Leivotaan/ kokataan metsän ja pihan antimista

Lisää
18.05.2012 08:59 - 18.05.2012 08:59 #19003 : Tilli85
Tilli85 loi aiheen:
Taas niitä alkaa saamaan eli leivonta/kokkaus materiaalia luonnosta. Ai vitsit kun muista kuinka herkullisia oli mummon tekemät nokkosletut taikka nokkoskeitto.

Aikaisemmin en hirveästi jaksanut edes kiinnostua kaikesta siitä mitä luonnon omista antimista voisi valmistaa kun asuin keskellä kaupunkia eikä ollut mahdollista lähteä "puhtaampaan" maaseutu ilmastoon koluamaan metsiä.
Nykyään appivanhempien luona maaseudulla joka syksy lähdetään anopin kanssa keräämään sieniä ja marjoja metsästä ja niitä löytyy laidasta laitaan! Mikä onkaan ihanampaa pitkän metsässä olo päivän jälkeen kuin laittaa uuniin itsekerätyistä mustikoista tehty mustikkakukko!

Syksyisin myös kolutaan oman pihan marjapuskat ja omenapuut ja säilötään marjoja pakastaen, mehustaen, hilloten.

05/15 syntyneen prissessan leipova äiskä. Kynnen aluset useasti myös mullassa puutarhassa vietetyn ajan takia :)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.05.2012 19:24 - 19.05.2012 19:24 #13377 : Henna73
Henna73 vastasi aiheeseen: Re: Leivotaan/ kokataan metsän ja pihan antimista
Meilläkin nuo nokkoset on suurta herkkua. Koivun pienet, tuoreet lehdet ovat myös käyttökelpoista tavaraa mm. juoman valmistukseen.

Henna73/ruokaunelmia

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
21.05.2012 16:19 - 21.05.2012 16:19 #13704 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: Leivotaan/ kokataan metsän ja pihan antimista

Meilläkin nuo nokkoset on suurta herkkua. Koivun pienet, tuoreet lehdet ovat myös käyttökelpoista tavaraa mm. juoman valmistukseen.

Mie keitin kerran nokkosteetä ryöppäysvedestä ja se maistui oikeasti samalta kuin kissanpissa haisee! Miten nokkosista saa hyvää juomaa?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.06.2012 15:38 - 03.06.2012 15:38 #13844 : Tilli85
Tilli85 vastasi aiheeseen: Re: Leivotaan/ kokataan metsän ja pihan antimista
Mies poisteli tänään kuusista oksia ja niissä oli valtavasti kuusenkerkkiä No mie tekasin niistä siirapin Oli hyvää.

05/15 syntyneen prissessan leipova äiskä. Kynnen aluset useasti myös mullassa puutarhassa vietetyn ajan takia :)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.06.2012 19:07 - 03.06.2012 19:07 #13853 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: Leivotaan/ kokataan metsän ja pihan antimista

Mies poisteli tänään kuusista oksia ja niissä oli valtavasti kuusenkerkkiä No mie tekasin niistä siirapin

Oli hyvää.

Oho, mielenkiintoista! Kerro lisää tästä siirapista?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.06.2012 20:13 - 27.06.2012 20:13 #14102 : tahmatassu
tahmatassu vastasi aiheeseen: Re: Leivotaan/ kokataan metsän ja pihan antimista
Meillä on myös nokkoset kovassa käytössä kaikessa ruoanlaitossa.
Ja tänä kesänä keittelin minäkin ensimmäistä kertaa kuusenkerkkäsiirappia ja tuli kyllä hyvää! Vaikka hieman harjoitusta se vielä vaatii, ehkä ensi keväänä siirapit onnistuu täydellisesti
Keittelin siirapit tällä ohjeella. Tosin kun keitin ison satsin, reilun 5 litraa kerkkiä, vaati se huomattavasti pidemmän keittoajan kun 2 tuntia (eräs tuttava kehotti keittämään vähintään 5 tuntia tuota määrää). Ja kun kerkkiä oli reilu litra, ehti siirappi hieman karamellisoitua jo vajaassa kahdessa tunnissa. Joten keittoaikaa kannattaa tuunata kerkkien määrän mukaan.

Olen myös miettinyt voikukan lehtien ja muiden "rikkakasvien" käyttöä ruoanvalmistuksessa. Mutta olen vielä ollut sen verran laiska, etten ole jaksanut lähteä etsimään tarpeeksi syrjäistä ja varjoista voikukkapaikkaa, että lehtiä saisi käyttöön.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.07.2012 14:25 - 09.07.2012 14:25 #14244 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: Leivotaan/ kokataan metsän ja pihan antimista
Osaatko kuvailla miltä siirappi maistuu? Maistuuko se samalta kuin kerkät?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.07.2012 17:14 - 09.07.2012 17:14 #14250 : tahmatassu
tahmatassu vastasi aiheeseen: Re: Leivotaan/ kokataan metsän ja pihan antimista

Osaatko kuvailla miltä siirappi maistuu? Maistuuko se samalta kuin kerkät?

Miehen mielestä se maistuu kuuselta. Mun mielestäni siinä on vähän sellanen vaahterasiirappinen maku, mutta kuusenkerkkäsiirappi on terävämmän ja vähän kitkerämmän makusta.

Lettujen kanssa aivan mahtavaa!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.07.2012 16:53 - 22.07.2012 16:53 #14348 : Tilli85
Tilli85 vastasi aiheeseen: Re: Leivotaan/ kokataan metsän ja pihan antimista
Tuli tehtyä mustikkakukkoa tuoreista mustikoista kun nyt niitä tulee hirmuisesti (mustikoita siis)



Ohje löytyy täältä http://jauhopeukalon.blogspot.fi/2012/07/mustikkakukko.html

05/15 syntyneen prissessan leipova äiskä. Kynnen aluset useasti myös mullassa puutarhassa vietetyn ajan takia :)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.07.2012 19:08 - 22.07.2012 19:08 #14351 : Sandrina
Sandrina vastasi aiheeseen: Re: Leivotaan/ kokataan metsän ja pihan antimista
Vähän aiheen vierestä, kun oman pihan antimia eivät ole Käytiin miehen kanssa eilen poimimassa mansikoita, alunperin piti kerätä joku viitisen kiloa, mutta vähän innostuttiin ja raahattiin lopulta kotiin n. 15kg Tänään keittänyt hilloa ja kiisseliä ja soseuttanut ja viipaloinut... mies ja poika ovat syöneet varmaan toista kiloa kermavaahdon kanssa Kankaisten marjatilalla käytiin ja todennäköisesti tehdään vattujen perässä toinen reissu vielä myöhemmin.

Mustikoista haaveilen, mutta kovin läheltä kotia niitä ei löydy, ainakaan sellaisia joita ilkeäisi suuhun laittaa. Mökille päästään onneksi taas ensi viikolla, pihasta löytyy viinimarjoja, karhunvatukkaa ja kirsikoita, joita täytyy kerätä pakastin täyteen. Kantarellejakin on ollut aiempina vuosina niin paljon kuin kerätä jaksaa, toivottavasti kävisi yhtä hyvä tuuri tänäkin vuonna

Omaan pihaan olisi ensi vuodeksi tarkoitus laittaa pieni yrttipenkki ja ainakin raparperiä... Omenapuu sentään löytyy jo, mutta lajikkeesta ei ole varmuutta (veikkaan pienien omppujen vuoksi joksikin koristeomenaksi), joten suuntaan syksymmällä tyhjentämään äidin pihan omenapuut ja raahaan todennäköisesti suurimman osan tuoremehuasemalle.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.090 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017