- Keskustelu
- Leivontafoorumilla tapahtuu
- Tutoriaalit
- Leivontatarvikkeet
- tutoriaali - kakkuvuokien riittävyys
tutoriaali - kakkuvuokien riittävyys
Monesti saattaa mietityttää että mahtuuko taikina vuokaan. Peruskakkupohjaa tehtäessä (johon tulee siis munia, sokeria ja jauhoja) taikinoiden koot ilmoitetaan monesti montako munaa taikinaan on käytetty. Muniakin on tietysti eri kokoisia, oletetaan että käytetään keskikokoisia (M 53-63 g) tai isoja (L 63–73 g) munia.
Tässä suuntaa-antavaa ohjeistusta siitä, minkä kokoista vuokaa kannattaa käyttää minkäkin kokoiselle taikinalle. Mitta tarkoittaa vuoan halkaisijaa. Jos omistat vuoan joka on "normaalivuokaa" korkeampi, voit käyttää halkaisijaltaan pienempää vuokaa kuin ohjeistuksessa.
Kokoja muutettu kokemusten perusteella pari senttiä isommiksi! 12.7.2011
(Jos käytät isoja L-koon munia, ota isomman mitan kokoinen vuoka!)
1 munan vuoka - 12cm
2 munan vuoka - 15cm
3 munan vuoka - 18-20cm
4 munan vuoka - 22-24cm
6 munan vuoka - 24-26cm
8 munan vuoka - 26-28cm
10 munan vuoka - 28-30cm
12 munan vuoka - 30-32cm
Muuntotaulukot pyöreälle ja neliölle kakkuvuoalle
Ohessa avuksi muuntotaulukot, joissa esitetään eri kokoisten ja muotoisten vuokien vastaavuus. Pystyakselilla on esitetty vuoan koko litroina ja vaaka-akselilla vuoan halkaisijan tai särmän pituus senttimetreinä.
Esimerkissä käytettyjen vuokien korkeus on 6 cm. Tällä ei ole merkitystä, kunhan vertaillaan samankorkuisia vuokia.
Liitetiedostoa pienetvuoat_FI.jpg ei löydy
Esimerkiksi neljän munan taikina menee 20 cm]isotvuoat_FI.jpg[/attachment]
Taulukoiden arvot tässä ja edellisessä kuvassa vaaka-akselilla menevät tarkoituksella pällekkäin, jotta vertailun tekeminen on helppoa.
Katso myös muut tutoriaalit foorumilla
Liitetiedostot:
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Ja vinkki kun laskee miten monelle riittää - yhdestä kananmunasta riittää n. kolmelle syöjälle, eli silloin neljän munan kakkupohjaan tehty kermakakku riittää about 12 hengelle.
Juurikin näin, kiitos kun lisäsit tämän, itse unohdin ihan!
Tuosta henkilömäärästä vielä - tuo laskukaava riittää yleensä hyvin jos tarjolla on muutakin kuin kakkua. Mutta santsivaraa ei tuossa hirveästi ole, ja palat ovat "sivistyneitä". Mutta tuolla laskukaavalla miekin olen aina menestyksekkäästi pärjännyt.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Jotenkin noin voi toki laskea kakun riittävyyden jos kotona herkuttelee kakulla ja haluaa nimenomaan jäävän santsivaraa.Itse teen aina suhteella 0,5 munaa per henkilö. Aika usein ihmiset ottavat santsipalan ja santsaaminen hidastuu, jos kakkua on tosi vähän jäljellä. Ja kaikkein parastahan on syödä kakkua aamulla, juhlien jälkeen eli siihenkin täytyy vähän jäädä
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Sekasopan marien sivulla on kans vastaava ohje ja siel on et 4 munan pohja 24cm vuokaan ja mulla menee ton ohjeen mukaan. Teen aina sienikakkupohjan. Jos 24cm vuokaan laitan 6 munan pohjan ni se tulee yli. Samoin 15cm vuuassa 2 munaa on liikaa.
Ja sit tässä tulee se et ko lasketaa 3hlö/1muna ni jos toinen tekee 4 munan kakun 20cm vuokaan ja toinen 24cm vuokaan ni sithän kakuilla on kokoeroa jonnin verran ja varmasti vaikuttaa tohon 3hlö/muna laskukaavaan? vai..? oonko ihan hakoteillä
voiskohan joku viisaampi vähän auttaa
muoks. tossa alussa luke et peruskakkupohja eli tarkotetaanko tällä sitä pohjaa mikä ns mitataan laseilla, kaikkia samanverran? Eli tuleeko sit sienikakusta isompi.. hmm..
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Minä käytän aina L-kokoisia munia ja teen 6 munan pohjan 26-28cm vuokaan. 30-32cm vuokaan laitan vain 9 munaa, että on aika iso ero noihin Tanjan laittamiin perusmittoihin...
Määrästä lasken aina muna jaettuna kolmella (1:3). Jos tekisin pienemmillä munilla laittaisin taikinaan yhden ekstra-munan ja luultavasti riittävyydenkin jakaisin suhteella 0,5munaa/hlö.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- TaikinaTaivas
- Poissa
- Leivänpaistaja
-
- Viestejä: 368
- Vastaanotettu kiitos 0
Mitä kuohkeammaksi taikinan vatkaa niin se mahtuu pienempään vuokaan ja ei turskuile ylitse. Mie teen monesti 8 munan kakun 25 cm: vuokaan (7 cm korkea) ... on mun isoin pyöreä vuoka. Mie olen tehnyt kakkupohjan silleen et laitan sokeria vähempi kuin muita aineksia, ennen kun tein "vanhalla hyvällä ohjeella" kaikkea saman verran niin usein se lässähti keskeltä (sokeri niin painavaa).
