Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt)

Lisää
01.03.2013 06:34 - 01.03.2013 06:34 #19108 : Tekila
Tekila loi aiheen:
Euroopan maa II - (Englanti, Espanja, Itävalta)

Viime vuonna meillä oli Euroopan maat -haaste sai suuren määrän osallistujia ja herkkuja tuli laidasta laitaan. Nyt uudemman kerran, uusien maiden kanssa!

Mitä herkkuja löytyykään esimerkiksi Englannista? Kenties Skonssit vai mahdollisesti hedelmäkakku? Espanjalaisia tuulia voi haisteilla vaikkapa Maku lehden artikkelista]Leivo espanjalaisittain.[/url] Itävallassa on taas yleistä käydä kahvilla ja kakulla. Kakkuja löytyy useaa erilaista, esimerkiksi Sacherkakku. Löydetäänkö me tämän haasteen aikana se aito ja alkuperäinen sacherkakku resepti?

Leipomuksesta tulee riittää vähintään neljälle henkilölle. Jokin osa leipomuksesta tulee olla paistettu uunissa. Haasteen osana saa olla joku "oleellinen" juomakin omana reseptinään, jos niin haluaa. (esimerkiksi]Näin osallistut:[/b]

Leivo 1.-20.3. välisenä aikana ja julkaise luomuksesi tässä ketjussa. Osallistumisaika päättyy keskiviikkona 20.3. klo 00]Äänestys tapahtuu:[/b]

Äänestysaika alkaa välittömästi osallistumisajan päätyttyä ja tapahtuu yksityisviestillä Tekilalle.
Äänestä kolmea parasta leipomusta pistein 5 - 3 - 1, eli parhaalle 5 jne. Omaa leipomusta ei luonnollisestikaan pisteytetä.

Äänestysaika päättyy 29.3. klo 22]Sponsoripalkinnoista:[/b]
Olisi suotavaa yleensä aina laittaa palkinnon kuva esille omaan blogiin - ja vaikka leipomuksen kuvan kera.
Maaliskuun mahdollisten blogittomien voittajien oletetaan myös julkaisevan saaduista tuotepaketeista kuva, 'Maaliskuun höpinöissä'.

Palkinnot lähetetään vain kotimaan osoitteisiin. (Jos haluat lahjoittaa palkintosi, se on täysin oma asiasi, mutta kuvaathan sen ensin, kiitos!)

Maaliskuun leivontahaasteesta ja säännöistä vastaa Tekila, moderaattorit avustavat tarvittaessa.

Sponsorimme maaliskuussa]

Aihe on lukittu.
Lisää
05.03.2013 14:36 - 05.03.2013 14:36 #16023 : pikkumurunen
pikkumurunen vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
Esterházy-kakku



Esterházy-kakku on lähtöisin Itävallasta ja Unkarista. Kakku kehiteltiin 1900-luvulla prinssi Esterházyn kunniaksi ja kakku myös nimettiin Paul III Antonin eli prinssi Esterházyn mukaan. Hän oli varakas ruhtinas ja diplomaatti Itävallan keisarikunnassa.

Kakku koostuu useasta mantelimarenkipohjasta, joiden välissä on voikreemiä. Kakun päällä on pomadakuorrutus ja ristikkokuvio. Kakku on yksi kuuluisimmista kakuista Euroopassa ja sille on nykyään useita eri muunnelmia. (Lähteinä mm. wikipedia)

Valitsin kyseisen ohjeen, koska vastaavanlaisia oli eniten ja samainen ohje tuli vastaan useammalla eri sivustolla. Lisäksi törmäsin ohjeisiin, joissa oli käytetty mantelin sijaan hasselpähkinää tai voikreemi oli suklainen.


