Tammikuu 2016: talvinen kakku tai cupcake 10.-24.1.2016

Lisää
10.01.2016 15:21 - 11.01.2016 19:08 #19979 : Tanja
Tanja loi aiheen: Tammikuu 2016: talvinen kakku tai cupcake 10.-24.1.2016
Tammikuun leivontahaasteen aiheena on talvinen kakku tai cupcake!
Uuden sivuston kunniaksi tähän haasteeseen saavat osallistua kaikki Leivontafoorumin rekisteröityneet käyttäjät! Jaossa upeita palkintoja! :)

Ohjeet leipomiseen:
  • uunissa paistettu ja leivottu ajalla 10.1.-24.1.2016
  • talvinen aihe koristelussa
  • osallistutaan omalla nimimerkillä
  • resepti ja 1-3 kuvaa postaukseen
  • osallistumisaika päättyy su 24.1. klo 24

Tammikuun haastesponsorit ovat:


http://www.valio.fi


http://www.dansukker.fi/


Fazer Suklainen Keittiö

Yleisiä ohjeita leivontahaasteiden postauksiin:
  • Viesti kannattaa aina esikatsella ennen lähettämistä. Voit myös testata koodien toimivuutta ja kuvien lisäämistä Testipalstalla. Vältä ylisuuria ja vastaavasti turhan pieniä kuvia.
  • Päivänvalo on kuvien paras kaveri!
  • Voit keskustella haasteeta höpinäketjussa.

Osallistumisajan päätyttyä jäsenet äänestävät parhaat leipomukset. Pisteytys ja äänestysaika ilmoitetaan myöhemmin.
Yleistä asiaa sponsoripalkinnoista:
  • Tuotepalkinnot lähetetään, Sponsori & Lf -sopimuksia noudattaen, ainoastaan Suomen osoitteisiin.
  • Toivomme, että palkinnon kuva laitetaan aina esille Lf höpinöihin ko. kuukauden osioon - ja mielellään linkillä omaan blogiin.
  • Muistathan, jos haluat lahjoittaa saamasi palkinnon, se on täysin oma asiasi, mutta kuvaathan sen ensin ja laitat ko. kuukauden höpinöihin esille, kiitos!
Viimeksi muokattu: 11.01.2016 19:08 : Tanja. Syy: pvm

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.01.2016 20:44 - 18.01.2016 07:32 #20013 : nami-hiiri
nami-hiiri vastasi aiheeseen: Tammikuu 2016: talvinen kakku tai cupcake 10.-24.1.2016
.
JÄÄHELMIÄ KAKULLA

Talvea ei ole näkynyt. Aurinko paistanut monet viikot iltapäivisin. Lämmintä ei ole, eikä luntakaan edes 2000m my korkeuksilla. Mutta tänä viikonloppuna on lunta leijaillut....Talvisen kakun tuntu on jäähelmissä.



ITALIALAINEN KAKKUPOHJA:
300 g vehnäjauhoja
250 g sokeria (=n.3dl)
3 kananmunaa
1 sitruna - mehu ja raastettu kuori
1 pieni lasillinen eli 1,25dl (oliivi)öljyä - tai reilu 100 g sulaa voita
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 pieni lasillinen maitoa
ripaus suolaa
(tomusokeria)

HILLOTÄYTE yksinkertaisesti ilman, kermaa, tuorejuustoa tai rahkaa….:
Vihreä raparperihillo tuoreella mintulla (kesällä itse valmistettua)
500 g kuorittua raparperia pilkottuna
1 dl vettä
250 g marmelaadi-hillosokeria
20 g tuoretta minttua silputtuna

POHJA, TEE NÄIN:
° Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
° Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja ripaus suolaa vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos vaahtoon vuorotellen nesteiden ja rasvan kanssa.
° Lisää hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
° Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kulmikkaaseen kakkuvuokaan ja paista 180C/ 170C-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 40 min.
(On yleensä kypsä,hiirellä kiertoilma, mutta hyvä tehdä tikkukoe.)
° Jäähdytä pohja ritilän päällä ja leikkaa kolmeksi kiekoksi.
° Levitä väleihin lempihilloasi (tai kreemiä). - Hillon päälle nami-hiiri ripotteli hieman Marianne Cruchia sekaan.

HILLO TEE NÄIN:
Raparperia näkyy olevan taas marketeissa, niin laitan reseptin: Kuori paksuimmat raparperit ja pilko paloiksi. Nosta raparperit ja vesi kattilaan ja keitä muutama minuutti, kunnes raparperit pehmenevät.
Lisää sokeri samalla sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä 5 -10 minuuttia. Sekoita välillä. Jäähdytä hillo.
Silppua mintunlehdet hyvin hienoksi ja lisää jäähtyneeseen hilloon. Pakasta minttu-raparperihillo pienissä rasioissa.



KORISTELU:
° Tämän kakun sivelin paseeratulla raparperihillolla, koska päällystin sen valkoisella kaulittavalla sokerimassalla.
° Muutama sokerimassa kukka.
° Kondiittorisokerista uunissa sulatettuja jäähelmiä.
° Tomusokeria varovasti, marketin bioruusu Wiltonin vedenpitävässä kukkaputkessa/kakkumaljakossa.
.

Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.
Viimeksi muokattu: 18.01.2016 07:32 : nami-hiiri. Syy: kirjoitusvirheet../n-h

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.01.2016 12:48 #20020 : tonttoli
tonttoli vastasi aiheeseen: Keskitalven muffinssi
Jouluruusu puhkeaa kukkaan sydäntalvella keskellä hankea. Kukka on vihreine lehtineen kaunis ilmestys lumisessa maisemassa.
Yritin saada muffinssiin tämän tunnelman :)




Muffinssi: gluteeniton

Taikina n. 10-12 kpl :

100 g (1,5dl) gluteenitonta jauhoseosta
140 g (1,6dl) sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
40 g voita huoneenlämpöisenä
1,2 dl kermaa
1 kananmuna
1 tl vanilliinisokeria
20 g (0,5dl) kaakaojauhetta (leivonta)
marenkeja

Kuumenna uuni 170 asteiseksi.

