Elokuu 2015: luonnon antimet 1.-30.8.

Lisää
01.08.2015 16:29 - 01.08.2015 16:29 #19261 : Tanja
Tanja loi aiheen:
"LUONNON ANTIMIEN HAASTE"

Elokuun haasteeseen osallistutaan jälleen ANONYYMISTI. Haasteleipomusta ei saa siis julkaista omassa blogissa tai muualla Internetissä ennen kuin haasteäänestys on päättynyt! Haasteeseen voi osallistua kuka tahansa leivontafoorumin aktiivijäsen .

Leivo haasteleipomus la 1.8. - su 30.8. välisenä aikana ja postaa se saman aikavälin sisällä Haasteosallistuja
-tunnuksia käyttäen jatkoksi tähän ketjuun.


Luonnon antimista tehty leivonnainen saa olla suolainen TAI makea, leivonnaisen tulee sisältää jotakin luonnossa kasvavaa marjaa tai kasvia siten, että se on "pääosassa" (ei esim. pelkkä marja koristeena, se ei riitä). Ideana on käyttää sellaista kasvia/marjaa/yrttiä/yms jota ei pääasiassa viljellä myyntitarkoituksessa. Esim. mansikka, vadelma, mustikka, tyrni sekä viinimarjat ja ruohosipuli ja nokkonen jätetään tästä haasteesta pois.

Seuraavia luonnonantimia voi käyttää, listaa täydennetään tarvittaessa][*]pihlajanmarja[/*]
[*]selja[/*]
[*]ruusunmarja[/*]
[*]aroniamarja[/*]
[*]puna-apila ja valkoapila[/*]
[*]poimulehti[/*]
[*]koivu[/*]
[*]maitohorsma[/*]
[*]voikukka[/*]
[*]kuusi[/*]
[*]lipstikka[/*]
[*]vesiheinä[/*][/list]

Mainitse selvästi postauksen alussa, mikä ainesosa on luonnosta peräisin. Laita se mieluiten jo otsikkoon nimetessäsi leipomusta.

Näin osallistut elokuussa]
  • ANONYYMI -haaste!
  • leivonta-aika 01.08.15 - 30.08.15 ; sunnuntain deadline on klo 24
  • ainakin osa leipomuksesta tulee olla uunissa paistettu
  • saanti vähintään 4]
  • kirjoita postaus Haasteosallistuja- tunnuksia käyttäen
  • anna lyhyt ytimekäs nimi leipomuksellesi, se on aina eduksi ja vähentää sekaannusta pisteytyksen aikana
  • kirjoita resepti postaukseesi
  • liitä näkyviin 2-3 kuvaa leipomuksestasi näkyviin käyttäen Img-tagia, yhdessä kuvassa tulee näkyä koko leipomus.
  • ilmoita nami-hiirelle yv]


Elokuun 2015 sponsorimme ovat]






Lf -tiimi toivoo runsasta osallistumista aktiivijäseniltään! Haasteen sponsoripalkintoja on 5 kpl, joten ainakin tämä määrä tulisi tuplata, jotta palkinnoista voidaan mittelöidä.
Elokuun haasteen säännöistä vastaa Tanja ja nami-hiiri hoitaa käytännön asiat. Jos osallistuja ei noudata haasteen sääntöjä, hänet voidaan jättää järjestäjän päätöksestä pois haasteesta. Haasteen tarkoitus on tuottaa iloa osallistujille, joten pidetään hauskaa ja pilke silmäkulmassa!


Yleisiä ohjeita leivontahaasteiden postauksiin]

Osallistumisajan päätyttyä aktiivijäsenet äänestävät parhaat leipomukset. Pisteytys ja äänestysaika ilmoitetaan myöhemmin.

Yleistä asiaa sponsoripalkinnoista]
  • Tuotepalkinnot lähetetään, Sponsori & Lf -sopimuksia noudattaen, ainoastaan Suomen osoitteisiin.
  • Toivomme, että palkinnon kuva laitetaan aina esille Lf höpinöihin ko. kuukauden osioon - ja mielellään linkillä omaan blogiin.
  • Muistathan, jos haluat lahjoittaa saamasi palkinnon, se on täysin oma asiasi, mutta kuvaathan sen ensin ja laitat ko. kuukauden höpinöihin esille, kiitos!
Aihe on lukittu.
Lisää
16.08.2015 16:26 - 16.08.2015 16:26 #18885 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Elokuu 2015: luonnon antimet 1.-26.8.
.
Kakkua ruusunmarjahillolla / nami-hiiri





Kakun idea syntyi australialaisen kakkujulkaisun sivuilta. Muoto ja maku Lf haasteeseen mukautettuna. Hillo on itsepoimituista ja keitetyistä marjoista tehtyä v. 2014, kylmähuoneen viimeinen ruusunmarjapurkki.