18 cm kakku (8 annosta)

pohjat
4 valkuaista
70 g tomusokeria
- vatkaa pehmeäksi vaahdoksi
½ sitruunan raastettu kuori
ripaus kanelia
30 g tomusokeria
- lisää ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää
75 g mantelijauhetta
20 g vehnäjauhoja
- yhdistä ja nostele nuolijan kanssa varovasti vaahtoon
- jaa taikina kuuteen yhtäsuureen osaan ja levitä halkaisijaltaan 18 cm ympyröiksi leivinpapereiden päälle
- käytä apuna esimerkiksi 18 cm reunavuokaa tai piirrä ympyrät leivinpapereille
- pohjat voi paistaa ilman vuokaa, eivät leviä paiston aikana
- paista pohjia 180 °C noin 10 minuuttia tai kunnes ovat vaaleanruskeita, pidä uunin luukku raollaan paiston aikana puuhaarukan tms avulla
- irroita pohjat papereista paletin tai lastan avulla ja anna jäähtyä

täyte
100 g maitoa
75 g sokeria
1 vaniljatangon siemenet
- mittaa kattilaan ja kuumenna
50 g maitoa
2 keltuaista
20 g vaniljakreemijauhetta
10 g rommia
- yhdistä ja kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kuumaan maitoseokseen
- kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen
- anna jäähtyä
150 g voita huoneenlämpöisenä (suolatonta)
- vaahdota voi kuohkeaksi
- lisää jäähtynyt vaniljakiisseli ja vatkaa sileäksi kreemiksi
- jätä kreemistä noin 1/6 syrjään myöhempää käyttöä varten
- täytä kakku; kreemivälejä tulee yhteensä viisi ja ylin pohja asetetaan ylösalaisin kakun päälle

kuorrutus
40 g sileää aprikoosimarmeladia
10 g rommia
- sekoita ja kuumenna
- levitä ylimmän kakkupohjan päälle
130 g tomusokeria
20 g vettä
tummaa suklaata
- sekoita tomusokeri & vesi ja lämmitä kädenlämpöiseksi, sulata pieni määrä tummaa suklaata
- levitä tomusokerikuorrutus kakun pinnalle (ei reunoille) ja pursota välittömästi suklaalla spiraali päälle
- vedä hammastikulla tai veitsen kärjellä vuorotellen keskeltä reunaan ja reunasta keskelle, jotta muodostuu haluttu kuvio
- levitä kakun reunoille säästetty kreemi
~ 30 g paahdettuja mantelilastuja
- painele kakun reunoille
- tarjoa hyvän kahvin kanssa




Aihe on lukittu.
Lisää
10.03.2013 13:11 - 10.03.2013 13:11 #16051 : Vispilä
Vispilä vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
CHOCOLATE SPONGE PUDDING

Tämän leivonnaisen tarinaan liittyy suloisia ja surullisia muistoja Englannista, jossa olin työharjoittelussa. Vietin pari ihanaa viikonloppua ihastuttavan pariskunnan, Davidin ja Paulinen kanssa. He näyttivät minulle nähtävyyksiä ja sain tutustua englantilaiseen kulttuuriin ja makujen maailmaan. Teetä tietysti juotiin joka tilanteessa. Olin kuin prinsessa heidän vieraanaan. He pahoittelivat kovasti, kun emme aikapulan vuoksi voineet matkustaa Skotlantiin... Jossakin vaiheessa kysyin Paulinelta, jos hän voisi antaa minulle pudding-reseptin, koska olin kuullut,että semmoinen on tyypillinen englantilainen jälkiruoka / leivonnainen. Hän lupasi kirjoittaa minulle sellaisen. Kun sitten lähdin kotiin Suomeen, sain heiltä paketin mukaani ja saisin avata sen vasta Suomessa. Paketista paljastui Paulinen oma vanha reseptikirja sekä englantilaista teetä ja muki (kuvassa mukana). <3 Pari vuotta myöhemmin sain kuulla surukseni, että David kuoli sydänkohtaukseen vain 60 vuotiaana. ;(



Tässä resepti kyseisestä kirjasta]Taikina:[/b]
175 g itsenostattavaa jauhoa (mikähän on oikea termi? - laitoin itse vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta)
2 rkl kaakaojauhetta
125 g voita tai margariinia
2 isoa kananmunaa
2 rkl maitoa

Suklaakastike]
75 g suklaata
3 rkl vaaleaa siirappia
2 rkl vettä

Sekoita jauhot ja kaakojauhe keskenään. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Vatkaa joukkoon munat yksi kerrallaan. Siivilöi jauhot joukkoon ja lopuksi vielä maito.
Ohjeessa luki seuraavaksi, että taikina laitettaisiin 1,2 litran voideltuun puddingastiaan, päälle voideltu folio, jossa vekki keskellä, että pudding voisi nousta. Sitten höyrytetään 1,5 - 2 tuntia. Itse laitoin taikinan muffinssivuokiin ja paistoin 180 C / 20 minuuttia (joissakin toisissa puddingresepteissä oli tällainen paistolämpötila). Taikinasta tulee 6 reilun kokoista leivosta.
Kastike:
Sulata suklaa siirapin ja veden kanssa kulhossa, joka on kiehuvan vesikattilan päällä. Sekoita kunnes kastike on tasaista. Kaada kastike leivoksen päälle ja nauti hoyryävän teekupposen kera.



