- Keskustelu
- Leivontafoorumilla tapahtuu
- Leivontafoorumin haasteet
- Helmikuu 2016: perinneleivonnainen! 1.-21.2.
Helmikuu 2016: perinneleivonnainen! 1.-21.2.
01.02.2016 20:03 - 02.02.2016 18:47 #20075
: Tanja
Helmikuu 2016: perinneleivonnainen! 1.-21.2. kirjoittanut Tanja
Helmikuun leivontahaasteen aiheena on helmikuinen perinneleivonnainen!
Haasteeseen voivat osallistua Leivontafoorumin aktiivikäyttäjät (väh. 20 kirjoitettua viestiä).
Ohjeet leipomiseen:
Helmikuussa on jaossa 3 palkintoa. 2 sponsoreilta ja 1 teamin keräämä paketti.
Helmikuun haastesponsorit ovat:
http://www.valio.fi
http://www.dansukker.fi/
Yleisiä ohjeita leivontahaasteiden postauksiin:
Osallistumisajan päätyttyä aktiivijäsenet äänestävät parhaat leipomukset. Pisteytys ja äänestysaika ilmoitetaan myöhemmin.
Yleistä asiaa sponsoripalkinnoista:
Haasteeseen voivat osallistua Leivontafoorumin aktiivikäyttäjät (väh. 20 kirjoitettua viestiä).
Ohjeet leipomiseen:
- uunissa paistettu ja leivottu ajalla 1.2.-21.2.2016
- leivo jokin seuraavista perinneleivonnaisista: runebergin torttu, laskiaiaspulla, karjalanpiirakka
- osallistutaan omalla nimimerkillä
- resepti ja 1-3 kuvaa postaukseen, jos laitat useampia kuvia, otathan ne eri kuvakulmista/leikkauspinnasta/tekovaiheesta tms. Vähintään 1 kuva tulee olla valmiista tuotteesta (koko leipomus tulee näkyä kuvassa).
- osallistumisaika päättyy su 21.2. klo 24
Helmikuussa on jaossa 3 palkintoa. 2 sponsoreilta ja 1 teamin keräämä paketti.
Helmikuun haastesponsorit ovat:
http://www.valio.fi
http://www.dansukker.fi/
Yleisiä ohjeita leivontahaasteiden postauksiin:
- Viesti kannattaa aina esikatsella ennen lähettämistä. Voit myös testata koodien toimivuutta ja kuvien lisäämistä Testipalstalla . Vältä ylisuuria ja vastaavasti turhan pieniä kuvia.
- Päivänvalo on kuvien paras kaveri!
- Voit keskustella haasteesta höpinäketjussa .
Osallistumisajan päätyttyä aktiivijäsenet äänestävät parhaat leipomukset. Pisteytys ja äänestysaika ilmoitetaan myöhemmin.
Yleistä asiaa sponsoripalkinnoista:
- Tuotepalkinnot lähetetään, Sponsori & Lf -sopimuksia noudattaen, ainoastaan Suomen osoitteisiin.
- Toivomme, että palkinnon kuva laitetaan aina esille Lf höpinöihin ko. kuukauden osioon - ja mielellään linkillä omaan blogiin.
- Muistathan, jos haluat lahjoittaa saamasi palkinnon, se on täysin oma asiasi, mutta kuvaathan sen ensin ja laitat ko. kuukauden höpinöihin esille, kiitos!
Viimeksi muokattu: 02.02.2016 18:47 Tanja.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- Leivontanurkka
-
- Poissa
- Kakkumaakari
-
05.02.2016 07:50 - 29.02.2016 23:01 #20120
: Leivontanurkka
Runebergin leivonnainen = 8 pistettä
° 1p Mehevän ja herkullisen näköinen, Kuvan perusteella ekisi mieli maistaa, vaikka en Runebergin tortusta pidäkään
° Nätit leivonnaiset. Vähän kuin Runebergintortun ja laskiaispullan sekoitus  Olisi ollut hieno ilman välipursotustakin. Toisaalta se tuo ihan omanlaisen säväyksen, mutta vie ehkä liikaakin perinteikkyyttä pois. Joka tapauksessa, näyttävät herkuilta!! 
° kaunis leivonnainen 1 piste
° 5p, oikein hauska laskiaispullanäköinen runebergin leivos. Haluaisin maista, mutta jotenkin runebergin torttu aina jää tekemättä
° Hauskan erilainen näkemys 1 piste.
.
Heidi / Leivontanurkka
Vastaus käyttäjältä Leivontanurkka aiheessa Helmikuu 2016: perinneleivonnainen! 1.-21.2.
Runebergin leivonnainen
Aina olen ollut enempi laskiaispulla kuin Runski ihminen, mutta nyt sai loistavasti syyn tehdä näitä kun työkaveri kävi kylässä. Jotain pientä twistiä piti kuitenkin kehitellä, joten tuli leivosmaiset herkut. Myös perhe, ja miehen työkaverit ( mies vei yövuoroon) kehuivat
Alkoholia en halunnut näihin, koska myös lapset söivät. Siksi rommisiirappi ajoi erinomaisesti myös asiaa 
( taikinasta tulee 9 torttua Runeberg vuoassa tai 6 sellaista ja 6 puolipallon muotoista )
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
3 dl puolukan makuisia piparkakkuja / voit käyttää myös tavallisia
1 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl spelttijauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
150 g kemaviiliä
1 dl kermaa
Kostutus
3 rkl vettä ja 3 rkl Modon rommisiirappia
Kuorrutus
vadelmamarmeladia
1 1/2 dl tomusokeria
3-4 rkl Modon rommisiirappia
Väliin
2 dl kuohukermaa
rommisiirappia
Kokonaisia vadelmia
- Suihkuta vuokaspraylla vuoat
- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne vaahdon joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon kermaviili ja kerma. Kaada vuokiin
- Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla 30-40 minuuttia . Tarkista puutikulla kypsyydet (jos tikkuun ei jää taikinaa, on tortut kypsiä). Anna jäähtyä hetken aikaa ja irrota
- Kostuta vesi-siirappiseoksella sudin avulla torttuja päältä
- Vatkaa kerma ja lorauta maun mukaan rommisiirappia joukoon. Jatka vielä vatkaamista .Siirrä pursotinpussiin
- Tee puolipalloista parit ja pursota toiselle puolipallon reunalle kermaa. Lisää kokonainen vadelma keskelle ja laita toinen puolikas päälle
- Siirrä vadelmamarmeladi pursotuspussiin ja pursota pyöreällä tyllalla tai tyllan adapterin päällä ( tai ihan vain leikkaa pussiin haluamasi kokoinen reikä) ja pursota pyörylöitä
- Sekoita keskenään tomusokeri ja siirappi. Kaada kuorrutus pussiin ja leikkaa sopivankokoinen pala kärjestä pois. Pursota sokerikuorrutetta vadelmamarmeladirenkaiden väleihin.
