HELMIKUU 2015 "MENNEEN AJAN HERKKU" - JATKOAJALLE!!

Lisää
31.01.2015 14:11 - 28.01.2016 10:34 #19239 : nami-hiiri
nami-hiiri loi aiheen: HELMIKUU 2015 "MENNEEN AJAN HERKKU" - JATKOAJALLE!!
.
TOIVOTTUJEN listalta ”vanha leivonnainen, jokin maa” !

"MENNEEN AJAN HERKKU"

Muita lyhyempään helmikuuhun mahtuu monta erilaista perinteistä ja vanhaa leipomusta. Osa luonnollisestikin on peräisin naapurimaidemme yhteisen historian tiimoilta. Jatketaan tätä listaa leipomalla, mutta ei mennä Ruotsia pidemmälle Euroopassa.
Löytyykö mitään mieleistä isoäitien reseptivihkosista, vanhoista keittokirjoista ? Aikarajana nuoremmasta päästä pidämme 1940-lukua (1.1.40-31.1.49) ja mennään siitä sitten taaksepäin ajallisesti vaikka kuinka ja paljon.

Helmikuun haasteeseen osallistutaan ANONYYMISTI. Haasteleipomusta ei saa siis julkaista omassa blogissa tai muualla Internetissä haasteen aikana! Haasteeseen voi osallistua kuka tahansa leivontafoorumin aktiivijäsen.

Leivo haasteeseen osallistuva leipomuksesi helmikuun 1. - edit. 28. päivien välisenä aikana ja postaa se saman aikavälin sisällä jatkoksi tähän ketjuun.
- Anna lyhyt ytimekäs nimi leipomuksellesi.
- Koska kyseessä on vanhat ja/tai perinteiset leipomukset, niin älä muuntele reseptejä turhan takia, paitsi tarvittaessa nykyään käytettäviin gramma/desilitra mittoihin ja korvattavien vanhojen aineosien suhteen nykyään kaupasta saataviin. Mainitse kuitenkin ne alkuperäiset!*

Näin osallistut helmikuussa]

- leivonta-aika 01.02.15 - 28.02.15 ; Viimeisen päivän deadline on klo 24
- leipomuksen tulee olla ainakin osin uunissa paistettu
- saanti vähintään 4]kirjoita resepti[/b] postaukseesi ja sulkuihin se mitä oli pakko muuttaa*.
- MAINITSE MYÖS MISTÄ RESEPTI LÖYTYI.
- liitä mukaan 2-3 kuvaa leipomuksestasi näkyviin käyttäen Img-tagia, joista yhdessä kuvassa tulee näkyä koko leipomus.
- muista, että nyt käydään ANONYYMI -haaste ! (Ohje tunnuksen käyttöön on linkkinä helmihöpinöissä)
- muista myös laittaa nami-hiirelle YV, jotta tietää mikä leipomus on sinun kisaileva leipomuksesi, ettet tule turhaan hylätyksi !

Yleisiä ohjeita leivontahaasteiden postauksiin]
Viesti kannattaa aina esikatsella ennen lähettämistä.
Huomioi kuvien uppaus nettiin ja viestiin lisääminen -tutoriaali, voit myös testata koodien toimivuutta testipalstalla.
Vältä ylisuuria ja vastaavasti turhan pieniä kuvia.
Päivänvalo on kuvien paras kaveri!
Muista otsikoida osallistumispostauksesi ja käytä siihen ’normaalikokoa lihavoituna', jotta se erottuu hyvin varsinaisesta tekstikoosta pisteyttäjille.

Ohjeet ÄÄNESTYKSESTÄ ja arvostelusta lisätään myöhemmin tähän samaan ohjeistukseen!

Lf -tiimi toivoo runsasta osallistumista aktiivijäseniltään. Haasteen sponsoripalkintoja on 5 kpl, joten ainakin tämä määrä tulisi tuplata, jotta palkinnoista voidaan mittelöidä.
Helmikuun haasteen säännöistä ja järjestämisestä vastaa nami-hiiri ja Tanja avustaa tarvittaessa. Mikäli osallistuja ei noudata haasteen sääntöjä, hänet voidaan jättää järjestäjän päätöksestä arvonnan ulkopuolelle.
Leivontahaasteen tarkoituksena on tuottaa iloa osallistujille, joten pidetään hauskaa ja pilke silmäkulmassa!