Tässä vielä kuva kirjasta.
Aihe on lukittu.
Lisää
10.03.2013 17:25 - 10.03.2013 17:25 #16053 : MinttuMaaria
MinttuMaaria vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
Apfelstrudel - Omenastruudeli



Tämä kahvipöydän herkku oli erityisen suosittu wieniläisleivonnainen 1800-luvulla. Herkku on alun perin kotoisin Unkarin ja Pohjois-Balkanin alueelta, mistä se on kulkeutunut itävaltalaiseen keittiöön.
Struudeli valmistetaan ohuesta filotaikinasta rullaamalla.

Päädyin tähän ohjeeseen ihan sattumalta. Mietin eri vaihtoehtoja, mutta tämä omenaherkku tuntui jotenkin luontevalta. Ohjetta etsin netistä ja tämä ohje vaikutti siltä, mitä ajattelin että alkuperäinen struudel olisi.
Ohje löytyi täältä]http://www.mattimattila.fi/comments/omenastruudeli[/url]



Ohjeesta saa 12 palaa.

Pohja]https://lh3.googleusercontent.com/-2qWBckqekF4/UTy-tnDMSTI/AAAAAAAACIY/wbR7CMiUHHg/s640/IMG_6262.JPG[/img]

MinttuMaarian leipomukset :-)
Aihe on lukittu.
Lisää
13.03.2013 15:05 - 13.03.2013 15:05 #16068 : tahmatassu
tahmatassu vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
Battenberg Cake - Battenbergin kakku

Tämä kakku on itseasiassa ollut jo kauan "vielä joskus minä tuota teen" -listalla. Ja nyt tarjoutui loistava tilaisuus koettaa leipoa tämä yksinkertaiselta vaikuttava kakku.

Battenbergin kakku on peräisin 1800 luvulta. Ja vaikka sen nimi kuulostaakin saksalaiselta, on se hyvin englantilainen leivos. Vuonna 1884 kuningatar Viktorian tyttärentytär Hessen prinsessa Viktoria meni naimisiin saksalaisen Battenbergin prinssi Luisin kanssa. Häiden kunniaksi valmistettiin kakku, jonka neljän lohkon sanotaan merkitsevän sen ajan neljää saksan prinssiä.



Battenbergin kakku

175 g voita
175 g hienoa sokeria
3 kananmunaa
2 rkl maitoa
175 g jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
punaista elintarvikeväriä

aprikoosihilloa
250 g marsipaania
Tomusokeria

Vuoraa 20 cm x 20 cm vuoka leivinpaperilla. Tee leivinpaperista keskelle jakaja.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat ja maito ja sekoita kokoajan. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, siivilöi jauhoseos ja kääntele se taikinan sekaan. Jaa taikina kahtia ja värjää toinen vaaleanpunaiseksi elintarvikevärillä.

Laita tekemäsi jakaja vuokaan keskelle. Täytä toinen puoli vuoasta punaisella taikinalla ja toinen vaalealla taikinalla. Pidä jakajasta kiinni, että se pysyy vuoan keskellä.

Paista 180 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes pohjat ovat valmiita. Anna pohjien jäähtyä 10 minuuttia ja poista sen jälkeen vuoasta. Anna jäähtyä kokonaan.

Kun pohjat ovat jäähtyneet, leikkaa kummankin värisestä pohjasta kaksi päistään neliön muotoista palaa. Puserra aprikoosihillo siivilän läpi. Voitele kakkupohjista hillolla ne sivut, jotka tulevat toisiaan vasten ja liitä ne yhteen. Kaulitse marsipaani tomusokerilla jauhotetulla alustalla. Tee marsipaanilevystä niin leveä kun kakulla on pituutta ja neljä kertaa niin pitkä kun kakulla on korkeutta (jotta sen saa näppärästi käärittyä kakun päälle). Levitä marsipaanin päälle aprikoosihilloa ja kääri kakku marsipaaniin. Leikkaa päät niin, että kuvio näkyy.