Mittaa astiaan jauhot, leivinjauhe, sokeri, kaakao, vanilliinisokeri, suola ja voi ja vatkaa hiljaisella teholla, kunnes ainekset ovat yhdistyneet ja seos
on murumaista. Lisää vähitellen maito joukkoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lusikoi taikina paperivuokiin ja paina jokaiseen muffinssiin keskelle yksi marenki. Paista 20-25 min.

Vinkki! Paista muffinsit paperineen muffinssipellillä tai muffinssivuuassa, niin muffinssit eivät leviä.


Kuorrute:

200 g tuorejuustoa (maustamaton)
150 g voita
200 g tomusokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon nopeasti
tuorejuusto. Vatkaa vain sen verran, että ainekset sekoittuvat, muuten kuorrute löystyy. Levitä kuorrute muffinssien päälle lastalla tai pursota tähtityllalla.


En tiedä onko sääntöjen vastaista tehdä näin suurta koristetta julkaisematta ohjeita siitä? Jos on, niin osallistu kuvalla ilman kukkaa. Tarkoitus oli kuvata kukantekovaiheet, mutta unohdin.. :blush:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
21.01.2016 12:29 - 21.01.2016 12:39 #20024 : Onneli78
Onneli78 vastasi aiheeseen: Tammikuu 2016: talvinen kakku tai cupcake 10.-24.1.2016
Lumiukko-kuppikakut



Näillä lumiukoilla, tai lumiherroilla, on lakua hatuissaan ja ”lunta” puvuissaan. Ohje on Annie Riggin kuppikakkukirjasta. Vaihdoin vaan kuppikakkutaikinan sokerin intiaanisokeriin,vehnäjauhot spelttiin, lisäsin valkosuklaahippuja ja muuntelin hieman koristelua. Vaahtokarkkikuorrute sopii näihin kuppikakkuihin, koska se ei valu. Lumiukoille saa helposti tehtyä omia ilmeitä ja tyttäreni innostui keksimään niille nimiäkin :) Leivoin kuppikakut ensin, jotta näin kuinka monta niitä tulee. Samana iltana tein koristeet ja seuraavana päivänä kuorrutin ja koristelin kuppikakut.

(noin 10-12 lumiukkoa, paperivuokien koosta riippuen)

Koristeet
(nämä kannattaa tehdä edellisenä päivänä)
80 g marsipaania
oranssia pastaväriä
mustaa pastaväriä
2 kpl Pepe XXL lakritsipatukkaa

Ota pienehkö pala marsipaania ja värjää se oranssilla pastavärillä oranssiksi. Muotoile massasta noin 10-12 porkkananenää. Aseta ne kuivumaan leivinpaperipalan päälle (minä jätin pystyyn niin, että terävä pää osoitti ylöspäin). Värjää loppupala marsipaania mustaksi. Pyörittele ensin 20-24 kpl silmiä ja 40-48 kpl pienempiä palloja suita varten. Kauli loppumassa noin 2 mm paksuksi levyksi ja paina pyöreällä muotilla (oma muottini oli 38 mm halkaisijaltaan) paloja hattujen alaosaa varten. Laita kaikki osat leivinpaperipalalle ja anna kuivua yön yli.

Leikkaa lakritsipatukoista 10-12 kpl noin 1 cm levyisiä paloja. Laita palat yön ajaksi tiiviiseen pussiin, jotta ne eivät kuivahda.

Pohja
175 g vähäsuolaista voita
3 dl intiaanisokeria
2 kananmunaa
1 kananmunan keltuainen
1 tl vaniljauutetta
225 g/ 4 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä)
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
125 ml/ 1 1/2 dl piimää
75 g/ 1 dl valkosuklaahippuja

Vatkaa pehmeä voi ja intiaanisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat + keltuainen yksitellen vatkaten hyvin jokaisen jälkeen. Sekoita joukkoon vaniljauute. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja ruokasooda. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen piimän kanssa. Lisää lopuksi suklaahiput ja sekoita tasaiseksi. Paista 180-asteisessa uunissa keskitasolla 12-25 minuuttia kuppikakkujen koosta riippuen, kunnes ne ovat kohonneet ja testitikkuun ei jää taikinaa. Minikuppikakkuja paistoin 12 minuuttia ja keskikokoisia kuppikakkuja 20 minuuttia. Anna kuppikakkujen jäähtyä kokonaan.

Vaahtokarkkikuorrute
250 g kidesokeria
1 rkl vettä
4 kananmunan valkuaista
hyppysellinen ruususuolaa
+
noin 50 g kookoshiutaleita

Mittaa kaikki ainekset kuumuutta kestävään kulhoon ja kulho kattilan ylle, jossa on hieman vettä (tai käytä kerroskattilaa). Kuumenna seosta keskilämmöllä samalla hiljalleen vispaten, kunnes sokeri on sulanut ja seos on vaahtomaista. Jatka kuumentamista, kunnes sen lämpötila on 60 °C. Kaada seos toiseen kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella keskinopeudella, kunnes seos on kovaa ja kiiltävää (siihen menee noin 3 minuuttia).