Kakkupohja]

185 g pehmeää voita ( mielell. suolaton )
1 tl vaniljaa
165 g sokeria
3 kananmunaa
60 ml maitoa
225 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta



300 g ruusunmarjahilloa, josta osa kakun valeluun.

Koristeluun]

Joko paahdettuja mantelilastuja, krokanttia tai kookoshiutaleita murskattuna.

Tee näin]

° Esilämmitä uuni 160°C /paistoaika kakulle n. 30 min.

° Voitele/paperoi irtopohjavuoka (20cm) tai sopiva kahvikakkuvormu

° Surauta tasaisen kuohkeaksi massaksi kulhossa voi, vanilja ja sokeri sähkövatkaimella.
° Lisää joukkoon kananmunat yksitellen sekoittaen.
° Sekoita jauhot ja leivinpulveri keskenään.
° Lisää muna-sokeriseokseen jauhoseos kahdessa osassa maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
° Täytä taikinalla valitsemasi vuoka ja paista kypsäksi tarvittava aika, tikkukoe !
° Jäähdytä kakku ritilän päällä, jonka alla on leivinpaperi!

° Laita kattila ja 1 rkl vettä miedolle lämmölle ja lisää joukkoon reilu puolet ruusumarjahillosta ja sekoittele notkeaksi.
° Valele jäähtynyt kakku runsaasti notkealla/löysähköllä ruusunmarjahillolla, niin että se valuu myös reunoille ja mahdollisesti hieman ritilän alla olevalle leivinpaperillekin.

° Riippuen paistetun pohjan korkeudesta, sen voi leikata kahdeksi (tai kolmeksi kiekoksi).
° Laita rikotuja kookoshiutaleita kakkua isommalle keittolautaselle ja pyöritä leikattua 'kiekkokokonaisuutta' hieman kallellaan niin, että kookos tarttuu tarmeaan hilloreunaan…..samoin jos käytät mantelilastuja tai krokanttirouhetta.
° Nosta päälimmäinen kiekko sivuun leivinpaperille ( tee samoin seuraavalle, jos kiekkoja onkin kolme ) ja laita ruusunmarjahilloa tasaisesti pohjan päälle ja aseta nostettu kiekko takaisin paikoilleen…..

Varsinaiseen koristeluun sopii ruusunmarjapensaan oksa tai pensaan kukka. Se on siinä.

Itsetehty ruusunmarjahillo]

Kerää puhtaita ruusunmarjoja/kiulukoita astiaan, pese, halkaise ja laita kylmään 1-2 h.
Poista siemenet pikkulusikan varrella (lähtee huomattavasti helpommin, kun marjat ovat kylmiä.

1 l halkaistuja, siemenettömiä marjoja
4 dl vettä
3 dl hillosikeria + 1 rkl hunajaa

Tee näin]

° Keitä marjoja vedessä noin 30 min. ja lisää joukkoon sokeri ja hunaja hämmentäen. Kun ne ovat kunnolla sekoittunut hilloon, ota kattila liedeltä ja paseeraa hillo.
° Purkita hillo normaalisti puhtaisiin kuumiin purkkeihin, sulje, jäähdytä ja laita jääkaappiin.
° Hillo on heti valmista käyttöön, mutta parempaa viikon päästä …..vie kielen mennessään.

