Sämpylätaikina

Lisää
11.08.2009 14:37 - 11.08.2009 14:37 #19067 : Sirkku
Sirkku loi aiheen:
Mitä jauhoja yms käytätte sämpylä- tai leipätaikinaan? Entäs rasva ja mahdollinen makeutusaine? Onko nesteenä yleensä vesi vai jokin muu? Hiiva: kuivahiiva vai tuorehiiva?

Miulla on vakioks muodostunu nyt semmonen, et keitän ensin kauraruispuuron hiutaleista ja käytän sitä sit sämpylä/leipätaikinan pohjana. Mie lisään siihen vettä sen verran ku tuntuu et se tarvii. Lisäks laitan vehnäjauhoja. Rasvana on yleensä juokseva margariini pullosta, joskus sitten rypsi- tai oliiviöljy (oliivi silloin, jos tahdon sen antavan makua). Makeutusaineena on useimmiten siirappi, ja hiiva vaihtelee sen mukaan, satunko ostamaan kaupasta tuoretta vai en ja minkä kokoista taikinaa oon tekemässä. Miusta toi puuropohja ja juokseva margariini tuo taikinaan semmosta mukavaa kuohkeutta ja pehmeyttä, siks oon niihin päätyny. Siirapin mausta tykkään myös leivässä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.08.2009 16:59 - 11.08.2009 16:59 #832 : aleksi
aleksi vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
aina mun jutuissa on vakio pohja mitä muutan tarpeen mukaan: 500 g vehnäjauhoja, 350 vettä, 10 hiivaa ja 10 suolaa.
hyvä patonki tulee noin ja helposti muokkautuu, osan jauhosta voi vaikka vaihtaa ruisjauhoksi kunhan vähentää vehnää tai lisää vettä koska ruis imee enemmän vettä.
toinen vastaava on että illalla laittaa 200 g vettä, 200 jauhoja ja 10 hiivaa muhimaan ja seuraavana päivänä 100 vettä, 300 jauhoja ja 10 g suolaa. tulee enemmän ciabatta tyylinen leipä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.08.2009 19:17 - 11.08.2009 19:17 #837 : Sirkku
Sirkku vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
Miulla ei oikeestaan oo mitään tarkkoja mittoja. Siis minkäänlaisia, ei gramma- eikä desimitoissa. Mie teen taikinat näppituntumalta: sitten kun se tuntuu kunnolliselta, se on valmis Pohjana miulla oli semmonen perusohje, jossa oli 5 dl vettä ja hmm, enpäs muista enää, kuinka paljon jauhoja Mut kuitenkin, siitä se on ajan saatossa muuttunu enkä mie enää perusleipää tehhessä mittaa mitään.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.08.2009 10:15 - 18.08.2009 10:15 #887 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
Mie käytän aina tuorehiivaa. Taikinan teen yleensä veteen (joskus saatan laittaa joukkoon hieman maitoa) ja käytän vehnäjauhojen lisäksi jotain puurohiutaleita (yleensä kauraa tai ruista, nyt taitaa kaapissa olla myös neljän viljan). Joskus myös ruisjauhoja saattaa eksyä joukkoon. Margariinina käytän sitä samaa taikinaan mitä leivän päälle sattuu jääkaapissa olemaan, yleensä vihreää jotain, Flooraa taitaa tällä hetkellä olla jääkaapissa.

Mieleni tekisi lisätä myös jotain siemeniä tai muita "kököjä", mutta tuo miekkonen ei oikein kököistä välitä joten saisin sitten syödä yksinään sen pellillisen niitä täkysämpylöitä. Joten ainakin toistaiseksi on jäänyt testaamatta. Voisikin seuraavaksi ostaa leseitä, ne nyt ei ole ihan niin kovia kuin siemenet.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.08.2009 16:44 - 18.08.2009 16:44 #893 : Sirkku
Sirkku vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
Mie oon joskus käyttäny kauraleseitä ja ne on ainakin melkomoisen huomaamattomia, ja kuitenki niistä saa reippaan kuitulisän. Miun on alkanu tehhä mieli kokeilla auringonkukansiemeniä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.10.2010 12:01 - 14.10.2010 12:01 #7570 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
Pakko vastailla tänne, vaikka vanha ketju onkin.

Laitan sämpylätaikinaan millon mitäkin, mutta suosikkina ollut jo pidemmän aikaa juurimenetelmä! Sillä onnistuu aina, myös kuivahiivalla!

