Toukokuu 2014: täytekakut / a-sarja: ammattilaiset

Lisää
29.04.2014 21:34 - 29.04.2014 21:34 #19187 : Tanja
Tanja loi aiheen:
Tähän ketjuun toukokuun täytekakkuhaasteen a-sarjan osallistujat eli ammattilaiset.
Varsinainen haasteohje löytyy toisesta ketjusta.

Tämä ketju on vain haastepostauksia varten. Luethan ohjeet tarkasti.
Aihe on lukittu.
Lisää
24.05.2014 20:05 - 24.05.2014 20:05 #17973 : Ebe
Ebe vastasi aiheeseen: Kesäunelma-kakku
Ehdin juuri ja juuri osallistua tähän haasteeseen Jouduin nyt tulemaan tänne ammattilaisten puolelle, kun minulla on Y-tunnus kakkujen tekoa varten, mutta ammattilaisuus on vielä kaukana. Ehkä sitten joskus...

Marenkikakku tuli ihan perheelle syötäväksi. Siksi valitsin niitä makuja, mistä itse pidän ja tekotapa oli helppo. Vaikka pidän koristeiden näpräämisestä, halusin kuitenkin oman kakun olevan melko simppeli. Kuorrutteeksi valitsin marengin, sillä useimmiten tulee käytettyä joko sokerimassaa ta kermavaahtoa. Vaihtelu virkistää ja marengin makeus sopi hyvin raparperin ja mansikan kanssa.



Kesäunelma-kakku

Pohja]

150 g voita
150 g sokeria
100 g kananmunia
150 g vehnäjauhoja
10 g leivinjauhetta
30 g Limencelloa
1 sitruunan kuoriraaste
80 g kuohukermaa

1. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka ( halk. 20 cm). Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat erissä sekoituksen koko ajan jatkuessa. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää mukaan jauhoseos siivilän läpi ja sekoita nopeasti. Lisää sitruunankuoriraaste, Limencello ja kuohukerma. Vältä pitkään vaivaamista. Kaada massa vuokaan, levitä enemmän reunoille kuin keskelle (tasaisempi lopputulos) ja paista 175 asteessa n. 35 min. Anna jäähtyä.

Kostutus]

50-100 g 10% sokerivettä (mausteeksi voi laittaa sitruunaa niin halutessa)

Täytteet]

300 g tuoreita mansikoita, pilkottuna (säästä muutama kokonainen koristeeksi)

Raparperihillo]

450 g pilkottua raparperia
20 g vettä
80 g hillo+marmeladisokeria

1. Kaada kattilaan raparperit ja vesi. Keitä kunnes raparperit pehmenevät. Lisää sokeri ja keitä muutama minuutti. Anna jäähtyä.

Vaniljakiisseli
280 g täysmaitoa
40 g keltuaisia
16 g Maizena maissitärkkelystä
40 g sokeria
1/2 vaniljatanko (tai kokonainen, jos on pieni)

1. Halkaise vaniljatanko ja rapsuta siemenet veitsenkärjellä . Lisää kaikki ainekset kattilaan, myös vaniljatanko+siemenet. Kuumenna kattilaa ja sekoita koko ajan, ettei kiisseli pala pohjaan. Kun kiisseli on saonnut ja keitos pulpahtanut muutaman kerran (älä keitä), ota kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä. Ota vaniljatanko pois.

Diplomaattikreemi]

1 annos vaniljakiisseliä
200 g vispikermaa

1. Vaahdota vispikerma. Lisää jäähtynyt vaniljakiisseli kevyesti käännellen.

Kuorrutus]

100 g valkuaisia
20 g Siro-sokeria
185 g sokeria
85 g vettä

1. Keitä 185 g sokeria ja 85 g vettä kattilassa 118-123 asteiseksi. Jos haluat pakastuksen kestävää marenkia, lämpötilan tulee olla 123 astetta. "Pese" kattilan reunoja tarvittaessa vedellä sokerin kiteytymisen ehkäisemiseksi. Kun lämpötila on n. 110 astetta, laita valkuaiset vaahtoutumaan, lisää 20 g sokeria. Sokeriliemen saavuttaessa oikean lämpötilan, ala kaatamaan sokerilientä ohuena norona lähellä kulhon reunaa, ettei vatkain heitä sokerilientä kulhon reunoille. Anna vatkaantua, kunnes marenki on jäähtynyt.

