tutoriaali - laktoosi-intoleranssi

Lisää
17.12.2009 17:12 - 17.12.2009 17:12 #19418 : Tanja
Mikä on laktoosi-intoleranssi?

Maidon sokeri, eli laktoosi, on maidon hiilihydraatti. Laktoosi on glukoosista ja galaktoosista muodostunut sokeri, disakkaridi.

Laktoosi-intoleranssiksi sanotaan "oireyhtymää" joka aiheuttaa ihmiselle oireita (mm. ilmavaivoja, vatsakipuja, ripulia, vatsan turvotusta), oireet johtuvat laktoosin imeytymishäiriöstä. Ihmisellä jolta puuttuu laktoosia pilkkova entsyymi, laktaasientsyymi, on laktoosi-intoleranssi.

Laktoosi-intoleranssia on kahdenlaista, toiset ihmiset eivät siedä yhtään laktoosia jolloin heidän on pysyttävä täysin laktoosittomassa ruokavaliossa. Toisille ihmisille taas sopivat vähälaktoosiset tuotteet. Näiden tuotteiden laktoosi on hajotettu entsymaattisesti vähintään 80-prosenttisesti galaktoosiksi ja glukoosiksi. Laktoosin hajoamisen vuoksi vähälaktoosiset tuotteet maistuvat makeammilta kuin tavanomaiset tuotteet, koska glukoosi on laktoosia makeampaa.

Älä sekoita maitoallergiaan

Laktoosi-intoleranssia ei pidä sekoittaa maitoallergiaan, joka tarkoittaa sitä ettei ihmisen elimistö siedä maidon proteiineja eli valkuaisaineita. Maitoallergiaa sairastava ei siis voi syödä edes laktoosittomia maitotuotteita koska niissä on maitoproteiineja joita maitoallergisen tulisi juuri välttää.

Laktoosi-intoleranssi käytännössä?

Tässä esimerkki itsestäni]Mitä tulisi huomioida leivonnassa käytettäessä vähälaktoosisia tuotteita?[/b]

Varsinkin vähälaktoosiset tuotteet ovat tavanomaista makeampia, joten esimerkiksi sokerin lisäystä voi vähentää. Joidenkin mielestä vähälaktoosinen kerma on jo itsessään niin makeaa, että sokerilisäystä tuskin edes tarvitsee, korkeintaan ripauksen esim. kermavaahtoon. Makuja on tietysti monia.

On myös hyvä varmistaa tarjottaessa leipomuksia, riittääkö että tuote on vähälaktoosinen vai täytyykö sen olla kokonaan laktoositon. Täysin laktoositonta ruokavaliota noudattavalle ei ole kiva yllätys, jos jälkikäteen saakin tietää että juuri syöty ihana täytekakku olikin vain vähälaktoosinen, vaikka sen olisi pitänyt olla laktoositon. Mahavaivoja on tiedossa, eikä välttämättä kovin mukavia sellaisia.

Vähälaktoosista ruokavaliota noudattavalle ei ole haittaa laktoosittomista tuotteista.

Nykyään on onneksi tarjolla todella paljon jopa täysin laktoosittomia tuotteita. Niitä voikin käyttää aivan yhtä hyvin kuin tavallisia tuotteita leivonnassa. Makukaan ei juuri eroa tavallisesta, esim. laktoositon maitojuoma ei maistu makealta niin kuin vähälaktoosinen maito. Monet margariinit ovat täysin laktoosittomia, kuten myös useimmat kypsytetyt juustot ja sulatejuustot (maitohappokäymisen johdosta laktoosi on hajonnut propionihapoksi ja hiilidioksidiksi). Tavallisissa margariineissa kuten myös voissa on vain vähän laktoosia, joten ne sopivat usein vähälaktoosista ruokavaliota noudattaville. Varmista kuitenkin aina tuotteen pakkausmerkinnästä, onko kyseessä vähälaktoosinen vai laktoositon tuote.
Täysin laktoosittomissa tuotteissa lukee selvästi "LAKTOOSITON", eikä näille tuotteille ole varsinaisia omia tuotemerkkejä.