HELMIKUUN 2015 sponsorimme ovat:


Suklainen keittiö /Fazer

SUNNUNTAI tuotteet /Raisio


SAGAcook


Valio


Dan Sukker Suomi

Yleistä asiaa]
- Tuotepalkinnot lähetetään, Sponsori & Lf sopimuksia noudattaen, ainoastaan Suomen osoitteisiin !
- Toivomme, että tuotepalkintojen kuva laitetaan aina esille Lf höpinöihin ko. kuukauden osioon - ja mielellään linkillä omaan blogipostaukseen.
- Muistathan, jos haluat lahjoittaa saamasi palkinnon, se on täysin oma asiasi, mutta kuvaathan sen ensin ja laitat ko. kuukauden höpinöihin esille, kiitos!
.

Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.
Viimeksi muokattu: 28.01.2016 10:34 : nami-hiiri. Syy: kadonneet kuvalinkit/n-h

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.02.2015 10:22 - 08.02.2015 10:22 #18625 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: HELMIKUU 2015 "MENNEEN AJAN HERKKU"
El­len Svin­huf­vu­din kak­ku
(MAKU -lehti 2009)



pohjat]

6 kpl valkuaista
3 1/2 dl tomusokeria
150 g manteleita (jauhettuna)

voikreemi]

3/4 dl sokeria
1 1/2 dl vahvaa kahvia
1 1/2 dl täysmaitoa
300 g voita (suolatonta)
100 g manteleita (jauhettuna)

päälle]
1 ½ dl mantelilastuja

Kuumenna uuni 125-asteeseen. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Sekoita mantelijauhe varovasti vaahdon joukkoon. Levitä vaahto 4 levyksi (à 15 x 22 cm) kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille.
Pane molemmat pellit yhtä aikaa uuniin ja paista pohjia 125 asteessa noin 1 1/2 tuntia,kunnes ne ovat täysin kuivuneet.Vaihda peltien paikkaa muutamia kertoja paiston aikana.Irrota pohjat varovasti lastan avulla ja jätä jäähtymään uuniritilän päälle.
Sekoita sokeri kuumaan kahviin ja jäähdytä kylmäksi. Lisää kerma. Vatkaa seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin, koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää jauhettu manteli loppuvaiheessa.
Jaa täyte täysin jäähtyneille pohjille ja tasoita.Pinoa kakku.
Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi ja anna niiden jäähtyä täysin.
Voitele kakun pinta ja reunat kreemillä. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla.
Säilytetään viileässä, mutta tarjoillaan huoneenlämpöisenä.
Kakku on leikattava terävällä veitsellä mantelilastujen vuoksi!




El­len Svin­huf­vu­din kak­ku. 5p. 3p. 1p. 3p. 5 pistettä, 5p. 1p. 5p. =28 /
1. palkintosija / Sokerivaltakunta


- pidän kakuissa kahvista, joten varmasti toimiva herkku.
- Klassikko. Siisti ja huolellinen toteutus.
- kakku ei ihan helpoimmasta päästä, siitä plussaa. Herkullisen näköinen ja todella kaunis esillepano!
- huolellinen, kaunis toteutus vanhasta klassikosta, jolle on aikoinaan annettu Ellen Svinhufvudin nimi Stella Konditoriassa hänen suostumuksellaan. Tarinan mukaan kassakaappireseptin tiesi vain yksi leipuri, eikä kakkua tehty jos hän oli sairas!
- Jotenkin herkän kaunis kakku, varmasti todella hyvää!
- Herkullisen näköinen ja kauniisti leivottu! Alkuperäisestä reseptistä/leipomuksesta olisi ollut mukava lukea jotain itse haastepostauksessakin.
- hyvä valinta ottaa resepti Maku-lehdestä, sillä reseptihän on ollut tunnetusti salainen monet vuosikymmenet.
.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.02.2015 11:27 - 14.02.2015 11:27 #18636 : Haasteosallistuja2
Haasteosallistuja2 vastasi aiheeseen: "MENNEEN AJAN HERKKU"
.
Maria Lönnrotin kakku
Ohje]http://www.grandmasdesign.com/media.php?recipes=NTAwNzU=[/url]



Taikina]
(alkuperäinen ohje][/size]

Vatkaa kuohukerma ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sokerikerman joukkoon. Voitele kakkuvuoka ja ripottele sokeria siihen. Paista 175-asteisessa uunissa n. 1h. Tällä ohjeella muotti halkaisijaltaan 22cm ja korkeus 10cm. Koristele halutessasi tomusokerilla.




