tutoriaali - perus kakkupohja

Lisää
27.08.2010 10:05 - 27.08.2010 10:05 #7044 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja

Miksi pitää käyttää huoneenlämpöisiä tai lämpimämpiä munia?

Koska munat vaahtoutuu paremmin lämpimänä?
Piti ihan kaivaa käsikirja esille jotta voin luntata tieteellisiä juttuja eli syy tälle on se, että lämmittäminen parantaa sokerin liukoisuutta jolloin massasta muodostuu viskoosimpi ja se vaahtoutuu paremmin.
Toinen syy on se että lämmittäminen parantaa keltuaisen emulgoivaa vaikutusta, jolloin esim. massaan lisättävä rasva sitoutuu paremmin massaan.

Jos munia tai massaa haluaa vatkatessa lämmittää, on massan optimivatkauslämpötila +45 astetta.

Miksi vatkataan 75% teholla eikä täydellä teholla?

Tähän miulla ei oo mitään tieteellistä vastausta, mutta aina on painotettu että varsinkin tehokkaalla yleiskoneella täysillä vatkaaminen tekee enemmän hallaa kuin hyvää munasokerivaahdolle. Eli ilmeisesti vaahtoon muodostuvat ilmakuplat jotenkin kärsivät liian voimakkaasta vatkaamisesta? Tohdin kuitenkin epäillä että jos surruuttaa käsisähkövatkaimella, luultavasti liian voimakasta vatkausta ei voi silloin saada aikaiseksi.

Luuletko että jauhojen kaapimisella reunalta on muita haittavaikutuksia kuin jauhopaakut?

En usko tällä olevan muita haittavaikutuksia.

Ihmettelee hän yrittäessään löytää syitä sille miksi kakusta tulee uunissa Mount Everestin (tai St. Helensin) muotoinen.

Vilauta vähän reseptiä millä teet kakut?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.08.2010 19:34 - 27.08.2010 19:34 #7054 : Miia
Vastaus käyttäjältä Miia aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Jeps, no mulla tulee yleensä sellainen Grand Canionin muoto, että siihen verrattuna vuori on varmaan toimivampi.

Tällä ohjeella tuli ekaa kertaa todella käyttökelpoinen kakkupohja, kiitos ohjeesta! Nyt kun vaan oppisi vielä leikkaamaan pohjan siististi kolmeen yhtä isoon palaseen... ja ilman että keskelle tulee milloin mitenkin iso kuoppa..

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.09.2010 21:55 - 09.09.2010 21:55 #7214 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
yleensä kai se menee niin jos kakkuun nousee se vuori keskelle sitä on vaahdotettu liian vähän ja toiste päin jos tulee monttu.

täysiä pyörivä kone hajottaa niitä kuplia samaa aikaa kun tekee niitä, siksi ei konettä täysille vaan 75%, ihan sama toimii hiivataikianssa mutta sitko repeytyy.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.09.2010 22:18 - 10.09.2010 22:18 #7221 : serenah
Vastaus käyttäjältä serenah aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Mikä on keskimäärin teillä munasokerivaahdon vatkausaika? 4munassa/8munassa..
Ja riittääkö munien lämpösyyteen se et ne on huoneenlämpösiä vai oisko niitä hyvä siitä vielä lämmittää? ja miten niitä lämmitetään, hautomalla?

Mulla tänään nous pohjat keskeltä enemmän, tosi vähän mut kuitenki ja 8 munan pohjaa vatkasin 20minuuttia ja yleiskoneella ja täysillä (en tienny tota tehojuttua, mut nyt tiedän) ja 4 munan pohjaa joku vajaa 15min.. johan tos ehtii vetää päikkärit ennenko vaahto on valmista..

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.09.2010 10:52 - 13.09.2010 10:52 #7254 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Mie joskus katoin tota vatkaamisaikaa yleiskoneella, en enää muista mutta ei se montaa minuuttia ollut neljän munan pohjalle. Alle 5min. Sikäli nuo serenahin ajat kuulostaa erikoiselta, tietysti vatkausvehkeissäkin on eroja.

