Vaalea leipä juureen

Lisää
05.03.2012 15:53 - 05.03.2012 15:53 #19910 : Anonymous
Anonymous loi aiheen:
Hei

Uusi foorumilainen aloittaa kinkkisellä kysymyksellä: Miksi vaalea juureen leivottu leipä jää raa'aksi? Olen pari kertaa kokeillut leipoa pakastetusta juuresta leipää seuraavasti.
1. Sekoitan juurimöykyn, haalean veden ja jauhot ja vaivaan. Jätän taikina-astian peitettynä kylppärin lattialämmityksen päälle.
2. 4-5h kuluttua leivon taikinasta leivät. Nostatan tunnin (ensimmäisiä, toinen pelti kohoaa väkisinkin pari tuntia kun ensimmäiset ovat uunissa).
3. Pistelen leivät haarukalla ja paistan sähköuunissa 250 asteessa 5 min ja tämän jälkeen lasken lämmön 200 asteeseen, jossa paistan vielä 40-55 min.

Ongelman luonne on se, että leivät jäävät taikinaisiksi sisältä. Ensimmäisellä yritykselläni leivoin leivät korkeiksi, limppumallisiksi ja jätin ne pistelemättä. Niihin tuli ilmatasku ja ajattelin että taikinaisuus johtuu koosta ja pistelemättömyydestä. Tänänän sitten uudella yrityksellä, lituskaisempia leipiä ja pistelin. Jo reilun puolen tunnin paistamisen jälkeen leipä kopisee pohjasta ihan kypsän kuuloisesti, mutta jää raskaaksi ja taikinaiseksi.

Taikina nousee, ja leivätkin nousevat, mutteivat hirmu paljon. Vaikea sanoa, mikä on tarpeeksi, kun ei ole juuri kokemusta tällaisesta leivonnasta. Pitääkö nöyrtyä lisäämään taikinaan vähän hiivaa, jotta kohoaminen voimistuu, vai mitä? Hetken päästä luovutan ja vaihdan takaisin tavallisen hiivasämpylätaikinan kanssa puuhasteluun . Kiitos kovasti, jos jotain vinkkejä löytyy!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.03.2012 19:05 - 06.03.2012 19:05 #12763 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Vaalea leipä juureen
Heippa HannaS ja tervetuloa foorumille!

Resepti auttaisi ongelman selvittämisessä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.03.2012 14:57 - 13.03.2012 14:57 #12795 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: Vaalea leipä juureen
Hei!

Alla ohje, jolla olen yrittänyt tehdä. Poikkeuksena se, että paistoin vain ensimmäiset viisi minuuttia 260 asteessa ja laskin sitten lämpötilan 200 asteeseen. Lieneekö se sitten syy epäonnistumiseen...



"Leivän valmistus :

360 g juurta
1 kg puolikarkeaa luomuvehnäjauhoa
Esimerkiksi Emännän puolikarkea vehnäjauho kaupasta ostettuna ei kohoa läheskään samalla tavalla kuin laadukas suoraan myllyltä ostettu tuore jauho.
600 g lähdevettä
20 g merisuolaa jauhettuna
Veden lämpötila = 60 C - juuren lämpötila - jauhojen lämpötila. Eli juuri-jauho-vesiseoksen lämpötilan on oltava 20 C astetta - veden täytyy siis olla lämpimämpää, mikäli jauhot ja juuri ovat viileitä.
sekoita 15 minuutin ajan (sitkon muodostaminen)
Anna kohota 4-5 tuntia lämpimässä
leivo leivät (katso video yllä)
anna kohota 1 tunti (koko ajan huoneen lämpötila 20 C astetta)
paista 45 minuuttia - 1 tunti (260 C astetta)"

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.03.2012 19:01 - 13.03.2012 19:01 #12800 : Katjuzqa
Katjuzqa vastasi aiheeseen: Re: Vaalea leipä juureen
Tuli mieleen, että ehkä leipä ei kohoa tarpeeksi. Itsellä oli aluksi samantyyppinen ongelma ihan ruisleivän kanssa. Sitten kun se lähti kohoamaan kunnolla (juuri kehittyi leipomiskertojen myötä), niin lopputulos oli kypsä. Tuossa reseptissä oli kyllä kunnon kohotusajat, mutta jos juuri ei silti toimi kunnolla..
Älä vielä luovuta, kokeile uudestaan. Ja jos haluaa hiivaa käyttää, niin kannattaa laittaa jokin pieni määrä (10 g tai vähemmän.) Itse olen tehnyt erästä elonkorjuuleipää , johon 8 dl vettä tulee tuo 10 g hiivaa. Tosi helppo ja maukas leipä ja oletettavasti hiivan määrää voisi vielä vähän nipistää, jos pidentää kohotusaikaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.067 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017