tutoriaali - kermareunaisen kakun teko (paljon kuvia)

Lisää
24.08.2009 17:17 - 24.08.2009 17:17 #19210 : Tanja
Kermareunaisen marsipaanilaatalla koristellun kakun teko vaihe vaiheelta. Tapoja on varmasti monia, mutta itse teen kakut suurinpiirtein seuraavalla tavalla.

Kakun teossa apuna pyörivä "kakkuhyrrä", suora paletti, pitkä kakkuveitsi, leipurin raappa ja kertakäyttöinen pursotinpussi jossa 9mm tähtitylla. Kakku on koottu kakkupahvin päälle.
Kakun pohjana kuuden munan kokoinen vaalea sokerikakkupohja, kostutus vähälaktoosisella maidolla, pursotukset Hyla vispikermaa jossa mukana loraus Flora vispiä. Täytteenä vadelmahilloa ja maitosuklaahiutalemoussea.

(Kirjoitan kuvaselityksissä kakkuhyrrän pyörittämisestä vastapäivään - käytännössä on ihan sama kumpaan suuntaan pyörität, kunhan olet sinut pyörityssuunnan kanssa ) .


Pyöritän kakkua vastapäivään kakkuhyrrän avulla toisella kädellä ja sahaan veitsellä kunnes veitsi on kakun keskellä.


Kun kakkua on pyörittänyt koko ajan ympäri, on kakkupohja halkaistu kerran kun veitsi on kakun keskellä.


Tee sama vielä toistamiseen, jotta saat kakun halkaistua kolmeen osaan.


Ja jälleen kun kakkua pyörittelee veitsellä sahatessa, on kakku halkaistu kun veitsi on kakun keskellä.


Ennen kostutusta nostan alimmaisen pohjalevyn kakkupahvin päälle ja jälleen kakkuhyrrän päälle. Alimmainen pohja kostutetaan, erityisesti reunat jotka ovat kuivimmat.


Kostutuksen jälkeen levitetään täytteet. Jos käytät kahta täytettä päällekäin, perussääntönä voidaan pitää että jämäkämpi täyte aina löysemmän alle. Tässä levitellään suklaahiutalemoussea.


Suklaamoussen päälle ohut kerros vadelmahilloa. Nosta keskimmäinen pohjalevy kakun päälle, kostuta se ja levitä täytteet samoin. Nosta viimeiseksi kakulle hattu ja kostuta se.


Täytetty kakku, täytekakku. Ilman koristeluja.


Tässä vaiheessa kannattaa pyyhkiä muruset pois kakun viereltä.


Kakun reunoihin tehdään ns. murureuna kermavaahdosta, eli levitetään paletilla kermavaahtoa vähäsen kauttaaltaan kakun reunoille.


Valmis murureuna. Tämä ohut kermavaahtokerros estää kakun murusia lähtemästä kävelemään esim. pursotettaessa reunoille lisää kermaa.


Seuraavaksi levitä kakun päälle reilu kerros kermavaahtoa.


Vaahto saa tulla yli reunojen.


Sitten levitetään kermaa kakun reunoille ja nostetaan samalla vaahtoa hieman kakun päälle asti.


Kerman pitää nousta reunojen yli kakun päälle.


Kakun reunat tasoitetaan joko raapalla tai paletilla, tässä käytössä raappa.


Pidä raappaa suunnilleen tällaisessa kulmassa kakkuun nähden ja pyöritä kakkuhyrrää vastapäivään.


Kun kakun reunat on siloitettu, on päällisen vuoro. Vedä paletilla ulkoreunoista kakun keskiosaa kohden kakun päällinen sileäksi.


Tässä siloitettu kakku. Huomioithan että olen tarkoituksella jättänyt kakun päälle vain vähän kermaa, koska kakkua tulee koristamaan marsipaanille maalattu kuva.


Marsipaanilaatta kakun päällä. Tämä laatta oli kuivunut lähes viikon, joten sen voi huoletta laittaa suoraan kerman päälle. Jos laatta on kovin kostea, kannattaa sen alle laittaa jotain voikreemiä kosteussuluksi.


Valmis koristeltu kakku.


Kakun reunat jätin siloisiksi.


