tutoriaali - marenkivoikreemit

Lisää
01.10.2009 21:40 - 01.10.2009 21:40 #19342 : Tanja
Marenkivoikreemi on kevyempi ja kuohkeampi vaihtoehto "tavalliselle" voikreemille. Marenkivoikreemiä voi voikreemin tapaan värjätä ja maustaa kuten haluaa ja se kestää myös pakastuksen. Marenkivoikreemi käy muiden rasvapohjaisten kreemien tapaan marsipaanilla tai sokerimassalla kuorrutettavien kakkujen alle tai vaikkapa kakkujen koristeluun. Sen voi myös tehdä laktoosittomaksi tai täysin maidottomaksi niin halutessaan (tällöin ei kuitenkaan enää voi puhua voikreemistä jos ei käytetä valmistukseen aitoa voita).

Itse olen tehnyt marenkikreemiä vähäsuolaisesta ja suolattomasta voista sekä kookosrasvasta. Kaikilla onnistuu hyvin, ja jopa kookosrasvasta tehty kreemi on hyvän makuista ja kaunista pursottaa.

Tässä kaksi erilaista marenkivoikreemin ohjetta, molemmat perustuvat kuumamarenkeihin, sveitsiläiseen ja italialaiseen .

Sveitsinmarenkivoikreemiin tarvitset
  • yhden annoksen sveitsiläistä marenkia
  • 300g voita (tai muuta vaahtoutuvaa rasvaa)

Italianmarenkivoikreemiin tarvitset
  • yhden annoksen italialaista marenkia
  • 340g voita (tai muuta vaahtoutuvaa rasvaa)

Molemmat marenkivoikreemit valmistetaan marengin valmistuksen jälkeen muuten samalla tavoin:


Pilko huoneenlämpöinen rasva paloiksi.


Huomioi että koneessasi on lapavatkain tässä vaiheessa. Ala lisätä rasvaa pikkuhiljaa huoneenlämpöiseen marenkiin koko ajan vatkaten.


Kun kaikki voipalaset on lisätty vaahtoon, jatka vatkaamista keskinopeudella. Jossain vaiheessa vaahto tulee luultavasti näyttämään tällaiselta, ikäänkuin kokkareiselta. Sitä ei kannata säikähtää, vaan vatkaamista tulee jatkaa vielä muutama minuutti.


Kun massa on valmista, on se sileän pehmeää ja tasaista. Kreemi on heti käyttövalmis.

Jos kreemi juoksettuu siinä vaiheessa kun siihen lisätään voita, on valkuaisvaahto ollut vielä liian kuumaa. Valkuaisvaahdon tulee olla huoneenlämpöistä jotta voi ei sula sinne joukkoon.

Vielä vertailun vuoksi kuva kreemistä johon käytin voin sijaan kookosrasvaa, kreemi on täysin valkoista siinä missä voista tehty kreemi on aavistuksen kellertävää.
(kuva?)

Marenkikreemit kestävät pakastuksen. Voit siis tehdä kerralla reilun satsin ja pussittaa ne myöhempää käyttöä varten, kätevää. Kun otat kreemiä pakkasesta käyttöön, sulata kreemi joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä ja vatkaa ennen käyttöä. (Käyttötarkoituksesta riippuen -> pursottamiseen riittää jääkaappilämpötila ja marsipaanin alle levitykseen huoneenlämpöinen.)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.11.2009 08:27 - 10.11.2009 08:27 #2179 : Anonymous
Ahaa!! Ei ole itselle tullut koskaan mieleen käyttää kookosrasvaa kreemin tekemiseen..eikä juuri muuhunkaan.
Eikö siitä tule tavallista "rasvaisempi"... Onko kookosrasvassa muuten laktoosia?
Pitäisi tehdä täysin laktoositon hääkakku...tai siis sarja niitä, ja olen vähän lirissä tuon kreemin kanssa kun suolatonta voita ei taida saada täysin laktoosittomana.


