi vähän kukaan mitää sanonu et oisko hyviä ehdotuksia muit ko ganache?

Ja miten hitossa tehdään nougattia siis sitä semmosta dubbel nugaan tyyppistä pehmeetä herkkua? vai tehääkö mitenkää

*muoks. joo ja ihan sikana taas hymiöitä *

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.11.2009 14:19 - 27.11.2009 14:19 #2460 : aleksi
se dubbel nougatin tyylinen juttu ei muuten varsinaisesti ole nougatia vaan praliinimassaa.
yksinkertaisuudessaan se tehdään näin:
1) paahda mantelit
2)keittele sokerisiirapista karamellia johon sekoitat pähkinät ja anna jäähtyä
3) murskaa mixerillä jauhoksi
4)jauhe kuumenee mixerissä ja muuttuu lähes nesteeksi, lisää maitosuklaata.

monia täytemassoja saa tohon malliin tehtyä, oikesti ne on hankalampia kyllä.

suklailla kannattaa tehdä tryffeleitä, testailla eri suklaia ja niiden sekotuksia. ja muistaa että tollaset on aina oikestaan parempia mitä löysempiä ovat kunhan pysyvät kasassa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.01.2010 09:17 - 06.01.2010 09:17 #2846 : safkaseireeni

Makuja on monia ja maistelemalla varmastikin kehittyy huomaamaan paremmin noita vivahteita. En oo mikään suklaa-asiantuntija, mutta muutaman kerran oon saanu mieheltä tuliaisia Belgian suunnalta(konvehteja, käsintehtyjä). Silti mä vaan vankasti kannatan Fasun sinistä.

Tosin tämmösena suklaaholistina, en kieltäydy kyllä mistään suklaasta.


Yleensä ottaen belgialaisessa suklaassa ei ole hienoa kuin kääreet. Silkkaa markkinointia: suurin osa tänne tuotavasta belgialaisesta suklaasta on täyttä bulkkia, ylisokeroitua feikkiaromista markettisuklaata siinä missä jauhoisen äitelä Fazerin sininenkin. Eihän kukaan luule, että esim. kaikki ranskalaiset viinit olisivat huippuviinejä koska ne ovat ranskalaisia. Mistä tämä belgialaisen suklaan ylivoimaisuusharha sitten oikein tulee?

Komppaan aiempia keskustelijoita siinä, että kitkerältä maistuva tumma suklaa on aina huonolaatuista. Jopa 90% tumma suklaa voi laadukkaana olla pehmeää kuin maitosuklaa. Pehmeyden ei tulisi syntyä liiasta maitojauheesta ja sokerista ja kaakaovoin vähäisyydestä, vaan oikein käsitellyistä ja laadukkaista kaakaopavuista.

Saa Fazerin sinisestä tietty tykätä, en sille itsekään ole immuuni, mutta on hyvä tiedostaa että laatusuklaata se ei ole, vaan joissain maissa ei vielä 10-15 vuotta sitten olisi sitä edes suklaa-nimellä saanut myydä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.01.2010 14:56 - 19.01.2010 14:56 #3236 : Paula
Mihin käytätte taloussuklaata ja miksi?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.01.2010 18:34 - 19.01.2010 18:34 #3261 : tuh
Mä en käytä taloussuklaata (enää) mihinkään. Joskus muksuna muistan että siitä tehtiin vähän hienompaa kaakaota välillä (muutama pala suklaata ja lämmintä maitoa, namnam), ja leivontaan sitä voi käyttää, mutta se maku ei kyllä oo mikään paras mahdollinen nyt kun on tutustunut oikeeseen suklaaseen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.01.2010 19:13 - 19.01.2010 19:13 #3264 : Suklaasydän

joo eipä sitä tosiaan tarvitse.. se on muutenkin ihan kummallista, ihan kun kovetettua jotain jakki-makupalaa


Hih, enpä oo aiemmin asiaa ajatellut, mutta se tosiaan maistuu jakki-makupalalta. Ja pienenä en voinut sietää sitä tummaa versiota niistä. Pienenä en kyllä tykännyt taloussuklaastakaaan, joten siinäpä se yhteys.