Katso myös muut tutoriaalit foorumilla

Yksityiskohtaisempia kuvia kakun koristeista löytyy Ahonlaita -blogistani.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.08.2009 19:25 - 24.08.2009 19:25 #979 : Insanity
Loistava tutoriaali, kiitos Tanja!
Olen itsekin samaan tyyliin reunukset siloittanut, mutta kyllä ammattilaiselta saa aina muutaman loistovinkin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.08.2009 07:23 - 25.08.2009 07:23 #992 : stuidu
Kiitos tästä ohjeesta. Näin amatöörinä kiinnostaisi myös saada ohjeita noihin erilaisiin pursotuksiin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.08.2009 09:01 - 25.08.2009 09:01 #995 : Tanja
Insanity, kiva jos sait vinkkiä!

stuidu, laitetaan korvan taakse.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.08.2009 10:30 - 25.08.2009 10:30 #1001 : Pricilla
Kiitos minunkin puolestani selkeistä ohjeista. Mä tajusin noista kuvista heti minkä takia mun on vaikea saada päällystää ihan tasaseksi...mulla on liian pieni paletti! Täytynee hommata vähän isompi, niin helpottuu tasoittaminen!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.08.2009 22:02 - 29.08.2009 22:02 #1124 : Tanja
Pricilla, kiitos kiitoksista. Ja tosiaan, pienellä paletilla ei tee miun mielestä juuri mitään, jotain beben kuorrutetta sillä voisi levittää mutta ei juuri täytekakulle tehdä mitään.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.08.2009 20:01 - 30.08.2009 20:01 #1137 : aleksi
paletin ostaminen onkin sitte hankalampaa kun luulis.. missään ei oikeen myydä ja jos myydään niin ne muistuttaa lähinnä rautakankia.. jäykkiä, paksuja ja kahvatkin niin paksuja ettei käteen mahdu.

stokan myyjä ei edes tiennyt mikä on palettiveitsi..

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.08.2009 07:49 - 31.08.2009 07:49 #1139 : Pricilla
Ja vielä ovat pirulaiset kalliitakin! Täytyy varmaan kattella seuraavan kerran kun briteistä tilaa, et tulisko siellä halvemmaksi...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.08.2009 14:02 - 31.08.2009 14:02 #1141 : aleksi
20 e näyttäis tuolla olevan victorinoxin paletti ettei kovin kallista ole.. mutta toi on tukku liike ettei sieltä varmaan saa. Ja onhan se sitte sellanen ikuisuus työkalu kun kerran hyvän saa.

aika psykedeelinen poni muuten


Sirkku muokkas linkin toimivaks [/i][/size]

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.08.2009 16:05 - 31.08.2009 16:05 #1144 : Tanja
Victorinoxin paletti miullakin on. Oon kyllä tykänny. Tilasin jonkun aikaa sitten uk:sta pienen paletin jonka valmistaja oli Ateco ja se on kyllä niin tönkkö ettei mitään rajaa.
Laadusta kannattaa kyllä vähän maksaakin. Ja tosiaan, kerran kun ostaa kunnollisen niin sillä pärjää kyllä monen monta vuotta jos ei piloille väännä.

aika psykedeelinen poni muuten

Höh, mitenniin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.08.2009 17:07 - 31.08.2009 17:07 #1143 : Pioni
Minäkin kiitän ja kumarran!

Päälystin viikonloppuna kakun kermalla ohjeen mukaan, pienellä palettiveitsellä kylläkin ja eka kertaa tuli ihan siedettävä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.08.2009 20:03 - 31.08.2009 20:03 #1149 : Anonymous

20 e näyttäis tuolla olevan victorinoxin paletti ettei kovin kallista ole.. mutta toi on tukku liike ettei sieltä varmaan saa. Ja onhan se sitte sellanen ikuisuus työkalu kun kerran hyvän saa.


Hitsi kun sais jostain selville, että koska noi veitsi- ja vaatemyyjät on ammattikouluilla, minun ensimmäinen veitsisetti oli nimittäin juurikin Hahdolta ostettu. Tältä syksyltä taitaa olla myöhäistä mutta ehkä ensi vuonna saan aikaiseksi kysäistä vanhoilta maikoilta.. Ja toivoa että vanhat kengät selviää sinne asti eikä tule aivan ylimalkaista paletin tarvetta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.09.2009 14:57 - 18.09.2009 14:57 #1370 : Patavahti
Ainakin Have Your Cake And Eat It -nettikaupasta saa palettiveitsiä aika monen kokoisia, itse ostin sieltä omani eikä paljoa maksanut. Tuolta saa myös sekä pyöreitä että neliönmallisia pohjalevyjä aika halvalla

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.02.2010 07:38 - 17.02.2010 07:38 #3882 : Isabel
Ihania nää tutot.
Mun pitäis varmaan kokeilla joskus tollasta sileäreunaista kaakkua, ei ole koskaan tullu kokeiltua :O

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.02.2010 15:08 - 17.02.2010 15:08 #3909 : Tanja

