tutoriaali - Vanilja

Lisää
24.04.2013 11:38 - 24.04.2013 11:38 #19122 : PatrikSelin
Sesonki
Kautta vuoden

Laadukas vanilja näyttää ja tuntuu]

Vaniljat luokitellaan luokka A:n ja B:n.

- Luokka A (kutsutaan myös “gourmet” tai “prime”). Nämä tangot ovat öljyisiä ja kosteita (30–35 %:a kosteutta). Todella erinomaisissa tangoissa voit nähdä kuoren ulkopuolella vanilliinikiteitä, jotka näyttävät homeelta ja kiteet sulavat takaisin tankoon kuumennettaessa. 450 grammaa kohdin saat n. 100–120 A-luokan vaniljatankoa (15–17 cm). Tangot ovat visuaalisesti houkuttelevia, jotka soveltuvat ominaisuuksiltaan gourmet-ruokiin.

- Luokka B (kutsutaan myös “extract beans”). Nämä ovat vähemmän kosteita (15–25 %:a kosteutta) ja näyttävät vähemmän houkuttelevilta. Älä kuitenkaan epäröi ostaa näitä, koska maku ei ole vedessä. 450 grammaa kohdin saat n. 140–160 B-luokan vaniljatankoa (15–17 cm).

Monista sadoista lajikkeista, vain Vanilla planifolia ja Vanilla tahitensis antaa meille syötäviä hedelmiä.
- Vanilla planifoliassa on vahva ja tutun omainen vaniljan aromi, sitä kutsutaan usein ‘Madagascar Bourboniksi’. 99 %:a kaupallisesta vaniljasta tulee tästä lajikkeesta.
- Vanilla Tahitensissa on vaimean hedelmäinen, kukkainen ja makea aromi.

Säilyttäminen

Oikeanlainen säilyttäminen on tärkeää jokaisessa raaka-aineessa ja joskus se on hankalampaa – ja vanilja todistaa, että sitä pitää kohdella kuin kukkakimppua.

Kääri vaniljapavut joko voipaperiin tai muovikelmuun ja säilytä ilmatiiviissä lasiastiassa. Yritä saada mahdollisimman paljon ilmaa pois, koska silloin estetään tankojen kuivuminen.

Sinun ei tulisi koskaan säilyttää tankoja jääkaapissa tai pakastimessa, koska jäähdyttäminen kuivattaa ja kiteyttää pavut. Liiallinen kosteus voi edistää homeen muodostumisen. Kannattaa säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa, kuten ruokakomerossa tai kellarissa.

Sinun pitää myös muistaa tuulettaa papuja säännöllisesti. Yksinkertaisesti poista pavut astiasta ja kelmusta muutaman viikoin välein ja anna olla ilman kanssa kosketuksessa 10–15 minuuttia.

Vaniljatangot, jotka on säilytetty oikein ihanteellisissa olosuhteissa, voivat ne säilyä jopa kaksi vuotta. Suosittelen kuitenkin ostamaan määriä, jotka pystyt käyttämään 6-8 kuukauden sisällä.

Jos vaniljat ovat kuivuneet, jolloin voit kosteuttaa niitä joko maidossa tai lämpimässä vedessä useita tunteja. Jos tangoissa on “huurretta”, älä sekoita tätä homeeseen. Vanilliinikiteet voivat kezhittyä kuoren pintaan, kun ne kuivuvat. Kiteet ovat kiiltäviä ja syötäviä. Jos kuitenkin epäilet sitä homeeksi, jolloin älä epäröi heittää pois.

Meksikosta maailmalle

Vanilja löydettiin Meksikosta espanjalaisten konkistadoreiden toimesta. He toivat sen Eurooppaan, jossa se omaksuttiin nopeasti. Ensimmäinen kirjallinen merkintä vaniljasta on vuodelta 1662, jossa kerrotaan intiaanien käyttävän vaniljaa suklaan kanssa. Räjähtävän kysynnän vuoksi 1800-vuonna orkideaa on istutettu Intian valtameren saarille, kuten Madagaskarille ja Réunionille.

Etäisillä merialueille (erityisesti Tahiti ja Papua-Uusi-Guinea) kehittyi Vanilla tahitensis -lajike. Myös on olemassa kolmas lajike, Vanilla Pompona, joka kasvaa Länsi-Intiassa, Keski- ja Etelä-Amerikassa, mutta se ei täytä kulinaarisia laatuvaatimuksia. Sen sanotaan omaavan kirsikkamaisen aromin ja sitä käytetään pääasiassa hajuvesissä.

Vanilja kasvaa trooppisessa ilmastossa, lähinnä Meksikossa, Tahitissa, Madagaskarissa, Réunionissa, Mauritiuksessa, Komoritssa, Indonesiassa, Ugandassa ja Tongassa. Madagaskar tuottaa neljäsosan maailman vaniljasta. Jotta voitaisiin tuottaa hedelmiä, kasvin kukat joudutaan pölyttämään käsin tiettyyn aikaan päivästä kukkien ollessaan auki. Hedelmät eivät saa kypsyä täysin, sillä tällöin ne halkeilevat menettäen kaupallista arvoa. Keräämisen jälkeen vihreät vaniljapavut käyvät pitkän käsittelyprosessin, joka kestää vielä kuusi kuukautta, jossa pavut liotetaan kuumassa vedessä, rullataan huopaan ja kuivatetaan auringon alla. Tämän jälkeen säilytetään ilmastoidussa huoneessa, jossa ne kypsyvät hitaasti luoden loistavat aromit ja maut.