Kaikki ei tykkää kaikesta, pientä muunnosta]
.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
1. KAKKUA RUUSUNMARJAHILLOLLA 3 + 5 + 1 + 5 = 14 pistettä / II palkintosija

• Söpö ja minimalistinen kakku. Ruusunmarjahillon ja kookoksen yhdistelmä kuulostaa todella hyvältä, pitää kokeilla tätä makuparia joskus! Makumaailma on mukavan yksinkertainen.
• Yksinkertaisen kaunista ja herkullisen oloinen
• Herkän kaunis kakku, tykkään yksinkertaisesta.
• Minun suosikki! Siisti ja selkeä työ ja ihanaa ruusunmarjanhilloa, lapsuuteni lempparia.
Aihe on lukittu.
Lisää
21.08.2015 16:09 - 21.01.2016 16:22 #18891 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Elokuu 2015: luonnon antimet 1.-26.8.
Ruusunmarja-kuusenkerkkäjuustokakku / Henna



Pohja
70 g voita
3/4 dl sokeria
1 muna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
125 g maitorahkaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl sitruunamehua
3/4 dl kuusenkerkkäsiirappia
1/4 dl perunajauhoja
1 munaa

Päälle (valuu hillosilmiksi)
½ dl ruusunmarjasosetta

Pohja]https://lh3.googleusercontent.com/BxXIjiIfGqfGUVpMY0-bavYho0VBkRfsRIqgH89i4x4=w600-h428-no[/img]

Ruusunmarjasose]https://lh3.googleusercontent.com/ONKP2a9Ist8HjhhpyKmsU1SPfGM4AVTLKRsJwmRE4rU=w600-h375-no[/img]
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
2. RUUSUNMARJA-KUUSENKÄRKKÄJUUSTOKAKKU 5 + 3 + 5 + 3 + 5 + 3 = 24 pistettä / I palkintosija

• Rustiikkisella tavalla kaunis kakku! Mehevän näköinen viipalekuva. Rutkasti plussaa ruusunmarjasta ja kuusenkerkästä molemmista! Tätä olisi ollut mielenkiintoista maistaa!
• En ole ikinä kuusenkerkkää maistanut mutta luulen että tuo kivan erilaisuuden ruusunmarjan joukkoon
• Hienoa, että myös kuusenkerkät ovat päässeet kakkuun
• Tosi mielenkiinoinen makuyhdistelmä! Hillosilmät on hauska idea.
• Tosi upean näköinen, hienosti onnistuneet ruusunmarjahillon täplät.
Viimeksi muokattu: 21.01.2016 16:22 : nami-hiiri. Syy: kadonneen kuvan palautus/n-h
Aihe on lukittu.
Lisää
22.08.2015 10:04 - 22.08.2015 10:04 #18892 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Elokuu 2015: luonnon antimet 1.-26.8.
.
Ruusunmarjatartaletit / amanda

Minulle tuli heti ensimmäiseksi mieleen tästä haasteesta, että haluan tehdä jotain missä on pihlajanmarjoja ja marenkia - superkirpeää ja supermakeaa samassa paketissa! Pieni kävelyretki lähiympäristöön kuitenkin muutti mieleni, sillä en löytänyt ainuttakaan marjaisaa pihlajanmarjaa kotikulmiltani. Päädyin siis poimimaan ruusunmarjoja. Mutta lopputulos ei ollut lainkaan hassumpi näinkään!

'

Ruusunmarjatartaletit (9 kpl)

Pohja
1,75 dl vehnäjauhoja
1,25 dl tomusokeria
ripaus suolaa
ripaus muskottipähkinää
50 g voita
1 kananmuna

Täyte
2 dl ruusunmarjasosetta (n. 4-5 dl perkaamattomia ruusunmarjoja)
1 sitruunan mehu
1 dl vettä
2 dl hillosokeria

Italialainen marenki
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1/3 dl vettä



Voit valmistaa täytteeksi tulevan ruusunmarjahillokkeen jo edellisenä päivänä. Perkaa noin 4-5 dl ruusunmarjoja. Keitä ne pehmeiksi 1 dl vettä ja soseuta. Siivilöi seos vielä tiheän siivilän läpi. Siirrä siivilöity ruusunmarjasose takaisin tyhjään kattilaan ja lisää joukkoon sitruunan mehu ja hillosokeri. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Ota kattila levyltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa tartelettien täyttämiseen asti.

Pohjia varten voitele n. 9 tartelettivuokaa (koosta riippuen). Sekoita monitoimikoneessa tai kulhossa keskenään vehnäjauhot, tomusokeri, suola ja muskottipähkinä. Lisää joukkoon kylmä kuutioitu voi ja nypi/sekoita seos murumaiseksi. Lisää lopuksi joukkoon kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 30 minuutiksi.