Ja vielä halkaistu pala, jossa näkyy mehevä vadelma sydämenä
Aina olen ollut enempi laskiaispulla kuin Runski ihminen, mutta nyt sai loistavasti syyn tehdä näitä kun työkaveri kävi kylässä. Jotain pientä twistiä piti kuitenkin kehitellä, joten tuli leivosmaiset herkut. Myös perhe, ja miehen työkaverit ( mies vei yövuoroon) kehuivat


( taikinasta tulee 9 torttua Runeberg vuoassa tai 6 sellaista ja 6 puolipallon muotoista )
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
3 dl puolukan makuisia piparkakkuja / voit käyttää myös tavallisia
1 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl spelttijauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
150 g kemaviiliä
1 dl kermaa
Kostutus
3 rkl vettä ja 3 rkl Modon rommisiirappia
Kuorrutus
vadelmamarmeladia
1 1/2 dl tomusokeria
3-4 rkl Modon rommisiirappia
Väliin
2 dl kuohukermaa
rommisiirappia
Kokonaisia vadelmia
- Suihkuta vuokaspraylla vuoat
- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne vaahdon joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon kermaviili ja kerma. Kaada vuokiin
- Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla 30-40 minuuttia . Tarkista puutikulla kypsyydet (jos tikkuun ei jää taikinaa, on tortut kypsiä). Anna jäähtyä hetken aikaa ja irrota
- Kostuta vesi-siirappiseoksella sudin avulla torttuja päältä
- Vatkaa kerma ja lorauta maun mukaan rommisiirappia joukoon. Jatka vielä vatkaamista .Siirrä pursotinpussiin
- Tee puolipalloista parit ja pursota toiselle puolipallon reunalle kermaa. Lisää kokonainen vadelma keskelle ja laita toinen puolikas päälle
- Siirrä vadelmamarmeladi pursotuspussiin ja pursota pyöreällä tyllalla tai tyllan adapterin päällä ( tai ihan vain leikkaa pussiin haluamasi kokoinen reikä) ja pursota pyörylöitä
- Sekoita keskenään tomusokeri ja siirappi. Kaada kuorrutus pussiin ja leikkaa sopivankokoinen pala kärjestä pois. Pursota sokerikuorrutetta vadelmamarmeladirenkaiden väleihin.
Ja vielä halkaistu pala, jossa näkyy mehevä vadelma sydämenä
Runebergin leivonnainen = 8 pistettä
° 1p Mehevän ja herkullisen näköinen, Kuvan perusteella ekisi mieli maistaa, vaikka en Runebergin tortusta pidäkään
° Nätit leivonnaiset. Vähän kuin Runebergintortun ja laskiaispullan sekoitus  Olisi ollut hieno ilman välipursotustakin. Toisaalta se tuo ihan omanlaisen säväyksen, mutta vie ehkä liikaakin perinteikkyyttä pois. Joka tapauksessa, näyttävät herkuilta!! 
° kaunis leivonnainen 1 piste
° 5p, oikein hauska laskiaispullanäköinen runebergin leivos. Haluaisin maista, mutta jotenkin runebergin torttu aina jää tekemättä
° Hauskan erilainen näkemys 1 piste.
.
Heidi / Leivontanurkka
Viimeksi muokattu: 29.02.2016 23:01 nami-hiiri. Syy: pisteet & arvostelu /n-h
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- Kakkumonsteri
-
- Poissa
- Keksimestari
-
Vähemmän
Lisää
- Viestejä: 42
- Vastaanotettu kiitos 0
05.02.2016 16:30 - 04.03.2016 18:31 #20121
: Kakkumonsteri
Vastaus käyttäjältä Kakkumonsteri aiheessa Helmikuu 2016: perinneleivonnainen! 1.-21.2.
Terveelliset Runebergin leivokset
Runebergin tortut ovat melkoisia kaloripommeja, joten kehittelinkin perusherkusta hieman terveellisemmän ja kevyemmän version. Voi on korvattu kermaviilillä, valkoinen sokeri terveellisemmällä intiannisokerilla ja jauhot täysjyvävehnäjauhoilla. Näistä tuli täysin yhtä hyviä kuin rasvaisemmistakin versioista! Ristin nämä Runebergin leivonnaisiksi. Koitin kuitenkin pysyä mahdollisimman uskollisena alkuperäiselle reseptille. =)
15kpl
1,5dl intiaani-, kookos- tai palmusokeria
3 munaa
1,5dl täysjyvävehnäjauhoja
1,5dl mantelijauhetta
1,5tl leivinjauhetta
0,5tl vaniljajauhetta
0,5tl jauhettua kardemummaa
1prk (200g) kermaviiliä
1dl piparimuruja
Piparimurujen tilalla voi käyttää esim. manteli- tai korppujauhoja. Mutta mausteeksi kannattaa tällöin laittaa 1-2tl piparkakkumaustetta!
Taikinan joukkoon voi myös lisätä karvasmanteliaromia, mikäli siitä tykkää.
Mikäli haluaa lisätä joukkoon voita, voi käyttää ½prk kermaviiliä (100g) ja 100g voita.
Rypsiöljyvalmisteita en suosittele. Vaikka rypsiöljy on terveellisin öljyvalmiste, menee sen hyvät rasvasidokset kuumetessa pilalle, jolloin terveysvaikutuksetkin heikkenevät. Rypsiöljy tulisi aina nauttia kuumentamattomana. Mielummin kannattaa käyttää leivonnassa puhdasta voita.
Vaahdota munat ja sokeri. Intiaanisokeri vaahtoutuu yhtä hyvin kuin valkoinen. Lisää kuivat aineet. Lisää lopuksi kermaviili ja piparimuru.
Kaada vuokiin ja paista 200 asteessa 20-25min. Anna jäähtyä.
Kostutus:
2dl vettä
3rkl sitruunamehua
2-3rkl agave-siirappia
Päälle tulee vadelmahilloa. Hillon voi myös valmistaa itse vähäsokerisena. Tai käyttää erytritolia (karppisokeri). Valmishilloista St.Dalfour hillot ovat parhaita, sillä niissä ei ole lisättyä sokeria.
Sokerikuorrute sekoitetaan tomusokerista ja vedestä (2-3dl tomusokeria + 1rkl vettä/kostutuslientä). Tai voi myös käyttää kauppojen valmis sokerikuorrutetta.
_______________________________
Terveelliset Runebergin leivokset = 3 pistettä
° 3 pistettä Tyylikkäät, onnistuneen näköiset tortut. Mukavaa kun on ajateltu terveellisyyttä aineksissa, herkullisuudesta tinkimättä. Hyviä vaihtoehtovinkkejä aineksille.
° hyvin kevenetty versio perinteisesta leivoksesta
° Hieman askarrutti terveelliset tortut, mutta ei enää, kokeiltu, maukkaita olivat.
.

Runebergin tortut ovat melkoisia kaloripommeja, joten kehittelinkin perusherkusta hieman terveellisemmän ja kevyemmän version. Voi on korvattu kermaviilillä, valkoinen sokeri terveellisemmällä intiannisokerilla ja jauhot täysjyvävehnäjauhoilla. Näistä tuli täysin yhtä hyviä kuin rasvaisemmistakin versioista! Ristin nämä Runebergin leivonnaisiksi. Koitin kuitenkin pysyä mahdollisimman uskollisena alkuperäiselle reseptille. =)
15kpl
1,5dl intiaani-, kookos- tai palmusokeria
3 munaa
1,5dl täysjyvävehnäjauhoja
1,5dl mantelijauhetta
1,5tl leivinjauhetta
0,5tl vaniljajauhetta
0,5tl jauhettua kardemummaa
1prk (200g) kermaviiliä
1dl piparimuruja
Piparimurujen tilalla voi käyttää esim. manteli- tai korppujauhoja. Mutta mausteeksi kannattaa tällöin laittaa 1-2tl piparkakkumaustetta!
Taikinan joukkoon voi myös lisätä karvasmanteliaromia, mikäli siitä tykkää.
Mikäli haluaa lisätä joukkoon voita, voi käyttää ½prk kermaviiliä (100g) ja 100g voita.
Rypsiöljyvalmisteita en suosittele. Vaikka rypsiöljy on terveellisin öljyvalmiste, menee sen hyvät rasvasidokset kuumetessa pilalle, jolloin terveysvaikutuksetkin heikkenevät. Rypsiöljy tulisi aina nauttia kuumentamattomana. Mielummin kannattaa käyttää leivonnassa puhdasta voita.
Vaahdota munat ja sokeri. Intiaanisokeri vaahtoutuu yhtä hyvin kuin valkoinen. Lisää kuivat aineet. Lisää lopuksi kermaviili ja piparimuru.
Kaada vuokiin ja paista 200 asteessa 20-25min. Anna jäähtyä.