Taloussuklaata käytän kyllä jonkin verran leivonnassa, esim. suklaamousse-kakuntäytteissä ja joskus spritsauksessa. Vaikka jälkimmäisessä taitaa Pandan tumma olla parempaa. Oli miten oli, eihän nuo kaksi mitään loistosuklaita ole, mutta en kyllä ole vielä törmännyt mihinkään hyvään tummaan suklaaseen. Kitkeriä ovat vaikka miten maiskuttelisi. Pitää ehkä testata noita täällä mainittuja kalliimpia merkkejä, josko ne olisi yhtään parempaa laatua.

Ja jotta ei ihan aihetta sivuttaisi, niin konvehteja olen tehnyt pandan tummasta ja valkoisesta niitä marmoroiden sekaisin. Muottina käytin Ikeasta ostettua sydän-jääpalamuottia, mutta vaikka temperoin suklaat niin ei niihin kyllä kiiltävää pintaa tullut. Että siinä mielessä en henk.koht. voi suositella näitä Ikean muotteja konvehtien tekoon...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.01.2010 19:46 - 19.01.2010 19:46 #3267 : tuh

Ja jotta ei ihan aihetta sivuttaisi, niin konvehteja olen tehnyt pandan tummasta ja valkoisesta niitä marmoroiden sekaisin. Muottina käytin Ikeasta ostettua sydän-jääpalamuottia, mutta vaikka temperoin suklaat niin ei niihin kyllä kiiltävää pintaa tullut. Että siinä mielessä en henk.koht. voi suositella näitä Ikean muotteja konvehtien tekoon...


Silikonimuotilla ei saa koskaan yhtä kiiltävää tulosta kuin kovalla muovilla. Että temperointi on ehkä ollut oikein mutta vika on muotissa. Muovin kanssa tulee parhaimmillaan tällaista jälkeä (puolipallokonvehdit on siis muottiin tehtyjä, muut ei)]http://4.bp.blogspot.com/_wP7F58tfkEE/S1NYzkrsiaI/AAAAAAAAAKw/d1PFxwhhBcQ/s320/konvehdit.jpg[/img]

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.01.2010 08:02 - 20.01.2010 08:02 #3292 : Paula
Itsekin käytin taloussuklaata (leivontaan) pentuna, mutten enää nykyisin. En pidä sen mausta ja se on kalliimpaa kuin muut halvemmat tummat suklaat. Kysyinkin syitä sen käyttöön, kun en itse niitä keksinyt. Onko koostumus-/käyttäytymiseroja tms.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
23.03.2010 11:25 - 23.03.2010 11:25 #4638 : tonttoli
Miksi Fazerin laatua haukutaan? Olen niin aloittelija näissä suklaa-asioissa, etten aineksista ja tekotavoista ymmärrä. Eli sen takia en ole ymmärtänyt minkä takia sen pitäisi olla hunompaa, kun hyvältähän se maistuu..
Joskus, kun sattumalta eksyin Porvoossa olevaan Anton&Anton-liikkeeseen ostin suklaata, jonka merkkiä Aleksi oli jossain juuri lukemassani blogissa kehunut. Enää en sitä merkkiä muista, mutta pahaa se oli.