Kuinka tehdä Battenbergin kakku videon alussa on hyvin havainnollistava esimerkki, kuinka on helppo vuoraa kakkuvuoka ja tehdä keskijakaja.
Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin jauhoina self-raising flour'eja, jotka korvasin meidän normaaleilla jauhoilla sekä leivinjauholla. Ja koska käytin normaalisuolaisa voita, en lisännyt erikseen suolaa leipomukseen.
Aihe on lukittu.
Lisää
16.03.2013 14:00 - 16.03.2013 14:00 #16098 : Paula
Paula vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
Sacherkakku

Valitsin Sacherkakun oikeastaan siksi, että olen halunnut tehdä sitä jo pidemmän aikaa. Kakun tekeminen on aina vaan jäänyt. Nyt vihdoin sain hyvä syyn ryhdistäytyä! Päädyin oheiseen reseptiin selattuani eri reseptejä ja luettuani juttuja kakusta. Kuorrute ei ole moderni suklaaganache, vaan luultavasti autenttisempi sokeri-suklaakuorrute. Kakku tarjoillaan perinteisesti makeuttamattoman kermavaahdon kera. Sopii myös hyvin kahvin ja konjakin kanssa nautittavaksi.



Laitan tähän pari vinkkiä, jotka olisin itse kokenut hyödylliseksi tätä tehdessäni]Kuorrutus:[/u] Jos et ole aiemmin tehnyt oheisella tavalla kuorrutusta, älä hätkähdä, kun suklaa muuttaa melko radikaalisti muotoaan aluksi. Kunhan vatkaat raivokkaasti, seos kyllä pehmenee ja muuttuu hyvin levitettäväksi. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut mainintaa, että kuorrutusta tulee vatkata voimakkaasti. Tämä on kuitenkin oleellista.
Sokerilientä kannattaa keitellä alhaisella lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes siirappi on n. 105-asteista (lanka-aste). Tämä auttaa suklaata jähmettymään hieman kovemmaksi. Älä kuitenkaan keitä sokerilientä liian kauan! Mieluummin liian vähän kuin liikaa.



Kakkupohja]
150 g (5.2 oz./ ¾ cup) voita
150 g (5.2 oz./ ¾ cup) sokeria
150 g (5.2 oz./ ¾ cup) suklaata, sulatettuna
8 munaa, valkuaiset ja keltuaiset erikseen
120 g (4.2 oz./ ¾ cup) vehnäjauhoja
voita+korppujauhoja
aprikoosihilloa

Kuorrutus]
150 g (5.2 oz.) suklaata
1 rkl öljyä
200 g (7 oz./ 1 cup) sokeria
1/8 l (½ cup) vettä

Vatkaa voi, puolet sokerista ja suklaa. Lisää keltuaiset sekaan yksi kerrallaan, kunnes massa on paksua ja kuohkeaa. Sihtaa päälle jauhot.
Vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri kovaksi vaahdoksi ja kippaa jauhojen päälle. Kääntele varovaisesti sekaisin.
Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 180 asteessa n. 1 h. Jäähdyttääksesi kakun, käännä vuoka ylösalaisin ritilälle. Poista vuoasta n. 2 tunnin jälkeen (saatat haluta leikata pääliosan, jotta kakusta tulee tasainen) ja aseta lautaselle sileä kakkupohja päälimmäisenä. Levitä halkaistun kakkupohjan väliin ja kakun pintaan ohut kerros aprikoosihilloa ja kuorruta suklaakuorrutteella. Tarjoile kermavaahdon kera!
Sulata suklaa ja sekoita sekaan öljy. Kiehauta sokeri ja vesi. Lisää jäähtynyttä sokerilientä lusikallinen kerrallaan sulatetun suklaan joukkoon, kunnes seos on tasainen.