Kostutus:
2dl vettä
3rkl sitruunamehua
2-3rkl agave-siirappia
Päälle tulee vadelmahilloa. Hillon voi myös valmistaa itse vähäsokerisena. Tai käyttää erytritolia (karppisokeri). Valmishilloista St.Dalfour hillot ovat parhaita, sillä niissä ei ole lisättyä sokeria.
Sokerikuorrute sekoitetaan tomusokerista ja vedestä (2-3dl tomusokeria + 1rkl vettä/kostutuslientä). Tai voi myös käyttää kauppojen valmis sokerikuorrutetta.
Terveelliset Runebergin leivokset = 3 pistettä
° 3 pistettä Tyylikkäät, onnistuneen näköiset tortut. Mukavaa kun on ajateltu terveellisyyttä aineksissa, herkullisuudesta tinkimättä. Hyviä vaihtoehtovinkkejä aineksille.
° hyvin kevenetty versio perinteisesta leivoksesta
° Hieman askarrutti terveelliset tortut, mutta ei enää, kokeiltu, maukkaita olivat.
.
Viimeksi muokattu: 04.03.2016 18:31 nami-hiiri.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- sitruunahiiri
-
- Poissa
- Keksimestari
-
Vähemmän
Lisää
- Viestejä: 29
- Vastaanotettu kiitos 0
05.02.2016 16:47 - 29.02.2016 23:09 #20122
: sitruunahiiri
En ole aiemmin tehnyt runebergin torttuja joten päätin että tänä vuonna niitä pitää tehdä. Muokkasin reseptiä hieman vähentämällä sokeria sekä rasvaa ja lisäämällä maustamatonta jougurttia, lisäsin myös piparkakkumurun määrää sillä halusin käyttää kaikki piparikakkutaloni loput taikinaan =) Päätin myös tehdä tortuihin tulevan hillon itse, jolloin siitä tulikin ihanan raikasta eikä yhtään liian makeaa.
Tortut on valmistettu silikoonisiin muffinsi vuokiin, jolloin ne saa helposti irti muoteista. Tein itse sekä pieniä että isoja versioita. Arvioni mukaan reseptistä tulee joko 10 isoa runebergintorttua tai 21 pientä. Hilloa tulee hieman ylimääräistä, mutta lopun voi sitten käyttää vaikka laskiaispullien väliin =)
Vadelma-mansikkahillo
200g vadelmaa
100g mansikkaa
30g (hillo-marmeladi)sokeria
100g voita
50g sokeria
20g mantelirouhetta
65g piparkakkumuruja
180g vehnäjauhoa
5g leivinjauhetta
2g kardemummaa
150g maustamatonta jougurttia
Kostutusliemi
2 dl vettä
40g sokeria
(1 rkl konjakkia tai muuta alkoholia)
Koristelu
Vadelma-mansikka hilloa
tomusokeria
tilkka vettä
Runebergintortut = 5 pistettä
° Suloiset tortut! Sopivasti perinteiset, mutta kuitenkin ajateltu terveellisyyttä aineksissa/määrissä. Kiva kun hillo on tehtu itse.
° hillo sisällä kiva yllätys.
° itsetehty hillo iso plussa. Muffinsivuoat kuitenkin vievät paljon pois sitä perinteisesta hyvin elegantisesta leivoksesta.
° --- 5p
Vastaus käyttäjältä sitruunahiiri aiheessa Helmikuu 2016: perinneleivonnainen! 1.-21.2.
Runebergintortut
En ole aiemmin tehnyt runebergin torttuja joten päätin että tänä vuonna niitä pitää tehdä. Muokkasin reseptiä hieman vähentämällä sokeria sekä rasvaa ja lisäämällä maustamatonta jougurttia, lisäsin myös piparkakkumurun määrää sillä halusin käyttää kaikki piparikakkutaloni loput taikinaan =) Päätin myös tehdä tortuihin tulevan hillon itse, jolloin siitä tulikin ihanan raikasta eikä yhtään liian makeaa.
Tortut on valmistettu silikoonisiin muffinsi vuokiin, jolloin ne saa helposti irti muoteista. Tein itse sekä pieniä että isoja versioita. Arvioni mukaan reseptistä tulee joko 10 isoa runebergintorttua tai 21 pientä. Hilloa tulee hieman ylimääräistä, mutta lopun voi sitten käyttää vaikka laskiaispullien väliin =)
Vadelma-mansikkahillo
100g mansikkaa
30g (hillo-marmeladi)sokeria
- Lisää ainekset kattilaan ja anna kiehua noin 10 min.
- Soseuta seos sauvasekoittimella ja maista hilloa. Lisää halutessasi sokeria ( Jos lisäät sokeria kiehauta hillo vielä uudestaan, jotta sokeri sulaa joukkoon)
- Laita hillo purkkiin ja laita jääkappin jäähtymään ja kiinteytymään mielellään seuraavaan päivään.
50g sokeria
20g mantelirouhetta
65g piparkakkumuruja
180g vehnäjauhoa
5g leivinjauhetta
2g kardemummaa
150g maustamatonta jougurttia
- Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
- Lisää munat yksitellen vatkaten.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan yhdessä Jougurtin kanssa.
- Jaa taikina muffinsi vuokiin. Pursota taikinan keskelle hieman hilloa tai paina sormella taikinaan syvennys ja pane syvennykseen hieman hilloa.
- Paista leivonnaisia 200 asteessa 15-20 minuuttia ja anna leivonnaisten jäähtyä
Kostutusliemi
40g sokeria
(1 rkl konjakkia tai muuta alkoholia)
- Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää halutessasi alkoholi. ( jos haluat saada vain alkoholin maun kiehauta alkoholi pois keittämällä seosta)
- Anna kostutusliemen jäähtyä hieman, mutta käytä se mieluiten lämpimänä.
- Poista runebergin tortut muoteistaan, käännä pohja puoli ylöspäin ( tästä tulee tortun päälinen puoli) ja upota yksitellen kostutusliemeen.
- Anna leivosten kostua jääkaapissa mielellään yön yli
Koristelu
tomusokeria
tilkka vettä
- sekoita tomusokeri veden kanssa, tehdäksesi sokerikuorrutteen.
- pursota jokaisen leivoksen keskelle ensin kunnon keko hilloa ja sen ympärille sokerikuorretteella rengas.
- Vietä hauska runebergin päivä ja nauti näistä ihanista leivoksista =)
Runebergintortut = 5 pistettä
° Suloiset tortut! Sopivasti perinteiset, mutta kuitenkin ajateltu terveellisyyttä aineksissa/määrissä. Kiva kun hillo on tehtu itse.
° hillo sisällä kiva yllätys.
° itsetehty hillo iso plussa. Muffinsivuoat kuitenkin vievät paljon pois sitä perinteisesta hyvin elegantisesta leivoksesta.
° --- 5p
Viimeksi muokattu: 29.02.2016 23:09 nami-hiiri. Syy: pisteet & arvostelu /n-h
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- nami-hiiri
-
- Poissa
- Foorumin emo
-
07.02.2016 17:37 - 29.02.2016 23:12 #20136
: nami-hiiri
Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.
Vastaus käyttäjältä nami-hiiri aiheessa Helmikuu 2016: perinneleivonnainen! 1.-21.2.
.
Kukka runebergintorttuna
Porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luomasta reseptistä, joka myöhemmin nimettiin ’runebergintortuksi’, on nykyään olemassa lukuisia muunnelmia. Tässä esimerkkiksi yksi, jota olen muutamia kertoja kokeillut. Resepti löytyi Culinary Porvoo (2009) kirjasta.
Torttutaikina:
100 g voita
1 dl (tummaa) sokeria
1 kananmuna
50 g hienoksi hakattua mantelia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1/2 dl piparkakkumurskaa tai Fazerin Keksimurua
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
(1-2 tippaa karvasmantelia)
1 dl kuohukermaa
Lisäksi:
° paseerattua vadelmahilloa,
° tomusokeria ja sitruunamehua niin että muodostuu paksu, mutta pursotettava tahna.