Koristelu:

tummaa suklaata
mansikoita

1. Temperoi suklaa. Levitä suklaata ohuelti kahdelle elintarvikelpoiselle muovikalvolle (esim. A4 puoliksi). Vedä kuvioraapalla suklaa raidoiksi toinen kalvo pystysuunnassa ja toinen vaakasuunnassa. Anna hetki suklaan jähmettyä. Yhdistä kappaleet suklaapuolet vastakkain. Anna suklaan jähmettyä. Laita suklaa-arkki kahden levyn väliin ja siirrä viileään kovettumaan. Irroita muovikalvot, kun suklaa on kovaa ja leikkaa kuumennetulla veitsellä paloja koristeeksi kakkuun.

Kakun kokoaminen]

1. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta tarvittaessa. Kakku on koostumukseltaan mehevä, joten kostutusta ei paljoa tarvita ja lisäksi raparperihillo kostuttaa kakkua lisää.
2. Levitä pohjan päälle raparperihilloa, diplomaattikreemiä ja mansikanpaloja. Laita välikerros päälle ja toista täyttö. Laita päällimmäinen kakkupohja päälle. Siirrä kakku kylmään.
3. Valmista italialainen marenki. Levitä ohut kerros kakun päälle. Siirrä loput marengista pursotinpussiin, jossa on iso ruusutylla (terän levys 35 mm). Pursota "terälehtiä" aaltokuvioksi kakun pinnalle. Polta marenkia varovasti kaasupolttimella. Koristele suklaakoristeilla ja mansikoilla.

Lähikuvaa koristeista.



Kakku tuli tehtyä vähän kuin ex tempore, joten ihan putkeen ei homma mennyt. Pohja olisi saanut olla vähän paksumpi ja raparperihillo ei ehtinyt jähmettyä tarpeeksi. Kuuma ilma sotki muutenkin tekemistä, suklaakoristeen piti olla sellainen iso kiehkura, mutta helle teki tepposiaan. Siksi vähän järeämmät suklapalat.

Palakuva. Kesäisiä makuja



Leivontaterveisin Ebe

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
PALKINTOSIJA I - Valio

1. Ebe - kesäunelma-kakku = 25,73 /30
- resepti ja maku]

VALIO / Ihana sesonkikakku. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Yhdistelmä kauden tuotteita, mansikkaa (toivottavasti kotimaisia) ja raparperia. Vähän ulkonäöllisesti vaatimaton (ammattilaisen tekemä) kakku, tosi yksinkertaisuudessaan omaan luokkaansa. Erottuva. Ei kerrottu millainen saanto (10 hengen vai 20 hengen kakku?)
- Selkolukuinen resepti. Hyvin systemaattisesti jaoteltu, luettava resepti, jossa kaikki ainekset on lueteltu tarkasti ja käyttöjärjestyksessä. Olisin kaivannut Limocello nimen jälkeen tarkennusta, mitä se on (sitruslikööriä) samoin kuin on Siro-sokeria. Makua vaikea arvioida maistamatta, mutta uskoisin sen olevan kunnossa, koska raaka-aineet kunnossa. Ebe on rehellinen, kertoo myös ”mikä meni pieleen” ja mitä voisi tehdä paremmin.
- Marenki oli kaunis, mutta hopussa tehty. Suklaakoristeet turhankin järeät. Enkä mansikoita enemmän, koska sitten kun niitä saa, porukka odottaa niitä rutkasti! Kuvattu kakkupala vähän sottainen, liikaa kostutusta, hoppu?
- Yksinkertainen ja erilainen mansikka-raparperikakku. Ulkonäkö ei ihan niin taidokas kun odottaa ammattilaiselta