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Mut Tarjuska, tuo ei mennyt jakeluun, että kuinka taikinan kuohkeus auttaisi mahtumaan pienempään vuokaan? Mä vatkaan taikinan ihan maksimiin ja kyllä kakku tulee uunissa yli, jos laitan liian pieneen vuokaan. 14cm vuokaankin laitoin kerran kkahden munan taikinan ja kyllä suurin osa sieltä uunin pohjalta löytyi
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- TaikinaTaivas
- Poissa
- Leivänpaistaja
-
- Viestejä: 368
- Vastaanotettu kiitos 0
Juu, sokeria pitää munkin mielestä olla vähempi, kuin muita aineksia, muuten keskusta lässähtää. Ja leivinjauhetta en käytä ollenkaan.
Mut Tarjuska, tuo ei mennyt jakeluun, että kuinka taikinan kuohkeus auttaisi mahtumaan pienempään vuokaan? Mä vatkaan taikinan ihan maksimiin ja kyllä kakku tulee uunissa yli, jos laitan liian pieneen vuokaan. 14cm vuokaankin laitoin kerran kkahden munan taikinan ja kyllä suurin osa sieltä uunin pohjalta löytyi
Se kuohkeus vaikuttaa siihen taikinan koostumukseen ja tuommonen tehokas yleiskone vatkaa taikinasta tosi kuohkean ja silleen se ei niin herkästi tursuile yli, näin mie olen tän asian oppinut UnelmaUllalta - kerran hänen blogissaan joku ihmetteli kuinka voi tehdä 7 munan pohjan 24 cm:n vuokaan -> suora lainaus Ullan kommentista: "kakkupohjasta tulee korkeampi eikä se valu vuoasta ulos jos massa on hyvin vatkattu eli on paksua ja kuohkeaa. Tämä siis jos haluaa korkeamman pohjan, mutta voi siis tietysti paistaa isommassakin vuoassa."
Tietty raja tulee jossain vastaan. Mulle 2 munan taikinaan on 15 cm:n vuoka just passeli (2 munaa, ½dl sokeria, 1 dl jauhoja ja ½ tl leivinjauhetta).
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Mutta tosta sienikakusta ni siihen kun tulee se vesi mikä isontaa taikinaa ni ehkä siinä on se pointti miksi mulla menee isoon vuokaan pienimunanen taikina.. tähän tulokseen päädyin pitkällisten pohdintojen jälkeen
mut sit taas se henkilömäärä kannattaa varmaan laskea vuuan koon mukaan.. tai jotain
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Ja siis kun soveltaa tuota peruskakkupohjamassan ohjetta niin pitäisi mahtua näihin vuokiin.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kun asuttiin vielä tampereeella nii sieltä löytyi aina l koon munia ja leivoin niistä jolloin 4 munan pohja oli just hyvä 24cm vuokaan, mutta nyt täälä tuppukylässä ei tommosia munia ole niin oon ihmetelly kun pohjat on jotenki omituisia ja tuntuu et ihan liian pieni taikina aina. Nyt sitten hokasin ton muna jutun et ko ennen käytin isoja ja nyt noita normeja.
M-koon munilla sais melkein laittaa 6 tohon 24cm, tein 5 munalla ja silti oli outo pohja. Mutta sitten taas jauhojen ja muiden aineiden määrää tulee lisättyä munien mukana ni siinä se ongelma kai onkin. eli pitäis kai ohjeessa vaan lisätä munia mutta ei muita aineita niin tulee hyvä. Paitsi tietysti kun tekee muutenki isompia taikinoita. Eli jos teen taikinan isoilla laitan 4 munaa ja 3dl jauhoja ja 2dl sokeria, pienillä munilla 5-6munaa, 3dl jauhoja ja 2dl sokeria..
Saiko kukaan selkoa mun ajatuksista ja onko kukaan samaa mieltä?
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Onhan noissa eroja, kun on ne isot munat kuitenki isompia kuin M-koon.Ootteko huomannu kuinka paljon eroja taikinoissa kun käyttää L-koon tai M-koon munia?
Hummm... hanki vaaka tai mittaa deseissä paljon on 4 isoa munaa ja tuo 5-6 pientä? Muniahan on kait neljää eri kokoa, S, M, L ja XL, yleisimpiä noista lienee marketpakkauksissa juurikin M ja L.Eli jos teen taikinan isoilla laitan 4 munaa ja 3dl jauhoja ja 2dl sokeria, pienillä munilla 5-6munaa, 3dl jauhoja ja 2dl sokeria..
Täytynee seuraavalla kerralla oikeesti mitata vuoan koko jossa paistan pohjan. Ja munien määrä. Kakkumassan tilavuuteen vaikuttaa myös huomattavasti se miten sekoittaa jauhot, itse siivilöin parissa osassa ja muutamalla kiepsautuksella sekasin. Jos siivilöi vähän kerrallaan ja sekoittaa kymmeniä kertoja, massan tilavuus pienenee jonkin verran.
Tarkkaa puuhaa...
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- Kermaruusu
- Poissa
- Pullanpyörittäjä
-
- Viestejä: 73
- Vastaanotettu kiitos 0
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
punnaan aina munat massoihin ja aika tarkkaan ne on yleensä noin 55 grammaa joka menee m-kokoon ja aika paljonkin alle l-koon
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- Kermaruusu
- Poissa
- Pullanpyörittäjä
-
- Viestejä: 73
- Vastaanotettu kiitos 0
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- Keskustelu
- Leivontafoorumilla tapahtuu
- Tutoriaalit
- Leivontatarvikkeet
- tutoriaali - kakkuvuokien riittävyys