Lusikoi kuorrutevaahto pursotinpussiin, jossa on joko vain pelkkä tyllan liitinosa tai pyöreä, keskikokoinen tylla. Pursota kuorrutetta tasaisesti jokaisen kuppikakun pinnalle niin, että se peittää koko kuppikakun pinnan. Pintaa voi vielä tasoittaa tarvittaessa lusikalla tai veitsellä. Ripottele pinnalle tasainen kerros kookoshiutaleita. Näin pinta näyttää lumiselta.

Koristelu ja kokoaminen
marsipaanikoristeet
leikatut lakritsipalat
24-28 kpl kultaisia, pehmeitä sokerikuulia
+
12-14 kpl coctailtikkuja

Paina kevyesti isompiin kuppikakkuihin kuhunkin kaksi kultaista sokerikuulaa. Paina pienempiin kuppikakkuihin porkkananenät. Paina niihin myös silmät sekä suu muodostaen sen neljästä pikkupallosta . Sipaise vaahtokarkkikuorrutetta jokaiseen mustaan pyöreään marsipaanilaattaan ja paina lakritsipalat niihin pystyyn niin, että sisustan reiät osoittavat ylöspäin. Näin muodostuvat lumiukkojen hatut.

Kokoa lumiukot. Nosta isommat kuppikakut eli lumiukkojen vartalot kyljelleen tukevasti niin, että napit ovat pystysuunnassa. Paperivuoat voi joko irrottaa tai antaa olla. Paina teräväpäinen coctailtikku kuppikakun sisään ylhäältäpäin paperivuoan läpi niin, että tikusta jää näkyviin noin 2 cm. Paina tikkuihin pienemmät kuppikakut lumiukkojen päiksi. Paperivuokaan voi tehdä valmiiksi coctailtikun terävällä päällä reiän, jotta se sujahtaa paikalleen helpommin. Paina se paikoilleen, niin, että ala- ja yläosan kuorrutteet osuvat hyvin toisiinsa. Kuorrute toimii vähän kuin liimana. Sipaise tarvittaessa hattujen pohjiin vähän kuorrutetta ja paina ne lumiukkojen päihin.

Lumiukot tarvitsevat tasaisen alustan, jotta ne pysyvät hyvin pystyssä. Jos se on hankalaa, voi ne pitää myös vaakatasossa.

Ovatkohan reiät tuuletusaukkoja :) Jos lumiukon päässä alkaa höyrytä liikaa,voi se päästää liiat höyryt aukoista ulos! Niin se pysyy viileänä. Lumiherroilla on myös takahuput, jotta aurinko ei lämmittäisi niitä liikaa.


Kääk, lumiukon poikkileikkaus. Lumikinoksen alla piilee valkosuklaahippuinen kuppikakku.
Viimeksi muokattu: 21.01.2016 12:39 : Onneli78. Syy: Otin turhan sanan pois

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.01.2016 17:36 #20025 : Kakkumonsteri
Kakkumonsteri vastasi aiheeseen: Tammikuu 2016: talvinen kakku tai cupcake 10.-24.1.2016
Lumiprinsessakakku



Tein tämän kakun itselle syntymäpäiväksi. ;) Tammikuussa on kiva tehdä oikein talvinen kakku, kun pakkasetkin on paukkunut lähes kolmessakymmenessä.
Kakussa on pohjana on perus voikakkupohja. Ohjeella tulee 15-20cm kakku. Täytteenä on yllättävän terveellinen täytevaihtoehto, koska se ei sisällä valkoista sokeria. ;)

Pohja:
  • 200g voita
  • 200g sokeria
  • 3 munaa
  • 180g vehnäjauhoja
  • 1tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri (n.8min). Lisää munat yksitellen koko ajan sekoittaen. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
Paista 175 asteessa noin 50min. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä.

Täyte:
  • 1dl hunajaa
  • 3dl kuohukermaa
  • 1,5dl kaakaojauhetta

Vaahdota kerma. Lisää kaakaojauhe ja hunaja. Sekoita tasaiseksi. Mousse on ihanan silkkistä ja helppo levittää. Tätä voi käyttää myös kakun kuorruttamiseen.

Kuorrutin kakun tällä kertaa kuitenkin kermavaahdolla (1dl kermaa + ½rkl vaniljakreemijauhetta) ja sokerimassalla. Kaulin ensin valkoista massa kakun päälle (n.500g) ja sitten kaulin palasen sinistä massaa ja laskostin sen kangasmaisesti päälle. Koristeet ovat pääasiassa sokerimassaa. Kakun päälle on suihkutettu elintarvikesprayta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
23.01.2016 11:25 - 23.01.2016 13:06 #20028 : Sokerivaltakunta
Sokerivaltakunta vastasi aiheeseen: Tammikuu 2016: talvinen kakku tai cupcake 10.-24.1.2016
Suklaakastanja-talviunelma (jauhoton)



Monien mielestä talvinen kakku pitäisi olla luminen ja valkoinen. Minun omasta mielestäni talvinen kakku pitäisi olla täynnä talvimakuja ja energiaa, että voisi lämmittää kehoa kovalla pakkasella. Ja tänä talvena tammikuu on ollut niin kylmä, että pakko oli leipoa yksi pieni kaloripommi, täynnä suklaata, kastanjaa ja rommia. Ja mikä parasta, kakussa ei ole lainkaan jauhoja! Sokeria on käytetty pelkästään pohjaan ja muuten kakku on makeutettu kastanjatahnalla, mikä taas ei sisällä sokeria vaan taateli- ja rypälemehuja.