Maria Lönnrotin kakku. 1p. 3p. = 4 /
Suwa /pieni kannustuspalkinto


- kuohkean ja houkuttelevan näköinen kakku
- hiukan karu ulkonäkö, mutta ainesosista päätellen herkullinen kakku! Viipalekuva näyttää mehevältä!
- hienoa löytää tällainen kakku haasteeseen! Yksinkertainen, koruton ja maukas, kuten kakut tuohon aikaan.
- Näyttää mehevälle palakuvassa. Yksinkertaisesti hyvää. Kermavaahto-"pohja" kakulla tuntuu hauskalta.
- Kokeilun arvoinen kahvikakku!
- Ihanan pehmoisen näköinen kakku! Kaunis ja huokuu vanhanajan tunnelmaa.
- englantilaisen reseptin olisi voinut jättää turhana pois. Hieno löytö!
.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.02.2015 19:35 - 16.02.2015 19:35 #18637 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: HELMIKUU 2015 "MENNEEN AJAN HERKKU"
.
Viipurin rinkelit



1 l maitoa
5 munaa
500 g sokeria
25 g woita
1 tl muskottikukkaa
3 tl kardemummaa
70 g hiiwaa
n. 2 ½ kg wehnäjauhoja

Watkaa 4 munaa sekä sokeri sekoitettuna hieman lämmitettyyn maitoon ja liotettuun hiiwaan. Lisää mausteet ja osa jauhoista. Waahdota hierottu woi ja loput jauhoista. Taikinan tulee olla erittäin kiinteää.
Kun taikina on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi, se vanutetaan leiwinpöydällä ja leiwotaan kolmikulmaisiksi rinkeleiksi. Ne saavat olla keskikohdaltaan paljon paksumpia kuin päistä. Kun rinkelit ovat nousseet, ne woidellaan wispatulla munalla ja jokaisen kärkeen leikataan terävällä weitsellä uurre. Paistetaan hyvässä lämmössä (eli 220-250 asteessa).

Resepti kirjasta Kakkuja & kahvikutsuja - Leivontareseptejä Svinhufvudin suvun naisten kokoelmista. Leivoin rinkelini puolitetulla reseptillä.


Viipurin rinkelit 3p. 3P. 3p. 3 pistettä, 1p. 3p. =16 /
3. palkintosija / amanda


- kauniita herkkuja
- Rinkeleissä äärettömän kaunis väri ja onhan rinkeli jo ihan legendaleivoskin.
- tässä leipomuksesta aistii historian, hienosti onnistuneet ja kauniit kuvat.
- Näitäpä markkinapäivien herkkuja voisikin joskus kokeilla itsekin!
- Näitä haluaisin maista! Tosi eriläiset kuin markinoilta ostettu!
- Hienosti leivotut rinkelit ja näyttävät herkullisilta! Näissä on mukavasti vanhanajan tunnelmaa.
.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.02.2015 15:28 - 17.02.2015 15:28 #18638 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: HELMIKUU 2015 "MENNEEN AJAN HERKKU"
Herkkupitkot



Tämä resepti on Kotilieden neljännestä vuosikerrasta, vuodelta 1926. Sen on kirjoittanut Kotiliedelle, kyseisen vuoden elokuun numeroon, keittiömestari Aarne Nissinen. Leipomuksesta ei ollut kirjassa kuvaa eli arvioin niiden ulkonäön reseptin perusteella. Voin kuvitella, kuinka näitä on tarjoiltu juhlissa. Koostumus muistutti voipullaa, mutta vähän pehmoisempana ja keveämpänä. Ohje oli kirjoitettu osin aika summittaisesti ja laitoinkin sulkuihin omia huomioitani. Kirjan kaikissa ohjeissa esimerkiksi paistaminen on mainittu vain ”paistetaan hyvässä lämpötilassa” tai "paistetaan ruskeiksi". Astelukemia ja aikoja ei mainittu, koska tuolloin sähköuunit olivat vasta tuloillaan ja paistamiseen käytettiin pääosin leivinuunia.