Tanja siirsi tämän kreemiaiheen alle. [/size]

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.11.2009 09:19 - 10.11.2009 09:19 #2182 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Kookosrasvahan on 100% rasvaa, eikä se sisällä maidon ainesosia eikä täten myös laktoosiakaan. Valion suolattomassa voissa on rasvaprosentti näköjään 80%. Eli prosentteihin tuijottamalla on rasvaisempaa tavaraa tuo kookosrasva, mutta en sitä itse maussa niinkään huomannut. Ehkä sitten huomaisi eron jos olisi kahdessa kipossa kookosrasvasta ja voista tehdyt kreemit ja maistelisi niitä vuorotellen?

Voin kyllä suositella kookosrasvaa kreemin tekoon jos tavoitteena on täysin laktoositon, kauniisti pursottuva kreemi.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.12.2009 09:15 - 25.12.2009 09:15 #2780 : Patavahti
Vastaus käyttäjältä Patavahti aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Kyllä täytyy ihailla ihmisiä jotka saa marenkivoikreemin onnistumaan. Itse onnistuin sen viimeksi testaillessani pilaamaan kahteen otteeseen . Ensin ilmeisesti marenkimassa oli vielä liian kuumaa (vaikka sekä itse että kanssakokkaaja totesi sen huoneenlämpöiseksi), toisella kertaa yritettiin laittaa sekä massa että voi vielä jääkaappiin ja yhdistää vasta sen jälkeen, tällä kertaa ei juoksettunut ihan heti, mutta todella kokkareiseksi jäi (ehkä sitä vaan ei tavallisella sähkövatkaimella ja ohutlankaisilla vatkainosilla paremmaksi saa) ja sitten jääkaapissa hetken oltuaan voi oli "sulatunut" ja erottunut lammikoiksi ja yllättäen siis taas juoksettui kun sitä vatkasin. Saa siis marenkivoikreemit olla nyt, sen verta otti kyllä päästä tämä kokeilu

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.12.2009 18:59 - 27.12.2009 18:59 #2787 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Patavahti, voi kurjuus! Jos kreemin laittaa jääkaappiin, täytyy se taas vatkata ennen käyttöön ottoa, olisikohan voinut olla mahdollista että et vaan vatkannut sitä tarpeeksi? Mie en oo kokeillu käsivatkaimella kreemin tekoa, onkohan kellään muulla kokemuksia saako onnistumaan sillä tavoin?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
29.12.2009 08:53 - 29.12.2009 08:53 #2791 : Pricilla
Vastaus käyttäjältä Pricilla aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Monta kertaa onkin pitänyt Tanjaa kiittää tästä mainiosta ohjeesta!!! Kiitos ja kumarrus siis, itse tykkäsin tästä kovasti kun on niin helppo ja monikäyttöinen.
Käsivatkaimella jos tämän tekee niin voisin kyllä kuvitella että vatkaamiseen menee ihan hirmu pitkä aika! Ja kokeilitte varmaankin, että marenkimassa oli pohjasta asti huoneenlämpöistä?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.12.2009 10:33 - 30.12.2009 10:33 #2807 : Trassi
Vastaus käyttäjältä Trassi aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Minä olen tehnyt marenkikräämiä useampaankin kertaan ja aina on hyvin onnistunut, tietty aikaa se vie kun käsipelillä sitä vatkaa. Minulla on sellainen viritelmä jäähdytysvaiheessa että kulho on kylmävesihauteessa tiskialtaassa (kulhon alla tiskirätti niin pysyy paikoillaan) ja kone lepää tiskipöydällä ja tekee töitä. Itsekseen sitä ei voi jättää mutta ei vaadi erityistä voimaa.
Teen aina isomman satsin jonka sitten pakastan ja käytän tarpeen mukaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.01.2010 19:16 - 25.01.2010 19:16 #3429 : Kakuttaako
Vastaus käyttäjältä Kakuttaako aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Pitäisi kokeilla tuota marenkivoikreemiä, jos vain tuo lähinnä pullan leivontaan soveltuva yleiskoneeni jaksaa sen vaahdottaa. Muuttuuko kreemin rakenne pakastuksen jälkeen vai säilyykö se yhtä kuohkeana?

Johanna (Kakun paikka)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.01.2010 13:49 - 26.01.2010 13:49 #3441 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit

Muuttuuko kreemin rakenne pakastuksen jälkeen vai säilyykö se yhtä kuohkeana?