Ja riittääkö munien lämpösyyteen se et ne on huoneenlämpösiä vai oisko niitä hyvä siitä vielä lämmittää? ja miten niitä lämmitetään, hautomalla

Huoneenlämpösetkin on ok, mut vielä parempi jos saat ne kättä lämpimämmäksi. Joo voit hautoa niitä jos et riko tai sit laita lavuaariin tai johonki astiaan kuumaa (kättä reilusti lämpimämpää) vettä ja lykkää munat sinne muutamaksi minuutiksi.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.11.2010 10:45 - 12.11.2010 10:45 #7919 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Mikä on vikana kun kakkupohjan yläreuna "irtoaa liikaa" vuoasta, siis ikäänkuin vetäytyy kasaan pinnalta???
Siis jos vuoka on halk.26 cm, niin yläreuna onkin vain 23 cm! Aineet lämpimiä ja vatkattu riittävästi ja resepti ihan perus mikä täälläkin oli aiemmin ja ei ole uuniakaan kilisteltu jne... Muuten ihan ok, ei läsähtänyt, ei kuopalla. Onko siis vika uunissa tai vuoassa? Käykö tälläistä ylipäätään kenellekään muulle?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.11.2010 19:40 - 12.11.2010 19:40 #7920 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja

Mikä on vikana kun kakkupohjan yläreuna "irtoaa liikaa" vuoasta, siis ikäänkuin vetäytyy kasaan pinnalta???
Siis jos vuoka on halk.26 cm, niin yläreuna onkin vain 23 cm! Aineet lämpimiä ja vatkattu riittävästi ja resepti ihan perus mikä täälläkin oli aiemmin ja ei ole uuniakaan kilisteltu jne... Muuten ihan ok, ei läsähtänyt, ei kuopalla. Onko siis vika uunissa tai vuoassa? Käykö tälläistä ylipäätään kenellekään muulle?

Kauanko paistoit pohjaa ja missä asteessa? Pitääkö uunin luvut kutinsa?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.12.2010 17:53 - 17.12.2010 17:53 #8217 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Kiitos upeasta tutoriaalista! Ensimmäistä kertaa ikinä minulla tuli äsken TÄYDELLINEN kakkupohja , monta vaihetta olen aiempien kakkupohja-ohjien perusteella tehnyt hieman väärin, mm. en ole vatkannut muna-sokerivaahtoa tarpeeksi kovaksi, mitat ollut kappale/desi mittoja, munat viileitä, jauhot sekoittanut vatkaimella jne. Onhan niistä kakkuja tullut mutta jokin kohta aika usein rempallaan... mutta nyt siis tuli aivan tasainen ihanainen kakkupohja Ainut mikä vika tuli eli tein liian pienen taikinan normaaliin irtopohjavuokaan, tollaseen joka kuvassa. En huomannut että lopussa luki että kuvassa kyseessä ~7 munan kakku. No teen huomenna toisen pohjan vielä josta otan puolikkaan tähän, toinen puoli pakkaseen esim jäätelökakun pohjaksi.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.12.2010 22:20 - 17.12.2010 22:20 #8222 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja

Kiitos upeasta tutoriaalista! Ensimmäistä kertaa ikinä minulla tuli äsken TÄYDELLINEN kakkupohja

Lämmittää mieltä lukea tällaisia kommentteja, aivan mainiota jos tästä on ollut apua! Pitäisikö tuota jotenkin tarkentaa jotta kuvassa on tahalleen liian isoon vuokaan tehty pohja?

muoks.

Niin ja tätä seuraavassa mainittua tutoriaalia kannattaa myös kurkistella jos miettii noita vuokien kokoja...

Tämä on tosi selkeä ja hyvä tutoriaali. Ajattelin tällä viikolla tehdä pienien minitäyskärin 15 cm]tutoriaalissa[/url] sanotaan, 2 munan kakku.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.12.2010 09:00 - 19.12.2010 09:00 #8225 : aleksi
Vastaus käyttäjältä aleksi aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
vielä kun ihmiset kuuntelis joskus mun ohjeita.. samallaisilla pikku jutuilla hiivajutuistakin tulee paljon paljon parempia.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.12.2010 17:08 - 20.12.2010 17:08 #8237 : mare78
Vastaus käyttäjältä mare78 aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Kananmunat vatkaantuvat paremmin huoneenlämpöisinä..leipomossa myös lämmitetään kakkumassaa "tohottimella" että saadaan hyvät kakkupohjat.