Onko sitten lajikkeilla valtavia eroa? Sen sinun täytyy selvittää itse, mutta voit saada käsityksen alla olevasta listasta. Vaikka me asiakkaat unohdamme usein, että emme osta “vain” omenaa, appelsiinia, parsaa tai vaniljatankoa. Me ostamme tietynlaisella alueella kasvatetun tuotteen, jolla on vaikutusta rakenteeseen, makuun ja tuoksuun. Eiväthän kaikki viinit maistu samanlaisilta, vaikka ovatkin valmistettu ”vain” viinirypäleistä.

Lajikkeiden erovaisuus

Madagaskar - Tumma, täyteläinen, jossa on häivähdys rommin ja tupakan aromia. Täydellinen ruoille, jotka ovat liekitetty tai tarvitsevat voimakasta vaniljan makua, joka muuten voisi peittyä.

Bourbon - Bourbon on määritetty sen hedelmäisen profiilin mukaan. Voit havaita haistamalla viikunan, papaijan, kakin ja kirsikan hedelmän tuoksun. Monipuolisuuden vuoksi sitä voidaan käyttää kekseihin, kakkuihin. joissa halutaan vaniljan maun lisäksi ulottuvuutta ja monimutkaisuutta.

Meksiko - Makea, pehmeä ja kermainen, joka soveltuu kuumennettavaan maitoon, leivonnaiskreemiin, kermavaahtoon ja kaikenlaisiin jäätelöihin.

Tonga - Tämä lajike voi tuoda mieleen kirsikat ja syksyn. Herkemmän maun vuoksi lajike soveltuu mm. hedelmähillokkeisiin, jotka tarjotaan lihan kanssa.

Papua-Uusi-Guinea - Muistuttaa hienovaraisesti suklaata ja punaviiniä. Maku saattaa kadota jos käytetään muita vahvoja maku. Lajike soveltuu teekakkuihin ja vastaaviin leivonnaisiin.

Tahiti - Yleensä kukkainen, häivähdys lakritsia ja viikunaa. Tätä voidaan käyttää hilloihin ja säilykkeisiin, koska se lisää kukkaista makua. Lakritsimainen maku soveltuu esimerkiksi chai-teesekoitukseen ja mausteseoksiin. Joitakin Tahitin lajikkeista kasvatetaan muissa paikoissa kuin Tahitissa. Tahitissa kasvaneet ovat kuitenkin tummempia ja omaavat suklaisen aromin.

Intia - Suuria, todella öljyisiä ja metsäinen. Soveltuu hyvin joissa käytetään enemmän mausteita, kuten neilikkaa, rosmariinia, kanelia tai timjamia (ja muita joissa on hallitseva maku).

Indonesia - Nämä pavut ovat paksuja, öljyisiä ja notkeita. Yksi mahtavimmista pavuista fyysiseltä läsnäololtaan. Tuoksultaan se on jonkin verran käynyt ja muistuttaa luumua. Keittäessä vaniljan maku voimistuu. Voidaan käyttää hauduttaviin hedelmiin, piirakkoihin tai hillokkeisiin.

Tahitensis & Planifolia Blend - “Tyypillinen” vaniljan tuoksu – yhden tuoksun ihme. Koska sillä on niin vahva ja luotettava vaniljan maku, jolloin se soveltuu vaniljasokerin ja -uutteen valmistukseen. Se on myös yksi halvimmista lajikkeista.

Vaniljauute

Vaniljauute valmistetaan luovuttamalla maku ja aromit vaniljatangosta alkoholiin (yleensä vodka, mutta voidaan myös käyttää brandya tai rommia.) Vodka on neutraalin makuinen, jolloin vaniljan luonnolliset maut eivät peity. Uutetta käytetään useimmiten makeisiin leivonnaisiin, mutta voidaan myös käyttää suolaisissa ruoissa.

Jos aiot tehdä vaniljauutetta, jolloin todennäköisesti haluat käyttää B-luokan vaniljatankoja. Ja nyt monet ajattelevat “Miksi? Eikö A-luokka ja gurmee takaa yleensä parempaa lopputulosta” Ja tähän voin sanoa, että ”EI”. B-luokassa on vähemmän vettä painoon nähden, eli saat enemmän vaniljatankoja, koska tällöin et tarvitse maksaa nesteestä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vähemmän vettä päätyy uutteen joukkoon. A-luokassa maksat ulkonäöstä, joka ei ole uutteen tehdessä tärkeää. A-luokan tangot ovat myös käyttökelvollisia, mutta suosittelen käyttämään aina B-luokan tankoja kun ulkonäöllä ei ole väliä.