Taikina
(noin kuusi pitkoa, joista vinoneliöt leikataan)
5 kananmunaa
250 g sokeria
75 g hiivaa
3 tl hienonnettua kardemummaa
1 1/2 dl sunmaid-rusinoita
4 dl kylmää maitoa
hienoja vehnäjauhoja tarpeen mukaan (minulla niitä kului 15 dl)
450 g hyvää voita (laitoin normaalisuolaista voita)

Manteliseos
2 dl kuorineen jauhettuja makeita manteleita (kokonaisia ennen jauhamista noin 100 g)
2 kananmunaa
2 dl sokeria
+
Lisäksi voiteluun kakanmunaa ja pinnalle puuterisokeria (tomusokeria)

Sekoita ensin manteliseoksen ainekset sekaisin ja laita sivuun odottamaan.

Munat ja sokeri vatkataan (tuohon aikaan taidettiin vatkata käsin, vatkasin käsivispilällä keskipaksun vaahdon eli en ihan kunnon paksuksi "kakkuvaahdoksi). Vaahtoon sekoitetaan hiiva, kardemumma, rusinat, maito ja hienoja vehnäjauhoja niin paljon, että tulee tavallisen kahvileipätaikinan vahvuista. Sen jälkeen taikina kaadetaan leivinpöydälle, voi pannaan päälle ja taikinaa kaulitaan muutaman kerran niinkuin voitaikinaa (ohjeessa voi on pesty ja kuivattu, kun siihen aikaan voi valmistettiin usein itse, minä siivutin kylmän voin taikinan päälle ja käänsin taikinan kaksinkerroin aina ennen kaulimista).

Taikinasta leikataan ohkaisia, pitkiä ja kapeita levyjä (kaulin koko taikinan isoksi levyksi, leikkasin siitä noin max. 15 cm levyisiä suikaleita). Suikaleiden pinnalle levitetään manteliseosta veitsellä ja reunat käännetään päällekkäin (reunat kannattaa vähän nipistää yhteen ja taittaa hieman levyjen alle). (Tässä vaiheessa nostin levyt leivinpaperoidulle uunipellille). Levyt pistellään haarukalla, voidellaan munalla ja kohottuaan paistetaan ruskeiksi (paistoin 200 °C]http://s16.postimg.org/awl4k11dx/IMG_7957.jpg[/img]

Herkkuviipalepalat allaan paksu, selvästi hyvin luettu Kotilieden vuosikertakirja ja ajan saatossa rusehtuneet sivut.

Herkkupitkot. 5p. 5p. 5p. 1p. 5p. 1 piste, 3p. =25 /
2. palkintosija / Onneli


- vaikka en rusinoista pidä, houkuttelee resepti kokeilemaan. Pitko näyttää pehmeältä ja herkulliselta.
- Kauniisti kunnioitettu ja tulkittu ohjetta. Herkulliselta vaikuttava ohje tulee talteen ja kokeiluun.
- mielenkiintoinen resepti jollaiseen en ennen ole törmännyt! Vaikuttaa herkuliselta ja ollut varmaan ylellinen makunautinto aikanaan(kin)!
- tästä voisi sanoa, että 'löytö, helmi'. Vanhojen reseptien kuvattomuus on löydettävä reseptistä, sen tekotavasta.....erittäin onnistunut tulkinta, menee kokeiluun!
- Voin taikinaan kaulaaminen antaa varmasti pitkolle hyvän rakenteen!
- Jännän näköiset, mutta varmasti maistuvat pitkot, huolella tehty.
.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.02.2015 06:29 - 22.02.2015 06:29 #18645 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: HELMIKUU 2015 "MENNEEN AJAN HERKKU"
Emännänkakku

Resepti löytyy Keittotaito koteja ja kouluja varten –kirjasta, joka on painettu vuonna 1933. Reseptistä puuttui ainesluettelosta kokonaan kiisselissä käytetty munankeltuainen (keltuainen mainittiin vain ohjetekstissä), joten sen jouduin lisäämään. Leivoin kakun puolitetulla reseptillä.



