tutoriaali - perus kakkupohja

Lisää
09.04.2010 19:18 - 09.04.2010 19:18 #19541 : Tanja
Erilaisia kakkupohjaohjeita on netti pullollaan, mutta otetaas nyt vielä kerran oikein kunnolla.

Perus kakkupohjamassaan ei tarvitse kuin munia, sokeria ja jauhoja. Nostatusaineiden käyttö on turhaa ja voi jopa johtaa kakkupohjan halkeamiseen uunissa.
  • Ihan ensimmäiseksi laita uuni lämpenemään.
  • Muista käyttää aina puhtaita ja kuivia välineitä.
  • Käytä aina vähintään huoneenlämpöisiä munia. Ne voi myös lämmittää kädenlämpöisiksi esim. lämpimässä vesihauteessa.
  • Jauhoja on turha siivilöidä etukäteen, ne paakkuuntuvat kuitenkin massaan lisättäessä. Siivilöi jauhot sen sijaan suoraan massaan.
  • Jos kakun pinta uhkaa tummua liikaa, on uuni ollut liian kovalla tai kakku on liian ylhäällä uunissa.

Paistoaika ja -lämpötila riippuu kakun koosta (ja uunistakin). Isot kakut, 6 munasta ylöspäin kannattaa paistella miedommalla lämmöllä, 150-160 asteessa vajaan tunnin. Pienemmät kakut voi paistaa 180 asteessa 30-40min ja ihan pienet (1-3 munan) kakut paistuu jo alle puolessa tunnissa.

Ns. "keskiraskas" kakkupohjamassa syntyy seuraavista ainemääristä:
  • munia 200g
  • sokeria 140g
  • vehnäjauhoja 140g

Prosentuaalisesti reseptiä voisi ajatella näin: munien määrä on X jolloin sokeria ja vehnäjauhoja tarvitaan molempia 70% munien painosta.



Riko munat yksitellen kopauttaen ne mielellään kulhon reunaan. Älä riko munia terävän veitsen avulla koska silloin saat todennäköisesti enemmän kuorenmurusia aikaiseksi. Munat kannattaa aina rikkoa esim. pieneen jälkiruokakulhoon ennen isompaan kulhoon laittamista, näin pystyy helpommin onkimaan mahdolliset kuorenpalaset pois.


Laita munat ja sokeri kulhoon.


Voitele ja jauhota vuoka vehnäjauhoilla, näin saat kakulle pehmeämmän pinnan kuin korppujauhoja käytettäessä. Jauhotuskaan ei ole välttämätöntä jos vuoan pohjalla käyttää leivinpaperipyörylää, tällöin kypsä kakku kiepsaistaan irti pienellä paletilla vuoan reunoilta.


Ala vatkata massaa aluksi pienellä nopeudella jotta munien rakenne menee kokonaan rikki. Nosta sen jälkeen nopeutta niin että kone käy n. 75% maksiminopeudesta (käsivatkaimen kanssa voi surruuttaa täysillä, kuten myös ranteenvoimin toimiessa).


Vaahto alkaa muodostua.


Tässä vaahto ei ole vielä valmista. Sen huomaa valuvasta massasta ja siitä että pinnalla näkyy selvästi isoja ilmakuplia. Jatka vielä vatkaamista.


Kun vatkain tuntuu "pyörivän" vaahdon sisällä vatkaamisen sijaan, lopeta vatkaus.


Valmis vaahto on paksua ja ei-niin-valuvaa...


Ja se kuuluisa jälki jää hetkeksi näkyviin kun massalla koittaa kirjoitella.


Siivilöi jauhot vähän kerrallaan massaan välillä sekoittaen. Vältä voimakasta vatkaamista tässä vaiheessa.


Kaada massa vuokaan, mutta jätä pahimmat jauhoreunat kaapimatta.


Jos joku ihmettelee joskus mistä kakkupohjaan tuli jauhopaakkuja vaikka jauhot oli siivilöity massaan, tässä vastaus. Jos nämä jauhoklimpit kaapii mukaan vuokaan, laskeutuu ne todennäköisesti vuoan pohjalle. Nam.


Tässä on 7 munan kakkupohjamassa hieman liian isossa 26-senttisessä vuoassa (koska kakkuun tulee paksut täytekerrokset enkä halunnut kakusta ylikorkeaa...) . Normaalisti n. 1/4 vuoasta riittää kohoamisvaraksi.


Pohja uunista ulos.


Hyvä merkki pohjan varmasta kypsyydestä on kun kakun reunat ovat hieman irronneet vuoan reunoista. Joskaan tätä ei tapahdu jos vuokaa ei ole jauhotettu.


Tadaa.