Minulla on myös kokemusta Ikean silikoni(jääpala)muoteista. Niissä ei ole aivan tasainen pinta ja niissä tehdyt konvehdit eivät ole kiiltoa nähneetkään Harmi, kun olivat suht jämäkät ja helposti kopautettavat.
Muilla omistamillani silikonimuoteilla saa kyllä hienon kiiltävän pinnan, mutta koppauttamiseen niistä ei ole.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
23.03.2010 16:34 - 23.03.2010 16:34 #4651 : tuh
Nyt kun mietin niin on oikeestaan vähän hassua puhua hyvästä ja pahasta suklaasta vaikka mä oon varmaan ite sortunut siihen aika monta kertaa. Fazerin sinistä kuvailisin sanoilla tunkkainen, vanha ja suolainen. Esim. Valrhonalla on yksi ihan älyttömän hyvä jonka nimeä en millään saa mieleen, jota taas kuvailisin sanoilla suklainen ja karamellinen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.03.2010 20:43 - 24.03.2010 20:43 #4690 : aleksi
hyvällä suklaalla mä en ainakaan suoraan tarkota niiku pahan suklaan vasta kohtaa vaan laadukasta ja joku fasun sininen ei musta ole kovin laadukasta koska se tosiaan on tosi karheaa ja kiteistä ja se ei varsinaisesti maistu juuri miltään. oon kyllä sitte maistanut oikeesti tosi pahojakin.

valrhonalla on ainakin tosi karamellinen sellanen kai uusi jonka nimi onkin joku caramel tai vastaavaa.. tosi herkullinen maitosuklaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.03.2010 21:52 - 24.03.2010 21:52 #4691 : tuh
Mä veikkaan että se mun suosikki oli Tanariva. Pitää käydä ehkä muistelemassa ja ostamassa jotain namia sieltä valrhonan kaupasta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.03.2010 19:01 - 30.03.2010 19:01 #4815 : Anonymous
Ovatko täällä ammattilaiset maistaneet Ekolossa myytäviä suklaita?
Esimerkiksi Vivanin suklaita, Plamilin suklaita, Bonvita suklaita, Organic Meltdown suklaita?
http://www.ekolo.fi/nettikauppa/show.php?main=herkut&sub=suklaalevyt
Vivani on huomattu kitkeräksi, mutta se sopii leivontaan juuri sen hyvin vahvan maun takia ja kun leivokseen tulee sitten aina erikseen makeus. Plamilin suklaat ovat oikein hyvänmakuisia, mutta en ole varma ovatko ne leivonnassa liian lievän makuisia.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.03.2010 14:21 - 31.03.2010 14:21 #4823 : aleksi
vivanin suklaat on hyviä perushyviä suklaita ja ainoita tollasia jotka mainostaa itteään ekona jotka on hyviä, muut on lähinnä aika roskaa. olen siis maistanut niitä kahta tumminta.. eikä ole kitkeriä yhtään

ja se tanariva on todella hyvä.. ihan mieli maitosuklaita.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2010 18:33 - 19.04.2010 18:33 #5377 : mare78
Ihan parhaita konvehteja on minttusuklaakonvehdit. Ja ihania tryffeleitä olen ostanut suklaamestareilta Tampereelta..harmi kyllä ovat lopettaneet suklaan valmistuksen..

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.05.2010 12:10 - 01.05.2010 12:10 #5718 : safkaseireeni

Ovatko täällä ammattilaiset maistaneet Ekolossa myytäviä suklaita?
Esimerkiksi Vivanin suklaita, Plamilin suklaita, Bonvita suklaita, Organic Meltdown suklaita?
http://www.ekolo.fi/nettikauppa/show.php?main=herkut&sub=suklaalevyt
Vivani on huomattu kitkeräksi, mutta se sopii leivontaan juuri sen hyvin vahvan maun takia ja kun leivokseen tulee sitten aina erikseen makeus. Plamilin suklaat ovat oikein hyvänmakuisia, mutta en ole varma ovatko ne leivonnassa liian lievän makuisia.


Luomu tai organic -termi suklaan nimessä aiheuttaa kyllä aikamoista skepsismiä ainakin meikäläisellä, yleensä ottaen luomusuklaat ovat aika kaameita. Kitkerää, huonosti jalostettua ja kehnolaatuista suklaamassaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.05.2010 12:15 - 01.05.2010 12:15 #5719 : safkaseireeni

Miksi Fazerin laatua haukutaan? Olen niin aloittelija näissä suklaa-asioissa, etten aineksista ja tekotavoista ymmärrä. Eli sen takia en ole ymmärtänyt minkä takia sen pitäisi olla hunompaa, kun hyvältähän se maistuu..