Mun pitäis varmaan kokeilla joskus tollasta sileäreunaista kaakkua, ei ole koskaan tullu kokeiltua ]
Miulla meni monta vuotta kun tein kakkuja pelkästään pursottaen reunat. Nyt itseäni on jostain syystä alkanut ällöttämään "runsaat kermareunat" joten teen usein kakkuihin tasaiset reunat. Tasainen reunus on myös jollain tavalla seesteisemmän näköinen. Tietysti jos toiveena on "reilusti kermavaahtoa" tai muuta niin sitten mennään pursotellen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.03.2010 17:18 - 14.03.2010 17:18 #4453 : Mariza
Mistä olet ostanut sun raapan? Monella eri paikkakunnalla olen käynyt - kukaan ei myy eikä edes tiedä mikä on leivontaraappa?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.03.2010 21:24 - 14.03.2010 21:24 #4459 : Tanja

Mistä olet ostanut sun raapan? Monella eri paikkakunnalla olen käynyt - kukaan ei myy eikä edes tiedä mikä on leivontaraappa?

Yksi raappa on peräisin Robertsilta ja pari olen ostanut Art Astiasta (Lappeenrantalainen putiikki). Oletko suomalaisista nettikaupoista katsellut?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.03.2010 16:59 - 25.03.2010 16:59 #4705 : Mariza
Asiaan mitenkään liittymättä, millä kakkuvuoalla ja ohjeella teet noin korkean kakun? Jos itse teen 24 cm vuokaan kakun, sen saa juuri ja juuri 2,5 cm paksuisiksi paloiksi (jaoin siis kolmeen osaan).

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.03.2010 21:55 - 25.03.2010 21:55 #4709 : Tanja

Asiaan mitenkään liittymättä, millä kakkuvuoalla ja ohjeella teet noin korkean kakun? Jos itse teen 24 cm vuokaan kakun, sen saa juuri ja juuri 2,5 cm paksuisiksi paloiksi (jaoin siis kolmeen osaan).

Hmm, tarkoittanet nyt tätä tutoriaalin kuvissa esiintyvää kakkua? Se on muistaakseni kuuden munan pohja ja tehty ihan tavalliseen 24cm vuokaan. Korkeutta vuoalla on 7cm ja pohjasta tuli jotakuinkin vuoan korkuinen. Ei tuo ole mielestäni mitenkään tavattoman korkea. Ja 3 x 2,5cm = 7,5cm. Että oma kakkusi oli ainakin yhtä korkea.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
05.04.2010 21:56 - 05.04.2010 21:56 #4964 : Anonymous
Olipas selkeät ohjeet!
Nyt vaan pitäs hankkia paletti ja raappa, kun niitä en vielä omista Ja tuo "hyrräkin" olis aikas kätevä...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.04.2010 18:55 - 14.04.2010 18:55 #5279 : purppurahelmi
Kiitos! Olipas selkeät ohjeet, ei kun harjoittelemaan.....Kaunis pinta , niin rauhallinen, silkkinen...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2010 19:14 - 19.04.2010 19:14 #5387 : PAMPULA
Ensimmäisenä pisti silmään hervottoman pitkä puukko Tai sitten kakku on pieni

Ei mutta, taas on tuttuun tapaan hieno tutoriaali ( <-- toimittaa kukkapuskan virkaa )

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.04.2010 20:14 - 19.04.2010 20:14 #5389 : Tanja
Pampula, ihan perus-kakkuveitsi tuo on, 30cm terällä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.08.2010 09:32 - 16.08.2010 09:32 #6934 : TaikaKokki
Hieno kakku ja selkeät ohjeet. kiitos!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.11.2010 23:12 - 19.11.2010 23:12 #7997 : Nanun
Ihana tutoriaali! Olen miettinyt että mihin tuota kakkuhyrrää käyttäisi, kun pohjat leikkaan kakkusahalla ja kermakakkuja teen aika harvoin, mutta seuraavaksi ainakin tiedän miten saan tasaiset suorat reunat raapalla ja kakkuhyrrällä. Ainoa asia mitä näissä ihmettelen, että mitenkä te ammattilaiset saatte nuo hienosti pursotetut kakut kakkulautaselle sotkematta pursotuksia/reunoja? Saisko tästä tutoriaalia tai jotain havainnollistamista? Kaikki puhuu kovasti lastoilla nostelusta, mutta itsellä ei ainakaan koskaan olisi itsevarmuutta alkaa nostella kahdella lastalla isoa koristeltua kakkua. Eikö se putoa siitä lastoilla keikkumisesta?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.259 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017