75 %teholla kenties tarkoitetaan tässä sitä että yritetään estää massan ylivatkautuminen...

Itselläni tärkeitä nyrkkisääntöjä kakkupohjia värkätessä on:
- Kananmunat lämpimiä
- Riittävän pitkä vatkaus..
- Jauhojen siivilöinti ja käsin sekoitus
- Uunin tulee olla valmiiksi tarvittavan lämmin..

Mittaa aineet tarkasti!..meinas unohtua..

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.04.2011 20:24 - 13.04.2011 20:24 #9380 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Voiko tämän muuntaa suklaakakkupohjaksi korvaamalla osan vehnäjauhoista kaakaojauheella?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.04.2011 07:28 - 15.04.2011 07:28 #9387 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja

Voiko tämän muuntaa suklaakakkupohjaksi korvaamalla osan vehnäjauhoista kaakaojauheella?

No mikä ettei.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.04.2011 08:42 - 15.04.2011 08:42 #9390 : Esme
Vastaus käyttäjältä Esme aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Tosi hyvä ohje.
Yleensä kakkupohjat kyllä onnistuu mut jospa tällä ohjeella niistä tulisi täydellisiä. Nyt olen vihdoin ja viimein oppinut tuota uuniakin oikein käyttämään.alussa kaikki paloi kun on hieman tehokas masiina.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.05.2012 17:49 - 20.05.2012 17:49 #13694 : KattiP
Vastaus käyttäjältä KattiP aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Mulla kakkupohjien teko oli aina tosi tuskallista aiemmin, kunnes rupesin tekemään tällä kyseisellä ohjeella pohjat. Omalla kohdalla tärkein juttu on ollut aineiden tarkka punnitseminen, jolloin pohjat on ollut onnistuneita.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
21.05.2012 16:14 - 21.05.2012 16:14 #13702 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Mainiota että ohjeesta on hyötyä!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.01.2013 16:43 - 16.01.2013 16:43 #15745 : Paula
Vastaus käyttäjältä Paula aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Toivottavasti saan vastauksen viimeistään perjantaina.

Olen tehnyt onnistuneesti kakkupohjia tällä ohjeella. Nyt ajatuksissa olisi tehdä pähkinäinen kakkupohja. Pähkinäksi ajattelin hasselpähkinää. Kuinkas suhteuttaisin tähän ohjeeseen pähkinäjauheen? Luultavasti paahdan pähkinät ja jauhan ne sitten sauvasekoittimen leikkurilla. Onko sillä merkitystä kuinka hienoksi jauhan pähkinät?

Vai olisiko hakemaani juttuun joku muu ohje?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.01.2013 18:04 - 20.01.2013 18:04 #15763 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
En ole ehtinyt foorumilla pyörimään joten en ehtinyt vastaamaan ajoissa - mutta ei miulla varmaa vastausta olisi ollutkaan. Ei ole itseasiassa mitään hajua, pitäisi testata itsekin koska pähkinä kakkupohjassa kiehtoo. Laitetaanpas kokemuksia tänne ylös jos testataan tätä?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.01.2013 19:12 - 20.01.2013 19:12 #15764 : Paula
Vastaus käyttäjältä Paula aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Ei hätää. Tein kakkupohjan onnistuneesti muokkaamalla erästä löytämääni reseptiä. Tuli oikein hyvä, kostea ja maukas. Ehkä en siitä tässä enempää, kun ei ole tämän tutoriaalin juttu. Pitää tosiaan jossain välissä testata tämän tutoriaalin reseptiä muokkaamalla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.08.2013 17:43 - 20.08.2013 17:43 #16132 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Voihan kökkö, tästäkin on kuvat lähteny kävelemään... Seuraavaksi kun teen kakkupohjaa, koitan muistaa räpsiä myös työvaiheiden välillä ja eriasteisista vaahdoista kuvia niin saan täydennettyä nämä! Mokoma imagehost...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.242 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017