Kauli taikina noin ½ cm paksuiseksi ja ota levystä muotin avulla sopivan kokoiset palat tartelettivuokiin. Painele massa vuokien pohjille ja reunoille, pistele haarukoilla täyteen reikiä ja siirrä vuoat jääkaappiin noin 30 minuutiksi. Lämmitä uuni 190 asteeseen Laita pohjien päälle painoksi esimerkiksi leivinpaperi ja sen päälle kuivia herneitä tai riisiä. Paista pohjia uunissa noin 10 minuuttia ja poista sitten painot. Jatka paistamista vielä 5 minuuttia kunnes pohjat saavat hiukan kultaista väriä. Irrota hieman jäähtyneet pohjat vuoistaan ja siirrä ritilälle jäähtymään kokonaan.

Valmista italialainen marenki lämmittämällä pienessä kattilassa sokeri ja vesi 121 asteiseksi. Vatkaa sillä aikaa huoneenlämpöiset valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Kaada 121 asteinen sokerivesi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkivaahtoa kunnes se on jäähtynyt.

Täytä leivospohjat jäähtyneellä ruusunmarjahillokkeella ja pursota hillokkeen pinnalle marenki. Paista marenkipinta kevyesti ruskeaksi tohottimella tai grillivastuksen alla - varo kuitenkin polttamasta tartelettipohjia! Tarteletit kannattaa tarjoilla saman tien, mutta pidempi säilytys hoituu jääkaapissa.


.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
3. RuusunMARJATARTALETIT 5 + 3 + 3 + 1 = 12 pistettä / III palkintosija

• Todella suloisen ja herkullisen näköisiä leivoksia
• Kaunista makeaa =)
• Todella kauniita ja varmasti myös herkullisia!
• Kauniit leivokset, makea marenki ja ruusunmarjat sopii hyvin yhteen!
• Todella kauniit.
Aihe on lukittu.
Lisää
23.08.2015 18:11 - 23.08.2015 18:11 #18893 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Elokuu 2015: luonnon antimet 1.-26.8.
Lipstikka-kylmäsavulohirulla / Sokerivaltakunta



Muistan pienenä, että äitini on käytänyt lipstikkaa keittoruokien maustamiseen. Muistan myös miten oudon makuinen keitto oli, jos lipstikkaa oli laitettu liikaa. Se on varmasti syy minkä takia lipstikan käytö ei ole siirtynyt minun keittiööni.
Kiitoksella taas kerran hyödyllisen ja mahtavan leivontafoorumin haasteen teemasta, josta lipstikka palasi mieleeni. Mutta keittoon en kuitenkaan sitä laita. Tuli toinenkin ruoka mieleen, nimittäin munakasrulla lipstikalla. Täytteeksi laitoin kylmäsavustettua lohta ja sipulia. Ai miten ihanaa!

Munakasrulla ]http://3.bp.blogspot.com/-gqnjz97Fqm8/VdoLNEDFYdI/AAAAAAAA0R0/jicQnfNF6mw/s1600/036.JPG[/img]
Täyte]http://4.bp.blogspot.com/-vIV2wEwOIy4/VdoLSZq4wdI/AAAAAAAA0R8/d3mjsoRc6-Q/s1600/039.JPG[/img]

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
4. LIPSTIKKA-KYLMÄSAVULOHIRULLA 3 + 1 + 3 + 1 = 8 pistettä / IV palkintosija

• Mielenkiintoinen ja keksiliäs resepti
• Kiva että lipstikka pääsi kisaan myös! Jos kalaa söisin niin tämä olisi varmasti makoisaa.
• Ihanan erilainen suolainen herkku
• Kiva että on kokeiltu suolaistakin! Enemmän kuitenkin miellän munakkaan ruoaksi kuin leivonnaiseksi.
Aihe on lukittu.
Lisää
28.08.2015 18:18 - 28.08.2015 18:18 #18899 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Elokuu 2015: luonnon antimet 1.-30.8.
Aronianmarja-kinuski ruiskääretorttu / Redrose



Aronian marjaa en ole koskaan maistanut ja koska kerkesivät kypsymään niin tuli sitten kokeiltua uusia asioita kuten aronianmarja-hillon teko, kinuskikerma sekä myös ruiskääretorttu. Torttu oli hyvää ja kaikki mielestäni toimi hyvin yhteen. Aronianmarja on varmasti sellainen että se jakaa mielipiteitä, mutta itse tykkäsin.