6 munaa
200 g sokeria
150 g vehnäjauhoja
150 g voita

Kiiselitäyte]https://lh3.googleusercontent.com/-zDjrkhMHIMw/VOl2igtwFkI/AAAAAAAAAC8/dNbNFU67Lqg/w600-h417-no/DSC_6845.jpg[/img]

Kakku valmistetaan siten, että munat vatkataan sokerin kanssa hellalla kuohkeaksi, sakeanlaiseksi seokseksi ja sitten haaleaksi, jolloin pesty, sulatettu, vaahdoksi hierottu voi ja jauhot lisätään. Voideltu kakkuvuoka sisustetaan paperilla ja taikina kaadetaan siihen sekä paistetaan kypsäksi hyvänpuoleisessa lämmössä (200 astetta). Paperi otetaan pois, ja kun kakku on jäähtynyt, leikataan se kahteen päällekkäiseen osaan. Pohjan ympärille asetetaan n. 4 cm korkuinen paperikaistale ja sen sisäpuolelle jotakin kiiseliä esim. yllä olevaa. Kun kiiseli on hyytynyt, otetaan paperi pois, kakku kuorrutetaan sokerivesikuorrutuksella.

Kiiseli. Sokerista ja vedestä keitetään paksu seos; siihen lisätään vatkatut munankeltuaiset ja kiiseliä vatkataan tulella, kunnes se sakenee. Sitten se jäähdytetään ja siihen lisätään kuumassa vesitilkassa liuennetut liivatelehdet, pesty, vaahdoksi hierottu voi sekä kermavaahto ja mausteeksi mitä kukin haluaa, joko kahvikeitosta, raastettua sitruunankuorta, kaakaota tms.


Emännänkakku. 1p. 3p. 1p. 5P. 1p. 1p. =12 /
5. palkintosija / Henna

- Entuudestaan minulle vieras kakku, mielenkiintoisen näköinen. Hienosti toteutettu.
- Kaunis kakku ja yksinkertaisuudessaan kiva ohje! Ennen ei ollut sokerimassoja kakkujen päällysiksi, kauniisti on saatu tomusokeriseos kakun päälle.
-Ihastuin ensi silmäyksellä ja kuvittelin, että täytteessä on persikan paloja. Mutta samalla tuntui, että täytettä oli niin paljon, ettei sovi hasten vuosikymmenelle (liian moderni ja täydellinen ulkonäkö).
- hauskan näköinen kakku, tähän on nähty vaivaa! Hieno viipalekuva.
- toteutus erinomainen!
- Kiisselitäyte kuulostaa mielenkiintoiselta. Kaunis kakku!
- Tosi siistiä, tarkkaa ja taidokasta työnjälkeä leipojalla! Onko kiisselitäytteen seassa jotain palojakin ja jos on, niin mitä ne ovat? Vai hämääkö kuva vaan?
.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.02.2015 20:20 - 28.01.2016 10:36 #18649 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: HELMIKUU 2015 "MENNEEN AJAN HERKKU" - JATKOAJALLE!!
.
OMENAPAISTOS (OMENAPAJ) vuodelta 1909

Murotaikina][*]212 gr. sokeria[/*]
[*]425 gr. vehnäjauhoja[/*]
[*]1 tl. leivinpulveria[/*]
[*]212 gr. voita[/*]
[*]2 munankeltuaista[/*]
[*]1 dl. maitoa[/*][/list]

Omenasosetta:
  • 1 kg. omenia
  • 2 dl. sokeria
  • 2 dl. vettä

Munavaahtoseos:
  • 4 munanvalkuaista
  • 6 rkl. sokeria

Sokeri, vehnäjauhot ja leivinpulveri sekoitetaan yhteen, jonka jälkeen pesty voi, munankeltuaiset ja maito vaivatan joukkoon ja taikina viedään kylmään paikkaan kovettumaan. Kuoritut, lohkoiksi leikatut omenat, sokeri ja vesi keitetään, kunnes omenat soseutuvat ja kaadetaan jäähtymään.

Taikina jaetaan kolmeen osaan, kaulitaan voidellulla pellillä pyöreiksi levyiksi ja paistetaan uunissa. Jäähtyneet kakut asetetaan pällekkäin, ja omenasosetta levitetään kakkujen väliin. Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, ja vatkaamista jatketaan vielä senjälkeen 10 min. Sitte seulotaan hienoinpia sokerijauhoja vähitellen sekaan. Munavaahtoseos painetaan pursottimen läpi sievästi omenapaistoksen päälle, joka pannaan vienoon uuninlämpöön, kunnes munavaahtoseos on kuivunut ja käynyt ruskean väriseksi. Tarjotaan vaniljakastikkeen kera.

