tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)

Lisää
09.04.2010 14:46 - 09.04.2010 14:46 #19537 : Tanja
Tanja loi aiheen:
Usein ulkomaalaisilta sivuilta tai muista lähteistä saattaa löytää herkullisen oloisen reseptin. Reseptit ovat kuitenkin pullollaan erikoisia englanninkielisiä leivontatermejä joita saattaa joutua suomentamaan sanakirjan avulla. Tässä hätävara-avuksi suppea konditoria-alan sanakirja suomi-englanti, lähteenä käytetty Kondiittorin käsikirjaa.

verbit
  • kaulata, kaulia, kaaviloida - laminate, roll
  • koristella - decorate, garnish
  • kuorruttaa - glaze, ice
  • purstottaa, spritsata - bag out
  • sekoittaa - blend, mix
  • vaahdottaa - cream
  • vaivata - knead
  • vatkata - beat, whip

substantiivit
  • donitsi - cake (type) doughnut, donut
  • englantilainen kakku, hedelmämuroleivos - fruit tart
  • jauho - flour
  • kaakaojauhe - cocoa powder
  • kakku - cake
  • kakkupohja,- sokerikakku- tai biskciimassa (vatk.) - cake batter
  • kananmuna (valkuaiset ja keltuaiset) - egg (whites and egg yolks)
  • kerma - cream
  • kermavaahto - whipped cream
  • kidesokeri - granulated t. crystalised sugar
  • koriste - decoration
  • kondensoitu maito - evaporated milk, condensed milk
  • kreemi - cream
  • kuorrute (vrt. sokerik.) - coating, topping
  • kääretorttu - swiss roll, roll (cake)
  • lehtitaikina - puff pastry dough, puff paste, laminated dough
  • liivate - gelatin
  • maitotiiviste - evaporated milk, condensed milk
  • maitojauhe - milk powder, dried tai powdered milk
  • manteli - almond
  • mantelimassa - almond paste
  • marmeladi - jam
  • marsipaani - marzipan
  • massa - batter
  • massapussi - savory bag
  • muromassa, -taikina - short crust, short paste
  • neilikka - clove
  • raesokeri - coarse granulated sugar
  • santa-, hietakakku - plain (sand) cake
  • (sokeri)kuorrute, myös levitettävä kuorrute - icing, frosting
  • taikina - dough
  • tomusokeri - confectioners' tai powdered tai icing sugar
  • tumma suklaa - plain chocolate
  • tuulihattu - eclair, cream puff
  • tuulihattumassa (paahdettu, kiehautettu massa) - choux paste
  • tylla - piping nozzle
  • täytekakku - layer cake
  • täyte - filling
  • vaniljakreemi - custard
  • vatkain (mek.), vispilä - beater
  • vatkain (sähkö) - mixer

Jos kellä tulee mieleen mitä listaan voisi lisätä niin huudelkaa heti!
(tai jos jossain on virheitä tms...)


Katso myös muut tutoriaalit foorumilla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 19:03 - 09.04.2010 19:03 #5146 : aleksi
aleksi vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
laminate ei musta kuulu kaulauksen alle.. laminointi on sitä kun sinne kaulataan väliin jotain..

ja muuten marzipan meinaa monilla kielillä just sitä mitä me tarkotetaan mantelimassalla, englanniksikin konvehtien tai leivoksien täytteenä saattaa olla usein marzipan, tuollaisissa tietty mantelimassa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.04.2010 19:35 - 09.04.2010 19:35 #5151 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
aleksi, hmm, totta toinen puoli, mut eiks laminoidessa kuitenkin kaulata?

Hmm, en mie nyt ottanu tolkkua tosta marzipanin oikeesta määrityksestä...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.04.2010 19:19 - 13.04.2010 19:19 #5251 : PAMPULA
PAMPULA vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Ehkä tähän vois lisätä (jossain jo aiemmin tein juttua kyselemällä aiheesta) plain flour, all purpoise flour ja self-raising flour.. Näiden eroista. Ulkoa en muista suhteita ja liekö nyt edes oikein kirjotinkaan nuo

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.04.2010 19:37 - 20.04.2010 19:37 #5440 : halibani
halibani vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Olisiko mahdollista saada kenties lisää väline sanastoa? Tuossa tänään olen yrittänyt etsiä esim. tylla sanalle eng. vastinetta... muitakin olisi kiva saada opittua.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.04.2010 19:44 - 20.04.2010 19:44 #5442 : Paula
Paula vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)

Olisiko mahdollista saada kenties lisää väline sanastoa? Tuossa tänään olen yrittänyt etsiä esim. tylla sanalle eng. vastinetta... muitakin olisi kiva saada opittua.

piping tube?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.04.2010 19:49 - 20.04.2010 19:49 #5443 : halibani
halibani vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Tuolla sanalla itse ainakin löysin vain pursotinpusseja

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.04.2010 19:51 - 20.04.2010 19:51 #5444 : aleksi
aleksi vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
tylla taitaa olla ihan tylsästi vaan pastry bag tip tai pastry tip

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
21.04.2010 07:47 - 21.04.2010 07:47 #5463 : Paula
Paula vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Mä luulen, että se voi olla joko piping tube tai pastry tip tai jopa pastry tube. Mikä on sitten "aito" termi. Kuukkelihan tämänkin meille tarjosi.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
21.04.2010 08:01 - 21.04.2010 08:01 #5465 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Piping nozzle on tylla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
21.04.2010 13:48 - 21.04.2010 13:48 #5475 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Eli mihin johtopäätökseen tulimme tässä tyllasanastossa?