Aronianmarja-hillo

250g aronianmarjoja
2-3rkl vettä
83g hillo-marmelaadisokeria

Laita kaikki aineet kattilaan ja kuumenna. Anna kiehua 10-15min. Kuori tarvittaessa vaahto pois. Soseuta ja laita kuumennettuu hillopurkkiin. Anna jäähtyä ja laita kylmään.

Kinuskikerma

2dl kuohukermaa
2dl fariinisokeria

Laita kerma sekä sokeri kattilaan ja kuumenna kunnes kiehahtaa. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin vähintään 5h. Vatkaa vaahdoksi.



Ruiskääretorttu ohje

4 munaa
1dl sokeria
1 ½dl ruisjauhoja
1tl leivinjauhetta

Vatkaa munat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää hyvään vaahtoon ruisjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 7-10 min. Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.

Levitä jääntyneelle kääretorttu pohjalle Aronianmarja-hillo ja sen jälkeen vaahdotettu kinuskikerma. Rullaa ja laita jääkaappiin "kovettumaan"/tekeytymään ennen tarjoilua.



°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
5. ARONIANMARJA-KINUSKI RUISKÄÄRETORTTU 1 + 1 = 2 pistettä

• Syötävän hyvän näköinen 
• En tiedä olenko koskaan aroniamarjaa maistanut, mutta tämä kääretorttu näyttää todella herkulliselta. Kirpsakka marja + kinuskitäyte ei voi mennä kovinkaan pieleen!
• Mahtava makumaailma, täytyy kokeilla ohjetta
• Kuulostaa hyvältä, en ole aroniaa tainnut koskaan maistaa joten saispas palasen!
• Rakastan aroniaa. Tosi kaunis kääretorttu.
Aihe on lukittu.
Lisää
30.08.2015 18:48 - 30.08.2015 18:48 #18900 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Elokuu 2015: luonnon antimet 1.-30.8.
Aroniamarja-vanilija pullapitko / Sitruunahiiri



Muistan kun tulin kotiin mekkoni aivan liilaksi värjäytyneeni, koska olin poiminit aroniamarjoja mekkoni helmella. Äitini ei ollut asiasta kovinkaan iloinen ja sanoi ettei niitä marjaja saa poimia kutsuen niitä virheellisesti variksenmarjoiksi. Luulin siis aina marjojen olevan variksen marjoja ja en tullut ikinä ajatteellekseni että niitä voisi käyttää leivontaan . Niistä tekemäni hillo oli kuitenkin yllättävän hyvää ja sopi hieman karvaana loistavasti makean vanilija kastikkeen ja pullan seurana. Aioin siis seuraavaksi viedessääni koirani lenkille ottaa korin mukaan ja poimia lähi-aluaani marjat parempaan talteen =)
Reseptistä tulee yksi pullapitko
Täytteet]

Aroniamarja hillo

100g puhdistettuja aronia marjoja
1/2 dl vettä
3 rkl hillosokeria
3 rkl sitruunan mehua
Marjat kannattaa pakastaa ennen käyttöä, sillä se vähentää karvasta makua. Keitä Aronioita vedän kanssa noin 20 minuttia. Soseuta marjat ja puserra marjoista kaikki mahdollinen mehu siivilän läpi. Laita siivilöity mehu takaisin kattilaan ja lisää sokeri ja sitruunan mehu anna kiehua vielä kymmenen minuuttia. Laita hillo jääkappiin jähmettyitymään. Hillo on siis tässä vaiheessa vielä nestemäistä, mutta se kiinteytyy jäähtyessään.

Vanilija kreemi

1 pussi vanilijakreemi jauhetta
2dl maitoa
Sekoita ainekset keskenään ja jätä jääkappiin tekeytymään