YKSINKERTAINEN VANILJAKASTIKE vuodelta 1909
  • 1/2 ltr. maitoa
  • vaniljatanko
  • 1/2 rkl. peruna-tai maissijauhoja
  • 2 munankeltuaista
  • 2 rkl. sokeria

Kaikki ainakset sekoitetaan kasarissa ja vispilöidään tulella, kunnes kastike on kohtalaisen sakeaa, varominen on, ettei se pääse kiehumaan. Vaniljatanko otetaan pois ja vispilöimistä jatketaan, siksi kun kastike jäähtyy.

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11021069_10153073274767427_4181803879502531019_n.jpg?oh=dd4b2c38d09d0bc21a7043281b5917a8&oe=56F85411

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10440898_10153073274797427_5982071043429067046_n.jpg?oh=27e0661d61fe5885dffaaf9d54051163&oe=56EAD474

Sain tänään päivällä ahaa-elämyksen, että ehdin vielä osallistumaan haasteeseen. No vanhoja keittokirjoja ei löytynyt, joten eikun nettiä penkomaan. Löysin aivan ihanan blogin joka on täynnä vanhan ajan leipomuksia, joten niistä sitten valkkaamaan.

Kommentit leipomuksesta]http://www.leivontafoorumi.fi/portaali/images/icon_smile.gif[/img] Ohjeen marenki on todella miedosti makeutettu, kuten myös vaniljakastike. Mutta lopputulos ei ollut kuitenkaan hullumpi, murotaikina on todella makeaa jo itsessään.

Resepti löytyi netistä]http://isoaidinreseptilla.blogspot.fi/2 ... napaj.html[/url]
Vaniljakastike]http://isoaidinreseptilla.blogspot.fi/2 ... stike.html[/url]
Omenapaistos (Omenapaj) v. 1909. /3p. 1P. 5p. 5p. =14 /
4. palkintosija / Tanja


- kiva yhdistelmä makuja
- Näytti ensin lättykasalta jossa välissä omenahilloa ja päälle kermavaahtoa. Mielenkiintoinen ohje, ei turhia kikkailuja ja koristeita. Mielikuvitus vei vanhalle kesämökille jossa uuni toimii juuri ja juuri. Kauniina kesäiltapäivänä näitä olisi ihana maistella.
- Ihana leivonnainen.Hapokkaat omenat omenat ja makea murotaikina ja marenki, joists racket omenat saavat 5 pistettä !
- maukkaan ja kotoisan näköinen! Harmi että kuvat eivät ole luonnon valossa otettuja, koska tämä on aika komean näköinen.
- hieno löytö! Toteutus erinomainen, mutta missä päivänvalo?
- Tätä voisikin syksymmällä kokeilla, vaikuttaa hyvältä!
- Tämä herkku nosti hetkessä veden kielelle! Tuo heti kotoisan ja vanhanajan tunnelman tuulahduksen. Hauskan ja samalla hienon näköinen leipomus! Tätä tekisi mieli tehdä.
.
Viimeksi muokattu: 28.01.2016 10:36 : nami-hiiri.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.02.2015 19:14 - 25.02.2015 19:14 #18655 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: HELMIKUU 2015 "MENNEEN AJAN HERKKU" - JATKOAJALLE!!
Sisarkakku vuodelta 1909
(lähde]http://isoaidinreseptilla.blogspot.fi/2 ... kakku.html[/url])

Tämän kakun löysin ihanasta blogista joka keskittyy 1900-luvun alkupuolen resepteihin. Kakku oli kaikessa yksinkertaisuudessaan todella hyvää. Aika tiivistä, ei mitenkään hurjan kuohkeaa.



Sisarkakku

1 1/2 dl. sulattua (pehmeää, hieman sulanutta, n.150 g) voita
1 1/2 dl. sokeria
2 munaa
2 rkl. mantelia
1 1/2 dl. vehnäjauhoja

Sokeri ja (pesty,) sulattu voi hierotaan vaahdoksi; vatkatut munat, kuoritut, hienonnetut mantelit ja vehnäjauhot vaivataan sekaan. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan hyvässä uuninlämmössä. (200 astetta noin 30 min, testaa kypsyys tikulla. Valmis kakku on saanut väriä.)