Juureen laitan 5 dl nestettä, 50 g tuorehiivaa/pss kuivahiivaa, pari rkl sokeria/hunajaa/siirappia, 5 dl jauhoja. Ainekset sekaisin, lämpimään paikkaan kohoamaan. Kun juuri kuplii, lisätään 2 tl suolaa, loraus öljyä ja sopivasti jauhoja. Sitten pyöritys, kohotus ja paisto.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.10.2010 20:12 - 14.10.2010 20:12 #7587 : aleksi
aleksi vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
tohon sun "juureen" menee järjetön määrä hiivaa, kolminkertanen mitä ilman esitaikinaa tehtyyn ton kokoseen taikinaan tarvis ja tällaseen esitaikinalliseen vielä enemmän. kuudesosa tuorehiiva paketista ois ihan hyvä.. varsinkin kun tossa on sokeriakin.

yksi paketti tuoretta hiivaa on melkein kaksinkertainen määrä kun paketti kuivahiivaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.10.2010 08:56 - 15.10.2010 08:56 #7590 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
Kiitos aleksi!
Kokeilen ehdottomasti pienemmällä hiivamäärällä. Pitääkö juuren antaa kuplia kauemmin? Epäilen kyllä, että en saa 1/6 hiivamäärällä taivaallisen pehmeitä sämpylöitä..

Miksiköhän yläasteen kotsan kirjassa on tuollainen ohje juuritaikinalle? Ja yleensäkin joka jauhopussin kyljessä ja kirjoissa..?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.10.2010 07:42 - 16.10.2010 07:42 #7596 : aleksi
aleksi vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
yläasteen köksänkirjoihin ei kannata luottaa pätkääkään leivonnassa, ne on hömppää. kuulemma yliopistollakin opetetaan leivonta tuleville köksän opeille lähinnä käyttämällä vanhoja uskoja leivonnasta.. sitä kuivahiivaakaan ei tarvi sekotella veteen(tai missään nimessä lämmittää sitä vettä), musta se melkeen toimii paremmin ilman. Myös ton opettaminen juurena on väärin, se on esitaikina, juuressa ei ole ollenkaan lisättyä hiivaa.

vähempi määrä hiivaa tietty nostaa hitaammin mutta leipä maistuu sen takia enemmän ja on pehmeämpääkin eikä sämpylät lässähdä niin helposti jolloin niistä tulee kovia.. melkeen joka toiset sämpyltä blogeissa on näyttää läsähtäneiltä vaikka niitä on nostettu tosi vähän aikaa. taikinaa pitää tietty vaivata kunnolla muuten niistä tulee kovia kiviä ihan sama miten paljon tai vähän sitä hiivaa käyttää. ilmavuttaa ja pehmeyttä muuten lisää myös sokerin ja rasvan pois jättö, niitä juuri koskaan laiteta leipään muutenkaan. Kaupan sämpyläthän on todella ilmavia ja hiivan määrä on myös tota 30g per litra.. niissä nyt toisaalta saatta olla muita aineita antamassa lisää sitä pehmoa.


laita vaikka samaan taikinaa jonka teet muutenkin niin neljäsosa tuorehiiva paketista ja anna sen "juuren" käydä vähän pidempään. nosta sitten muotoiltuaja sämpylöitä 45 minuuttia.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.10.2010 16:48 - 17.10.2010 16:48 #7601 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
Aivan, pitääpä kokeilla kunhan aikaa löytyy..ja kunhan uuteen kotiin päästään asumaan.
Jaa, onkos sekin sitten hölynpölyä, että hiiva tarvitsee sokeria toimiakseen..? Vai nopeuttaako se vaan hiivan toimintaa..? Itse kyllä tykkään siirapin ja hunajan mausta leivässä, mutta voisihan sitä joskus tehdä ilmankin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.10.2010 11:26 - 18.10.2010 11:26 #7608 : aleksi
aleksi vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
no sokerin tarve ei ole hömppää mutta se on että sitä tarvii taikinaan on. hiiva saa sokerinsa vehnäjauhosta joka pilkkoutuu sokereiksi ja tiesmiksi veden kanssa. sokerin lisäys tekee taikinasta raskaamman, huonontaa ja tummentaa kuorta, maito tekee saman. noi huomaa hyvin kun vertaa sämpylää ja pullaa, tietenkin jos tahtoo tehä hampurilaisketju muhjusämpylöitä niin sillon se on hyvä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.11.2010 10:32 - 12.11.2010 10:32 #7918 : Paula
Paula vastasi aiheeseen: Hampurilassämpylä
Laitan kyselyn tänne, kun liippaa niin läheltä. Toivottavasti tää bongataan täältä.

