tutoriaali - muotoiltava suklaamassa

Lisää
25.03.2010 13:27 - 25.03.2010 13:27 #19521 : Tanja
Tanja loi aiheen:
Marsipaaniin ja sokerimassaan saa suklaista makua sekoittamalla niihin esimerkiksi tummaa kaakaojauhetta. Kokonaan suklaasta tehty suklaamassa on kuitenkin aivan eri makuista, hyvä muotoiluominaisuuksiltaan ja se on vieläpä helppoa tehdä itse.

Suklaamassaa varten tarvitset:
  • 400g tummaa suklaata
  • 150g vaaleaa siirappia
  • 30g vettä

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Jos käytät vesihaudetta, varo ettet roiskuta yhtään vettä suklaan joukkoon.


Lämmitä siirappi kädenlämpöiseksi ja sekoita suklaaseen.


Sekoita massaa kunnolla. Tässä massa alkaa jo vähän "muuttaa muotoaan".


Kun siirappi on kunnolla sekoitettu, näyttää massa hieman "rakeiselta". Sitä ei kannata säikähtää vaan se kuuluu asiaan.


Lisää kädenlämpöinen vesi ja jatka sekoittamista.


Sekoita kunnes massa on kiiltävää ja irtoaa helposti kulhon reunoista.

Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön seuraavaan päivään.


Seuraavana päivänä laita massa kaakaojauhotetulle pöydälle ja ala työstää massaa kuin riivaisit pullataikinaa.


Kun massa on sopivasti pehmennyt, on se valmista vaikka kakun päälle kaulaamiseen. Massasta voi myös askarrella kaikkea mitä marsipaanistakin, esim. ruusuja ja vaikka suklaarasian.

Jos suklaamassaa pyörittelee liian kauan käsissään, pehmenee massa liikaa. Massan voi laittaa tarvittaessa jääkaappiin jähmettymään, jos on intoutunut liikaa sitä pehmittämään. Massa kyllä jähmettyy huoneenlämmössäkin jos on aikaa odotella.

Jos massalla päällystää kakun, ei alle välttämättä tarvitse laittaa rasvapohjaista kreemiä, esim. pelkkä marmeladikerros riittää. Suklaamassassa itsessäänhän on rasvaa melkolailla, joten samanlaista kakun kosteuden "tihkumista" massan läpi ei ole odotettavissa, kuten esim. marsipaanin kanssa olisi.
Kuitenkin jotain on hyvä kakun päälle levittää tarttumapinnaksi ennen suklaamassalla päällystämistä.

Suklaamassalla päällystetyn kakun leikkaamiseen kannattaa varata terävä veitsi. Massa kovettuu jääkaapissa ja voisi jopa kuvitella lämmittävänsä veistä niin leikkaaminen helpottuu.

Massa säilytetään huoneenlämmössä muovipussiin tai kelmuun käärittynä. Massa säilynee muutaman viikon.

Alkuperäinen suklaamassaresepti jota lainasin tämän reseptin kehittelyssä on Pionin blogissa .


Katso myös muut tutoriaalit foorumilla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.03.2010 14:54 - 25.03.2010 14:54 #4701 : Pricilla
Pricilla vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Oi kiitos ja kumarrus tästä ohjeesta Tanja! Itsellä on pitkään ollut mielessä kokeilla suklaamassaa, mutta se on aina kaatunut glukoosiin, jota en ole muistanut apteekista hommata. Mutta hienoa huomata ettöä onnistuu siirapillakin. Tämä menee varmana kokeiluun! (on meinaan pikkusen hinnakasta tuo suklaamassa leivontatarvikeliikkeissä )

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.03.2010 15:16 - 25.03.2010 15:16 #4702 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Uu, ihanaa! Tätä on kyllä tosiaan pakko päästä kokeilemaan! Kiitos ohjeesta!!!!

Mitenkäs tuo riittävyys? Voiko grammamäärää suurinpirtein verrata sokerimassan tai marsipaanin määrään?

Edit: Lisään vielä samaan kysymyksen, että toimiikos tämä kaikilla suklailla samalla periaatteella? Tai lähinnä valkosuklaa nyt erityisesti kiinnostaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.03.2010 15:37 - 25.03.2010 15:37 #4703 : Paula
Paula vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Onpas mainio ohje.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.03.2010 21:46 - 25.03.2010 21:46 #4708 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Kivaa että ohjeelle on käyttöä!

Itsellä on pitkään ollut mielessä kokeilla suklaamassaa, mutta se on aina kaatunut glukoosiin, jota en ole muistanut apteekista hommata. Mutta hienoa huomata ettöä onnistuu siirapillakin.

No siis tärkkelyssiirappiahan tuo glukoosi on, apteekin glukoosijauhe ei aja samaa asiaa (kuten virheellisesti joissain blogeissa olen nähnyt). Mutta tähän massaan tuo normisiirappi toimii tosiaan mainiosti eikä tarvitse glukoosisiirappeja lähteä mistään metsästämään.