° kostutukseen punssia tai leivontaan tarkoitettua ’Arrak’ -aromia.
Tee näin:
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää muna(t) vatkaten joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Sekoita lopuksi joukkoon kerma - ja halutessa hieman punssia tai Arrak -aromia.
Voitele muffinssipelti ( tai pieni irtopohjavuoka, jos teet kakun) ja kaada taikina pellin koloihin.
Paista 200 asteessa noin 20 min. Jäähdytä.
Koristelu:
Laita vadelmahilloa tortun keskelle pieni nokare.
Viimeistele tortut tomusokerista ja sitruunamehusta tehdyllä paksulla tahnalla. Pursota kuorrutus renkaiksi vadelmahillon ympärille.
P.S.
Runeberg itse nautti torttuja kuuman punssin kanssa, mutta hiirenkolossa ne maistuvat kahvin kera.
Se hankittu pieni punssipullo korkataan mahdollisesti Laskiaiseen hernekeiton kaveriksi tai joskus punssirullien valmistuksessa, ehkä sittenkin punssiwienereiden tekoon…
Kukka runebergintorttuna = 14 pistettä
° 5 pistettä
° 1p. Kaunis muoto Runebergille
° 5 pistettä Kauniit kuin kukka  Ihana idea käyttää tuollaista muottia Runebergin leivoksiin. Leivosten tuttu hillokoristelu sopii niihin kuin nakutettu! Juuri sopivasti perinteinen, jossa ulkonäkö hurmaa yksilöllisyydellään syöjänsä. Kukat sopivat Runebergin runouteen.
° Kauniisti hyödynnetty silikoonista kukkavuokaa!
° kaunis vaihtoehto perusmallille.
° 3 p, erittäin kivan näköinen kukka runeberg, leivottu hyvällä perinteisellä ohjeella.
.
Kukka runebergintorttuna
Porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luomasta reseptistä, joka myöhemmin nimettiin ’runebergintortuksi’, on nykyään olemassa lukuisia muunnelmia. Tässä esimerkkiksi yksi, jota olen muutamia kertoja kokeillut. Resepti löytyi Culinary Porvoo (2009) kirjasta.
Torttutaikina:
100 g voita
1 dl (tummaa) sokeria
1 kananmuna
50 g hienoksi hakattua mantelia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1/2 dl piparkakkumurskaa tai Fazerin Keksimurua
1 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
(1-2 tippaa karvasmantelia)
1 dl kuohukermaa
Lisäksi:
° paseerattua vadelmahilloa,
° tomusokeria ja sitruunamehua niin että muodostuu paksu, mutta pursotettava tahna.
° kostutukseen punssia tai leivontaan tarkoitettua ’Arrak’ -aromia.
Tee näin:
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää muna(t) vatkaten joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Sekoita lopuksi joukkoon kerma - ja halutessa hieman punssia tai Arrak -aromia.
Voitele muffinssipelti ( tai pieni irtopohjavuoka, jos teet kakun) ja kaada taikina pellin koloihin.
Paista 200 asteessa noin 20 min. Jäähdytä.
Koristelu:
Laita vadelmahilloa tortun keskelle pieni nokare.
Viimeistele tortut tomusokerista ja sitruunamehusta tehdyllä paksulla tahnalla. Pursota kuorrutus renkaiksi vadelmahillon ympärille.
P.S.
Runeberg itse nautti torttuja kuuman punssin kanssa, mutta hiirenkolossa ne maistuvat kahvin kera.
Se hankittu pieni punssipullo korkataan mahdollisesti Laskiaiseen hernekeiton kaveriksi tai joskus punssirullien valmistuksessa, ehkä sittenkin punssiwienereiden tekoon…
Kukka runebergintorttuna = 14 pistettä
° 5 pistettä
° 1p. Kaunis muoto Runebergille
° 5 pistettä Kauniit kuin kukka  Ihana idea käyttää tuollaista muottia Runebergin leivoksiin. Leivosten tuttu hillokoristelu sopii niihin kuin nakutettu! Juuri sopivasti perinteinen, jossa ulkonäkö hurmaa yksilöllisyydellään syöjänsä. Kukat sopivat Runebergin runouteen.
° Kauniisti hyödynnetty silikoonista kukkavuokaa!
° kaunis vaihtoehto perusmallille.
° 3 p, erittäin kivan näköinen kukka runeberg, leivottu hyvällä perinteisellä ohjeella.
.
Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.
Viimeksi muokattu: 29.02.2016 23:12 nami-hiiri. Syy: pisteet & arvostelu /n-h
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
14.02.2016 12:15 - 04.03.2016 18:25 #20170
: Onneli78
Vastaus käyttäjältä Onneli78 aiheessa Helmikuu 2016: perinneleivonnainen! 1.-21.2.
Ystävänpäivän laskiaispullat
Näiden laskiaispullien makua parantaa ihana intiaanisokeri sekä taikinassa että täytteessä. Minä tykkään sekä mantelimassa- että hillotäytteisistä laskiaispullista ja nyt päätinkin laittaa näihin molempia täytteitä.
18 isoa pullaa
Mansikkahillo
300 g kotimaisia pakastemansikoita
1 dl intiaanisokeria
1 rkl ohratärkkelystä (Ohrakas)
1 rkl vettä
Taikina
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 1/2 dl intiaanisokeria
1 tl ruususuolaa
1 rkl kardemummaa
150 g pehmeää voita (tai 1 dl ruokaöljyä)
14 dl vaaleita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
Mantelimassa
125 g kuorittuja manteleita tai mantelijauhetta
100 g tomusokeria
1 kananmunan valkuainen
Täyte
4 dl vispikermaa
2 rkl intiaanisokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta
1 tl aitoa vaniljasokeria
+
1 dl mansikkahilloa
mantelimassaa
Pinnalle
tomusokeria
Tee ensin mansikkahillo (vaikka jo edellisenä päivänä). Sulata mansikat kattilassa ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää joukkoon intiaanisokeri. Kuumenna seos keskilämmöllä kiehuvaksi. Sekoita ohratärkkelys vesitilkkaan ja kaada kattilaan. Keitä hilloa noin 3 minuuttia samalla sekoitellen. Kaada hillo purkkiin, laita kansi päälle ja anna jäähtyä haaleaksi. Laita hillo jääkaappiin ja säilytä sitä siellä käyttöön saakka.
Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen maito, hiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin. Vaivaa pehmeä voi/ruokaöljy sekä loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa tiiviisti peitettynä (joko kannella tai liinalla).
Leivo taikinasta 18 pyöreää, isohkoa pullaa. Laita ne leivinpaperoidulle uunipellille. Kohota niitä lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia. Paista pullia ilman voitelua 200-asteisessa uunissa (tai kiertoilmalla 175 asteessa) keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Anna pullien jäähtyä.
Tee mantelimassa. Jauha mantelit hienoksi jauheeksi tai käytä valmista mantelijauhetta. Sekoita joukkoon tomusokeri. Lisää kananmunan valkuaista vähitellen. Käytä sitä vain sen verran, että saat massasta napakkaa ja joustavaa (minulla meni keskikokoisen munan koko valkuainen). Muotoile massasta pötkö ja leikkaa siitä noin 3 mm paksuja kiekkoja. Litistä kiekkoja tarvittaessa hieman isommiksi ja ohuemmiksi.
Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe, intiaanisokeri ja vaniljasokeri. Lusikoi vaahto pursotinpussiin (minulla oli tähtitylla 1M).
