Kotitekoinen lakritsi?

Lisää
09.08.2009 17:41 - 09.08.2009 17:41 #19032 : Insanity
Onko kotitekoinen lakritsi/ lakritsa mahdollista saada onnistumaan?
Tiedättekö valmistustapaa, tai tyyliä jolla kotikutoisen "vanhanajan" lakun saisi tehtyä?

Esim kouvolan lakritsi sisältää tuoteselosteen mukaan:
Ainesosat: Vehnäjauhot, vesi, sokeri, sokerisiirappi, elintarvikemelassi, suola, luontaisia aromeja (lakritsiuute, anisöljy), väri (E153), emulgointiaine (E471), happamuudensäätöaine (E500), säilöntäaineet (E211, E202).

Valmistetaankohan lakut jotenkin keittämällä + paistamalla vai mitenkä. Useinhan nämä ohjeet ovat (ja ovatkin lähes aina) liikesalaisuuksia, mutta olisi mielenkiintoista tietää jos joku on kokeillut tehdä lakuja kotona.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
21.08.2009 20:43 - 21.08.2009 20:43 #927 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Nyt kysytkin kiperiä.
Muisti pätkii juuri nyt liiaksi. Kunhan joudan niin voisin kaivella kouluajan monisteet esille ja katsoa oliko makeiskurssilla käsitelty lakritsan valmistusta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.08.2009 09:36 - 22.08.2009 09:36 #928 : Prog
Vastaus käyttäjältä Prog aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Täälläkin odotetaan vastausta innolla!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.08.2009 19:35 - 24.08.2009 19:35 #985 : Insanity
Vastaus käyttäjältä Insanity aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Voi kumpa löytäisikin jonkunmoisen reseptin lakuihin, ne kun tuppaa olemaan meikäläisen lempinamuja..

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.08.2009 10:02 - 25.08.2009 10:02 #998 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
En nyt ainakaan näin äkkiseltään löytänyt lakritsaa koskevaa artikkelia mistään koulukirjasta tai monisteesta.

Googlaamalla kuitenkin löytyi kirja Lakua! jossa kuulemma kerrotaan kaikki mitä haluat tietää lakritsasta sekä kaikki mitä et halua tietää. Mielenkiintoista...

Käsittääkseni lakritsa valmistetaan keittämällä, massaa keitetään ja keitetään ja keitetään kunnes se saostuu tarpeeksi. Mutta ehkä tuosta kirjasta selviäisi myös valmistus ja ehkä myös reseptejä?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.08.2009 18:37 - 25.08.2009 18:37 #1018 : Insanity
Vastaus käyttäjältä Insanity aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Kiitos Tanja! Pistän kirjan hankinnan harkintaan.
Käsittääkseni kirja sisältää ohjeita lakritsia _sisältäviin_ ruokiin, muttei varsinaisesti lakujen reseptiä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.04.2010 14:47 - 06.04.2010 14:47 #4990 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Hei!
Lakun tekeminen on muakin pitkään kiehtonut ja netistä nyt löysin tämmöisen ohjeen. En ole sitä vielä itse kokeillut. Voin suomentaa jos joku haluaa.
Varmaan tän viikon aikana vielä kokeilen itse ohjetta.

These black licorice squares are subtly scented with anise and have the smooth, creamy texture and mellow flavor of caramel candy. Note that you can double the amount of anise extract for a stronger black licorice flavor.
Black food coloring paste can be found in some craft and cake decorating stores. I use Wilton’s brand, commonly available at Michael’s.

Prep Time: 30 minutes
Ingredients:
•1 cup (2 sticks) butter
•2 cups granulated sugar
•1 cup corn syrup
•1 can (14 oz) sweetened condensed milk
•pinch salt
•1 tsp anise extract
•1/2 tsp black food coloring paste
Preparation:
1. Prepare a 9-inch square pan by lining it with aluminum foil and spraying the foil with nonstick cooking spray.
2. In a large saucepan, melt the butter over medium heat. Once melted, add the condensed milk, sugar, corn syrup, and salt, and stir until combined.
3. Bring the mixture to a boil, stirring often. Attach a candy thermometer and boil the candy until it reaches 245 degrees, firm-ball stage. Stir frequently so that the mixture does not scorch on the bottom of the pan.
4. Once it reaches the proper temperature, remove from the heat and stir in the anise extract and the food coloring, mixing until thoroughly combined.
5. Pour the candy into the prepared pan. Allow to set at room temperature overnight, or in refrigerator to speed up the process.
6. Cut into squares using an oiled bench cutter or kitchen shears. Wrap individual candies in waxed paper or cling-wrap to store.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.04.2010 16:41 - 06.04.2010 16:41 #5003 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
tuo ylenmpi ohje on enemmäkin jotain mustaa toffeeta kun lakritsaa oikeen milllään tavalla, tuohonhan ei mene edes sitä pääainettä; lakritsaa,