Vaniljasokeri

Vaniljasokeri on yksikertaisesti maustettu sokeri, joka tekee kaikesta hienoa. Vanilja tuoksuu sokerissa antaen vihjailevan tuoksukokemuksen mihin tahansa tuletkin ripottelemaan sitä.

Teelusikallinen sokeria teen joukkoon tarjoaa rauhoittavan lämpimän ja makean kokemuksen. Sen hurmaava tuoksu toimii hyvin lämpimän maidon tai kaakaon joukkoon, ja tuo vaihtelua tavalliseen sokeriin.

Vaniljasokeria voidaan myös ripotella hedelmien päälle ennen paistamista tai voidaan korvata tavallinen sokeri tehdessäsi murutaikinaa muruseosta. Vähän ylimääräistä voidaan ripotella päälle ennen paistamista, jossa sokeri karamellisoituu. Sokerilla voidaan myös tuoda lisämakua marenkeihin ja kermavaahtoon.

Voit myös käyttää vaniljasokeria tehdessäsi taikinoita. Jos leivonnaisessa on vahva maku, jolloin suosittelen käyttämään uutetta tai tahnaa, koska sokerissa olevan vaniljan maut voivat jäädä muuten piiloon.

Vaniljatahna

Täydellinen tasapaino vastajauhetun vaniljatangon ja uutteen välillä. Vaniljatahna on paksumpi versio uutteesta, joka myös sisältää siemeniä, jotka lisäävät sekä ulkonäköä että syvyyttä erinäköisiin herkkuihin, kuten jäätelöihin, kakkuihin ja useisiin muihin herkkuihin. Tahna yleensä sakeutetaan luonnonmukaisella sakeuttamisaineella, jota kutsutaan traganttikumiksi. Tahnan suurena etuna on se, että siemenet näkyvät lopputuloksessa ja yleensä on voimakkaamman makuinen.

Voit korvata vaniljauutteen käyttämällä saman verran tahnaa. Ja ruokalusikallinen tahnaa korvaa jo yhden kokonaisen vaniljatangon. Tahnan ja uutteen lisäetuna on pidempi ja vakaampi säilyvyys kuin tangoilla. Tahnan kohdalla ravista purkkia ennen käyttöä, jotta sisältö tasoittuisi.

Vaniljajauhe

Tuhlaavaisuus – vihaan sitä! Uutteen siivilöimisen jälkeen minulla on iso joukko vaniljatankoja. En kuitenkaan halua laittaa niitä sokerin, öljyn tai viinietikan joukkoon yksilöitä, jotka ovat oleskelleet nesteen joukossa yli 6 kuukautta. Haluan kuitenkin käyttää niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Vaniljajauhe? Kuulostaa loistavalta idealta. Vaniljajauheessa hyödynnetään koko tanko, ei vain ainoastaan tahmea “kaviaari”. Yksinkertaisesti kuivattu tanko jauhetaan hienoksi jauheeksi. Jauheen etuna on, että sitä voidaan lisätä lämpimiin nesteisiin ja aromit eivät haihdu.

Lähde]Yöruokaa[/url]

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.04.2013 11:23 - 26.04.2013 11:23 #16412 : nami-hiiri
Vastaus käyttäjältä nami-hiiri aiheessa Re: Vanilja
Kivaa, kun näet vaivaa tutkia tuotteita! Minua kiinnostaa nippelitieto ja taustat keittiön herkkuissa tai niitä varten.
Vielä en ole keksinyt miten yksinkertaisesti voisi sivuillasi kommentoida Ö. Varmaan hyvä roskien kannalta, mutta normaalisti mutkikas , eikö URL mahdollisuus miellytä sinua?

Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.04.2013 13:23 - 26.04.2013 13:23 #16413 : PatrikSelin
Vastaus käyttäjältä PatrikSelin aiheessa Re: Vanilja
"Päiväkirja"-osiossa ja resepteissä on "Comment"-painike reseptin/merkinnän lopuksi, josta voi jättää kommentin.

Mitä tarkoitat URL mahdollisuudella?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
28.04.2013 15:30 - 28.04.2013 15:30 #16417 : nami-hiiri
Vastaus käyttäjältä nami-hiiri aiheessa Re: Vanilja
....nimi/URL -osoite !

Näen kyllä sen comments sanan, juuri äskenkin. Mutta sitten ei tapahdukaan mitään, kun kommentti on valmis ja klikkaa.....näkyy vain mustaa...Ehkä käyttämäni ohjelma syynä tai jotain. Mieluusti olisin kommentoinut vaniljaan, parsaan. Kesää vietän ihan kohta taas suuren meren toisella puolen - postausten lukeminen/kommentointi on kivaa ajankuluketta, milloin sää reistailee!

Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.06.2013 09:26 - 30.06.2013 09:26 #16754 : PatrikSelin
Vastaus käyttäjältä PatrikSelin aiheessa Re: Vanilja
Päivittelin artikkelia hiukan, mutta kannattaa silti lukaista .

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.151 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017