Maitotuotteita sisältävien säilytys?

Lisää
25.09.2015 13:17 - 25.09.2015 13:17 #19264 : MinnaT
MinnaT loi aiheen:
Oon aina pähkäilly miten kermaa, tuorejuustoa, ym. muita "maitotuotteita" sisältävät leivonnaiset pitäis säilyttää... Esim. pikkuleivät säilyy rasiassa huoneenlämmössä kun taas puolestaan täytekakku jääkaapissa.
Onko "kirjoittamaton" sääntö, että jos on käyny uunissa tai muuten "kypsennetty", säilyy leivonnainen huoneenlämmössä? Ja jos taas on "raakaa", pitää säilyttää jääkaapissa...?

Kiitoksia vastauksista jo etukäteen

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.09.2015 09:23 - 26.09.2015 09:23 #18922 : puukilainen
puukilainen vastasi aiheeseen: Re: Maitotuotteita sisältävien säilytys?
Hyvä kysymys, johon mun pitäisi leivonnan ammattilaisena *köh* osata vastata.
Joudun kyllä silti vähän raapimaan tässä päätä ensin, kun koitin miettiä, onko jotain helppoja sääntöjä olemassa. :D

Suurin osa noista säilytysjutuista ei ole ihan niin yksiselitteisiä. Säilytyslämpötilat ja muut on monesti aika tuotekohtaisia tai tuoteryhmäkohtaisia asioita. Niihin liittyy paljon se, millainen suola-, sokeri-, rasva- ja kosteuspitoisuus valmiissa tuotteessa on ja onko ne tosiaan käyneet uunin kautta vai eivät, mutta sekään ei ole koko totuus.

Periaatteessa sanoisin, että jos tuotteessa on hyvät kasvuolosuhteet mikrobeille (ei liikaa suolaa, sokeria tai rasvaa ja on sopivasti kosteutta), tai jos se sisältää jotain herkästi pilantuvaa, niin silloin sen paikka on kylmässä. Ja jos epäröit ja et ole varma, laita mieluummin varmuudeksi kylmään kuin riskeeraa ruokamyrkytys.

Otetaan esimerkiksi maito, jogurtti, rahka ja vaikka tuorejuusto. Ne ovat tuoretuotteita, jotka täytyy säilyttää jääkaappilämpötilassa, etteivät ne pilaantuisi. Samaten vaikka juustokakku, joka on näistä aineksista tehty täytyy pitää kylmässä, oli kyse sitten uunissa paistetusta tai hyydytetystä.

Voi taas säilyy huoneenlämmössä tai hieman sitä viileämmässä paljon paremmin ja sitä voi pitää ihan rauhassa yön tai kahden yli pöydällä ja se ei siitä härskiinny, elleivät lämpötilat ole ihan kamalia. Suosittelen silti säilyttämään voin jääkaapissa varsinaisesti ja ottamaan sen vain hyvissä ajoin pehmenemään käyttöä varten. Sillä tavoin sille saa pidemmän säilyvyysajan.

Mutta esimerkkejä tuotteista, jotka säilyvät huoneenlämmössä muutaman päivän (suojassa valolta ja liialta kuumuudelta):
-Pulla (ei rahkapulla)
-pikkuleivät
-Kahvikakku
-Marenki
-tuulihatut ilman täytettä
-itsetehdyt vaahtokarkit


Ja esimerkkejä tuotteista, jotka täytyy pitää kylmässä:
- Juustokakut ja hyydykekakut
-Kermavaahtoa sisältävät tuotteet
-tuorejuusto- tai rahkakuorrutusta sisältävät tuotteet (esim rahkapulla)
-lähes kaikki leivokset
-mutakakku
-suklaa-, keksi- ja kakkutryffelit
-Raakaa kananmunaa sisältävät tuotteet (poikkeuksena kuivunut pikeeri)
-kuorrutetut muffinit
-täytekakut

On totta, että uunissa kypsentäminen tappaa mikrobeja, mutta pelkästään se ei riitä perusteeksi pöydällä säilyttämiseen. Paras ohje minusta on se, että onko siinä helppo bakteerien kasvaa. Jos on, niin kylmään.

Muut hygieniapassin suorittaneet voi huudella ja korjailla, jos tuli ajatusvirheitä tai muita tipluja tähän.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
28.09.2015 18:03 - 28.09.2015 18:03 #18930 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: Maitotuotteita sisältävien säilytys?
Oikein hyvä keskustelunaihe!