yksinkertaiseen normi lakuun menee lähinnä lakritsijuurta tai vastaavaa, sokeria ja vehnäjauhoja.. ei kai paljon muuta. olen tällaista itse tehtyä maistanutkin ja ihan lakulle se maistui.Tarkempia ohjeita siihen ei tunnu olevan vaan pitää lähinnä kehitellä itse.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.04.2010 22:40 - 06.04.2010 22:40 #5015 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Ok. Eli jatkan ohjeen metsästystä. Itse en uskalla lähteä soveltamaan.
No musta toffeekin kuulostaa hyvälle. Lakun ohjeena tätä mainostetiin kyllä. Mutta ei täältä kunnon toffeetakaan saa, mustaa ollenkaan. Tulisko tästä sit hopeatoffeen kaltaista
(mulle anis maistuu aika lakritsaiselle paremman puutteessa )

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.06.2010 13:13 - 03.06.2010 13:13 #6077 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Onkos kellään tietoo, mistä noita lakritsiuutetta ja anisöljyä saa? Siitähän ois helppo lähtee sitten kokeilemaan

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.10.2010 16:46 - 25.10.2010 16:46 #7678 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Löysin tämmöisen ohjeen suomi24:sta

salmiakki-laku

20 ml lakritsiuutetta
1 tl ammoniumkloridia eli salmiakkia
8 liivatelehteä
2 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Liota liivatteet. Kuumenna lakritsiuute, salmiakki ja sokeri kiehuvaksi, sekoita joukkoon liivatteet ja lopuksi pieneen vesitilkkaan sekoitetut perunajauhot. Kaada leivinpaperilla vuorattuun astiaan ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.10.2010 18:11 - 25.10.2010 18:11 #7682 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Moikka misqui ja tervetuloa foorumille!

Löysin tämmöisen ohjeen suomi24]
Tuossahan on kyse lähinnä liivatteella hyydytetyistä "karkeista". Vaan voivathan ne olla hyviäkin, oletko itse kokeillut?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.03.2011 12:15 - 02.03.2011 12:15 #8843 : MaxinMami
Vastaus käyttäjältä MaxinMami aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Törmäsin itse etsiessäni luontaisia väriaineita marsipaanin värjäämiseen, niin cchobby.fi kauppaan, jossa on myös jonkinlainen laun teko paketti. Ja sieltä saa noita lakujauheita yms

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.03.2011 13:38 - 02.03.2011 13:38 #8847 : Nanun
Vastaus käyttäjältä Nanun aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Nyt kun tämä aihe nousi täältä uudelleen esiin niin tietääkö joku mistä noita pääaineita ihan aikuisten oikeasti saa? Olen apteekista kysellyt, kun mies haluaisi tehdä oikeaa chilisalmiakkia (kaupassa myytävät chilisalmiakit ei oikein tunne sanaa "chili" siinä mielessä missä mieheni) mutta vaikeaksi on tehty lakun tekeminen kun perusaineksia ei ole noin vain saatavilla..

Eli ammoniumkloridi ja se lakritsiuute, löytyykö esim jostain verkkokauppaa missä myydään näitä? Saako myös lääkehiiltä (se on kuulemma näissä perinteisesti käytetty väriaine)?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.03.2011 16:21 - 02.03.2011 16:21 #8850 : MaxinMami
Vastaus käyttäjältä MaxinMami aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
http://www.cchobby.fi/aromiaineet/

tossa on tuo linkki suoraan tuohon mainitsemaani lakun-teko-pakettikauppaan, josta saa myös lakujauhetta ja ammoniakkisuolaa..