Miksi sitten kakku lässähtää? Tai ei nouse? Halkeaa? Kohoaa epätasaisesti?
Näihin vastausta seuraavassa tutoriaalissa...

muoks: joka löytyy täältä .


Katso myös muut tutoriaalit foorumilla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.04.2010 09:46 - 10.04.2010 09:46 #5164 : Pioni
Vastaus käyttäjältä Pioni aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Kiitos jälleen, Tanja!

Jauhojen sekoittamiseen muna-sokerivaahtoon käy hyvin myös spagettikauha. Muutamalla pyöräytyksellä jauhot sekoittuu hyvin ja taikina pysyy kuohkeana.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.05.2010 14:02 - 03.05.2010 14:02 #5789 : wadelmatassu
Vastaus käyttäjältä wadelmatassu aiheessa Re: Tutoriaalit foorumilla
Mahtavata!
Jännityksellä tässä kyttäilen parhaillaan paistuvaa pohjaa miten sille käy


Viestit siirretty täältä ketjusta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.05.2010 16:26 - 03.05.2010 16:26 #5792 : tuh
Vastaus käyttäjältä tuh aiheessa Re: Tutoriaalit foorumilla
Toivottavasti onnistuu

...mutta jos ei, niin ensi kerralla varmista että nää asiat on kohdallaan:
- kananmunat vähintään huoneenlämpöiset (saa olla jopa kädenlämpöiset eli lähempänä 40 astetta, vesihaude on kaveri), parempi ja tukevampi vaahto tulee jos laittaa vähän ekstrakeltuaista joukkoon
- vatkaa niin pitkään että voit kirjoittaa oman nimesi (yksi kirjain ei riitä) munasokerivaahdolla,
- siivilöi jauhot (+leivinjauhe jota ei tarvitse) jo valmiiksi erilliseen kulhoon, josta ne voi suoraan kaataa munasokerivaahdon joukkoon
- valmis kakkupohjamassa mahdollisimman nopeasti ja varovasti vuokaan ja heti uuniin -paistolämpötila 180C

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 06:56 - 04.05.2010 06:56 #5794 : wadelmatassu
Vastaus käyttäjältä wadelmatassu aiheessa Re: Tutoriaalit foorumilla
^Kiitti
Mulla vaan tuppaa olemaan sellainen ongelma just nyt, että teen pohjan täysin samalla ohjeella ja täysin samallalailla kuin aina (monetmonet vuodet), mut ei, ne ei vaan jaksa nousta. Tai joo, nousee vähän, ihan vaan lässähtääkseen heti uunista päästyään
Eli kaikki nuo mainitut kohdat on hanskassa, joten mitä vaihtoehtoja jää....??

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 07:40 - 04.05.2010 07:40 #5795 : tuh
Vastaus käyttäjältä tuh aiheessa Re: Tutoriaalit foorumilla
Ootko paistanu pohjaa tarpeeksi kauan? Toinen mikä ehkä voisi olla on jauhojen määrä, varsinkin jos et punnitse jauhoja niin määrä saattaa heitellä vaikka resepti olisi sama... Tai sitten uunin lämpötila on jotenkin eri mitä pitäisi. Vikana vaihtoehtona mietin että jos vuoka on tosi korkea ja täytetty liikaa niin kakkupohja ei jaksa kannatella itseään ja siksi lässähtää.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 08:33 - 04.05.2010 08:33 #5797 : wadelmatassu
Vastaus käyttäjältä wadelmatassu aiheessa Re: Tutoriaalit foorumilla
Ihanaa kun joku jaksaa puntaroida eri syitä, kiitos kovasti!
Kyllä mä mielestäni paistan sitä ihan kunnolla; pohja irtoaa reunoista, eikä tikkuun jää tökättäessä taikinaa, neljän munan pohjaa paistelen 25-35 min, 5-6 munan pohjaa 30-40. Avaan luukun eka kerran vasta kun pohja alkaa näyttää jo (lähes) valmiilta, ja monesti se onkin valmis jo kun eka kerran avaan.
Ohjeena käytän kaikkia saman verran, tosin sokeria laitan ihan himpun verran vähemmän. En punnitse. Mulla on itsellä edelleen mielessä yksi syy, miksei onnaa, mut odotan josko joku ehdottais sitä
Lämpöä laitan 175-185, like always. Vuoatkin on ihan perus irtopohjavuokia, jotka täytän taikinan koosta riippuen noin puolilleen...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 08:35 - 04.05.2010 08:35 #5798 : wadelmatassu
Vastaus käyttäjältä wadelmatassu aiheessa Re: Tutoriaalit foorumilla
Ja tosiaan, pohja kohoaa uunissa kyllä, mutta aivan yhtäkkiä, vähän ennenkuin se on valmis, se lähtee lässähtämään ihan SILMISSÄ Painuu vaan painumistaan, ja lopulta on aivan montulla