Vähälaktoosisia tuotemerkkejä

Tunnetuimpia vähälaktoosisia tuotemerkkejä ovat Valion HYLA ja Ingmanin Into. HYLA tulee sanoista hydrolysoitu laktoosi, Into taas on lyhenne laktoosi-intoleranssista.



Katso myös muut tutoriaalit foorumilla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.12.2009 21:18 - 17.12.2009 21:18 #2718 : Sirkku
Vastaus käyttäjältä Sirkku aiheessa Re: tutoriaali - laktoosi-intoleranssi
Oikein hyvä tutoriaali!
Miulle tuli vielä mieleen se, että jonkin verran liikkuu myös tuotteita, joissa on merkintä "laktoosia 0g". Nämä eivät ole täysin laktoosittomia tuotteita, mutta soveltuvat kyllä sellaisille henkilöille, jotka voivat käyttää vähälaktoosisia tuotteita.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.12.2009 11:10 - 29.12.2009 11:10 #2798 : Prog
Vastaus käyttäjältä Prog aiheessa Re: tutoriaali - laktoosi-intoleranssi

Oikein hyvä tutoriaali!
Miulle tuli vielä mieleen se, että jonkin verran liikkuu myös tuotteita, joissa on merkintä "laktoosia 0g". Nämä eivät ole täysin laktoosittomia tuotteita, mutta soveltuvat kyllä sellaisille henkilöille, jotka voivat käyttää vähälaktoosisia tuotteita.

Miksei? Jos kerran ns. laktoositon, osaatko kertoa?

Ja maitoproteiiniallergikko kiittää suuresti tästä tutoriaalista! Ja ei, se ei auta että on laktoositon vaan riisi-, kaura-, soijamaidot yms. ovat minua varten. Suklaamannapuuro kauramaidosta on aivan ihanaa. Hiukan kuin kaura-mannapuuroa suklaalla

En tiedä onko yleinen juttu, mutta kannattaa muistaa että jossain vähälaktoosista sietävien raja tulee vastaan. Esim. aamupalalla: riisipuuro hyla/intomaidosta, sämpylät samoin, kaakaota ja rahkaa. Vatsa sanoo vastalauseen monilla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.12.2009 11:20 - 29.12.2009 11:20 #2799 : Sirkku
Vastaus käyttäjältä Sirkku aiheessa Re: tutoriaali - laktoosi-intoleranssi
Prog, mie en tarkalleen muista miten se meni noiden "laktoosia 0g" -tuotteiden kanssa, mutta jotenkin kai niin, että ne kai voivat sisältää laktoosia 0,x prosenttia, eli niiden ei ole pakko olla täysin laktoosittomia. Näin ollen ne sitten sopivat vähälaktoosisia tuotteita käyttäville, mutteivat niille, joilla on täysin laktoositon ruokavalio. Mutta nää on siis sellaisia tuotteita, joissa on hyla-merkintää vastaava lätkä jossain puolella pakkausta. Jos tuoteselosteessa lukee, että laktoosia on 0g, niin siihen voi kyllä sitten luottaa
(noi on kyllä niin monimutkaisia, toivottavasti tästä sai jotain tolkkua)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.12.2009 15:04 - 29.12.2009 15:04 #2802 : Prog
Vastaus käyttäjältä Prog aiheessa Re: tutoriaali - laktoosi-intoleranssi
Ehkä pyöristämisjuttuja! Jos on 0,4 tai alle grammaa niin sehän on nolla?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.12.2009 10:11 - 30.12.2009 10:11 #2805 : Sirkku
Vastaus käyttäjältä Sirkku aiheessa Re: tutoriaali - laktoosi-intoleranssi
Todennäköisesti just jotain semmoista on kyseessä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.01.2010 16:23 - 12.01.2010 16:23 #3001 : MintChocolate
Vastaus käyttäjältä MintChocolate aiheessa Re: tutoriaali - laktoosi-intoleranssi
Ihanan tyhjentävä tutoriaali! Valitettavan usein ihmiset sotkee termit: vähälaktoosinen, laktoositon ja maidoton. Jos kysymyksessä on ihminen jolla on laktoosi-intoleranssi, ei virheestä koidu kovin vakavaa haittaa, mutta maidottomalta ihmiseltä se voi viedä vaikka hengen! Minulla itselläni on laktoosi-intoleranssi ja joudun käyttämään täysin laktoosittomia tuotteita. Välillä pystyn syömään jonkun verran vähälaktoosisia tuotteita ilman ongelmia, välillä tuntuu että pienikin määrä laktoosia tekee mahasta kipeän! Onneksi Valio on kehittänyt jo aika laajan tuoteryhmän laktoosittomista elintarvikkeista!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.01.2010 18:28 - 12.01.2010 18:28 #3012 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - laktoosi-intoleranssi
Mukava huomata ettei ollut ihan turha tutoriaali - vaikka ajattelin että hassua laittaa pelkkää tekstiä kun kuvat on yleensä niin kivoja.