Pohja
150 g tummaa suklaata
50 g ruokosokeria
3 kananmunaa
ripaus suolaa

Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita vispilällä sokeri ja keltuaiset sen verran, että sokeri alkaa sulaa. Ei tarvitse vatkata vaahdoksi.
Ripottele ripaus suolaa valkuaisten joukkoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.
Sekoita suklaasula ja keltuais-sokeriseos ja lisää valkuaisvaahto varovasti nuolijalla ja vain sen verran, että massat yhdistyvät. Älä sekoita liikaa. Laita paperilla vuoratulle irtopohjavuoalle (18cm) ja paista 15 minuuttia 180 asteessa. Varo ettet paista liikaa. Heti kun testitikku kakun keskeltä on kuiva se on siinä!
Tämä pohja ei ole siirrettävä, eikä sitä voi leikata kerroksiin. Käsitelle sitä varovasti!
Kun pohja on paistettu, anna sen jäähtyä täysin ja vasta sitten käy pienellä veitsellä rengasvuoan reunat läpi, että saat pohjan ehjänä irti. Poista rengas, vuoraa se reunakalvolla tai tuorekeelmulla ja laita takaisin. Tee täyte.

Täyte
200 tummaa suklaata
1 rkl tummaa rommia tai konjakkia
25 ml kiehuvaa vettä
6 rkl kastanjatahnaa (voit käyttää myös jotain muuta, oman maun mukaan, esimerkiksi appelsiinimarmeladia)
1,5 dl kuohukermaa

Sulata suklaa vesihauteessa, lisää rommi, vesi ja kastanjatahna ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kastanjasuklaaseokseen tosi varovasti. Seoksen tulee olla moussemainen.
Levitä pohjan päälle ja jäähdytä hyvin jääkaapissa.


Valkoinen kuorrute
0,5 dl kuohukermaa
2 dl cremefraiche
2 rkl kastanjatahnaa

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää cremefraiche ja kastanjatahna ja sekoita tasaiseksi. Levitä kakun päälle.
Laita jääkaappiin yön yli. Älä vielä yritä poista rengassta kakusta sillä koko kakku voi helposti hajota.
Jos kärsivällisyyttä ei ole, voit laittaa kakun vähäksi aikaa pakastimeen.

Viimeistelyyn
100 g tummaa suklaata

Poista kakusta rengas ja reunakalvo (tai kelmu) oikein varovasti. Käytä ohutta veistä työkaluna tarvittaessa.
Leikkaa leivinpaperista kakun kokoinen suikale.
Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä sen leivinpaperin suikaleen päälle. Jäähdytä hetken, mutta ei kuitenkaan niin pitkää että suklaa kovettuu kokonaan. Laita suikale kakun ympäri ja laita hetkeksi pakastimeen. Poista paperi varovasti.

Koristele kakku lumihiutaleilla ja lumipalloilla.

Viimeksi muokattu: 23.01.2016 13:06 : Sokerivaltakunta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.01.2016 11:34 #20030 : puukilainen
puukilainen vastasi aiheeseen: Tammikuu 2016: talvinen kakku tai cupcake 10.-24.1.2016
Talvinen metsä





Sain ajatuksen tähän kakkuun katsellessani maassa lojuvia lumisia käpyjä. Halusin kokeilla käpyjen valmistamista muovailusuklaasta ja se onnistuikin yli odotusten.
Kakku on maultaan viileään sopivan minttusuklainen. Tuhtia kakkua talvisäähän.



Gluteeniton suklaakakkupohja

(2kpl 15-senttistä kakkupohjaa)

260 g huoneenlämpöistä voita
90 g taloussokeria (voin joukkoon)
200 g kananmunan keltuaisia
240 g tummaa suklaata
200 g kananmunan valkuaisia
200 g taloussokeria (valkuaisten joukkoon)
240 g gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
10 g vaniljasokeria

Laita uuni lämpenemään 160C asteeseen.
Mittaa kaikki ainekset valmiiksi ja esivalmistele kaksi halkaisijaltaan 15-senttistä kakkuvuokaa leikkaamalla pohjan kokoiset ja -muotoiset leivinpaperipalat ja asettamalla ne kakkuvuoan pohjalle. Leivitys on valinnaista.
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää keltuaiset ja sulatettu suklaa voi-sokeri-vaahdon joukkoon huolellisesti sekoitellen, kunnes ainekset ovat yhdistyneet tasaiseksi massaksi.
Vatkaa valkuaiset ja sokeri pehmeäksi, marenkimaiseksi vaahdoksi ja nostele se suklaamassan joukkoon. Sekoita viimeisenä mukaan sihdatut gluteenittomat jauhot.
Levitä kakkumassa vuokiin ja kypsennä uunin alaosassa noin 45min tai kunnes kakku on kypsä tikulla koittaessa.
Anna kakkujen jäähtyä siksi kunnes kärsit käsitellä vuokia paljain käsin. Irroita ruokaveitsellä tai kakkupaletilla kakun reunat irti vuoasta ja kumoa jäähtymään loppuun.
Kun kakku on jäähtynyt, kääri se huolellisesti tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään ennen leikkaamista kerroksiin.


Minttuinen diplomaattikerma

225g maitoa
1 pieni kananmuna (n 50g)
1 keltuainen (20g)
70g kidesokeria
25g perunatärkkelystä (maizenakin käy)
rippu suolaa
rippu jauhettua vaniljaa
1/2 tl piparminttuaromia
200g kermaa

Mittaa maito kattilaan.
Punnitse sokeri, kananmuna, keltuainen, suola, vanilja ja tärkkelys kulhoon ja vispaa, kunnes hyvin sekaisin.
Kiehauta maito. Vispaa kuuma maito vähän kerrallaan muna-sokeriseokseen, kunnes se on kaikki sekoitettu joukkoon. Palauta seos kattilaan siivilän läpi ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi samalla jatkuvasti hämmentäen. Kun seos alkaa kuplia, keitä vielä yhden minuutin ajan.