Postaus blogissani aiheesta.
Aihe on lukittu.
Lisää
16.03.2013 23:29 - 16.03.2013 23:29 #16103 : MrsBaker
MrsBaker vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt

Espanjalainen appelsiini-mantelikakku
Tämän tyyppistä reseptiä olin halunnut kokeilla jo jonkin aikaa, niin mielenkiintoiselta kuulosti kokonaiset appelsiinit kakussa. Koetin etsiä sitä 'alkuperäistä' parista eri kirjastosta ja kirjakaupastakin, ja lukuisista eri lähteista ympäri internettiä, mutta ohjeet vaihtelivat niin paljon, ettei siitä ottanut selvää mikä niistä olisi se alkuperäisin. Appelsiinien lukumäärä ja koot vaihtelivat suuresti, samoin sokerin tai hunajan määrä. Testasin kaksi kakkua eri reseptejä yhdistellen, tässä hunajainen versio. Olin mielissäni, kun tätä kakkua leivotaan myös hunajalla makeuttaen. Ensimmäisen kakun tein tavallisesta sokerista, joka oli myös toimii. Joihinkin kakkuihin tuli siirappi, joka valutetaan kakun päälle. Mielestäni se ei ole tarpeellinen tässä kakussa, sillä appelsiinien vuoksi kakku on alunperinkin melko kostea. Kakku on erittäin raikkaan appelsiinin makuinen. Ei ihme, että tämä resepti tulee Espanjasta, siellähän ne appelsiinipuut kukoistaa.



3 luomuappelsiinia (yhteensa 420 g)
5 luomumunaa
2 dl hunajaa
300 g mantelijauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljauutetta

Pese appelsiinit hyvin, laita kokonaisina kattilaan ja keitä 15 minuuttia. Kaada vesi pois, ja laita uusi vesi tilalle. Keitä yhteensa 1,5 tuntia, tai kunnes appelsiinit ovat pehmeitä. Laitoin pienen lautasen appelsiinien päälle, jotta pysyisivät veden alla. Nosta appelsiinit vedestä ja poista kannat sekä mahdolliset siemenet. Paloittele ja anna jäähtyä.

Soseuta appelsiinit.

Yhdista mantelijauhe ja ruokasooda.

Vispaa hunaja ja munat vaahdoksi, n. 5 minuuttia. Lisää sitten mantelijauhot ja sooda, vaniljauute ja appelsiinisose varovaisesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (käytin itse 20 cm vuokaa, joka oli hieman liian pieni tälle annokselle, sillä kakku ei tahtonut kypsya keskeltä. Siksi pinnasta tuli tummempi kuin halusin. Suosittelen käyttamään 24-26 cm vuokaa.)

Paista 150 asteessa tunnin verran, kunnes tikkuun ei tartu taikinaa. Anna seistä ritilallä kakkuvuoassaan 10 minuuttia, kumoa sitten, ja jäähdytä kokonaan.

Päällystin kakun karamellisoiduilla appelsiiniviipaleilla. Tähän kakkuun en tehnyt siirappia mutta ensimmäiseen testiversioon tein, koska kakku oli kuivempaa kuin tämä.

Karamellisoidut appelsiiniviipaleet] [/url]

Uploaded with ImageShack.us

Aihe on lukittu.
Lisää
17.03.2013 12:56 - 17.03.2013 12:56 #16125 : Sokerivaltakunta
Sokerivaltakunta vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt


Esterházy

Esterházy torte (kakku) on Unkarin ja Itävällän kakku ja sen nimi tuli prinssi Paul III Antonin (11 March 1786 – 21 May 1866), Prince Esterházy mukaan. Tämä on yksi suosituimmista kakuista Euroopassa, ja sen resepti on keksitty 1800-luvun alussa Prinssin Esterházyn kunniaksi.
Esterházyn reseptejä on paljon erilaisia, mutta yksi asia on varma]http://i1291.photobucket.com/albums/b556/Sanja_Alisic/kolaci/8c3b029c-0ad5-47d9-8145-7747164d20f4_zpsaa0e3aae.jpg[/img]

14 kananmunaa
550g sokeria
5 rl vaniljasokeria
500 g hasselpäkinöita
7 rl vehnäjauhoa
350 g voita
5 rl aprikoosihilloa
250 g tomusokeria
sitruunamehua
70 g tummasuklaata

Paista hasselpähkiät pannulla 4-5 min, vain sen verran, että ne kuumenevat. Älä paahda niitä mustiksi. Kuumentaminen riittää, jotta pähkinän maku herää. Jäähdytä. Rouhi 250 g ja jauhaa toinen 250 g pähkinöitä.

