tutoriaali - leivontatermejä

Lisää
09.04.2010 15:41 - 09.04.2010 15:41 #19538 : Tanja
Tanja loi aiheen:
Ammatti-ihmiset tai muuten vaan asioihin hyvin perehtyneet käyttävät yleensä erilaisia termejä leivontaan liittyvissä jutuissa. Jotkut termeistä saattavat olla hieman epäselviä tai harhaanjohtavia, joten tässä hieman selvennöstä.
  • aprikoteeraus - mm. sacher-kakun päälle levitettävä aprikoosimarmeladista ja vedestä keitetty seos joka tasoittaa kakun pintaa
  • formu - muotti
  • glasyyri - hieman sama kuin edell. tarkoittaa yleensä kakun pinnalle tulevaa kiillettä
  • lenkkaus - pitkon säikeen muotoilu
  • kantti - taikinasta saattaa jäädä ylöslyönnin seurauksena ns. kantti- eli jämäpaloja
  • kapseli - kansankielellä muffinssi"vuoka"
  • kaulata - kansankielellä vastaava termi kaulia
  • krymppääntyä - rypistyä
  • lepo - jotkin taikinat vaativat levon esim. kaulauksien välillä (mm. lehtitaikina), lepo on myös se ensimmäinen nosto joka löytyy joka kotileivontaohjeesta leivälle tmv.
  • massa - massa, siis kakkupohjamassa, muromassa, pääasiassa massoja ovat kaikki seokset joissa ei ole sitkoa.
  • massapussi - kansankielellä pursotuspussi, näitä on kertakäyttöisiä ja pestäviä
  • nostatus - valmiiden tuotteiden kohotus paistovalmiiksi
  • paloittelu - taikinan jakaminen tietynkokoisiksi paloiksi
  • paseerata - soseuttaa aine siivilän läpi
  • punnata - kansankielellä punnita
  • pursottaa - kermaa ja vaikkapa pikkuleipämassaa pursotetaan, sen sijaan sulaa suklaata ei voi pursottaa.
  • riivata - esim. leipätaikinaköntti riivataan lopulliseen muotoonsa ennen nostatusta
  • rissaus - se kun rissalla (kotoisesti pizzaleikkurilla) leikataan
  • settaus - valmiiden tuotteiden pellille asettelu
  • spritsata - koristella yksityiskohtaisesti ja tarkasti, esim. sulalla suklaalla, pikeerillä tmv.
  • spritsauspussi - yksityiskohtaiseen koristeluun tarkoitettu spritsipussi joka tehdään voipaperista
  • taikina - kaikki taikinat joissa on sitkoa, ovat taikinoita, esim. kakkutaikina ei ole taikina, pullataikina sen sijaan on.
  • temperointi - saavuttaa aineelle haluttu lämpötila
  • tärppäys - leivonnaisten pisteleminen ennen paistoa
  • tylla - kansankielellä pursotinterä
  • vaivata - kaikkia taikinoita joissa on sitkoa, vaivataan joko käsin tai koneella
  • vetopohja - kansankielellä nk. "kääretorttupohja"
  • ylöslyönti - taikinan muotoilu lopulliseen muotoonsa

Tuleeko kellään lisää termejä mieleen?
Saa myös ilmoittaa mahdollisista virheistä tms.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 17:41 - 09.04.2010 17:41 #5137 : TaikinaTaivas
TaikinaTaivas vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - leivontatermejä
Heti tuli mieleen paseerata (soseutusta siivilän läpi). Muuten tuo tutoriaali on mulle outo termi ja piti ihan googlettaa mistä se tulee, mun opiskeluaikana (2001-2004) ei käytetty tuota termiä. Tuutoreita kyllä oli .

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 17:57 - 09.04.2010 17:57 #5139 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - leivontatermejä
Lisäsin paseerauksen listaan.
Tää tutoriaali -sana on varmaan jostain englannista (tutorial) muotoutunu muka-suomalaiseksi sanaksi. Tuutori taas on miulle outo.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 19:06 - 09.04.2010 19:06 #5147 : aleksi
aleksi vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - leivontatermejä
rissaus = se kun rissalla(kotoisesti pizzaleikkurilla) leikataan
formu = muotti
kapselit = vaikka niitä muffinssi.. hmmm.. kapseleita
lepo on myös se ensimmäinen nosto joka löytyy joka kotileivonta ohjeesta leivälle

nyt just ei tuu mieleen muuta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 19:07 - 09.04.2010 19:07 #5148 : Maire
Maire vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - leivontatermejä
APUA! Eikö kakkutaikina ookaan taikina?!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 19:33 - 09.04.2010 19:33 #5150 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - leivontatermejä
Kiitos aleksi!

Maire, hehee!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.04.2010 19:21 - 13.04.2010 19:21 #5252 : PAMPULA
PAMPULA vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - leivontatermejä

APUA! Eikö kakkutaikina ookaan taikina?!

hah, jospa se onki vaan taikinamassa

Oppia ikä kaikki

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.04.2010 06:59 - 14.04.2010 06:59 #5259 : Maire
Maire vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - leivontatermejä

APUA! Eikö kakkutaikina ookaan taikina?!

hah, jospa se onki vaan taikinamassa

Oppia ikä kaikki


Eikö mihinkään voi enää luottaa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.01.2014 14:18 - 29.01.2014 14:18 #17502 : NeitiHiiva
NeitiHiiva vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - leivontatermejä
Vetopohja = Kansankielellä lähes samanlainen kuin kääretorttupohja josta tehdään esim. leivoksia mutta siihen käytetään vain munia, sokeria ja vehnäjauhoja
Lenkkaus = pitkon säikeen muotoilu
paloittelu = taikinan jakaminen tietynkokoisiksi paloiksi
settaus = valmiiden tuotteiden pellille asettelu
nostatus = valmiiden tuottein kohotus paistovalmiiksi
tärppäys = leivonnaisten pisteleminen ennen paistoa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.095 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017