Sekoita kuumaan kiisseliin pipamintturomi ja siirrä kulhoon jäähtymään. Painele kiisselin pintaan kiinni tuorekelmua, ettei se kuoretu. Kun kiisseli on kylmää, sekoita siihen 200g kermaa vatkattuna kovaksi vaahdoksi. Aseta kylmään.

Tumma suklaaganche

300g taloussuklaata
150g kermaa

Mittaa kerma ja suklaa samaan astiaan. Sulata mikrossa, kunnes tasaista. Varo ylikuumentamista.
Jätä sivuun odottamaan ja paksuuntumaan. Älä laita kylmään.

Leikkaa kakut kumpikin kolmeen levyyn.
Aseta pohjimmainen levy tukevalle ja paksuhkolle 15-senttiselle kakkupahville.
Kostuta levy 10% sokerivedellä, jonka olet maustanut piparminttuaromilla kevyesti. Levitä minttuista diplomaattikermaa kakun väliin ja aseta seuraava kakkulevy sen päälle. Paina kiinni, ettei kakku ala myöhemmin notkumaan. Kasaa kakku samaan tapaan , kunnes kaikki kuusi levyä on käytetty. Kostuta päällimmäinenkin levy. Siisti kakun reunat tursunneista täytteistä ja aseta kylmään tunniksi.

Kun kakku on ollut tunnin kylmässä, levitä sen pintaan ensin phut kerros ganachea. Siisti pinta paletilla tai suorareunaisella raapalla. Laita kakku kylmään puoleksi tunniksi ja päällystä kakku toisella kerroksella ganachea. Siisti pinta hyvin.

Aseta kakku takaisin kylmään.

Valkosuklaaganache

145g valkosuklaata
50g kermaa

Valmista ganache kuten edellä. Kaavi ganache pursotinpussiin, leikkaa kärkeen noin 0,5cm aukko ja pursota ganachea kakun pintaan spiraalimaisesti aloittaen keskeltä. Lopuksi valuttele ganachea varovasti reunojen yli. Laita kakku vielä hetkeksi kylmään ennen koristelua.





Koristeet

-Muotoilusuklaakäpyjä
-Valkosuklaasarvia tai ohuita levylohkoja yms
-Valkoisia lumihiutaleströsseleitä
-Hopeista koristesokeria
-Valkosuklaanappeja

Asettele koristeet runsaan näköisesti. Yhdelle reunalle tulee isompi kasa koristeita. Tyyli on vapaa, mutta tärkeää on pitää koristelu epäsymmetrisenä ja keskittyneenä enemmän yhteen kohtaan. Aseta vielä koristelyn jälkeen kylmään odottamaan tarjoilua.

. . .

Muovailusuklaakävyt on tehty niin, että noin puolikkaan kananmunan kokoinen muovailusuklaapallo on pyöritetty kädessä ensin soikeahkoksi. Sitten siihen on leikattu saksilla suomut, joita on hieman sormin puristelemalla ja taivuttamalla avattu (männynkäpy) tai jätetty vain paikoilleen (kuusenkäpy). Kuivatus männynkävyillä pystyssä, kuusenkävyillä kyljellään.
Kun kävyt ovat kuivat, suomujen pintaan taputellaan aavistus tomusokeria huurtamaan ne talvisiksi. Tomusokeria ei saa mennä suomujen väleihin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.01.2016 19:53 - 01.02.2016 07:55 #20033 : Leivontanurkka
Leivontanurkka vastasi aiheeseen: Tammikuu 2016: talvinen kakku tai cupcake 10.-24.1.2016
Lumiukon pyllähdys hangella
Hei! Olen joskus hyvin pitkä aika sitten rekisteröitynyt tänne, mutta jäi sitten kokonaan. Nyt uudestaan rekisteröidyin ja täytyy ottaa itseään niskasta kiinni ;)
Osallistuisin mielelläni tähän tammikuun kilpailuun, sopivasti tuli tehtyä tänään talvinen kakkukin.
Lunta on nyt piisannut, ehkäpä jo liikaakin. Mutta säähänhän tämä kakku sopiikin sitten loistavasti!
Kakku oli normi sokerikakkupohja, välissä jokinaika sitten tehtyä raikasta moussea, jota jatkoin vaniljakastikkeella ja kermalla vielä. Sekaan lisäsin 100g valkosuklaarouhetta.



Pohja: ( 16 cm vuoka )
3 kananmunaa
½ dl sokeria
½ dl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
- Vaahdota munat ja sokerit oikein kuohkeaksi
-Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon siivilän avulla varovasti käännellen. Käsin on kaikkein varmin
- Paista kakkuvuoassa 175 asteessa n. 40 min, tai kunnes kokeilutikkuun ei jää taikinaa. Älä avaa ensimmäisen 30 min aikana uuninluukkua, jotta pohja ei lässähdä!
- Uunista ottamisen jälkeen tiputa vuoka n. 5cm korkeudelta pari , jotta tasaantuu. Anna jäähtyä
- Leikkaa kahteen osaan

Täytteenä oli kevyen ja raikkaan makuista Exotic -moussea ( pieneen kakkuun riittää ½ annos tätä moussea )
1 tuore mango
1 appelsiinin mehu + kuoriraaste
1 sitruunan mehu
1½ dl passionkastiketta
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
4 dl vispikermaa
200 g mascarponea
180 g appelsiinituorejuustoa
½ dl pinacolada makutomusokeria
8 liivatetta