Tänne voi huudella kyllä mitä kaikkea välineistöä haluttaisiin listaan lisättävän.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
21.04.2010 14:21 - 21.04.2010 14:21 #5483 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)

Eli mihin johtopäätökseen tulimme tässä tyllasanastossa?

Tänne voi huudella kyllä mitä kaikkea välineistöä haluttaisiin listaan lisättävän.


No piping nozzle on oikea termi


Selvä. Lisäsin listaan. t. Tanja[/size]

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.06.2010 18:15 - 08.06.2010 18:15 #6141 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Tyllasta käytetään myös ihan yksinkertaisesti nimisty tip ainakin jossain päin maailmaa. Lisäksi huomattaisin, että icing ei tarkoita ainoastaan sokerikuorrutettiu, se käsittää myös esim. kreemit joilla kakkuja kuorrutellaan. Eli ice on kuorruttaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.06.2010 19:55 - 08.06.2010 19:55 #6142 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Kiitos Taikinatassu, lisäsin kuorrutejutut listaan. Tuota nimisty tippiä en olekaan koskaan kuullut.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.06.2010 20:07 - 08.06.2010 20:07 #6143 : Paula
Paula vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Semi sweet chocolate? Mitä tarkalleen ottaen?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.06.2010 20:53 - 08.06.2010 20:53 #6144 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)

Semi sweet chocolate? Mitä tarkalleen ottaen?

Muklaata? Ei, en tiiä oikeesti. Keskimakeaa?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.06.2010 07:33 - 09.06.2010 07:33 #6145 : Paula
Paula vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)

Semi sweet chocolate? Mitä tarkalleen ottaen?

Muklaata? Ei, en tiiä oikeesti. Keskimakeaa?

Nii-i. Sitä on usein resepteissä. Jos se ei ole tummaa, eikä maitoa, niin mitäs sitten? Onko jenkeillä joku oma välimuoto?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.06.2010 12:39 - 11.06.2010 12:39 #6169 : aleksi
aleksi vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
keskimakeaa tosiaan siinä 60% tai ihan normi leivontasuklaa. bitter ois kai sokeriton ihan musta pelkästään leivontaan oleva.. tai sitte

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.07.2010 18:04 - 29.07.2010 18:04 #6839 : serenah
serenah vastasi aiheeseen: Icing sugar?
Eli siis mitä on icing sugar millä koristellaan kakkuja ja toimii kerman tavoin? tai siis pursotettavaa huttua mitä noi vierasmaalaiset käyttää
Sokerikreemi kenties? vai onks se sitä mitä tehää siitä friscosta mikä maistuu ihan hirveelle?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.07.2010 18:14 - 29.07.2010 18:14 #6841 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
serenah, siirsin viestisi tänne tutoriaaliketjun jatkoksi. Ja tuolta ylempäähän vastaus löytyy eli tomusokeri on kyseessä. Missä yhteydessä sana mainitaan, jossain reseptissä vai koristelutarkoituksessa?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.07.2010 18:27 - 29.07.2010 18:27 #6842 : serenah
serenah vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Siis tällä icing sugarilla pursotetaan kakun päälle tai päällystetään kakku. Eli se kai on joku valmis seos jo tomusokerista tehtynä..mut mitä se vastaa meillä? sugar icing muodossa kuulostaa järkevämmältä..sokerikuorrute mut wtf?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.07.2010 18:33 - 29.07.2010 18:33 #6843 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Usein näkee ulkomailla pikeerillä (royal icing) kuorrutettavan kakkuja, voiskohan tarkottaa sitäkin?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
21.07.2011 16:02 - 21.07.2011 16:02 #10413 : Emmi
Emmi vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)

Ehkä tähän vois lisätä (jossain jo aiemmin tein juttua kyselemällä aiheesta) plain flour, all purpoise flour ja self-raising flour.. Näiden eroista. Ulkoa en muista suhteita ja liekö nyt edes oikein kirjotinkaan nuo


Ainakin toi self-raising flour on sellasta jauhoa, johon on jo lisätty leivinjauhetta, eli jos tekee sellaisella ohjeella, niin laittaa vähän leivinjauhetta itse sekaan, koska Suomestahan ei tuollaisia löydy.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.12.2012 07:24 - 12.12.2012 07:24 #15543 : jensku
jensku vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Mitäköhän cremer mahtaa tarkoittaa? mä jostakin ymmärsin, että voisi olla joku kermankorvike, mutta onkohan se? mistäköhän sitä mahtaa saada, onko joku käyttänyt?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.09.2013 14:35 - 08.09.2013 14:35 #17049 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - konditoria-alan sanastoa (fi-en)
Tuosta cremeristä ei oo kyllä mitään haisua, mutta huudelkaahan jos tänne tarvis lisätä jotain sanoja. Evaporated milk tuli tuolla esiin ja lisäsin sen listaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.194 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017