Mitenkäs tuo riittävyys? Voiko grammamäärää suurinpirtein verrata sokerimassan tai marsipaanin määrään?

Juu on verrattavissa. Huomenissa olis tarkoitus päällystää 26-senttinen kakku edellä kirjoitetulla reseptillä, katsotaan riittääkö!

toimiikos tämä kaikilla suklailla samalla periaatteella? Tai lähinnä valkosuklaa nyt erityisesti kiinnostaa.

Toiminee. Valkosuklaasta en ole vielä kokeillut, mutta maitosuklaa reagoi hassusti, ilmeisesti maito tai kaakaovoi lähti erottumaan valkosuklaamassasta kun se oli yön yli kulhossa]http://j.imagehost.org/0158/msuklmas1.jpg[/img]
Mutta ei tuo käyttöä haitannut, eikä makuakaan, jätin moiset vaaleat rasvamössöt kulhoon ja otin käyttöön suklaisen osan.

Jos valkosuklaasta aikoo massaa tehdä, vähentäisin ehkä hieman siirapin ja veden määrää. Ehkä neljänneksen? Voisi kuvitella että valkosuklaa käyttäytyy kuten maitosuklaa eli jokin osa suklaasta lähtee erottumaan... mene ja tiedä.
Pitäisi ihan kokeilla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.03.2010 06:40 - 26.03.2010 06:40 #4713 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Tällä ohjeella tein valkosuklaasta massan ja hyvä tuli Ainoa vaan, etten osannut kaulia massaa tarpeeksi ohueksi ja ekana viritelmänä koitin sydämenmuotoista kakkua, niin ei ihan riittänyt (läpimitta 24 cm) mutta pyöreään riittänee mainiosti

Ainekset:
400g suklaata
1dl vaaleaa siirappia (jos teet massan tummasta suklaasta, laita reilu desi)
30ml vettä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.03.2010 09:25 - 26.03.2010 09:25 #4716 : Pricilla
Pricilla vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Juu, siis tuota nestemäistä glukoosia olenkin apteekista haeskellut, enkä jauhemaista. Nestemäistä saa kuulema tilattua paikanpäälle ja siihen se onkin laiskuuttani jäänyt kun ei ole suoraan hyllystä löytynyt

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.03.2010 14:00 - 26.03.2010 14:00 #4722 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa

Juu, siis tuota nestemäistä glukoosia olenkin apteekista haeskellut, enkä jauhemaista. Nestemäistä saa kuulema tilattua paikanpäälle ja siihen se onkin laiskuuttani jäänyt kun ei ole suoraan hyllystä löytynyt

Ai saa? Ooo, mie olen täältäpäin löytänyt vain jauhemaista.

Tiituska, hyvä tietää että onnistuu myös valkosuklaasta!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.03.2010 17:04 - 26.03.2010 17:04 #4723 : Pioni
Pioni vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Kovettuiko Tanja sinulla massa kakun päällä? Kun itse päälystin tällä kääretortun, sitä oli tosi vaikea leikata kun suklaa oli niin kovaa ja murentui leikatessa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.03.2010 19:10 - 26.03.2010 19:10 #4726 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa

Kovettuiko Tanja sinulla massa kakun päällä? Kun itse päälystin tällä kääretortun, sitä oli tosi vaikea leikata kun suklaa oli niin kovaa ja murentui leikatessa.

Juu kovettuu, kuten suklaa jääkaapissa tekee.
En sitten tiedä kuinka paljon massaan uskaltaisi lisätä siirappia tai vettä, ilman että se pehmenee liikaa (eli käsiteltävyys huononee)? Tuolla reseptillä massa on hetken vaivaamisen jälkeen kuin marsipaania.

Toinen kokeilemisen arvoinen asia voisi olla sokerimassan teko vaikkapa kaakaojuomajauheesta (johon sekoittaisi osan tummaa kaakaota). Se ei ainakaan kovetu jääkaapissa, ja maistuisi suklaiselle.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.03.2010 05:09 - 27.03.2010 05:09 #4733 : tonttoli
tonttoli vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Kiitos tutoriaalista! Monesti olen miettinyt, että pitäisi kokeilla, mutten sitten olekaan lähtenyt yrittämään. Tosin nyt alkoi kuitenkin mietityttämään, jos leikkaaminen on hankalaa Pitää kokeilla ensin pienelle kotiväenkakulle!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.06.2010 17:36 - 01.06.2010 17:36 #6041 : suvikeiju
suvikeiju vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Pehmeneekö kakun päällä oleva kuorrutus jääkaapista ottamisen jälkeen?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.06.2010 17:40 - 01.06.2010 17:40 #6042 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa

Pehmeneekö kakun päällä oleva kuorrutus jääkaapista ottamisen jälkeen?

No siis pehmeneehän se sitten kun kakku lämpenee. Mutta en suosittele niin kauaa pitämään huoneenlämmössä.

