tutoriaali - gluteenittomia leivontatuotteita

Lisää
10.03.2010 17:18 - 10.03.2010 17:18 #19505 : Tanja
Semperin jauhoseokset ovat erinomaisia yleisjauhoja gluteenittomaan leivontaan. Näitä myös löytyy pienimmästäkin kaupasta, eikä hinta ole mahdoton (yksi 500g laatikko maksaa n. 2 - 2,50€ hieman kaupasta riippuen). Hienoa jauhoseosta (fin mix) voi käyttää kaikessa leivonnassa vehnäjauhon sijaan (kakkupohjiin, pulliin, kuivakakkuihin, piirakoihin, pikkuleipiin). Huom. jauhoseos sisältää sokeria, joten se ei sovellu kakkuvuokien jauhottamiseen!

Karkea jauhoseos (grow mix) on hieman hienoa jauhoseosta kuitupitoisempi ja tätä voikin hyvin käyttää sämpylöiden ja leipien leivonnassa vehnäjauhon korvikkeena yhdessä tummempien ja kuitupitoisempien jauhoseosten kanssa. Semperin jauhoseoksia käytetään leivonnassa saman verran kuin vehnäjauhoja. Fin Mix ja Grow mix -jauhoseokset eivät sisällä vehnätärkkelystä, joten ne soveltuvat kaikille keliaakikoille ja vehnäallergisillekin.

Semper valmistaa myös vehnätärkkelystä sisältävää Mix jauhoseosta, jossa on mukana myös maitoa. Jauhoseosta voi leivonnan lisäksi käyttää myös kastikkeiden suurustamiseen.

Semperiltä löytyy myös puhdas kaurahiutale.

Jytte-tuotemerkin jauhoista voi leivontaan käyttää esimerkiksi tummaa jauhoseosta ja Teff fibra -jauhoseosta. Nämä ovat omiaan leipien ja sämpylöiden leivontaan. Tumma jauho on hyvin riittoisaa ja sitä käytetään vähemmän kuin vehnäjauhoa (pussin kyljestä löytyy ohje). Jyttejauhoista löytyy myös vaaleaa seosta. Jauhot ovat hieman hinnakkaita, 750g]http://e.imagehost.org/0456/sungluttum.jpg[/img]
Sunnuntai-jauhoseoksia löytyy tummaa ja vaaleaa. Näitä voi käyttää kuten Semperinkin jauhoja, eli yleisjauhona kaikkeen gluteenittomaan leivontaan saman verran kuin vehnäjauhoja. Nämä jauhoseokset sisältävät kuitenkin vehnätärkkelystä, joten nämä eivät sovellu kaikkein herkimmille keliaakikoille, eivätkä vehnäallergisille.

Virtasalmen viljatuote valmistaa gluteenittomia jauhoja (sekä seoksia että yhdestä viljasta valmistettuja jauhoja). Kaikki Viljatuotten jauhot, joissa on gluteenittoman merkki, valmistetaan tiloissa joissa ei käsitellä mitään gluteenipitoisia viljoja. Myllyn gluteenittomia tuotteita ovat erilaiset tattarituotteet, maissijauhot, riisijauhot ja kahdenlaiset jauhoseokset. Tattarijauhoja voi käyttää vaikka riisipiirakoihin ja lisukkeena leipiin, maissijauhoilla voi suurustaa kastikkeet vehnäjauhon sijaan. Viljatuotteen jauhoseokset ovat hyviä leipien leivontaan. Jauhoseokset eivät sisällä vehnätärkkelystä, joten ne soveltuvat kaikille keliaakikoille ja myös vehnäallergisille.

Perunajauhot ovat varmaankin ensimmäinen jauho joka ihmisille tulee mieleen puhuttaessa gluteenittomista jauhoista. Pelkistä perunajauhoista saa hyvän kääretortun, mutta muussa leivonnassa ne vaativat lisäkseen muitakin jauhoja. Perunajauhoja voi käyttää osana jauhoista kakkupohjiin sekä muihin makeisiin leivonnaisiin ja pöydällä estämään taikinan tarttumista pöytään leipoessa esimerkiksi pikkuleipiä (perunajauhot ovat halvempia kuin gluteenittomat). Perunajauhojakin löytyy useampaa merkkiä. Kolmen konstin perunajauhoissa on kuitenkin pakkauksessa merkintä tuotteen gluteenittomuudesta joka takaa sen ettei jauho sisällä jäämiä gluteenista. Perunajauhoa käytetään 2/3 osaa vehnäjauhon määrästä, kun halutaan korvata vehnäjauho perunajauholla.

Maizena maissitärkkelyksellä voi suurustaa kastikkeita vaikka silloin kun varsinainen Maizenan kastikesuuruste on sattunut loppumaan kaapista. Lisäksi tällä on hyvä suurustaa maitoa sisältäviä kiisseleitä ja leivontaankin tätä tärkkelystä voi käyttää perunajauhon tapaan.

Psyllium ja ksantaani ovat erinomaisia apuaineita gluteenittomassa leivonnassa, erityisesti hiivataikinoissa. Molemmat ovat sitkonkorvikkeita ja näitä myydään isoissa marketeissa maustehyllyn luona tai gluteenittomien tuotteiden hyllyssä. Eihän näillä saada aikaan aivan samanlaista koostumusta kuin vehnäleivonnaisissa, mutta tuotteen rakenne paranee kyllä huomattavasti!

Psyllium on ratamon kuivattua siemenkuorta. Myydään myös FiberHusk nimellä pussissa.
Ksantaani valmistetaan sokeriliemestä bakteerikäymisen avulla.


Kuvia ja tekstejä tähän tutoriaaliin lainattu seuraavista lähteistä]Gluteenitonta leivontaa[/url]
http://www.sunnuntai.com


Katso myös muut tutoriaalit foorumilla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.04.2010 11:58 - 20.04.2010 11:58 #5416 : kakkukatri
Noi Virtasalmen jauhot on loistavia, tulee todella hyvää leipää ja sämpylöitä.
Ja vielä tuosta Semperin Fin Mixistä eli mä olen kyllä käyttäny sitä kakkuvuokien jauhottamiseen enkä ole huomannut mitään ongelmaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.04.2010 13:41 - 22.04.2010 13:41 #5491 : Anonymous
Itse joskus vuosia sitten kokeilin jauhottaa fin mixillä kuivakakkuvuoan ja auttamattomasti tarttui kakku vuokaan.. Täytekakkuvuoan jauhottaminen voi onnistuakin, jos vain on leivinpaperi pohjalla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.121 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017