Pohja]http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/201 ... rhazy.html[/url]

Aihe on lukittu.
Lisää
17.03.2013 13:25 - 17.03.2013 13:25 #16126 : Katjuzqa
Katjuzqa vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
Victorian Sponge eli englantilainen Victorian kakku



Victorian sponge eli victorian kakku on klassinen englantilainen teen seuralainen. Valitisn tämän kakun, koska kerta kaikkiaan törmäsin siihen jatkuvasti etsiessäni englantilaisia leipomuksia. Ajattelin, että tällaisesta klassikosta on hyvä aloittaa.

Taikinaan mitataan sama määrä voita, sokeria, kananmunaa ja jauhoja. Väliin laitetaan kermaa ja tuoreita marjoja tai hilloa. Täyte voi olla myös voikremeä ja marjoja. Kakusta leikataan pieniä sandwichejä teen kera tarjottavaksi. Yksinkertaista ja hyvää. Kakkupohja on tosin saatava kauniisti paistettua, sillä sitä ei kuorruteta millään.

Kakun historia on 1800-luvulla Kuningatar Vicotrian valtakaudella. Kuningatar ihastui kovasti teehetkeen ja siihen liittyviin seremonioihin ja viljeli tätä tapaa ahkerasti. Vuoteen 1885 mennessä hän piti jo muodollisia teekutsuja, joihin kutsutut henkilöt pukeutuivat aina parhaimpiinsa. Iltapäivätee leipineen ja kakkuineen yleistyi. Reseptejä on pilvin pimein ja ne on tehty joko neljällä tai kolmella munalla ja muiden aineiden määrät suhteutetaan sen mukaan. Perusresepti esim. täältä



Victorian sponge eli Victorian kakku

Taikina]http://i1067.photobucket.com/albums/u440/Katjuzqa/victorian_sponge2_foorumi_zps179f47c2.jpg[/img]
Aihe on lukittu.
Lisää
18.03.2013 14:01 - 18.03.2013 14:01 #16138 : Pippurinen
Pippurinen vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
Victoria sponge cake





Victoria sponge on nimetty kuningatar Viktorian mukaan, se oli hänen herkkuaan kello viiden teellä. Perinteisesti väliin laitetaan vadelmahilloa ja kermavaahtoa, sekä koristellaan vain tomusokerihunnulla. Mutta englantilainen Women's institute ei tätäkään versiota hyväksy, vaan heidän mukaan välissä saa olla vain vadelmahilloa sekä päällä pitää olla tavallista sokeria. Tämä on tarkka juttu Esimerkiksi kun järjestetään Victoria sponge leivontakilpailuja niin kaikki joissa on muuta kuin vadelmahilloa ja sokeria päällä hylätään. Toivottavasti Leivontafoorumi on vähän armollisempi

Tässä resepti (Paul Hollywoodin kirjasta)

230g jauhoja
4tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
230g sokeria
230g pehmeää voita
4 kananmunaa

150ml kermaa
100g vadelmahilloa
tomusokeria

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitela ja laita leivinpari kahteen 20cm vuokaan.
2. Laita kaikki aineet kulhoon ja vatkaa hitaalla vauhdilla ainekset sekaisin. Varo vatkaamasta liikaa sillä silloin kakun koostumus muuttuu kumimaiseksi.
3. Jaa taikina tasaisesti kahteen vuokaan ja paista 25-30 minuuttia kunnes kakut ovat kullakeltaisia ja hieman reunoilta kutistuneita. Anna kakkupohjien jäähtyä vuoissa n.5 minuuttia ja sen jälkeen siirrä pohjat ritilän päälle jäähtymään.
4. Kun kasaat kakun niin laita paremman näköinen pohja päälimmäiseksi. Laita toinen pohja lautasella päälypuoli alaspäin. Vatkaa kermaa. Levitä jäähtyneen pohjan päälle vadelmahillo ja sitten kermavaahto. Aseta päälimmäinen pohja kermavaahdon päälle. Siivilöi päälle tomusokeria.

Aihe on lukittu.
Lisää
18.03.2013 17:29 - 18.03.2013 17:29 #16140 : Piipak
Piipak vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
SCHOKOLADENBREZEIN



Olen saanut Wienin tuilaisena kirjasen Viennese Specialties josta bongasin pipareiden ohjeen.
Muistin omistavani piparimuotin brezeleille joten sekin pääsi kokeiluun. Laitan ohjeen mittayksiköt kirjan mukaan koska käytin kaapista löytyvää cup-mittaa ja vaa'astakin on helppo vaihtaa mittayksikkö.