Johanna (Kakun paikka)

Jos kreemin pakastaa, täytyy se sulatuksen jälkeen vaahdottaa uudelleen ennen käyttöä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.05.2010 06:38 - 18.05.2010 06:38 #5973 : Migu84
Vastaus käyttäjältä Migu84 aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Voiko sitä sitten laittaa enään takasin pakkaseen, kun on kerran jo ottanut pakkasesta ja sulattanut?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.05.2010 16:57 - 18.05.2010 16:57 #5984 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit

Voiko sitä sitten laittaa enään takasin pakkaseen, kun on kerran jo ottanut pakkasesta ja sulattanut?

Ei oikein kannata. Eihän mitään mikä on kerran sulatettu, saisi pakastaa enää uudelleen... siis ihan säilymisen varmistamiseksi. Kannattaakin pakata kreemi vaikka pieniin, puolen litran minigrip-pusseihin jotta saa aina sopivan määrän otettua sitä kerralla sulamaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.05.2010 17:46 - 18.05.2010 17:46 #5985 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit

Voiko sitä sitten laittaa enään takasin pakkaseen, kun on kerran jo ottanut pakkasesta ja sulattanut?



Tuolla jossain toisessa ketjussa oli puhetta siitä, että toi marenkivoikreemi on hyvää pursotusharjotuksiin. Sellaista tarkoitusta vartenhan tavaran varmasti voi pakastaa uudelleenkin. Tai siis se ei ole sen jälkeen enää syötävä, mutta muuhun käyttöön (kuten siihen harjotteluun) sitä varmasti voi käyttää vielä sen jälkeenkin, kun se on uudelleen pakastettu.

Mutta kuten Tanja tossa yllä suosittelee, niin varmaan kannattaa ennemmin pakastaa pieniin satseihin. Niitähän saa kuitenkin otettua kerralla useamman, jos tarvii enemmän.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.05.2010 07:13 - 19.05.2010 07:13 #5989 : Migu84
Vastaus käyttäjältä Migu84 aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Teen sitä aina liikaa, en edes tajunnut että sitä voi pakastaa, kiitos tästä tiedosta =) pitääkin annostella pienempiin purkkeihin/pussukoihin jotta aina tarvittaessa sitä on saatavilla

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.06.2011 16:04 - 03.06.2011 16:04 #9824 : serenah
Vastaus käyttäjältä serenah aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Tää ainakin maistuu ihan taivaalliselta Ekaa kertaa nyt tein ja maistaessa huomasin ettei se sokeri kuitenkaan ollut liuennut kokonaan..onko tästä suurtakin haittaa? laitoin sen nyt jääkaappiin ja illalla tai aamulla kuorrutan kakun. Voiko muuten jäisen kakun jo päällystää kreemillä vai vasta sulaneena?

kreemin koostumus vaikutti ihan oikeanlaiselta että josko se nyt sit kuitenkin onnistui vaikka ei sokeri täysin sulanutkaan..

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.06.2011 17:55 - 03.06.2011 17:55 #9825 : Bodil
Vastaus käyttäjältä Bodil aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Kiitos ohjeesta! ihanat selkeät kuvat

Varmaan sopii hyvin Cupcakesin kuorrutukseen. Ja tosi hyvä kun sitä voi pakastaa kun mulla tulee aina sitä kuorrutusta liika ja sitten joutuu heittää pois...pakko kokeilla!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
23.06.2011 10:11 - 23.06.2011 10:11 #9892 : Anonymous
Vastaus käyttäjältä Anonymous aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Kiitos hyvästä ohjeesta, tätä täytyynee kokeilla!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.02.2012 12:56 - 25.02.2012 12:56 #12653 : sitrusperhonen
Vastaus käyttäjältä sitrusperhonen aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Mulla ei oo koneessa tuota lapavatkainta. Joten onko sillä suurta merkitystä, jos vatkaa sellasella vispilällä, jossa on isot välit?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.02.2012 16:52 - 26.02.2012 16:52 #12670 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit

Mulla ei oo koneessa tuota lapavatkainta. Joten onko sillä suurta merkitystä, jos vatkaa sellasella vispilällä, jossa on isot välit?