Joskus, kun sattumalta eksyin Porvoossa olevaan Anton&Anton-liikkeeseen ostin suklaata, jonka merkkiä Aleksi oli jossain juuri lukemassani blogissa kehunut. Enää en sitä merkkiä muista, mutta pahaa se oli.


Fazeria ei voi pitää laatusuklaana, koska:
a) Fazerin käyttämä suklaamassa on heikkolaatuista Forasteroa
b) Fazerin käyttämät makuaineet eivät ole useinkaan aitoa tavaraa (esim. oikeaa vaniljaa)
c) Fazer käyttää suklaissaan lukuisia lisäaineita, jotta ne säilyisivät ties kuinka pitkään (laadukas suklaa on tuoretavaraa, ei kaksi vuotta säilyvää muovista karkkia)
d) Suklaamassan kehnoa laatua peitetään runsaalla määrällä sokeria
e) Harhaanjohtava markkinointi (erityisesti Nordic Gourmet -sarja joka ei ole gourmeeta nähnytkään)
f) Iso osa Fazerin suklaiden rasvasta ei ole kaakaovoita, kuten kuuluisi, vaan muita kasvirasvoja. On siis kyseenalaista täyttääkö esim. Fazerin sininen edes "täyssuklaan" määritelmää monin paikoin.
g) Täytesuklaiden täytteet ovat ylisokerisia, esanssisia, keinoaromiaineita hyödyntäviä ja ne peittävät itse suklaan maun täysin.

Tiivistettynä voisi todeta, että iso osa Fazerin "suklaa"tuotteista on karkkia, ei oikeaa suklaata.

Ei kannata tuomita kaikkea laadukkampaa suklaata sillä perusteella, että on maistanut yhden firman yhtä tuotetta. Tuskinpa tykkäät kaikista Fazerinkaan suklaatuotteista? Vahlronalla on pari laatua, joita en siedä ja pari, joiden perässä laahautuisin vaikka lasimurskan yli paljain polvin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.05.2010 14:33 - 01.05.2010 14:33 #5723 : aleksi
vaikka en sinhisestä pidäkään niin pitää vähän korjata.. se ei tosiaankaan sisällä lisäaineita, vääriä rasvoja tai suurempia määriä sokeria kun muissakaan 30% suklaissa.. suolaa siinä sen sijaan on joka ei kuulu suklaaseen.

forestario pavutkaan ei ole tae huonosta suklaasta, roskaa saa vaikka parhaimmasta chuaosta aikaan.

..nordigit oli kyllä tosiaan säälittäviä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.05.2010 07:04 - 03.05.2010 07:04 #5769 : safkaseireeni
>"Tummat suklaat maistuvat jotenkin pistäviltä ja todella voimakkailta. Vai onko olemassa
>sellaista tummaa suklaata joka ei ole kitkerää, aleksi? Vai johtuuko se vaan makuhermoista "

KYLLÄ ON, nimittäin kaikki LAADUKKAAT tummat suklaat.

Tämä on se raivostuttavin harhaluulo, joka kaikilla pelkästään Fazerin&kumppaneiden huonolaatuisia tummia suklaita natustelleilla on. Hyvä tumma suklaa ei ole kitkerää, ei maistu palaneelta, ei ole "liian voimakasta". Laadukas tumma suklaa voi jopa 80% versiona maistua ihan yhtä pehmeältä kuin esim. Fazerin sininen. Tämän voin vahvistaa ihan omasta kokemuksesta. Maistakaa niitä oikeasti parempia suklaita, ja yleistäkää sitten kaikki tumma suklaa kitkeräksi/pahaksi jne jos vielä voitte.