Pulla taikina

n. 200g vehnäjauhoja
30g sokeria
1tl kardemummaa
1tl kanelia
1maustamitta neilikkaa
17g hiivaa (1/3 hiiva pakettia)
1 1/2 dl maitoa
30g voita
1 maustemitta suolaa
1 muna voiteluun
Sekoita kaikki kuivat aineet, paitsi suola, keskenään. Tee kuiviinaineisiin syvennys, johon murennat hiivan. kaada syvennykseen myös haalea maito. Sekoita aineet keskenään ensin lusikalla ja vaivaa sitten taikinaan hyvä sitko (5-10min), lisäten jauhoja tarpeen mukaan. Lisää sitten pehmeä voi edelleen vaivaten ja vaivaa viimeiseksi joukkoon suola. Anna taikinan levätä jääkaapissa muovilla peitettynä n 15 min.
Jaa taikina kahteen yhtäsuureen osaan ja kauli kummatkin osat suorakaiteen muotoisiksi. Levitä toiseen osaan ohuelti vanilijakastiketta ja toiseen Aroniahilloa. Kääri molemmat tiukoiksi rulliksi, kääretortun tapaan, ja letitä sitten normaalin pitkon tapaan ( neljällä letitetty pitko). Voit myös kierrittää rullat yhteen, jos letitys ei suju. Annan pitkon kohota lämpimässä paikossa muovilla peitettynä noin 30min.
Voitele pitko kananmunalla ja ripottele vielä päälle hieman sokeria. Paista pitko 200-asteessa n.25min. Anna jäähtyä ja nauti


°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
6. ARONIAMARJA-VANILJA PULLAPITKO 5 pistettä

• Maukkaan näköinen viipalekuva! Pullapitko on vähän hassun muotoinen, mutta makuhan tietenkin ratkaisee!
• Kaunispitko ja uskon että maistuva myös
• Ihana tarina marjojenpoiminta muistosta! Maut on varmasti hyvät, ulkonäköön olisi voinut panostaa hieman enemmän.
• Hieno kahvipöydän klassikko. Aronia antaa ihanaa kirpeyttä.
Aihe on lukittu.
Lisää
30.08.2015 21:11 - 30.08.2015 21:11 #18901 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Vesiheinäsämpylät / Tanja
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpl1/v/t1.0-9/11954584_10153549946142427_8673496748149887363_n.jpg?oh=4a19ea0a5cac8747cfeda7e7e0022357&oe=56736DD0

Alunperin ohje on Aleksin (viva ciabatta!) blogin hampparisämpyläohje. Olen sitä hieman muokannut ja pienentänyt näitä varten.
  • vehnäjauho 250g
  • vesi 150g
  • voi 20g
  • sokeri 1tl
  • hiiva 10g
  • suola 0,5tl
  • vesiheinää "kourallinen" silputtuna, silppua tuli n. 0,25dl
  • auringonkukansiemen 1rkl
  • kurpitsansiemen 1rkl

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita muut aineet joukkoon. Vaivaa taikinaa käsin reilusti, n. 10 min. Anna taikinan levätä 20min ja leivo sämpylöiksi (ohjeesta tulee 5-6 sämpylää). Nosta 1h. Paista 230°C n. 13min.

Päätin kokeilla vesiheinää, koska meiltäpäin ei juuri muita antimia löytynyt (jotain vihreää halusin kokeilla), sillä kaikki paikat ovat kuivuneet sadettoman loppukesän takia. Vesiheinä eli pihatähtimö on "pula-ajan" salaattikasvi, sisältää paljon rautaa. Kuitenkin melko voimakkaan makunsa takia en uskaltanut sitä kovin paljoa sämpylätaikinaan laittaa. Olisi pitänyt testata etukäteen, koska tällä määrällä sämpylöistä ei juurikaan vesiheinää erota. Määrän voisi huoletta tuplata. Siemeniä laitoin mukaan ihan sen vuoksi, etteivät jää ihan pelkiksi "vehnäpulliksi".

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11953122_10153549946157427_6957404688270645793_n.jpg?oh=487aad9cf455f31c3fd42b4c24d16106&oe=566DA274

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
7. VESIHEINÄSÄMPYLÄT 1 + 1 + 5 = 7 pistettä / V palkintosija

• Vesiheinää voisi tosiaan olla enemmän, mutta plussaa siemenistä!
Kiva että joku uskalsi ottaa muun kuin marjan haasteekseen!
• Mieleen tuli että miltäköhän maistuis
• Aivan ihana idea käyttää vesiheinää sämpylöihin
• Kiva idea ja kuohkean näköiset sämpylät!
• En ole ikinä maistanut vesiheinää, vaikka sitä kasvaa pihalla todella paljon. Pitäisi kokeila.
Aihe on lukittu.
Sivu luotiin ajassa: 0.200 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017