Tästä voisi melkein tutoriaalin väsätä näillä tiedoin

Lisäisin tuohon vielä sen, että on ilmeisesti olemassa "kirjoittamaton" sääntö irtomyyntitiskeissä myytävistä tuotteista (uunin kautta käyneistä). Siellähän ne ovat monasti huoneenlämmössä, rahkapullat, tuorejuustoviinerit, lihapiirakat, -pasteijat yms. Tällaiset irtotuotteet ovat "yhden päivän myyntitavaraa", eli joku on varmaan joskus jossain testannut että tuote oikeasti säilyy myyntiajan (n. 12h) syömäkuntoisena ilman kylmäsäilytystä. Tällä varauksella uskaltaisin myös kotona säilyttää em. tuotteita lämpimässä lyhyen ajan (esim. häissä iltapäiväkahvin kanssa tarjottua rahkapullaa uskaltaa vielä tarjota myös iltamyöhäisenä yöpalaksi).

Mutta missä sitten menee se todellinen raja, milloin lämpimässä säilytetyt "tuoretuotteet" menee huonoksi? Mene ja tiedä, onneksi oma nenä ja makuaisti kertoo jo paljon. Ja se kuuluisa maalaisjärki.

En kuitenkaan enää kotona pitkään säilyttäisi kaupassa jo monta tuntia huoneenlämmössä seisonutta rahkapullaa.

Oma esimerkki aihetta sivuten.
Leivoin viime jouluna riisipiirakoita ja keitin niihin riisipuuron punaiseen maitoon. Piirakoiden sisältöä sen enempää miettimättä jätin ne huoneenlämpöön pakastepussiin pakattuna ja kahden päivän kuluttua pari jäljelle jäänyttä piirakkaa olivat alkaneet jo käymään. Kaupan piirakoillehan ei käy mitään huoneenlämmössä, mutta nehän onkin leivottu veteen!
Eli ainakin paistetun maitotuotteen kohdalla takaraja (tai siis syömäkelvoton) oli tuo 2vrk huoneenlämmössä. Yhden yön jälkeen olivat syötäviä, mutta toinen oli jo liikaa.

Onko muilla kokemuksia aiheesta?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.12.2015 20:54 - 25.12.2015 20:54 #2 : tonttoli
tonttoli vastasi aiheeseen: Re: Maitotuotteita sisältävien säilytys?
"Oma esimerkki aihetta sivuten.
Leivoin viime jouluna riisipiirakoita ja keitin niihin riisipuuron punaiseen maitoon. Piirakoiden sisältöä sen enempää miettimättä jätin ne huoneenlämpöön pakastepussiin pakattuna ja kahden päivän kuluttua pari jäljelle jäänyttä piirakkaa olivat alkaneet jo käymään. Kaupan piirakoillehan ei käy mitään huoneenlämmössä, mutta nehän onkin leivottu veteen! "

Mietin, että vaikuttaisiko myös muovipussiin tiiviisti pakkaaminen käymiseen?

Mielenkiintoista olisi tosiaan tietää, että mitä tapahtuu esim. illalla tehdylle pannukakulle (sisältää maitoa ja rasvaa), mikä on jäänyt yöksi lämpimään.
Voiko sitä aamulla syödä?
Vieraille en ainakaan tarjoaisi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.01.2016 23:57 - 07.01.2016 00:12 #19948 : nami-hiiri
nami-hiiri vastasi aiheeseen: Re: Maitotuotteita sisältävien säilytys?
Omakohtainen kokemus pannukakusta on se, että se yön yli huoneenlämmössä vain kuivuu pinnasta ;)
Minua se ei haittaa, mutta vieraille en tarjoaisi.

Riisipiirakoiden kohtalo on ihan sama, kuivuvat ....olen huono muovipussissa säilyttäjä...syön sen mitä jaksan ja laitan loput rasiaan ja pakkaseen.

Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.
Viimeksi muokattu: 07.01.2016 00:12 : nami-hiiri.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.02.2016 08:02 #20086 : Leivontanurkka
Leivontanurkka vastasi aiheeseen: .
Erittäin mielenkiintoista lukea tästä aiheesta, hyvää muistutusta itsellekkin.
Mitä pannukakkuun tulee, itse tykkään syödä sitä hieman kuivahtaneenakin :eat:

Heidi / Leivontanurkka

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.02.2016 08:07 #20112 : MiaMarika
MiaMarika vastasi aiheeseen: maitotuotteita sisältävien säilytys
Joo, hyvä aihe! Meillä letut olivat (taas) jääneet pirttipöydälle yön yli ja tänä aamulla niitä namistelin kahvin kera. Eivätpä ole miksikään menneet, ehkä hieman "kuivahtaneet" mutta ei sen kummempaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.088 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017