Itse toisinaan huokaan jos kysyn esim. joltain tuttavalta että "onko tää maito vähälaktoosista?" ja tuttava vastaa: "joo, on se laktoositonta!".
Siis ääh, enhän mie sitä kysyny, vaikkakin joo tuli asia selväksi ettei siinä laktoosia ole, mutta vähälaktoosinen maito ja laktoositon maitojuoma maistuu ihan erilaisilta! 15 vuotta vähälaktoosista maitoa juoneena laktoositon maitojuoma ja tavallinen maito maistuu... olevinaan hieman happamalle tai jotain. Ei siis hyvälle! Kun on tottunut siihen hieman makeaan maitoon. Onko kellään vastaavia kokemuksia?

/päivän avautuminen

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.01.2010 12:02 - 13.01.2010 12:02 #3043 : Sirkku
Vastaus käyttäjältä Sirkku aiheessa Re: tutoriaali - laktoosi-intoleranssi
Juu, se onkin aina mielenkiintoista kun kyselee vaikka ravintoloissa (joissa vois olettaa olevan asiantuntemusta, ymmärrän että kaikilla ihmisillä ei sitä ole) jotain, ja vastaus on sinnepäin. Amarillossa luki ainakin yhteen aikaan ruokalistassa, että käyttämämme kerma on vähälaktoosista. Aha, entäs ne muut maitotuotteet? Onneks miulle käy vähälaktoosiset tuotteet ja pystyn syömään tavallisiakin laktoosipillereiden kanssa, eli jos ei oo varma niin pillerin kanssa kaikki käy Tiedän kyllä täysin laktoosittomiakin ihmisiä, joille pienikin erehdys aiheuttaa sairaalareissun.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.06.2010 17:45 - 01.06.2010 17:45 #6044 : suvikeiju
Vastaus käyttäjältä suvikeiju aiheessa Re: tutoriaali - laktoosi-intoleranssi
Mites mascarpone juusto sopii laktoosi-intolerantikolle? En löytänyt purkista mainintaa laktoosin määrästä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.06.2010 17:48 - 01.06.2010 17:48 #6045 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - laktoosi-intoleranssi

Mites mascarpone juusto sopii laktoosi-intolerantikolle? En löytänyt purkista mainintaa laktoosin määrästä.

Eikös nuo mascarponet oo lähes poikkeuksetta tuontijuttuja, eli sisältävät laktoosia.

Yleisesti ottaen ellei tuotteessa ole mainittu mitään laktoosipitoisuudesta, voidaan olettaa että tuote sisältää laktoosia (siis ainakin maitovalmisteet ja muut joissa sitä voidaan olettaa olevan).

Olipas tyhjentävä vastaus. [/size]

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.215 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017