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 09:35 - 04.05.2010 09:35 #5799 : TaikinaTaivas
Vastaus käyttäjältä TaikinaTaivas aiheessa Re: Tutoriaalit foorumilla
Mulla oli aikoinaan sama ongelma. Vuosia ja vuosia tein "täydellisiä " pohjia menetelmällä kaikkia samanverran. Sit alkoi huonot kaudet ! Saatoin paistaa kolmekin pohjaa peräjälkeen ja kaikki lässähtivät ... kokosin kakun sit niistä (eli saattoi olla 12-16 munan kakku loppupeleissä). Nyt olen vuosia tehnyt eri ohjeella ja pelittää hyvin, yhtään kakkupohjaa ei ole lässähtänyt. Käytän L kokoisia munia.

4 munan pohja:

4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta (vaikka tätä ei kuulemma tarvita laitan kuitenkin ... tottumiskysymys ja taikauskoa)

Meidän uunilla pitää paistaa miedolla lämmöllä elikkä 150 asteessa (alatasolla) ja n. 45-50 min, normaalisti varmaan 175 aste on hyvä. Ihanan kuokea pohja tulee. Muna-sokerivaahto on sopivaa, kun se pysyy valumatta sormen päässä. Jos sähkövatkaimella vatkaan niin sen vatkaimen pitää antaa olla siinä keskellä, ei saa kolisuttaa pitkin reunoja, kuohkeus kärsii.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 12:10 - 04.05.2010 12:10 #5801 : wadelmatassu
Vastaus käyttäjältä wadelmatassu aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Minä alan kallistua sille kannalle että vika on meidän uunissa
Ollaan muutettu muutama kuukausi sitte, ja kaikki nää lässähdykset on siis tässä asunnossa. Oon tehny kaiken ihan samoin kuin aina, joten siksi en keksi enää muuta syytä kuin sen, että tuon uunin luukku jotenki vuotaa alareunasta, ja uunissa käy veto. Kokeilin huvikseni eilen, että jos nostan vuokaa pykälän ylemmäs, eli käytännössä parisen senttiä, ja nostan ihan hintsusti lämpöä ( oli ehkä 185), ja kas! Sehän toimi! Ei se ihan täydellisesti noussut vieläkään, mutta eipä kyllä lässähtänytkää Ainakaan niin pahasti, sen verran kuitenkin että se jäi tasaiseksi, mutta ei painunut montulle Koitan tänään samalla kaavalla, jospa tää äitienpäiväkakkukriisi saadaan vielä pelastettua

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 12:39 - 04.05.2010 12:39 #5803 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
wadelmatassu, minkälaista reseptiä käytät?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 13:01 - 04.05.2010 13:01 #5804 : wadelmatassu
Vastaus käyttäjältä wadelmatassu aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
^
Kaikkia saman verran.
Just nakkasin uuniin neljän munan pohjan, mittasin varsin desin mitalla laseihin, suunnilleen näin;
munat 2 dl (ehkä vähän reilu)
sokeria -2 dl
jauhoa 2 dl + 2 tl leivinjauhetta

Raportoin lopputuloksen noin puolen tunnin päästä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 13:30 - 04.05.2010 13:30 #5807 : wadelmatassu
Vastaus käyttäjältä wadelmatassu aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Ei se tosiaan täydellisesti toimi vieläkään, mutta eipähän painu montulle.
Tein nyt siis samoin ku eilen, ja tääkin pohja on ihan käyttökelpoinen

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 15:41 - 04.05.2010 15:41 #5808 : Paula
Vastaus käyttäjältä Paula aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Tämä on tosi selkeä ja hyvä tutoriaali. Ajattelin tällä viikolla tehdä pienien minitäyskärin 15 cm:n pyöreään kakkuvuokaan. Ja kuten toisessa tutoriaalissa sanotaan, 2 munan kakku. Mä en oikeasti osaa näitä täytekakkujuttuja vielä yhtään, joten tällaiset tutoriaalit on mainioita.

Onko tuo munien määrä siis (tietty) ilman kuoria punnittu?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 15:47 - 04.05.2010 15:47 #5809 : tuh
Vastaus käyttäjältä tuh aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Paula, on (siis punnittu ilman kuoria).