- Laita täytteen liivatteet kylmään veteen likoamaan. Kuumenna mehut ja passionkastike kattilassa, liuota liotetut liivatteet sekaan. Jäähdytä haaleaksi
- Kuori mango ja soseuta
- Vatkaa kerma ja vaniljakastike. Lisää pehmennetty mascarpone ja tuorejuusto sekaan tasaiseksi sekoittaen. Lisää mangosose ja tomusokeri. Lisää jäähdytetty mehu-liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen

Kostutukseen
maitoa ja pina colada tomusokeria

+ lisäsin siis valkosuklaarouhetta 100g mousseen ( ½ annos )

- Aseta kakkupohjan alinosa haluamallesi tarjoilualuselle, kiedo reunakalvoa ympärille. Kostuta maito-pina colada tomusokerilla pohja, kaada puolet täytteestä pohjan päälle. Lisää toinen pohja, kaada loppu täyte sekä kolmas kakkupohja. Anna kakun jähmettyä useampi tunti jääkaapissa -yön yli

Koristelu
2 dl Flora vispiä
2 dl Flora kuohua
2 rkl mascarponea
- Vaahdota kermat kunnolla, lisää notkistettu mascarpone
- Laita pursotuspussiin 6 sakarainen tähtitylla ja täytä kermalla pussi
- Pursota ruusupursotuksin koko kakku
- Koristele

Heidi / Leivontanurkka
Viimeksi muokattu: 01.02.2016 07:55 : Leivontanurkka. Syy: Kilpailun jälkeen pientä täsmennystä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.01.2016 21:44 #20039 : taikataikinat
taikataikinat vastasi aiheeseen: Tammikuu 2016: talvinen kakku tai cupcake 10.-24.1.2016
Mutakakku-kuppikakut

Tosiaan olin kokoajan siinä kuvitelmassa että haasteaikaa olisi kuun loppuun ja olin kovasti suunnitellut tekeväni kakun, mutta äsken sitten kurkkasin foorumia ja tajusin olevani väärässä, onneksi kuitenkin leivoin viikolla äitini syntymäpäiville muffinsseja (jonne alunperin suunnittelin tuon kakun tekeväni mutta lasten sairastelut veivät mehut) joten osallistutaan nyt sitten niillä! :)



200 g voita
2,5 dl sokeria
3 munaa
3 dl spelttijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
150 g suklaanappeja (tai rouhittua suklaata)
2 dl maitoa

2 pkt syötäviä muffinssivuokia (Dr. Oetker)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat, yhdistetyt kuivat aineet siivilöiden, sekä maito. Sekoita nopeasti sekaisin, lisää vielä suklaa ja pyöräytä se taikinan sekaan, älä sekoita liikaa.

Pursota tai lusikoi taikinaa vuokiin. Paista 225 asteessa noin 10-12 minuuttia, saavat jäädä keskeltä raaoiksi.
Anna jäähtyä ja pursota päälle kermavaahtoa (3 dl kuohukermaa, ripaus sokeria) ja koristele koristerakeilla (Dr.Oetkerin Silver-sekoituksesta).



(kuvia ei ole otettu haastetta ajatellen joten eivät nyt ole niin edustavia kuin voisivat olla.. :/ maku kuitenkin oli loistava ;) )

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.01.2016 21:56 #20040 : MiaMarika
MiaMarika vastasi aiheeseen: Tammikuu 2016: talvinen kakku tai cupcake 10.-24.1.2016
BAMBI

aiheinen kakku syntyi puhtaan valkoisesta talvesta ja lumihiutaleiden tanssista.



Kakun pohja on gluteeniton, leivottu perunajauhoin. Leivon pääsääntöisesti aina gluteenittomat kakut perunajauhoilla koska herkimmät keliaakikot saattavat saada oireita jopa gluteenittomista jauhoseoksista.

Pohja;
4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

- Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
- Voitele kakkuvuoka margariinilla ja jauhota vuoka esim. gluteenittomilla korppujauhoilla
- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi
- Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi massaan. Sekoita varoen.
Voit kokeilla kakkupohjan kypsyyttä paiston loppuvaiheessa. Jos taikina ei tartu tikkuun, on kakkupohja kypsä.
Anna kakun hetken jäähtyä kakkuritilällä.

Kakku kannattaa valmistaa täyttöä edeltävänä päivänä. Tällöin kakku on helpompi leikata niin että kakku pysyy paremmin koossa.



Tämä täyte on ihanan marjainen, helppo ja nopea tehdä. Tämä versio sisältää raikasta vadelmaa ja punaherukkaa.
Vadelmaa n. 2/3 osaa ja loput, 1/3 punaherukkaa. Täytteen voi toki tehdä myös hedelmäisenä versiona.

täyte;
2 1/2 dl vaahtoutuvaa kevytvispiä
250 g rasvatonta maitorahkaa
250 g marjasekoitusta (esim. mansikoita, vadelmia, herukoita)
1/2 dl sokeria
1/2 dl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kevytvispi vaahdoksi. Sekoita joukkoon muut aineet ja täyte on valmis!

Kostutus;
2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
HUOM! Gluteenittomat kakut eli yksinomaan perunajauhoa tai gluteenitonta jauhoseosta sisältävät kakut eivät ole yhtä tiiviitä kuin vehnäjauhoista leivotut kakkupohjat.
Ne kannattaakin kostuttaa niukemmin, ettei pohjasta tule liian kostea.