Tein kerran Lindtin "gourmet" tummasuklaasta kakun, meni pilalle koska maistui palaneelta. Kuten kyseinen "gourmet" tummasuklaa jo itsessäänkin maistui, eli kurmeeta oli vain käärepaperi.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.05.2010 07:09 - 03.05.2010 07:09 #5770 : safkaseireeni

vaikka en sinhisestä pidäkään niin pitää vähän korjata.. se ei tosiaankaan sisällä lisäaineita, vääriä rasvoja tai suurempia määriä sokeria kun muissakaan 30% suklaissa.. suolaa siinä sen sijaan on joka ei kuulu suklaaseen.
forestario pavutkaan ei ole tae huonosta suklaasta, roskaa saa vaikka parhaimmasta chuaosta aikaan.
..nordigit oli kyllä tosiaan säälittäviä



Fazun sinisen tuoteloste on kolme kertaa pidempi kuin monien esim. Amedein tuotteiden. Miksi, jos se ei kerran sisällä turhia lisä/sidosteaineita jne?

30% suklaan "suklaudesta" nyt ylipäätään voi olla montaa mieltä. Karkkia, ei suklaata.

Suolan suklaaseen sopimisesta olen samaa mieltä perussuklaamassan suhteen. Täytesuklaissa sitä taas on monikin laatutalo käyttänyt hyvällä menestyksellä esim. jo klassikoksi muodostuneessa caramel& sea salt -kombinaatiossa.

Forasterosta saa kyllä tosiaan jalostamalla kohtuullista, mutta hyväkään forasterosuklaa ei asiantuntijoiden mielestä vaikuta voivan yltää laadukkaampien papujen tasolle. Chuao ei ole käsittääkseni papu; en ole ainakaan missään törmännyt muihin lajikkeisiin kuin criollo, trinitario ja forastero. Oikaise jos puhun pehmeitä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.05.2010 11:07 - 03.05.2010 11:07 #5778 : aleksi
amadeihin on aika turha musta verrata, sehän on yksi maailman parhaita suklaafirmoja.. ja myös yksi niistä parista jotka ei käytä lesetiiniä suklaissa. eikä se fasun niin pitkä ole:
maito, sokeri, kaakaovoi, kaakaomassa, soijalesitiini, ruokasuola, vanilja, vanilliiniaromit
suola ja aromi on ainoat mitkä eroaa laatusuklaasta jos vaan tota tuijottaa.

voihan sitä tietty sataprossasia vaan syyä jos tahtoo lyhyen sisällysluettelon

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.05.2010 12:07 - 03.05.2010 12:07 #5779 : tuh
Ja fasun sinisessä mua epäilyttää maito. Siis ei maitojauhe, vaan ihan vaan maito. Ihan fasun tehtaalla joku täti kertoi ylpeänä että fazerin sinistä varten tehtaalle kuskataan pari rekallista maitoa meijeristä - oon miettinyt että miten ne tekee maitosuklaan kun tavismaitohan sisältää aika paljon vettä, kai niiden on jotenkin pakko haihduttaa se tai sitten käyttää vaan jotain taikatemppuja...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.05.2010 12:17 - 03.05.2010 12:17 #5781 : TaikinaTaivas

Ja fasun sinisessä mua epäilyttää maito. Siis ei maitojauhe, vaan ihan vaan maito. Ihan fasun tehtaalla joku täti kertoi ylpeänä että fazerin sinistä varten tehtaalle kuskataan pari rekallista maitoa meijeristä - oon miettinyt että miten ne tekee maitosuklaan kun tavismaitohan sisältää aika paljon vettä, kai niiden on jotenkin pakko haihduttaa se tai sitten käyttää vaan jotain taikatemppuja...


Kyllä ne alan ammattilaiset ne taikatemput taitaa !

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.05.2010 12:26 - 03.05.2010 12:26 #5782 : aleksi
joo mutta kun maitojauhettakin kuivataan mitä käytetään suklaassa..
eli sama asia ihmetyttää itteäkin.. pitäisköhän laittaa Carlille mailia.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 19:11 - 04.05.2010 19:11 #5814 : Marilele
Osaatteko suklaagurut sanoa mitä soijalesitiini tekee suklaalle, tai siis miksi käytetään juuri soijalesitiiniä? Mun veli on allerginen soijalle niin olen pohtinut. Tänään ostin jotain reilun kaupan suklaata kun en muuta soijatonta löytänyt.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.270 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017