- Viestejä: 105
- Vastaanotettu kiitos 0
Kotitekoinen lakritsi?
Tiedättekö valmistustapaa, tai tyyliä jolla kotikutoisen "vanhanajan" lakun saisi tehtyä?
Esim kouvolan lakritsi sisältää tuoteselosteen mukaan:
Ainesosat: Vehnäjauhot, vesi, sokeri, sokerisiirappi, elintarvikemelassi, suola, luontaisia aromeja (lakritsiuute, anisöljy), väri (E153), emulgointiaine (E471), happamuudensäätöaine (E500), säilöntäaineet (E211, E202).
Valmistetaankohan lakut jotenkin keittämällä + paistamalla vai mitenkä. Useinhan nämä ohjeet ovat (ja ovatkin lähes aina) liikesalaisuuksia, mutta olisi mielenkiintoista tietää jos joku on kokeillut tehdä lakuja kotona.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Googlaamalla kuitenkin löytyi kirja Lakua! jossa kuulemma kerrotaan kaikki mitä haluat tietää lakritsasta sekä kaikki mitä et halua tietää. Mielenkiintoista...
Käsittääkseni lakritsa valmistetaan keittämällä, massaa keitetään ja keitetään ja keitetään kunnes se saostuu tarpeeksi. Mutta ehkä tuosta kirjasta selviäisi myös valmistus ja ehkä myös reseptejä?
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Lakun tekeminen on muakin pitkään kiehtonut ja netistä nyt löysin tämmöisen ohjeen. En ole sitä vielä itse kokeillut. Voin suomentaa jos joku haluaa.
Varmaan tän viikon aikana vielä kokeilen itse ohjetta.
These black licorice squares are subtly scented with anise and have the smooth, creamy texture and mellow flavor of caramel candy. Note that you can double the amount of anise extract for a stronger black licorice flavor.
Black food coloring paste can be found in some craft and cake decorating stores. I use Wilton’s brand, commonly available at Michael’s.
Prep Time: 30 minutes
Ingredients:
•1 cup (2 sticks) butter
•2 cups granulated sugar
•1 cup corn syrup
•1 can (14 oz) sweetened condensed milk
•pinch salt
•1 tsp anise extract
•1/2 tsp black food coloring paste
Preparation:
1. Prepare a 9-inch square pan by lining it with aluminum foil and spraying the foil with nonstick cooking spray.
2. In a large saucepan, melt the butter over medium heat. Once melted, add the condensed milk, sugar, corn syrup, and salt, and stir until combined.
3. Bring the mixture to a boil, stirring often. Attach a candy thermometer and boil the candy until it reaches 245 degrees, firm-ball stage. Stir frequently so that the mixture does not scorch on the bottom of the pan.
4. Once it reaches the proper temperature, remove from the heat and stir in the anise extract and the food coloring, mixing until thoroughly combined.
5. Pour the candy into the prepared pan. Allow to set at room temperature overnight, or in refrigerator to speed up the process.
6. Cut into squares using an oiled bench cutter or kitchen shears. Wrap individual candies in waxed paper or cling-wrap to store.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
yksinkertaiseen normi lakuun menee lähinnä lakritsijuurta tai vastaavaa, sokeria ja vehnäjauhoja.. ei kai paljon muuta. olen tällaista itse tehtyä maistanutkin ja ihan lakulle se maistui.Tarkempia ohjeita siihen ei tunnu olevan vaan pitää lähinnä kehitellä itse.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
No musta toffeekin kuulostaa hyvälle. Lakun ohjeena tätä mainostetiin kyllä. Mutta ei täältä kunnon toffeetakaan saa, mustaa ollenkaan. Tulisko tästä sit hopeatoffeen kaltaista
(mulle anis maistuu aika lakritsaiselle paremman puutteessa )
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
salmiakki-laku
20 ml lakritsiuutetta
1 tl ammoniumkloridia eli salmiakkia
8 liivatelehteä
2 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja
Liota liivatteet. Kuumenna lakritsiuute, salmiakki ja sokeri kiehuvaksi, sekoita joukkoon liivatteet ja lopuksi pieneen vesitilkkaan sekoitetut perunajauhot. Kaada leivinpaperilla vuorattuun astiaan ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Eli ammoniumkloridi ja se lakritsiuute, löytyykö esim jostain verkkokauppaa missä myydään näitä? Saako myös lääkehiiltä (se on kuulemma näissä perinteisesti käytetty väriaine)?
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
tossa on tuo linkki suoraan tuohon mainitsemaani lakun-teko-pakettikauppaan, josta saa myös lakujauhetta ja ammoniakkisuolaa..
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Muoks. Tai saa jostain Helsingin 'pääapteekista' mutta litran pullossa ja maksaa 35e...
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Suhteuta määrät. Tämä on 200 kg läjä!
nestesokeri 85 kg
melassi (siirappi) 26 kg
vehnäjauho 57 kg
sekoitus 5- 10 minuuttia
tämän jälkeen lisätään seuraavat aineet:
nestesokeri 15 kg
vesi 12 kg
kidesokeri 26 kg
raakalakujauho (uute) 7 kg
mustaväri 0,8 kg
ruokasuola 0,8 kg
Arabia gum 0.2-0.6%
Sekoitetaan aineet annostusjärjestyksessä ja nostetaan lämpöä 40-55 C:n
Vältettävä turhaa seisottamista ennen keittoa.
Keittaminen: keittolämpötila 126-128 C:n saadaan höyryllä aikaiseksi alipaine 0,4 par (0-0,4)
alipaineella saadaan lakritsimassa turpoamaan, ennen on tehty avopadoissa, mutta lämpötila ei nouse niin korkeaksi eikä ole alipainetta.
Liuoskosteus ennen keittoa 21-24 % ja keiton jälkeen 17 % tällä pitäisi tulla lakritsia tai sitten ei, vastuu jää keittäjälle.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
tossa ohjeessa on muuten pari hassua juttua.. melassi ei ole siirappia eikä raakalakujauhe ole uutetta.. uute on todella paljon vahvempaa
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- PapunKakut
- Poissa
- Taikinanmaistelija
-
- Viestejä: 10
- Vastaanotettu kiitos 0
Lakritsihan sisältää vehnäjauhoja eli gluteenia.. Ja ennen kuin keliakiani todettiin olin lakritsin suurkuluttaja. Olisi siis aivan mahtavaa löytää helpohko ohje tehdä lakritsia itse ja gluteenittomana. Onko muita ohjeita testattavaksi kuin aleksin ohje? Kerron tulokset sitten täällä.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Terveisiä Henkka
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- hiljainenkurki
- Poissa
- Taikinanmaistelija
-
- Viestejä: 1
- Vastaanotettu kiitos 0
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.