Senkus vatkaat vispilällä, lavassa on vaan se hyvä puoli ettei rasita konetta niin kovaa kun mömmöstä tulee aika tanakkaa loppua kohden.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.02.2012 14:15 - 27.02.2012 14:15 #12685 : sitrusperhonen
Vastaus käyttäjältä sitrusperhonen aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Testattua tuli. Ja hyvin onnistu. Pakastimeen laitoin parissa pussissa oottelee viikonloppua, ku tartten. Säilyyköhän tuo kuinka kauan pakkasessa?? Vaikka saattaa olla ettei kauheesti kerkee sielä oottelee.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
28.02.2012 20:21 - 28.02.2012 20:21 #12705 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit

Testattua tuli. Ja hyvin onnistu. Pakastimeen laitoin parissa pussissa oottelee viikonloppua, ku tartten. Säilyyköhän tuo kuinka kauan pakkasessa?? Vaikka saattaa olla ettei kauheesti kerkee sielä oottelee.

Kuukauden-pari ite oon säilytelly ja sit heittäny pois jos ei tuu käyttöä. Löysin myös pakkasesta vuoden vanhan kreemin joka haisi sellaiselta hieman "vanhalta rasvalta", joten kyllä aistit aika hyvin kertoo voipiko vielä käyttää.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
28.06.2012 05:05 - 28.06.2012 05:05 #14104 : Rottinkiweileri
Vastaus käyttäjältä Rottinkiweileri aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Minkäkokoiseen kakkuun riittää yksi annos? Riittääkö 6 ja 4 munan kakkuun?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
30.06.2012 22:04 - 30.06.2012 22:04 #14137 : Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit

Minkäkokoiseen kakkuun riittää yksi annos? Riittääkö 6 ja 4 munan kakkuun?

Riippuu ihan paljonko aikoo kakun pintaan laittaa. Jos laittaa ohuelti eikä ole paljon kuoppia korjattavana, riittää hyvin kahteenkin kakkuun.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.07.2012 07:40 - 02.07.2012 07:40 #14169 : Rottinkiweileri
Vastaus käyttäjältä Rottinkiweileri aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Kiitos vastauksesta. Löysinkin vastauksen jo sinun blogistasi. Riitti hyvin kahteen 26 ja 24 halkajaisiin kakkuihin

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.07.2012 13:05 - 02.07.2012 13:05 #14176 : Pippurinen
Vastaus käyttäjältä Pippurinen aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Minä tein kans viikonloppuna marenkivoikreemiä, hieman erillä tapaa vain. Sokeri ja munat lämmitettiin vesihauteessa 65 asteeseen ja sen jälkeen alkoi vatkaus vaahdoksi. Ohjeessa sanottiin että vatkataan niin kauan että vaahto jäähtyy ja on koostumukseltaan oikeaa, saattaa mennä 10 minuuttiakin. Minä vatkasin ja vatkasin (käsivatkaimella) yli puoli tuntia ja seos oli ihan lirua. Aloin miettimään että missä voi olla vika koska työvaiheita oli ollut siihen mennä niin vähän ettei moka ollut mahdollista. Sitten huomasin että minun käsivatkain (iän ikuinen) oli ihan tulikuuma ja joka vispilät porortti kuumina. Kävin hakemassa tädiltä lainaan vatkaimen (jossa oli kyllä ohuet lankavispilät) ja tein uuden sokeri muna seoksen, se vahdoittui ihan muutamassa minuutissa.

Jäin sitten miettimään että kumpikohan oli vikana, vatkaimen lämpeäminen vai vispilöiden mallia? Onko kenelläkään ajatusta kumpi voisi olla?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.08.2013 11:22 - 19.08.2013 11:22 #16918 : Tita
Vastaus käyttäjältä Tita aiheessa Re: tutoriaali - marenkivoikreemit
Minulle on tulltu suosikiksi tuo Sveitsiläinen marenkivoikreemi. Hyvän makuista ja helppo levittää kakun päälle! Suurkiitos tästä ohjeesta!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.276 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017