Olisko jollain tarjota hyväksi havaittua hampurilaissämpylän ohjetta? Sellaista kuohkeaa, jos mahdollista kotioloissa saada sellaista aikaiseksi.

Haen nyt siis reseptiä, jota joku olisi jo kokeillut. Nettihän on reseptejä pullollaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.11.2010 19:44 - 12.11.2010 19:44 #7921 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
aleksilla ainakin oli juuri vähän aikaa sitten postaus kys. reseptiin liittyen, hmm...

tuossa: http://vivaciabatta.blogspot.com/2010/1 ... g-bun.html

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.11.2010 12:03 - 13.11.2010 12:03 #7926 : Paula
Paula vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina

aleksilla ainakin oli juuri vähän aikaa sitten postaus kys. reseptiin liittyen, hmm...

tuossa]http://vivaciabatta.blogspot.com/2010/1 ... g-bun.html[/url]

Ainakin Aleksi siellä kommentoi, että toimisi varmasti hampparinakin. Kiitos, täytyy kokeilla!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.11.2010 13:03 - 16.11.2010 13:03 #7954 : Rottinkiweileri
Rottinkiweileri vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
Tässä ; Testattu ja hyväksi havaittu...monta kertaa. Muut hampparit eivät enää kelpaa. Maistuvat vielä seuraavanakin päivänä, jos sattuu jäämään.

http://blogit.mtv3.fi/voisilmapelia/201 ... ssampylat/

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.11.2010 18:50 - 16.11.2010 18:50 #7961 : Paula
Paula vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina

tuossa]http://vivaciabatta.blogspot.com/2010/1 ... g-bun.html[/url]

Ainakin Aleksi siellä kommentoi, että toimisi varmasti hampparinakin. Kiitos, täytyy kokeilla!

Tein Aleksin ohjeella. Vehnäjauhoina käytin 150 g puolikarkeita vehnäjauhoja ja 100 g durumvehnäjauhoja. Oli järkyn hyvä leipä! Mieskin kehui, että paras kotitekoinen leipä tähän mennessä. On se leivän teko aika kemiaa. Taidan tehdä hampurilaiset jatkossa vain tällä ohjeella. Mukavan pieni määräkin, eikä "30 sämpylää".

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.09.2011 14:26 - 08.09.2011 14:26 #10805 : safkaseireeni
safkaseireeni vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina

Mitä jauhoja yms käytätte sämpylä- tai leipätaikinaan? Entäs rasva ja mahdollinen makeutusaine? Onko nesteenä yleensä vesi vai jokin muu? Hiiva]

Sämpylöissä käytän usein maitopohjaista nestettä, muissa leivissä vettä. Rasvana aina oliivi- tai muuta kasviöljyä. Jauhoja koitan vaihdella, ja korvaan lähes aina 1/2-1 dl jauhoista erilaisilla leseillä ja siemenillä. Spelttijauhoja ja täysjyvävehnäjauhoja kuluu paljon, pelkkä valkoinen vehnäjauho ei oikein jaksa innostaa. Lisäämällä pikkuisen ruisjauhoja vois myös hakea mehevyyttä. Käytän lähinnä kuivahiivaa, tulokset ovat olleet sillä ihan yhtä hyviä kuin tuorehiivalla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.06.2012 09:56 - 27.06.2012 09:56 #14100 : tahmatassu
tahmatassu vastasi aiheeseen: Re: Sämpylätaikina
Meillä sämpylät valmistuu lähes poikkeuksetta "mitä kaapista löytyy" menetelmällä. Puoli litraa vettä, pussi kuivahiivaa, reilu luraus tummaa siirappia, ripus suolaa ja jauhoja sen verran että taikina jää löysäksi (tarkoitus ei ole muovailla sämpylöitä pyöreiksi vaan ne kaavitaan lusikalla kasoiksi leivinpaperille). Sekaan eksyy usein porkkanaraastetta, auringonkukansiemeniä, hampunsiemeniä yms. Ja jauhotkaan harvoin on pelkkää vehnäjauhoja, vaan taikinaan heitellään sekaan ruisjauhoa, kaurahiutaleita yms, mitä kaapista nyt sattuu sillä hetkellä löytymään

Eipähän ole vielä päässyt kyllästymään sämpylöiden makuun kun ne on joka kerta hieman erimakuisia

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.116 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017