S.T. / Ajankohtainen, houkutteleva yhdistelmä äkkimakeaa ja hapanta, marenkikuorrute paahdettuna ylellinen

P.P. / - resepti ja maku]
Aihe on lukittu.
Lisää
25.05.2014 18:48 - 25.05.2014 18:48 #17974 : pikkumurunen
pikkumurunen vastasi aiheeseen: Re: Toukokuu 2014: täytekakut / a-sarja: ammattilaiset
Marja-kermarulla

Perinteinen kermakakku, joka on kuitenkin erilainen Oma arki on ollut viime aikoina todella kiireistä, joten marja-kermakakku muotoutui hieman nopeammaksi versioksi. Pohja on nopea ja jäähtyy myös nopeasti, joten kakun saa tehtyä alusta loppuun melkoisen nopeasti.



noin 10 hengen kakku

paahtokinuski
80 g kermaa
- kiehauta ja jätä odottamaan
70 g sokeria
5 g glukoosia
30 g vettä
- mittaa toiseen kattilaan ja kuumenna kovalla lämmöllä kunnes kullanruskeaa (noin 2-3 minuuttia kiehumisen alkamisesta)
- ota kattila liedeltä ja kaada kuuma kerma sekaan, sekoita
- seos kuohuu tässä vaiheessa, joten kannattaa keittää kinuski korkeassa kattilassa
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
- mausta ja siirrä kylmään jäähtymään

pohja
235 g kananmunaa
140 g raakasokeria
- vaahdota
55 g vehnäjauhoja
25 g perunajauhoja
20 g mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
- yhdistä kuivat aineet ja kääntele varovasti munavaahtoon
- levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille
- paista uunin keskitasolla 200 °C noin 8 minuuttia
- kumoa kypsä pohja leivinpaperille, jolle on siroteltu sokeria
- anna jäähtyä
raikasta mustaherukkahilloa
- levitä ohut kerros jäähtyneelle pohjalle
200 g vispikermaa
- vaahdota kerma
- sekoita kermavaahtoon jäähtynyt paahtokinuski
- levitä kinuskikerma pohjalle
- leikkaa pohjalevy pituussuunnassa kolmeen suikaleeseen
- rullaa yksi suikale rullalle kuten kääretorttu ja nosta se pystyyn tarjoilualustalle
- kierrä kaksi muuta suikaletta rullan ympärille
raikasta mustaherukkahilloa
marjoja (vadelmia, musta- ja punaherukoita)
- levitä ohut kerros hilloa kakkurullan päälle
- asettele reilu kerros marjoja hillon päälle
hyytelösokeria
- valmista kakulle kiille hyytelösokerista paketin ohjeen mukaan
3-4 dl vispikermaa
tomusokeria oman maun mukaan
- vaahdota kerma ja makeuta oman maun mukaan
- levitä ohuen ohut kerros kermavaahtoa kakun reunalle
- pursota suurella ruusutyllalla pystypursotukset ja tähtityllalla kakun päälireuna
- koristele esimerkiksi marjoilla, paahdetulla mantelilastulla ja suklaakoristeilla

Kakku ei välttämättä tarvitse kostutusta, mutta pohjaa voi kevyesti kostuttaa vaniljasokerilla maustetulla maidolla ennen täytteiden levittämistä pohjalle.

Koriste on tehty valkosuklaasta ja punaisista candy melts -napeista. Sula valkosuklaa levitetään ohueksi levyksi ja annetaan jähmettyä, jonka jälkeen voi pursottaa sulatettua candy meltsiä ristiin rastiin levylle. Levystä voi taittaa haluamansa kokoisia paloja.

Mantelilastuja on helppo paahtaa kuumalla paistinpannulla välillä sekoitellen.





°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

PALKINTOSIJA II - Raisio

2. pikkumurunen - marja-kermarulla = 24,55 /30
- resepti ja maku]
Aihe on lukittu.
Sivu luotiin ajassa: 0.076 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017