Leikkaa jäähtyneistä pullista "hattu" pois. Laita pohjapalojen päälle ensin mantelimassakiekot. Mittaa oikea määrä mansikkahilloa pieneen pussiin, leikkaa kulmasta pala pois ja pursota hilloa mantelimassakiekkojen ympärille renkuloiksi. Pursota päälle kermavaahtoa. Laita hatut takaisin paikoilleen. Siivilöi pullien pinnalle tomusokeria. Minä laitoin sydämenmuotoisen paperipalan ensin pullan päälle sabluunaksi, jotta sain pulliin ystävänpäivän tunnelmaa
Ystävänpäivän laskiaispullat = 10 pistettä
° kaunis, itse en pidä mantelimassasta (makuasioita).
° 3 pistettä ihanille pullille!
° 1p, tosi upeat pullat, niin huolisesti tehtyjä.
° --- 1p
° 5p. Rakastan peruslaskiaispullia, mutta näissä viehätti tuo speltti ja intiaanisokeri
.
Näiden laskiaispullien makua parantaa ihana intiaanisokeri sekä taikinassa että täytteessä. Minä tykkään sekä mantelimassa- että hillotäytteisistä laskiaispullista ja nyt päätinkin laittaa näihin molempia täytteitä.
18 isoa pullaa
Mansikkahillo
300 g kotimaisia pakastemansikoita
1 dl intiaanisokeria
1 rkl ohratärkkelystä (Ohrakas)
1 rkl vettä
Taikina
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 1/2 dl intiaanisokeria
1 tl ruususuolaa
1 rkl kardemummaa
150 g pehmeää voita (tai 1 dl ruokaöljyä)
14 dl vaaleita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
Mantelimassa
125 g kuorittuja manteleita tai mantelijauhetta
100 g tomusokeria
1 kananmunan valkuainen
Täyte
4 dl vispikermaa
2 rkl intiaanisokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta
1 tl aitoa vaniljasokeria
+
1 dl mansikkahilloa
mantelimassaa
Pinnalle
tomusokeria
Tee ensin mansikkahillo (vaikka jo edellisenä päivänä). Sulata mansikat kattilassa ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää joukkoon intiaanisokeri. Kuumenna seos keskilämmöllä kiehuvaksi. Sekoita ohratärkkelys vesitilkkaan ja kaada kattilaan. Keitä hilloa noin 3 minuuttia samalla sekoitellen. Kaada hillo purkkiin, laita kansi päälle ja anna jäähtyä haaleaksi. Laita hillo jääkaappiin ja säilytä sitä siellä käyttöön saakka.
Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen maito, hiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin. Vaivaa pehmeä voi/ruokaöljy sekä loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa tiiviisti peitettynä (joko kannella tai liinalla).
Leivo taikinasta 18 pyöreää, isohkoa pullaa. Laita ne leivinpaperoidulle uunipellille. Kohota niitä lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia. Paista pullia ilman voitelua 200-asteisessa uunissa (tai kiertoilmalla 175 asteessa) keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Anna pullien jäähtyä.
Tee mantelimassa. Jauha mantelit hienoksi jauheeksi tai käytä valmista mantelijauhetta. Sekoita joukkoon tomusokeri. Lisää kananmunan valkuaista vähitellen. Käytä sitä vain sen verran, että saat massasta napakkaa ja joustavaa (minulla meni keskikokoisen munan koko valkuainen). Muotoile massasta pötkö ja leikkaa siitä noin 3 mm paksuja kiekkoja. Litistä kiekkoja tarvittaessa hieman isommiksi ja ohuemmiksi.
Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe, intiaanisokeri ja vaniljasokeri. Lusikoi vaahto pursotinpussiin (minulla oli tähtitylla 1M).
Leikkaa jäähtyneistä pullista "hattu" pois. Laita pohjapalojen päälle ensin mantelimassakiekot. Mittaa oikea määrä mansikkahilloa pieneen pussiin, leikkaa kulmasta pala pois ja pursota hilloa mantelimassakiekkojen ympärille renkuloiksi. Pursota päälle kermavaahtoa. Laita hatut takaisin paikoilleen. Siivilöi pullien pinnalle tomusokeria. Minä laitoin sydämenmuotoisen paperipalan ensin pullan päälle sabluunaksi, jotta sain pulliin ystävänpäivän tunnelmaa

Ystävänpäivän laskiaispullat = 10 pistettä
° kaunis, itse en pidä mantelimassasta (makuasioita).
° 3 pistettä ihanille pullille!
° 1p, tosi upeat pullat, niin huolisesti tehtyjä.
° --- 1p
° 5p. Rakastan peruslaskiaispullia, mutta näissä viehätti tuo speltti ja intiaanisokeri
.
Viimeksi muokattu: 04.03.2016 18:25 nami-hiiri.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- Sokerivaltakunta
-
- Poissa
- Kakkumaakari
-
19.02.2016 23:37 - 29.02.2016 23:18 #20182
: Sokerivaltakunta
Vastaus käyttäjältä Sokerivaltakunta aiheessa Helmikuu 2016: perinneleivonnainen! 1.-21.2.
Laskiais-Nutellapulla
Tässä ohje millä minä teen yhden satsin pullia, mitkä voit tuunata vaikka laskiaispulliksi. Valitsin tällä kertaa Nutellan täytteeksi, kun sitä vesikielellä katsoin somessa joka paikassa. Oli pakko kokeilla itsekin. Tuli parempia kuin hyviä.
2,5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 muna (Riko munan rakenne haarukalla ja sekoita puolet taikinaan. Jätä puolet voiteluun)
1 tl suolaa
1 dl sokeria
7-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
mausta halutessasi ½ rkl kardemummalla (nyt lisäsin ensimmäistä kertaa ikinä, kiitos sly-parilleni)
mantelilastuja
2-3 rkl Nutellaa
2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Kylmät aineet jäähdyttävät
taikinan ja hidastavat nostatusta. Lämmitä maito 42 asteeseen.
Sekoita kaikki ainekset ja sekoita taikinaksi. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Voit tarvittaessa lisätä taikinaan jauhoja, jos taikina tuntuu liian tahmealta.
Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan ainakin 20 minuutiksi.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi.
Paloittele taikinan 12 palaan ja pyörittele ne pulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä leivinliinalla.
Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia
ja kooltaan lähes kaksinkertaisia. Voitele nostatetut ja sileäpintaiset pullat kananmunalla ja
ripottele pinnalle mantelilastuja.
Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa 15 - 20 minuuttia. Jäähdytä.
Mausta kerma vaniljasokerilla ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Leikkaa jäähtyneistä pullista hattu pois, Pursota pullan alaosaan kermarengas ja täytä se Nutellalla. Laita hattu päälle varovasti.
Lämmitä ylijäänyt Nutella ja valuta pullien päälle.
Ei kuin nauti tuoreesta pullasta!
Laskiais-Nutellapulla = 18 pistettä....1. palkintosija
° 3p. Todella herkullisen näköinen, tekisi mieli haukata!
° 5p Nam, Nutella houkuttelee maistamaan!
° Varmasti herkkua, koska rakastan suklaata! Laskiaispullat syön mieluiten hillolla tai mantelimassalla, mutta olisihan tuokin elämys  Ehkä laittaisin hieman vähemmän nutellaa.
° juhlava laskiaispulla 5 pistettä
° Trendikäs pulla, Nutella on suosiossa taas ja kerran! 5 pistettä.
.
Tässä ohje millä minä teen yhden satsin pullia, mitkä voit tuunata vaikka laskiaispulliksi. Valitsin tällä kertaa Nutellan täytteeksi, kun sitä vesikielellä katsoin somessa joka paikassa. Oli pakko kokeilla itsekin. Tuli parempia kuin hyviä.
2,5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 muna (Riko munan rakenne haarukalla ja sekoita puolet taikinaan. Jätä puolet voiteluun)
1 tl suolaa
1 dl sokeria
7-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
mausta halutessasi ½ rkl kardemummalla (nyt lisäsin ensimmäistä kertaa ikinä, kiitos sly-parilleni)
mantelilastuja
2-3 rkl Nutellaa
2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Kylmät aineet jäähdyttävät
taikinan ja hidastavat nostatusta. Lämmitä maito 42 asteeseen.