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.03.2011 18:49 - 02.03.2011 18:49 #8856 : Nanun
Vastaus käyttäjältä Nanun aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Kiitos MaxinMami!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.03.2011 11:34 - 05.03.2011 11:34 #8917 : NaMiNaMi
Vastaus käyttäjältä NaMiNaMi aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Tää pelasti mun päiväni! Mää oon tota lakun makua koittanu metsästää. Apteekeista ei enää saa kun ne ei tee yskänlääkkeitään enää itse. Luontaistuotekaupassa oli mutta makua siinä ei ollut kuin nimeksi, kun ei sitä maustamistarkoitukseen oltu tehty. Nyt pääsekin tekeen salmiakkitikkareita! Jee!

Muoks. Tai saa jostain Helsingin 'pääapteekista' mutta litran pullossa ja maksaa 35e...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.03.2011 09:47 - 06.03.2011 09:47 #8919 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
punnitse&säästä myy lakritsijuurta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.07.2011 16:11 - 13.07.2011 16:11 #10252 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Fazerin Lakunmassan teko-ohje (ohje pois potkitulta entiseltä lakumestarilta)

Suhteuta määrät. Tämä on 200 kg läjä!

nestesokeri 85 kg
melassi (siirappi) 26 kg
vehnäjauho 57 kg

sekoitus 5- 10 minuuttia
tämän jälkeen lisätään seuraavat aineet:
nestesokeri 15 kg
vesi 12 kg
kidesokeri 26 kg
raakalakujauho (uute) 7 kg
mustaväri 0,8 kg
ruokasuola 0,8 kg
Arabia gum 0.2-0.6%

Sekoitetaan aineet annostusjärjestyksessä ja nostetaan lämpöä 40-55 C:n
Vältettävä turhaa seisottamista ennen keittoa.
Keittaminen: keittolämpötila 126-128 C:n saadaan höyryllä aikaiseksi alipaine 0,4 par (0-0,4)
alipaineella saadaan lakritsimassa turpoamaan, ennen on tehty avopadoissa, mutta lämpötila ei nouse niin korkeaksi eikä ole alipainetta.

Liuoskosteus ennen keittoa 21-24 % ja keiton jälkeen 17 % tällä pitäisi tulla lakritsia tai sitten ei, vastuu jää keittäjälle.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.07.2011 11:08 - 14.07.2011 11:08 #10261 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
vähän samanlaisella ohjeella olen itse keitellyt lakua ja kyllä se ihan lakulta maistui.. blogissa on jossain ohjekin jonka kehittelin. varmaan pitää testata uudestaankin

tossa ohjeessa on muuten pari hassua juttua.. melassi ei ole siirappia eikä raakalakujauhe ole uutetta.. uute on todella paljon vahvempaa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.07.2011 20:52 - 14.07.2011 20:52 #10280 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Mielenkiintoista.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.10.2011 11:50 - 11.10.2011 11:50 #11070 : PapunKakut
Vastaus käyttäjältä PapunKakut aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Todella mielenkiintoista
Lakritsihan sisältää vehnäjauhoja eli gluteenia.. Ja ennen kuin keliakiani todettiin olin lakritsin suurkuluttaja. Olisi siis aivan mahtavaa löytää helpohko ohje tehdä lakritsia itse ja gluteenittomana. Onko muita ohjeita testattavaksi kuin aleksin ohje? Kerron tulokset sitten täällä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.10.2011 21:09 - 19.10.2011 21:09 #11147 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
eiköhön jotain lakun tyylistä tule jos sen vehnän korvaa ihan millä vaan mauttomalla jauholla.. sitä pitää vaan testata. riisijauhosta luusi saavan ihan hyvää, jos ei lakua niin jotain riisijellyä sentään

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.10.2011 19:49 - 31.10.2011 19:49 #11216 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Noista voi varmaan moni onnistua...kiitos!

Terveisiä Henkka

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.05.2014 06:53 - 14.05.2014 06:53 #15833 : hiljainenkurki
Vastaus käyttäjältä hiljainenkurki aiheessa Re: Kotitekoinen lakritsi?
Hei,

miten saa tietää alipaineen kattilassa?
Onko joku kokeillut ylläolevaa lakumestarin ohjetta?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.242 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017