Kuorrutus;
4 dl vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta



Koristeissa käytin kukka- ja muotoilumassaa sekä vaahtokarkin makuista kaulintamassaa. Bambin tein bambi piparkakkumuotin avulla ja jäähileet
erikokoisilla piparkakkumuoteilla. Hileisiin voi halutessaan tehdä pieniä "koloja" mm. erikokoisilla ruusunterälehtimuoteilla.
Pienemmät lumihiutaleet syntyy puolestaan lumihiutalemuoteilla. Jälleen käyttäen eri kokoja. Lumipallot voi pyörittää pikaisesti käsissä massasta
mutta tätä vaihetta voi halutessaan hieman oikaista, eli päästä vähemmällä askartelulla, niin että korvaa "massapallot"
Marianne rae suklaa palloilla. Toki, tällöin lumipallot ovat kaikki samankokoisia. Hileet, hiutaleet ja lumipallot tomutin helmiäissävyisillä efektisävyillä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.01.2016 21:43 #20042 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Tammikuu 2016: talvinen kakku tai cupcake 10.-24.1.2016
Tammikuun 2016 haasteleipomusten äänestys!

Saimme kasaan 9 upeaa leipomusta! :peukkuy: Äänestä nyt kolmea parasta pistein: parhaalle 3p, toiseksi parhaalle 2p, kolmannelle 1p. Äänestys tapahtuu yksityisviestitse haasteen emolle eli Tanjalle. Voit halutessasi samalla kommentoida leipomuksia.

Ilmoitathan viestissäsi selkeästi, mitkä kolme leipomusta saavat pisteet (pisteytettävä 3p, 2p, 1p). Äänestysaika päättyy lauantaina 30.1. klo 24.

Osallistujat:
1. nami-hiiri: Jäähelmiä kakulla
2. tonttoli: Keskitalven muffinssi
3. Onneli78: Lumiukko-kuppikakut
4. Kakkumonsteri: Lumiprinsessakakku
5. Sokerivaltakunta: Suklaakastanja-talviunelma
6. puukilainen: Talvinen metsä
7. Leivontanurkka: Lumiukko selällään kakussa
8. taikataikinat: Mutakakku-kuppikakut
9. MiaMarika: Bambi

(Äänestysviestin rakentaminen tapahtuu kätevästi vaikka näin: kopioi ylläoleva osallistujalista ja liitä se yksityisviestiin - merkitse listaan pisteesi ja mahdolliset kommentit.)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.01.2016 20:30 #20052 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Tammikuun pisteytys!
Aivan upeita talviaiheisia leivonnaisia! :inlove:
Palkintosijoille ylsivät: puukilainen (13p), Leivontanurkka (12p) ja MiaMarika (10p). Onnea sijoittuneille!

Alla pisteet ja kommentit. Erityisen lämmin kiitos kaikille kommentteja naputelleille, olette nähneet vaivaa! :peukkuy:


1. nami-hiiri: Jäähelmiä kakulla, 3p
- ihanan talvinen koristelu! olisiko valkoisesta sokerimassasta taipunut ruusukin sinisten kukkien kaveriksi? :)
- Yksinkertaisen kaunis.
- Kaunis, tunnelmaa täynnä oleva kakku! Jäähelmet ja talviset kukat luovat heleyttä. Tasaista, hienoa työtä ja näyttää herkulliselta!
- "jäähelmet" ovat kakun päällä kauniit. Tykkään myös kovasti päällimassan reunuksesta. Kakun leikkauspinta on kaunis. Resepti houkuttaa maistamaan, mutta askarruttamaan jäi, paljonko on pieni lasillinen maitoa?
- kaunis ja varmasti herkullinen

2. tonttoli: Keskitalven muffinssi, 4p
- Idea laittaa marenki muffinssin sisään oli kiva, mutta vielä parempi, jos sen olisi valmistanut itse. Jouluruusu oli kaunis koriste, ehkä koko ei ollut tasapainossa muffinssiin. Talvinen ajatus tuli selvästi esille.
- Kaunis ja herkkä! Aivan ihanat nuo kukat. Ne on niin taitavasti tehty, että luulin niitä ensin oikeiksi!
- Upeasti valmistettu kukka! Ajatus marengeista muffinien keskellä kiehtoo. Meneekö se ihan tahmeaksi siellä? Täytynee testata itse. :D Koristeluohjeita olisi voinut tarkentaa hieman. Nyt oli mainittu vain kuorrute, vaikka kuorrutteen pinnassa on jotain hippusia myös. Mitä ne ovat? Ja kukasta olisi ollut hyvä olla pari sanaa, vaikkei kertoisikaan yksityiskohtaisesti, kuinka ne tehdään.
- upeita luomuksia!

3. Onneli78: Lumiukko-kuppikakut, 4p
- Hauska, vitsikäs ja talven parhautta tuottu hienosti esille. Nähty jokaiseen yksityiskohtaan paljon aikaa. Houkuttelee leipomaan selkeällä reseptillään!
- Ihana idea!
- Hauskaa ideointia!
- Kivat hahmoleivokset, jotka sopisivat lastenkesteille kuin nenä päähän. :) Huolellinen toteutus ja kivankuuloinen resepti. Näitä maistaisin mieluusti!
- hauska ja innovatiivinen!

4. Kakkumonsteri: Lumiprinsessakakku
- Täyte ja sen sokerittomuus kiinnostaa, menee kokeiluun. Talvinen tunnelma on toteutunut. Palakuva on se, joka kakuissa aina kiinnostaa, kun ei voi maistaa. Jäin miettimään miksi kaksi samaa kuvaa, pysty ja vaaka, kun ohjeistus antoi luvan yhteenkin?
- Kiva talvitunnelma välittyy kakusta!
- Kivat värit ja hyvin prinsessamainen kakku kyllä, kuten nimikin kertoo. :) Huolellinen ja siisti toteutus, mistä pidän! Ohjeeseen olisin kaivannut lisää täsmällisyyttä. 15 ja 20cm vuoissa on hurja kokoero, joten äkkiseltään tulee mieleen, että jos paistaa siinä isommassa, niin jääkö ihan littanaksi? Tai tuleeko pienemmästä ylimäärää hukkaan? Työvaiheita olisi voinut kertoa pidemmin ja tarkentaa erityisesti millaisia vaahtoja kaivataan esim kermassa. Pehmeä vai kova? Itse kun paljon tekee jollain ohjeella, voi unohtua, ettei kaikki tiedä, millaista pitäisi olla ilman tarkkaa kuvausta. :)
- kaunis, täyteeseen olisin toivonut vielä jotain