Sekoita kaikki ainekset ja sekoita taikinaksi. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Voit tarvittaessa lisätä taikinaan jauhoja, jos taikina tuntuu liian tahmealta.
Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan ainakin 20 minuutiksi.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi.
Paloittele taikinan 12 palaan ja pyörittele ne pulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä leivinliinalla.
Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia
ja kooltaan lähes kaksinkertaisia. Voitele nostatetut ja sileäpintaiset pullat kananmunalla ja
ripottele pinnalle mantelilastuja.
Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa 15 - 20 minuuttia. Jäähdytä.
Mausta kerma vaniljasokerilla ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Leikkaa jäähtyneistä pullista hattu pois, Pursota pullan alaosaan kermarengas ja täytä se Nutellalla. Laita hattu päälle varovasti.
Lämmitä ylijäänyt Nutella ja valuta pullien päälle.
Ei kuin nauti tuoreesta pullasta!
Laskiais-Nutellapulla = 18 pistettä....1. palkintosija
° 3p. Todella herkullisen näköinen, tekisi mieli haukata!
° 5p Nam, Nutella houkuttelee maistamaan!
° Varmasti herkkua, koska rakastan suklaata! Laskiaispullat syön mieluiten hillolla tai mantelimassalla, mutta olisihan tuokin elämys  Ehkä laittaisin hieman vähemmän nutellaa.
° juhlava laskiaispulla 5 pistettä
° Trendikäs pulla, Nutella on suosiossa taas ja kerran! 5 pistettä.
.
Viimeksi muokattu: 29.02.2016 23:18 nami-hiiri. Syy: pisteet & arvostelu /n-h
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
21.02.2016 09:44 - 04.03.2016 18:28 #20190
: tonttoli
Vastaus käyttäjältä tonttoli aiheessa Helmikuu 2016: perinneleivonnainen! 1.-21.2.
Sydämellinen Laskiaispulla
[/i]
(Kuva suurempana http://aijaa.com/Irf8GP)
Pullataikina, ainekset
n. 20 kpl
2,5 dl maitoa
1ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
0,5 rkl hienonnettua kardemumma
1 kananmuna (Puolet taikinaan, puolet voiteluun)
1,5 dl ohrajauhoja
4,5 dl Anni Helena kakkuvehnäjauhoja
150 g huoneenlämpöistä voita
Voiteluun
kananmunaa
Täytteeksi
100g (rasvaista) rahkaa
2 dl kermaa
0,5 dl-1dl mansikkatomusokeria
0,5 dl Siro erittäin hienoa sokeria
Mansikkahilloa
Koristeluun
Raesokeria ja mansikkatomusokeria + vettä
Liuota kädenlämpöisen maidon (42 astetta – tuntuu jopa kuumalta) joukkoon hiiva, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää 2 dl vehnäjauhoja. Vatkaa muutama minuutti, jotta taikinaan tulee hyvä sitko. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan alustaen. Lisää viimeiseksi pehmeä voi ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä.
Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä pullia. Nosta pullat pellille sydämen muotoon. Kohota peitettyinä noin kaksinkertaisiksi. Voitele ennen paistamista munalla, paista pullat 225 asteessa 10-12 min.
Leikkaa jäähtynyt pulla halki.
Vatkaa kerma ja lisää rahka ja sokerit vatkaten joukkoon.
Pursota kerma pullapitkon leikkauspinnan reunoille ja nosta keskelle lusikalla hilloa. Nosta kansi päälle.
Sekoita vesi + tomusokeri (n. par tl + 0,5-1dl) ja valuta lusikalla pullapitkolle.
Ripottele lopuksi päälle tomusokeria.
Herkuttele!
Sydämellinen Laskiaispulla = 11 pistettä
° 5pist.
° 3 pistettä.
° Ihana idea ja kauniin, onnistuneen näköinen.
° kaunis tarjoiltava isommallekin porukalle
° tosi ihanasti tehty pullakranssi ystävänpäivälle.
° --- 3p
.

(Kuva suurempana http://aijaa.com/Irf8GP)
Pullataikina, ainekset
n. 20 kpl
2,5 dl maitoa
1ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
0,5 rkl hienonnettua kardemumma
1 kananmuna (Puolet taikinaan, puolet voiteluun)
1,5 dl ohrajauhoja
4,5 dl Anni Helena kakkuvehnäjauhoja
150 g huoneenlämpöistä voita
Voiteluun
kananmunaa
Täytteeksi
100g (rasvaista) rahkaa
2 dl kermaa
0,5 dl-1dl mansikkatomusokeria
0,5 dl Siro erittäin hienoa sokeria
Mansikkahilloa
Koristeluun
Raesokeria ja mansikkatomusokeria + vettä
Liuota kädenlämpöisen maidon (42 astetta – tuntuu jopa kuumalta) joukkoon hiiva, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää 2 dl vehnäjauhoja. Vatkaa muutama minuutti, jotta taikinaan tulee hyvä sitko. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan alustaen. Lisää viimeiseksi pehmeä voi ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä.
Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä pullia. Nosta pullat pellille sydämen muotoon. Kohota peitettyinä noin kaksinkertaisiksi. Voitele ennen paistamista munalla, paista pullat 225 asteessa 10-12 min.

Leikkaa jäähtynyt pulla halki.
Vatkaa kerma ja lisää rahka ja sokerit vatkaten joukkoon.
Pursota kerma pullapitkon leikkauspinnan reunoille ja nosta keskelle lusikalla hilloa. Nosta kansi päälle.
Sekoita vesi + tomusokeri (n. par tl + 0,5-1dl) ja valuta lusikalla pullapitkolle.
Ripottele lopuksi päälle tomusokeria.
Herkuttele!
Sydämellinen Laskiaispulla = 11 pistettä
° 5pist.
° 3 pistettä.
° Ihana idea ja kauniin, onnistuneen näköinen.
° kaunis tarjoiltava isommallekin porukalle
° tosi ihanasti tehty pullakranssi ystävänpäivälle.
° --- 3p
.
Viimeksi muokattu: 04.03.2016 18:28 nami-hiiri.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
21.02.2016 15:04 - 29.02.2016 23:25 #20191
: Tanja
Vastaus käyttäjältä Tanja aiheessa Laskiaspullat pienellä twistillä
Päätin kokeilla pulliin täysjyvävehnäjauhoja ja vadelmahilloa mansikoilla. Pientä tuunausta siis, mutta ei kuitenkaan ratkaisevasti vaikuttanut makuun peruspullaan verrattuna. Suosittelen, täysjyväjauhot oikeastaan "hävisivät" pulliin ja jos et osaa valita kumman hillon valitset, käytä hilloon molempia marjoja. 
Pullataikina:
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää loput aineet ja vaivaa reilusti, ainakin vielä 10min sen jälkeen kun taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan levätä noin tunnin ajan. Kumoa taikina pöydälle ja pyörittele pyöreitä pullia, palakoko n. 70g. Ohjeella tulee n. 3 pellillistä eli isolle perheelle.
Kohota noin tunnin leivinliinan alla ja voitele sitten kananmunalla, ripottele raesokeria päälle. Paista 220°C n. 20min. Jäähdytä.
Vadelmamansikkahillo hillomarmeladisokeripaketin ohjeen mukaan:
Leikkaa pullat kahtia, pursota pohjapuoliskolle vispikermavaahtorinkula (vaahdossa ripaus sokeria), laita rinkulan keskelle hilloa niin paljon kuin mahtuu. Aseta kansi.
Laskiaispullat pienellä twistillä = 5 pistettä
° 1 pistettä.
° 1 piste Sopivan perinteinen kivoine pikku ylläreineen. Tykkään täysjyväjauhokokeilusta (ja sen onnistumisesta) ja kokonaisista marjoista hillossa. Ei näistä voi kuin tykätä! 
