- Keskustelu
- Leivontafoorumilla tapahtuu
- Tutoriaalit
- Erityisruokavaliot
- tutoriaali - laktoosi-intoleranssi
tutoriaali - laktoosi-intoleranssi
Maidon sokeri, eli laktoosi, on maidon hiilihydraatti. Laktoosi on glukoosista ja galaktoosista muodostunut sokeri, disakkaridi.
Laktoosi-intoleranssiksi sanotaan "oireyhtymää" joka aiheuttaa ihmiselle oireita (mm. ilmavaivoja, vatsakipuja, ripulia, vatsan turvotusta), oireet johtuvat laktoosin imeytymishäiriöstä. Ihmisellä jolta puuttuu laktoosia pilkkova entsyymi, laktaasientsyymi, on laktoosi-intoleranssi.
Laktoosi-intoleranssia on kahdenlaista, toiset ihmiset eivät siedä yhtään laktoosia jolloin heidän on pysyttävä täysin laktoosittomassa ruokavaliossa. Toisille ihmisille taas sopivat vähälaktoosiset tuotteet. Näiden tuotteiden laktoosi on hajotettu entsymaattisesti vähintään 80-prosenttisesti galaktoosiksi ja glukoosiksi. Laktoosin hajoamisen vuoksi vähälaktoosiset tuotteet maistuvat makeammilta kuin tavanomaiset tuotteet, koska glukoosi on laktoosia makeampaa.
Älä sekoita maitoallergiaan
Laktoosi-intoleranssia ei pidä sekoittaa maitoallergiaan, joka tarkoittaa sitä ettei ihmisen elimistö siedä maidon proteiineja eli valkuaisaineita. Maitoallergiaa sairastava ei siis voi syödä edes laktoosittomia maitotuotteita koska niissä on maitoproteiineja joita maitoallergisen tulisi juuri välttää.
Laktoosi-intoleranssi käytännössä?
Tässä esimerkki itsestäni]Mitä tulisi huomioida leivonnassa käytettäessä vähälaktoosisia tuotteita?[/b]
Varsinkin vähälaktoosiset tuotteet ovat tavanomaista makeampia, joten esimerkiksi sokerin lisäystä voi vähentää. Joidenkin mielestä vähälaktoosinen kerma on jo itsessään niin makeaa, että sokerilisäystä tuskin edes tarvitsee, korkeintaan ripauksen esim. kermavaahtoon. Makuja on tietysti monia.
On myös hyvä varmistaa tarjottaessa leipomuksia, riittääkö että tuote on vähälaktoosinen vai täytyykö sen olla kokonaan laktoositon. Täysin laktoositonta ruokavaliota noudattavalle ei ole kiva yllätys, jos jälkikäteen saakin tietää että juuri syöty ihana täytekakku olikin vain vähälaktoosinen, vaikka sen olisi pitänyt olla laktoositon. Mahavaivoja on tiedossa, eikä välttämättä kovin mukavia sellaisia.
Vähälaktoosista ruokavaliota noudattavalle ei ole haittaa laktoosittomista tuotteista.
Nykyään on onneksi tarjolla todella paljon jopa täysin laktoosittomia tuotteita. Niitä voikin käyttää aivan yhtä hyvin kuin tavallisia tuotteita leivonnassa. Makukaan ei juuri eroa tavallisesta, esim. laktoositon maitojuoma ei maistu makealta niin kuin vähälaktoosinen maito. Monet margariinit ovat täysin laktoosittomia, kuten myös useimmat kypsytetyt juustot ja sulatejuustot (maitohappokäymisen johdosta laktoosi on hajonnut propionihapoksi ja hiilidioksidiksi). Tavallisissa margariineissa kuten myös voissa on vain vähän laktoosia, joten ne sopivat usein vähälaktoosista ruokavaliota noudattaville. Varmista kuitenkin aina tuotteen pakkausmerkinnästä, onko kyseessä vähälaktoosinen vai laktoositon tuote.
Täysin laktoosittomissa tuotteissa lukee selvästi "LAKTOOSITON", eikä näille tuotteille ole varsinaisia omia tuotemerkkejä.
Vähälaktoosisia tuotemerkkejä
Tunnetuimpia vähälaktoosisia tuotemerkkejä ovat Valion HYLA ja Ingmanin Into. HYLA tulee sanoista hydrolysoitu laktoosi, Into taas on lyhenne laktoosi-intoleranssista.
Katso myös muut tutoriaalit foorumilla.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Miulle tuli vielä mieleen se, että jonkin verran liikkuu myös tuotteita, joissa on merkintä "laktoosia 0g". Nämä eivät ole täysin laktoosittomia tuotteita, mutta soveltuvat kyllä sellaisille henkilöille, jotka voivat käyttää vähälaktoosisia tuotteita.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Miksei? Jos kerran ns. laktoositon, osaatko kertoa?Oikein hyvä tutoriaali!
Miulle tuli vielä mieleen se, että jonkin verran liikkuu myös tuotteita, joissa on merkintä "laktoosia 0g". Nämä eivät ole täysin laktoosittomia tuotteita, mutta soveltuvat kyllä sellaisille henkilöille, jotka voivat käyttää vähälaktoosisia tuotteita.
Ja maitoproteiiniallergikko kiittää suuresti tästä tutoriaalista! Ja ei, se ei auta että on laktoositon vaan riisi-, kaura-, soijamaidot yms. ovat minua varten. Suklaamannapuuro kauramaidosta on aivan ihanaa. Hiukan kuin kaura-mannapuuroa suklaalla
En tiedä onko yleinen juttu, mutta kannattaa muistaa että jossain vähälaktoosista sietävien raja tulee vastaan. Esim. aamupalalla: riisipuuro hyla/intomaidosta, sämpylät samoin, kaakaota ja rahkaa. Vatsa sanoo vastalauseen monilla.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
(noi on kyllä niin monimutkaisia, toivottavasti tästä sai jotain tolkkua)
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- MintChocolate
- Poissa
- Keksimestari
-
- Viestejä: 32
- Vastaanotettu kiitos 0
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Itse toisinaan huokaan jos kysyn esim. joltain tuttavalta että "onko tää maito vähälaktoosista?" ja tuttava vastaa: "joo, on se laktoositonta!".
Siis ääh, enhän mie sitä kysyny, vaikkakin joo tuli asia selväksi ettei siinä laktoosia ole, mutta vähälaktoosinen maito ja laktoositon maitojuoma maistuu ihan erilaisilta! 15 vuotta vähälaktoosista maitoa juoneena laktoositon maitojuoma ja tavallinen maito maistuu... olevinaan hieman happamalle tai jotain. Ei siis hyvälle! Kun on tottunut siihen hieman makeaan maitoon. Onko kellään vastaavia kokemuksia?
/päivän avautuminen
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Eikös nuo mascarponet oo lähes poikkeuksetta tuontijuttuja, eli sisältävät laktoosia.Mites mascarpone juusto sopii laktoosi-intolerantikolle? En löytänyt purkista mainintaa laktoosin määrästä.
Yleisesti ottaen ellei tuotteessa ole mainittu mitään laktoosipitoisuudesta, voidaan olettaa että tuote sisältää laktoosia (siis ainakin maitovalmisteet ja muut joissa sitä voidaan olettaa olevan).
Olipas tyhjentävä vastaus. [/size]
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- Keskustelu
- Leivontafoorumilla tapahtuu
- Tutoriaalit
- Erityisruokavaliot
- tutoriaali - laktoosi-intoleranssi