Hiivan määrä

Lisää
06.09.2009 11:41 - 06.09.2009 11:41 #19294 : Anonymous
Anonymous loi aiheen:
Miten hiivan määrä vaikuttaa leivän nousemiseen? Eli kuoleeko se hiiva siinä nousemisprosessissa? Jos näin ei käy, pitäisi siis ihan minimaalinen määrä hiivaa riittää - nousemisaika vain kasvaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.09.2009 14:28 - 06.09.2009 14:28 #1230 : Sirkku
Sirkku vastasi aiheeseen: Re: Hiivan määrä
Nouseminen on suurin syy siihen, miksi hiivaa käytetään yleensä tietty määrä taikinaan. Jos hiivaa on liian vähän, leivonnainen ei yksinkertaisesti nouse tarpeeksi tai sen nousemiseen menee todella kauan aikaa (jolloin taas muu taikina voi kärsiä). Leivonnaisista tulee siis pieniä ja kovia. Periaatteena on, että puolen litran pullataikinaan käytetään 50g tuorehiivaa ja puolen litran leipätaikinaan 25g tuorehiivaa.

Taikinan aineiden vaikutus hiivaan: Jos taikinassa on runsaahkosti rasvaa tai sokeria (esim. pullataikina), tai vastaavasti vähän nestettä, niin nouseminen hidastuu. Runsas sokerimäärä vähentää nesteen osuutta. Sen takia hiivaa käytetään yleensä enemmän pullataikinaan kuin leipätaikinaan. Jos taikinassa ei ole suolaa ollenkaan, hiiva lisääntyy liikaa ja taikinasta tulee vaikeasti käsiteltävä. Jos hiivaa käytetään liikaa, valmis leivonnainen maistuu helposti hiivalta ja lisäksi kuivuu nopeasti.

Hiivan toimintaperiaate lyhyesti: Hiiva käyttää sokeria (joko lisättyä tai hiivan itse tärkkelyksestä pilkkomaa), ja tuloksena muodostuu hiilidioksidia ja etanolia. Hiilidioksidi kohottaa taikinaa. Liian kuumassa hiiva kuolee. Liian kylmässä se ei kuole, mutta sen toiminta pysähtyy.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.09.2009 17:04 - 07.09.2009 17:04 #1241 : aleksi
aleksi vastasi aiheeseen: Re: Hiivan määrä
aikalailla se menee niin että vähemmän hiivaa->pidempi nostoaika->parempi maku. pidempi nostatus vähentää vaivauksenkin tarpeen määrää hyvänä esimerkkinä nuo noknead leivät.
patonkeihin ja vastaaviin (rustiikkisiin) leipiin voidaan laittaa todella vähän hiivaa, 5 grammaa puoleen kiloon vettä mutta usein niissä myös tehdään juuritaikina joka auttaa nostamisessa ja antaa myös sitä makua.
Iso hiiva määrä ai välttämättä edes nosta sen nopeammin, leivästä vaan tulee ilmapallomainen höttö varsikin jos on huonosti vaivattu.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.166 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017