° luotettava ja raikas  3 pistettä
° itsekin haluaisin kokeilla täysjyvävehnäjauhojen käyttöä enemmän, mutta jotenkin en ole siinä onnistunut. Nyt näkee miten hyvää pullaa saa lisämällä täysjyvävehnäjauhoja. Tämä resepti mene varmasti kokeiluun.
.

Pullataikina:
- 500 g kädenlämpöistä maitoa
- 50 g hiivaa
- 200 g sokeria
- 10 g suolaa (n. 1 tl)
- 10 g kardemummaa (n. 1 rkl)
- 1 muna
- 800 g vehnäjauhoja
- 200 g täysjyvävehnäjauhoja
- 200 g huoneenlämpöistä voita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää loput aineet ja vaivaa reilusti, ainakin vielä 10min sen jälkeen kun taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan levätä noin tunnin ajan. Kumoa taikina pöydälle ja pyörittele pyöreitä pullia, palakoko n. 70g. Ohjeella tulee n. 3 pellillistä eli isolle perheelle.

Vadelmamansikkahillo hillomarmeladisokeripaketin ohjeen mukaan:
- vadelmia ja mansikoita yhteensä 500 g
- hillomarmeladisokeria 165 g
Leikkaa pullat kahtia, pursota pohjapuoliskolle vispikermavaahtorinkula (vaahdossa ripaus sokeria), laita rinkulan keskelle hilloa niin paljon kuin mahtuu. Aseta kansi.
Laskiaispullat pienellä twistillä = 5 pistettä
° 1 pistettä.
° 1 piste Sopivan perinteinen kivoine pikku ylläreineen. Tykkään täysjyväjauhokokeilusta (ja sen onnistumisesta) ja kokonaisista marjoista hillossa. Ei näistä voi kuin tykätä! 
° luotettava ja raikas  3 pistettä
° itsekin haluaisin kokeilla täysjyvävehnäjauhojen käyttöä enemmän, mutta jotenkin en ole siinä onnistunut. Nyt näkee miten hyvää pullaa saa lisämällä täysjyvävehnäjauhoja. Tämä resepti mene varmasti kokeiluun.
.
Viimeksi muokattu: 29.02.2016 23:25 nami-hiiri. Syy: pisteet & arvostelu /n-h
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
21.02.2016 18:12 - 29.02.2016 23:27 #20194
: MiaMarika
on kehittynyt kansallisrunoilijan aikana eläneen porvoolaisen kondiittorimestarin leivonnaisesta, joita runoilijan sanotaan nauttineen aamiaiseksi. Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti kansallisrunoilijan vaimo Fredrika, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnä- ja korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä ja hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta sitä ei kuitenkaan kaapeista löytynyt. Niinpä Fredrika teki leivonnaisen niistä aineksista mitä hänellä oli.
Alkuperäisestä Fredrikan reseptistä on olemassa lukuisia muunnoksia. Alla oleva ohje on myös, monien muiden reseptien tavoin, muunnos alkuperäisestä. Tein torttuun vielä pienen "twistin" lisäämällä tortun sisään vadelmahyydykettä.
Runebergintortut
(n. 10 kpl)
150 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl piparimurua/mantelirouhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
kuorrutus
1-1,5 dl tomusokeria
n. 2 tl vettä
vadelmamarmeladia
vadelmahyydyke
3 dl vispikermaa
1/2 prk vadelmahyydykejauhetta
0,5 dl vettä
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Jaa taikina vuokiin.
Paista 175 asteessa, uunin alimmalla tasolla n. 20-25 min.
Anna torttujen jäähtyä hetken. Kun tortut ovat jäähtyneet niin voit kaivertaa torttuihin kolot, esim. omenaporalla, ja pursottaa vadelmahyydykkeen torttujen sisään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää hyydykejauhe, joka on ensin sekoitettu 0,5dl kylmää vettä. Laita vadelmamousse pursotinpussiin ja pursota kolot melkein täyteen. Pinnasta täytyy tulla tasainen. Kostuta tortut sokerivedellä, kutakuinkin runsaalla kädellä. Muutoin tortuista tulee kuivahkoja ja se ei liene tarkoitus. Tortut voit kostuttaa myös punssilla, rommilla taikka konjakilla. Itse halusin käyttää sokerivettä koska tortut ovat tarjolla myös lapsille. Tee tomusokerista ja vedestä sakea kuorrute. Pursota kuorrutetta renkaaksi, tai sydämeksi, tortun päälle ja laita keskelle vadelmamarmeladia (itse laitoin vadelmahilloa).
Runebergintorttu = 3 pistettä
° 3p Tämä Runebergintortun muunnelma vaikuttaa sellaiselta, josta voisin tykätäkin 
° Herkät, nätit tortut! Kiva idea laittaa hillo sydämen muotoon. Se olisi ollut minulle ihan riittävä juju. Hyydykekin vaikuttaa tosi hyvältä ja tuo hauskan yllätyksen syöjälle, vaikkakin ilman sitäkin olisin tyytyväinen  Näyttävät ihanan meheviltä!
° kauniita ja yllätys sisällä kiva
° vielä yksi nätti runebergin luomus. Hyvältä vaikuttava vadelma täyte sisällä, mutta itse en olisi käyttänyt valmista hyydyke seosta.
.
Vastaus käyttäjältä MiaMarika aiheessa Runebergintorttu
on kehittynyt kansallisrunoilijan aikana eläneen porvoolaisen kondiittorimestarin leivonnaisesta, joita runoilijan sanotaan nauttineen aamiaiseksi. Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti kansallisrunoilijan vaimo Fredrika, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnä- ja korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä ja hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta sitä ei kuitenkaan kaapeista löytynyt. Niinpä Fredrika teki leivonnaisen niistä aineksista mitä hänellä oli.
Alkuperäisestä Fredrikan reseptistä on olemassa lukuisia muunnoksia. Alla oleva ohje on myös, monien muiden reseptien tavoin, muunnos alkuperäisestä. Tein torttuun vielä pienen "twistin" lisäämällä tortun sisään vadelmahyydykettä.
Runebergintortut
(n. 10 kpl)
150 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl piparimurua/mantelirouhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
kuorrutus
1-1,5 dl tomusokeria
n. 2 tl vettä
vadelmamarmeladia
vadelmahyydyke
3 dl vispikermaa
1/2 prk vadelmahyydykejauhetta
0,5 dl vettä
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Jaa taikina vuokiin.
Paista 175 asteessa, uunin alimmalla tasolla n. 20-25 min.
Anna torttujen jäähtyä hetken. Kun tortut ovat jäähtyneet niin voit kaivertaa torttuihin kolot, esim. omenaporalla, ja pursottaa vadelmahyydykkeen torttujen sisään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää hyydykejauhe, joka on ensin sekoitettu 0,5dl kylmää vettä. Laita vadelmamousse pursotinpussiin ja pursota kolot melkein täyteen. Pinnasta täytyy tulla tasainen. Kostuta tortut sokerivedellä, kutakuinkin runsaalla kädellä. Muutoin tortuista tulee kuivahkoja ja se ei liene tarkoitus. Tortut voit kostuttaa myös punssilla, rommilla taikka konjakilla. Itse halusin käyttää sokerivettä koska tortut ovat tarjolla myös lapsille. Tee tomusokerista ja vedestä sakea kuorrute. Pursota kuorrutetta renkaaksi, tai sydämeksi, tortun päälle ja laita keskelle vadelmamarmeladia (itse laitoin vadelmahilloa).
Runebergintorttu = 3 pistettä
° 3p Tämä Runebergintortun muunnelma vaikuttaa sellaiselta, josta voisin tykätäkin 
° Herkät, nätit tortut! Kiva idea laittaa hillo sydämen muotoon. Se olisi ollut minulle ihan riittävä juju. Hyydykekin vaikuttaa tosi hyvältä ja tuo hauskan yllätyksen syöjälle, vaikkakin ilman sitäkin olisin tyytyväinen  Näyttävät ihanan meheviltä!