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 16:11 - 04.05.2010 16:11 #5810 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Pkko nyt kommentoida tota vadelmatassun pohjaa. 2 tl leivinjauhetta per 4 munaa on kyllä aivan liikaa ja luultavasti se on syy lässähtämiseen. Mulla ei ole myöskään ikinä toiminu toi kaikkea saman verran -ohje, paitsi että grammoissa sokeria ja jauhoja yhtä paljon. Jos sokeria on liikaa niin kakku saattaa myös lässähtää. Paistoaikakin on usein ainakin 40 minuuttia.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 16:24 - 04.05.2010 16:24 #5811 : wadelmatassu
Vastaus käyttäjältä wadelmatassu aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
^Olen koittanu myös vähemmällä, ja ihan ilmanki leivinjauhetta, ja tulos on ollu sama

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 17:39 - 04.05.2010 17:39 #5812 : Paula
Vastaus käyttäjältä Paula aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Ja varmaan annetaan hetki olla vuoassa ennen kuomoamista? Just tein kakun. Jänskättää tuliko siitä hyvä. Ei ainakaan ihan heti lässähtänyt. Kiertoilmauunissa 160-165 astetta 20 min.


Muoks. Eka kerta ja onnistui. Kiitos tästä ohjeesta!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.05.2010 19:47 - 04.05.2010 19:47 #5820 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Haa, kiva nähdä että onnistuit, Paula3!

wadelmatassu, kokeilehan vaikka sillä reseptillä joka on tän tutoriaalin alussa, tai sit tuolla TaikinaTaivaan ohjeella?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.05.2010 06:30 - 05.05.2010 06:30 #5824 : wadelmatassu
Vastaus käyttäjältä wadelmatassu aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Jep, kokeilen kyllä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.05.2010 09:52 - 05.05.2010 09:52 #5827 : Kermaruusu
Vastaus käyttäjältä Kermaruusu aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Itse muutin uuteen asuntoon reilu kuukausi sitten. Aloin ensimmäistä kertaa paistamaan kakkupohjaa ja ihmettelin että mikä on vialla kun 6 munan pohja oli ollut uunissa reilusti yli tunnin ja ei siltikään ollut vielä valmis. Seuraavalla paistokerralla laitoin huvikseni lihalämpömittarin uuniin ja katsoin että heittääkö uunin lämpötila. No, sieltähän se syy selvisi, uunin lämpötila oli melkein 100 astetta vähempi mitä uuniin asetettu lämpötila oli. Nyt on uusi uuni ja pohjat paistuvat hyvin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.07.2010 19:08 - 29.07.2010 19:08 #6844 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja

- vatkaa niin pitkään että voit kirjoittaa oman nimesi (yksi kirjain ei riitä) munasokerivaahdolla


Siis tällei]http://a.imagehost.org/0468/vaahtonimi.jpg[/img]
(valitan huonoa kuvanlaatua ja käsialaa )

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.08.2010 10:33 - 04.08.2010 10:33 #6878 : namia
Vastaus käyttäjältä namia aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Öh, miks mun kakku oli valmis 10 minuuttia "liian" aikaisin?

Ja siis tein 3 munan pohjan, tällä ohjeella.
Ja paistoin pohjaa tosiaan vaan 16 minuuttia, ja se on valmis..
Ei tää mua toki haittaa, mutta ihmettelen vaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
04.08.2010 19:39 - 04.08.2010 19:39 #6880 : Pricilla
Vastaus käyttäjältä Pricilla aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Namia, uuneissa on aikamoisia eroja! Oma paras paistoaika ja lämpötila löytyy vain kokeilemalla! Itse kun yritin seurata ohjeen mukaista paistolämpötilaa, (eli 175 -astetta ja 40min.), niin minunkin oli n. vartin päästä otettava kakku uunista jottei se palanut! Parhaimman tuloksen saa kuitenkin mielestäni matalammalla lämmöllä hiukka pidempään paistaen.
3 munan pohjaa paistan 150 -asteessa 20-25min! Silloin kakku ei kuivetu reunoista, eikä myöskään lässähdä Niin ja mainittakoon vielä että lämmitän aina uunin 175 -asteeseen ja lasken lämpöä kun laitan pohjan uuniin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.08.2010 09:50 - 26.08.2010 09:50 #7035 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: tutoriaali - perus kakkupohja
Kiitoksia Tanjalle hienosta tutoriaalista. Erityisesti kuvat vaahdon vaiheista oli tosi hyvin asiaa selkeyttäviä. Pari kyssäriä olis mulla silti vielä:

Miksi pitää käyttää huoneenlämpöisiä tai lämpimämpiä munia?
Miksi vatkataan 75% teholla eikä täydellä teholla?
Luuletko että jauhojen kaapimisella reunalta on muita haittavaikutuksia kuin jauhopaakut?

Ihmettelee hän yrittäessään löytää syitä sille miksi kakusta tulee uunissa Mount Everestin (tai St. Helensin) muotoinen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.296 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017