5. Sokerivaltakunta: Suklaakastanja-talviunelma, 8p
- Trendikkäät, taiteelliset tummat ja tunnelmalliset kuvat, ja kuitenkaan talvi ei jää huomiotta. Täyte kinnostava, haluaisin maistaa. Palakuvasta plussaa.
- Ihanan suklainen ja kaunis!
- Tämän täytyy olla hurjan hyvää! Kastanjaan pitäisi enemmän tutustuakin! Ihana tuo lumilyhty!
- Kaunis kakku ja aivan oikein ajateltu, ettei tarvitse olla pelkkää valkoista! Resepti vaikuttaa ihanalta -tykkään kastanjasta. :) Jos kakkupohja on kovin hauras, sen käsiteltävyyttä voi parantaa laittamalla sen ensin jääkaappiin useammaksi tunniksi tai yön yli. Se kiinteyttää pohjan käsiteltävämmäksi, jolloin sen voisi varmasti varovasti siirtää kakkupahville leveän paletin avulla.
- kastanja houkuttaa

6. puukilainen: Talvinen metsä, 13p
- Kakun koristelu kertoo talvesta, samaten mintun viileys. Selkeä resepti. Minttu-diplomaattikerma herättää makuhermot. Tämän kakun piste iin päällä on ne kävyt. Kiinnostavat, niin, että menee harjoitteluun. Hieno kokonaisuus, olisin kuitenkin jättänyt tehdasvalmisteiset lumihiutaleet pois.
- Ihastuin minttuiseen diplomaattikermaan ja kokonaisuus vaikuttaa herkulliselta.
- Hieno talvimetsä! Todella taitavaa työskentelyä niin koristeissa kuin itse kakussa. Suklaata osataan selkeästi käsitellä! Nuo kävyt on hyvä idea ja hienosti toteutettu. Täyte on mieluisa. Suklaan ystävänä haikailen tämän kakun perään :)
- kaunis toteutus

7. Leivontanurkka: Lumiukko selällään kakussa, 12p
- Hauska koriste, joka on kauniiden ruusupursotusten pällä se piste iin päällä! Resepti on selkeä. Kieltämättä kiinnostaisi se palakuvakin. Upea!
- Hauska lumiukko. Sillä on muhkea, pehmoinen lumikasa allaan. Raikkaan oloinen täyte.
- Huolella toteutettu koriste! Kakun ulkonäkö on muutenkin hyvin huoliteltu. Kakkuvuoan koko jäi kertomatta. Tykkäsin siitä, että täytteessä pyydettiin käyttämään tuoretta mangoa, eikä säilykettä tai vauvansosetta. Oliko kakussa päällimmäistä kakkulevyä lainkaan, vai jäikö jotain minulta huomaamatta? Koristeen valmistuksesta olisi voinut mainita muutamin sanoin.
- täyte vaikuttaa aivan parhaalta ja onhan tuo niin upean näköinenkin

8. taikataikinat: Mutakakku-kuppikakut
- Resepti kertoo herkullisesta mausta. Jotenkin näistä vain puuttuu se talvi. Halkaistusta muffinssista plussaa.
- Nämä ovat takuuvarmasti suussasulavan makoisia!
- Ihanan kuuloinen ohje! Monesti kuppikakut tuntuvat omaan suuhuni kamalan kuivilta, niin nämä mutisversiot voisivat olla juurikin se juttu kokeilla. :) Hyvä resepti ei kummempia krumeluureja kaipaa. Tykkäsin tästä ohjeesta. Ainut mitä mietin oli, että montako kuppikakkua reseptistä saakaan?
- mehevän näköisiä herkkuja

9. MiaMarika: Bambi, 10p
- Talven tunnelma huokuu kakusta. Kauniit kuvat.Toteutukseen on käytetty aikaa ja kakku vaikuttaa syötävän hyvältä
- Kaunis ja yksinkertainen. Marjat ja kerma vaan niin sopii yhteen, nam!
- Lumoava, satumainen tunnelma kakussa. Taitavasti tehty kokonaisuus. Lumihiutaleet on aseteltu kivasti. Hauskan näköistä, kun bambin jalat uppoavat lumeen. Antaa aidon vaikutelman. Makukin on taatusti hyvä!
- Kaunis kakku. Koristeluun on kiinnitetty huomiota ja se on paitsi huolella toteutettu, myös kauniin originelli. Pisteet myös siitä, että pyysit pitämään kakkupohjaa yön yli kylmässä. :D Se parantaa pohjan rakennetta yllättävän paljon. Kakkuvuoan koko olisi tosin pitänyt mainita. Hyvät koristeluohjeet!
- kaunis kakku, aineksiin olisin toivonut vielä jotain lisää

Yleisiä kommentteja:
- WAU! Leipomukset ovat todella taidokkaita, huolellista työtä, mahtavia ideoita ja niin houkuttelevia reseptien mukaan, että jokaista haluaisin maistaa. Itselleni ei gluteenittomuus ole tärkeää, mutta se on kiitettävästi monessa leipomuksessa huomioitu. Hauska positiivinen huomio, että tummastakin suklaasta saa talvisen kakun!
- Kylläpä tuli kiva tunnelma näistä leipomuksista!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.116 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017