° kauniita ja yllätys sisällä kiva
° vielä yksi nätti runebergin luomus. Hyvältä vaikuttava vadelma täyte sisällä, mutta itse en olisi käyttänyt valmista hyydyke seosta.
.
Viimeksi muokattu: 29.02.2016 23:27 nami-hiiri. Syy: pisteet & arvostelu /n-h
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- nami-hiiri
-
- Poissa
- Foorumin emo
-
24.02.2016 19:48 #20210
: nami-hiiri
Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.
Vastaus käyttäjältä nami-hiiri aiheessa Runebergintorttu
.
HEI KAIKKI AKTIIVIJÄSENET!
ON AIKA ANTAA HELMIKUUN MAISTUVILLE IHANUUKSILLE PISTEITÄ.
Paras saa 5 pistettä, toiseksi paras 3 pistettä ja kolmas yhden pisteen.
Kirjalliset pisteiden yhteydessä annetut kommentit lisätään tavalliseen tapaan leipomusten haastepostausten jatkoksi!
Palkintoja on jaossa vain kolme, mahdolliset jaetut sijat arvotaan, joten vain yksi saa silloin palkinnon.
Pisteistä kisaavat helmikuussa seuraavat leipomukset:
1. Runebergin leivonnainen
2. Terveelliset Runebergin leivokset
3. Runebergintortut
4. Kukka runebergintorttuna
5. Ystävänpäivän laskiaispullat
6. Laskiais-Nutellapulla
7. Sydämellinen Laskiaispulla
8. Laskiaispullat pienellä twistillä
9. Runebergintorttu
Äänestysviestin rakentaminen tapahtuu kätevästi näin:
Kopioi ylläoleva osallistujalista ja liitä se yksityisviestiin - merkitse listaan pisteesi ja mahdolliset kommentit.
Ilmoitathan viestissäsi selkeästi, mitkä kolme leipomusta saavat pisteet (pisteytettävä 5p, 3p, 1p).
Äänestysaika päättyy lmaanantaina 29.02.-16 klo 24 Suomen aikaan.
Tiimi toivoo runsasta pisteytystä ! Pisteet ja arvostelut tällä kertaa YV:llä nami-hiirelle.
.
HEI KAIKKI AKTIIVIJÄSENET!
ON AIKA ANTAA HELMIKUUN MAISTUVILLE IHANUUKSILLE PISTEITÄ.
Paras saa 5 pistettä, toiseksi paras 3 pistettä ja kolmas yhden pisteen.
Kirjalliset pisteiden yhteydessä annetut kommentit lisätään tavalliseen tapaan leipomusten haastepostausten jatkoksi!
Palkintoja on jaossa vain kolme, mahdolliset jaetut sijat arvotaan, joten vain yksi saa silloin palkinnon.
Pisteistä kisaavat helmikuussa seuraavat leipomukset:
1. Runebergin leivonnainen
2. Terveelliset Runebergin leivokset
3. Runebergintortut
4. Kukka runebergintorttuna
5. Ystävänpäivän laskiaispullat
6. Laskiais-Nutellapulla
7. Sydämellinen Laskiaispulla
8. Laskiaispullat pienellä twistillä
9. Runebergintorttu
Äänestysviestin rakentaminen tapahtuu kätevästi näin:
Kopioi ylläoleva osallistujalista ja liitä se yksityisviestiin - merkitse listaan pisteesi ja mahdolliset kommentit.
Ilmoitathan viestissäsi selkeästi, mitkä kolme leipomusta saavat pisteet (pisteytettävä 5p, 3p, 1p).
Äänestysaika päättyy lmaanantaina 29.02.-16 klo 24 Suomen aikaan.
Tiimi toivoo runsasta pisteytystä ! Pisteet ja arvostelut tällä kertaa YV:llä nami-hiirelle.
.
Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- nami-hiiri
-
- Poissa
- Foorumin emo
-
29.02.2016 23:55 - 04.03.2016 18:29 #20233
: nami-hiiri
Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.
Vastaus käyttäjältä nami-hiiri aiheessa Runebergintorttu
.
TIIMI KIITTÄÄ KAIKKIA OSALLISTUJIA, SEKÄ PISTEIDEN JA ARVOSTELUJEN ANTAJIA!
Taitoa tai mielikuvitusta ei puuttunut leipomuksista, mutta määrällisesti on toiveena enemmän osallistujia, samoin pisteiden jakajia!
PALKITUT HELMIKUUN LEIPOMUKSET:
6. Laskiais-Nutellapulla /Sokerivaltakunta… 1. palkintosija
4. Kukka runebergintorttuna /nami-hiiri….. 2. palkintosija
7. Sydämellinen Laskiaispulla / tonttoli……… 3. palkintosija
Ulkosuomalaisena hiiri siirtää oman palkintonsa tällä kertaa osallistujalle:
1. Runebergin leivonnainen /Leivontanurkka
YLEISTÄ ARVOSTELUA saapui myös pisteiden mukana:
° Vähän pähkäilin arvostelussa, että mikä on sopivasti tuunausta ja mikä vähän liikaakin. Kun tämä ei ollut sellainen 'tuunaa perinteinen leivonnainen'-haaste kuitenkaan. Vaikka toisaalta, ei sitä ollut kielletykään. Pieni päivitys ja ainesten muuntelu ja parantelu on joka tapauksessa aina tervetullutta. Nyt päädyin arvostamaan sitä, että pieniä piristyksiä oli mietitty, mutta perinteikkyys oli pääosin säilytetty. Kaikki oli silti hyvin tunnistettavissa, mikä leivonnainen on kyseessä.
° Aivan mahdotonta arvostella, kun kaikissa oli voittaja-ainesta.
° Perinteisiä herkkuja, jotka kaikki soveltuivat otsakkeen alle.
.
TIIMI KIITTÄÄ KAIKKIA OSALLISTUJIA, SEKÄ PISTEIDEN JA ARVOSTELUJEN ANTAJIA!
Taitoa tai mielikuvitusta ei puuttunut leipomuksista, mutta määrällisesti on toiveena enemmän osallistujia, samoin pisteiden jakajia!
PALKITUT HELMIKUUN LEIPOMUKSET:
6. Laskiais-Nutellapulla /Sokerivaltakunta… 1. palkintosija
4. Kukka runebergintorttuna /nami-hiiri….. 2. palkintosija
7. Sydämellinen Laskiaispulla / tonttoli……… 3. palkintosija
Ulkosuomalaisena hiiri siirtää oman palkintonsa tällä kertaa osallistujalle:
1. Runebergin leivonnainen /Leivontanurkka
YLEISTÄ ARVOSTELUA saapui myös pisteiden mukana:
° Vähän pähkäilin arvostelussa, että mikä on sopivasti tuunausta ja mikä vähän liikaakin. Kun tämä ei ollut sellainen 'tuunaa perinteinen leivonnainen'-haaste kuitenkaan. Vaikka toisaalta, ei sitä ollut kielletykään. Pieni päivitys ja ainesten muuntelu ja parantelu on joka tapauksessa aina tervetullutta. Nyt päädyin arvostamaan sitä, että pieniä piristyksiä oli mietitty, mutta perinteikkyys oli pääosin säilytetty. Kaikki oli silti hyvin tunnistettavissa, mikä leivonnainen on kyseessä.
° Aivan mahdotonta arvostella, kun kaikissa oli voittaja-ainesta.
° Perinteisiä herkkuja, jotka kaikki soveltuivat otsakkeen alle.
.
Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.
Viimeksi muokattu: 04.03.2016 18:29 nami-hiiri.
Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
- Keskustelu
- Leivontafoorumilla tapahtuu
- Leivontafoorumin haasteet
- Helmikuu 2016: perinneleivonnainen! 1.-21.2.
Sivu luotiin ajassa: 0.199 sekuntia