Sisarkakku / NeitiLeipuri

- Kaunis, mehevän näköinen kakku.
- Ihana ohje, harmi kun tekijä ei ilmoittautunut. Ainoa miinus kakkussa on, että on todenäköisesti paistettu silikoonivuokassa.
- hienosti paistunut, vanhan reseptin etsimisestä plussaa.
.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.02.2015 12:19 - 27.02.2015 12:19 #18660 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: . Ruotsalainen Omenakakku http://ruoka.ts.fi/makuammuntaa/ruotsal ... menakakku/
.
Ruotsalainen Omenakakku
http://ruoka.ts.fi/makuammuntaa/ruotsal ... menakakku/



Ohje]http://2.bp.blogspot.com/-UKl9RLTsong/VPBfDy2IXlI/AAAAAAAABWw/B2Lf-xDWPyI/s1600/IMG_6085%2B%E2%80%93%2Bkopio.JPG[/img]

Kakkuhan on luonnollisesti hyvää sellaisenaan, mutta vaniljavaahtonokareen kanssa se pääsee uusiin ulottuvuuksiin.


Ruotsalainen Omenakakku / VaniljaVilla

- Oli minun lemppari.
- Upean näköinen. Harmi, kun reseptin alkuperä ei selvinnyt. Olen joskus leiponut tosi samanlaisella reseptillä Norjalaisen omenakakun eli tiedän sen perusteella tämän olevan hyvää!
- Olen varma, että tuolle oils löytynyt vuosiluku kirjastosta etsimällä !
.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
28.02.2015 23:42 - 28.02.2015 23:42 #18666 : nami-hiiri
nami-hiiri vastasi aiheeseen: Re: HELMIKUU 2015 "MENNEEN AJAN HERKKU" - JATKOAJALLE!!
.
Vuosikymmenien takaa on löytynyt erilaisia kahvipöytien herkkuja. Vanhoja reseptejä on kunnioitettu ja linkkien avulla pääsemme historian haalistamille sivuille!
- Pisteytetään numeroidut haasteleipomukset kaavalla 5-3-1 eli parhaimmalle 5 pistettä, seuraavalle 3 pist. ja kolmannelle 1 piste!
- Ilman numeroa olevat kakut jäävät palkintohaasteen/pisteytyksen ulkopuolelle.

1. El­len Svin­huf­vu­din kak­ku
2. Maria Lönnrotin kakku
3. Viipurin rinkelit
4. Herkkupitkot
5. Emännänkakku
6. Omenapaistos (Omenapaj) v. 1909

- Sisarkakku v.1909. ( Haastekakun tekijä ei ole ilmoittautunut sääntöjen mukaisesti vielä tähänkään mennessä!)
- Ruotsalainen Omenakakku ( Reseptin alkuperäistä vuosikymmentä ei ole todennettu, sitä ei kerrottu linkinkään sivuilla)
Terveisin n-h
.
.

Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.03.2015 12:36 - 06.03.2015 12:36 #18687 : nami-hiiri
nami-hiiri vastasi aiheeseen: Re: HELMIKUU 2015 "MENNEEN AJAN HERKKU" - JATKOAJALLE!!
.
Kiitos ihan kaikille haasteleipureille osallistumisesta - ja herkullisten toteutusten arvostelijoille,
Se on aina erityisen ilahduttavaa, että myös pisteytykseen ja arvosteluun riittää aikaa, vaikka itse haasteleivontaan ja siihen keskittymiseen ei välttämättä tarpeeksi aikaa aina löydykään.
- Yleisesti totean leipomuksista, että kauniita ovat kaikki! Herkullisia
- Haasteen kisaileviin leipomuksiin on kaikkiin nähty vaivaa. Kuviin saatu myös vanha, historian havina astioin ja kirjoin....
- tosi harmillista, että pienestä joukosta on jouduttu poistamaan kisaavia leipomuksia, harvinaista, mutta reilua kuitenkin pitää säännöistä kiinni. Otetaan opiksi ja tutkitaan ohjeistus jatkossa huolellisesti.
.

Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.126 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017