tutoriaali - kakun koristelu: sommittelu

Lisää
18.09.2010 17:20 - 18.09.2010 17:20 #19650 : Tanja
Kakkujen koristelussa vain mielikuvitus on rajana. On monesti makuasia kuinka kakun koristelee tai ehkä tilaaja on halunnut kakusta erityisen runsasta tai pelkistettyä. Kakun voisi ajatella olevan suurissa juhlissa kuten häissä helposti leikattava ja tämä kannattaa ottaa huomioon myös esim. marsipaanikoristeissa. Kakun ulkonäkö useimmiten ratkaisee ostaako asiakas sen vai ei. Perussäännöistä saa apua kakun koristeluun ja suunnitteluun.

Erityisesti seuraavat kolme seikkaa on hyvä ottaa huomioon koristelussa:

Keveys
Koristelun tulee näyttää keveältä! Keveyteen liittyy värin oikea käyttö, koristeet ja sommittelu.

Harmonia,
tarkoittaa värien ja sommittelun sopusointua.

Tuoreus
Kakun tulee näyttää tuoreelta ja vasta valmistetulta.

Sommittelun lähtökohtana voidaan pitää sanantaa "yksinkertaisuus on kaunista". On helpompaa katsoa yksinkertaiseen kuvioon perustuvaa sommitelmaa kuin monimutkaista ja hajoavaa esitystä. Lisäksi on hyvä jos sommittelusta löytyy sen hallitseva osa joka on muita voimakkaampi.

Yksinkertaisen viivan käyttö esimerkkinä kakun sommittelussa
Yhden ainoan viivan varaan voi rakennuttaa todella tyylikkäitä sommitelmia. Seuraavassa eräiden viivatyyppien vaikutuksia.


  1. Pystysuora viiva
  Pystysuoraviiva viiva herättää ylevän ja juhlavan tunteen. Ilmenee esim. kreikkalaisissa pylväsriveissä ja kirkon torneissa.

  2. Vaakasuora viiva
  Ilmentää tyyneyden ja mietiskelyn, rauhan ja levon tunteen. Luonnossa meren ulappa tyynellä ilmalla.

  3. Vaaka-ja pystysuora
  Vaaka ja pystysuorien suuntien yhdistyessä syntyy voimakas ja huomiota herättävä sointu.

  4. Suorakulmainen viiva
  Voimaa antava vaikutus. Sen käyttö on vaikeaa, mutta onnistuessaan tulos on näyttävä.

  5. Vino viiva
  Luo liikettä sen kallistumisen suuntaan

  6. Aalto viiva
  Ilmentää liikettä ja iloa. Vaikeampi saavuttaa juhlan tunnelmaa.

Viiva voi olla spritsaus tai vaikkapa hieman kaareva jolloin tulee "pehmeämpi" vaikutelma. Viiva voi olla myös kukkaköynnös, kerma- tms. pursotus jne.

Nämä ohjeet eivät ole mitenkään rajoittavia kakun koristelussa vaan voivat olla apuna niille joilla koristelu ei automaattisesti luonnistu niin helposti. Ja kenties apuna niille joilla kakku lähtee rönsyilemään liikaakin.


Aineisto tutoriaaliin lainattu luvan kanssa Cake Dream -blogista.


Katso myös muut tutoriaalit foorumilla .

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.10.2010 12:37 - 14.10.2010 12:37 #7574 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - kakun koristelu: sommittelu
Jatkoa sommittelututoriaaliin.

Kakkujen valmiita malleja on alan kirjoissa, netissä, lehdissä sekä vaikkapa konditorialiikkeissä. Tiettyjä perussommittelumalleja voidaan kakuista löytää ja niistä seuraavaksi.

Epätasapaino

^ Silloin kun kakun sommittelu painottuu ainoastaan toiselle puolelle. Epätasapaino edellyttää harkintaa sillä "väärin"käytettynä se antaa alastoman ja köyhän vaikutelman.

Toistuva muoto

^ Toistuvassa muodossa sama kuvio toistuu sommittelussa jolloin sommitelmallinen teho suurenee. Useat ornamentit rakentuvat toistuvan muodon vaikutelmaan.

Sommittelun voi tehdä symmetriseksi tai epäsymmetriseksi. Symmetrinen sommittelu antaa kuvan säännönmukaisuudesta. Tällöin koristelussa on huomattava että erilaiset koristeet/kuviot ovat samanlaisia ja oikeassa paikassa.


^ Esimerkki symmetrisestä sommittelusta.

Epäsymmetrinen sommitelma on symmetristä vapaampi. Tämä antaa tekijälle taiteellisia vapauksia, mutta samalla taiteellisen vaatimuksen. Mikä tahansa sekasotku ei ole epäsymmetriaa. Epäsymmetriassa on huomioitava myös kakun tasapainoisuus ja siitä seuraavassa enemmän.


^ Esimerkki epäsymmetrisesta sommittelusta.

Tasapaino
Tasapaino on kakun sommittelun keskeisimpiä seikkoja. Ne voidaan jakaa kolmeen osaan]Näkyvä tasapaino, piilotasapaino ja epätasapaino[/i]. Mikä näistä valitaan on riippuvainen kakun aiheesta ja tarkoituksesta. Tasapaino liittyy sommittelun abstraktisiin seikkoihin, eikä sillä näin ollen ole suoraa yhteyttä koristeiden kokoon tai muotoon vaan niiden merkittävyyteen. Esimerkiksi tasapaino voi syntyä sommittelun toisessa reunassa olevien suurten säilykehedelmien ja toisessa reunassa olevan pienen nimilaatan kanssa.

Näkyvä tasapaino


Piilotasapaino, jossa yhtä isompaa painotekijää vastaa kaksi tai useampi pienempi painotekijä.


Kontrasti
Kontrasti eli vastakohta on kuvioiden tai sommittelun täydellistä erilaisuutta. Vastakohta ilmenee esim. pitkä - lyhyt, iso - pieni, leveä - kapea jne. väreissä]http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/5/57024/1251125198_img-d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.jpg[/img]


Aineisto lainattu Cake Dream -blogista.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.10.2010 18:27 - 26.10.2010 18:27 #7692 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: tutoriaali - kakun koristelu: sommittelu
Kylläpä selvensi ja PALJON! Omat tekeleet ollut vähän sitä sun tätä, tästä oli suuresti apua tulevia projekteja ajatellen!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.131 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017