Voisi koittaa kehitellä sellaisen reseptin joka ei jähmety niin kovin kylmässä, hmm.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.10.2010 18:45 - 26.10.2010 18:45 #7695 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Oooh! en tämmöisestäkään tiennyt! VAU! Tää pitää ottaa kokeilun alle. Joulu tulee ja lupasin tehdä makeaa pöytään kahvin kanssa!!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.10.2010 18:55 - 26.10.2010 18:55 #7696 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Tuli mieleen kun nostit ulmai tätä aihetta että voisi koittaa sekoittaa esim. sokerimassaa tähän suklaamassaan, jottei massa kovettuisi niin hurjasti kylmässä ollessaan. Myös siirapin määrää nostamalla voisi massasta saada ei-niin-jähmeää.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.10.2010 20:09 - 26.10.2010 20:09 #7698 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Tykkään soveltaa omiani, joten voin myös kertoa kuinka käy massan kanssa!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.11.2011 15:20 - 16.11.2011 15:20 #11449 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Hola!

Hyvä ohje, olen muutaman kerran tehnyt tällä ohjeella kakkusia ja hyvin on onnistunut!
Mutta tulipa tässä eräänä päivänä töissä mieleen kun kaardemummasiirappia keittelin, että voisiko tähän käyttää itse keitettyä siirappia? Onko joku kokeillut?

Kiitos jo etukäteen

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.11.2011 10:54 - 22.11.2011 10:54 #11505 : MaxinMami
MaxinMami vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Kiitos ohjeesta -tänään lähtee kokeiluun tummalla siirapilla

-vaaleassa on ohrapohjainen tärkkelys, niin ei käy meillä! Mutta toivotaan että onnistuu jotensakkin tummallakin

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
23.11.2011 09:45 - 23.11.2011 09:45 #11521 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Siirappia voi laittaa huoletta jopa 200g, antaa vaan kunnolla jähmettyä ennen käyttöä. Tulee pehmeämpää massaa.

Miksei itse keitettyäkin siirappia voisi käyttää, siitä vain kokeilemaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.06.2012 19:22 - 15.06.2012 19:22 #13979 : taikataikinat
taikataikinat vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Täällä on kokeilussa valkosuklaamassa, huomenna pääsee kokeilemaan miten toimii (ehkä tosi fiksua tehdä eka testi kun huomenna on juhlat mihin pitää tuolla kakku päällystää No varalla on pari purkkia kermaa kaapissa jos ei toimikaan)...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.06.2012 21:37 - 15.06.2012 21:37 #13983 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Mainiota, kerrothan sitten miten kävi?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.06.2012 18:09 - 16.06.2012 18:09 #13987 : taikataikinat
taikataikinat vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
No eihän se ihan putkeen mennyt
Tein ihan tuolla suhteella (400g suklaata, 150 g siirappia, 30 ml vettä), tosi pehmeetä siitä tuli eikä kyllä onnistunut kaulia levyä minkä olisi nostanut kakun päälle.. No, päällystin mä kakun sillä kuitenkin -kaulin pieniä kaitaleita ja asettelin ne kakun päälle, ei siitä kovin hieno tullut mutta olipahan nyt.. Ja tosi hyvän makuista se oli!
En tiedä vaikuttiko kun laitoin jo eilen illalla tilkan pastaväriä sekaan, vai oliko tää helle (+hohkaava uuni keittiössä yms)..
Mutta pitää vielä kehitellä, ja testata myöhemmin tuota tummalla suklaalla!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.06.2012 21:57 - 16.06.2012 21:57 #13988 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Ouh, valkosuklaa ei käyttäydy kuten tumma, siinä on enemmän kaakaovoita. Siirapin määrää lienee hyvä vähentää?

Selaan kännykällä ni en kehtaa selata taaksepäin kun hidas yhteys, mutta joku kokeili tätä aiemmin muistaakseni desillä siirappia. Oisko ollu Tekila tai Tiituska?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.06.2012 07:23 - 17.06.2012 07:23 #13990 : Tekila
Tekila vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
Vähemmän joo pitäisi laitaa, tai itse ainakin tunnustelen siinä tehdessä minkälaiselta massa tuntuu. Tosiaan oma ainukainen valkosuklaamassa testailu päätyi huonosti Suklaamassa sensijaan tuntus onnistuvan poikkeuksetta joka kerta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.06.2012 07:45 - 17.06.2012 07:45 #13991 : taikataikinat
taikataikinat vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - muotoiltava suklaamassa
1 dl siirappia painaa 140 g Laitoin pikkuisen reilun desin..
Mä kun ajattelin kun tuolla aiemmin oli et voi laittaa jopa 200 g, että on sit ainakin pehmeetä eikä halkeile No oli kyllä pehmeetä
Ekalla kerralla ei oikein osaa tuntumasta sano mitään kun ei tiiä millaista sen kuuluu olla.. Mutta vahingosta viisastuu, eiköhän se joskus onnistu kunnolla
Ihanan makuista tuo kyllä oli, vähän liiankin...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.163 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017