½ lb voita
1 cup tomusokeria
1 kanamunan valkuainen
4 rkl rommia
hyppysellinen suolaa
½ lb vehnäjauhoja
½ cup kaakaojauhetta
koristeluun noin 200 g maitosuklaa sekä vähän valko- ja tummasuklaata

kaavilointiin/pöydälle tomusokeria

Vatkaa voi ja sokeri lisää valkuainen, siivilöi jauhot, suola ja kaakao ja lisää ne vuorotellen rommin kanssa. Paista koekakku lisää tarvittaessa jauhoja. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Pyörittele taikinasta sukkapuikon kokoisia tankoja ja pyöräytä ne brezeleiksi tai kaaviloi taikina ja ota muotilla .
Paista brezelit noin + 200 astetta 8-11 min
Sulata suklaa ja kuorruta berezelit.
Annoksesta tulee noin 40 kpl



Samaisen kirjan lopusta löytyy myös kahvi ohjeita josta kokeilin
the Austrian ,,Kapuziner'' siis vahvaa esperssoa (sokeria), vatkattua kermaa ja viimeistely kaakaojauheella. Valmistin sitä ihan pienen kupillisen

Aihe on lukittu.
Lisää
18.03.2013 18:29 - 18.03.2013 18:29 #16141 : Henna73
Henna73 vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
Malakoffin kakku (16 palaa)



Malakoffin kakkua nautittiin Itävallassa jo 1800-luvulla; se onkin aito vanhawieniläinen luomus. Kyselin kakusta Itävaltalaiselta kokilta ja hän kertoi kakun olevan samalta ajalta kuin Sacher-kakku ja olleen aikoinaan yhtä suosittu. Nykyisin kakku on jäänyt hieman unholaan Itävallassa eikä välttämättä tavallinen Itävaltalainen tunne sitä. Tämän vuoksi kiinnostuin kakusta ja halusin tuoda sen toistenkin leivontafoorumilaisten tietoisuuteen.

Malakoffin kakkua on tapana nauttia makeiden viinien kera, mutta yhtä hyvin kahvi käy sen seuraksi.

Löysin reseptin Joka kodin leivontakirjasta (painettu 2004). Itävaltalainen kokki tutki reseptin ja tarkisti sen oikeellisuuden.

Sokerisormet]
6 keltuaista
130 g sokeria
4 valkuaista
60 g perunajauhoja
70 g vehnäjauhoja
päälle tomusokeria

Vatkaa keltuaiset ja ¼ sokerista vaahtomaiseksi. Sokerin on liuettava täysin. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää samalla loput sokerista. Sekoita perunajauhot valkuaisvaahtoon. Lisää sitten vaahtoon keltuaismassa ja lopuksi jauhot. Vaahdon on sekoittamisen aikana pysyttävä kovana ja kuohkeana, jotta sormet säilyttävät paistettaessa muotonsa. Vuoraa pelti 10 cm:n levyisillä leivinpaperikaistaleilla. Pursota taikinasta ”sormia”, jotka paksunevat kummastakin päästä. Seulo sormien päälle pienellä siivilällä tomusokeria. Paista sormia 180 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, eli kunnes ne ovat kullankeltaisia. Irrota sormet paperista vetämällä kaistaleita pöydän reunaa vasten. Näin sormet irtoavat itsestään eivätkä hajoa.



Kakkupohja]
2 munaa
50 g hienoa sokeria
1/6 tl raastettua sitruunan kuorta
50 g vehnäjauhoja
10 g perunajauhoja
30 g voita

Vatkaa munat, sokeri ja sitruunankuori lämpimäksi ja vaahtomaiseksi vesihauteessa. Ota kulho vesihauteessa ja vatkaa massaa kylmäksi 5-8 minuuttia, kunnes se on kreemimäistä. Sirota jauhot hitaasti massaan ja sekoita. Sulata voi, valuta se ohuena nauhana seokseen ja sekoita. Aseta kakkurengas (halk. 26 cm) leivinpaperin päälle, kaada massa renkaan sisään ja tasoita pinta. Paista 190-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä paistamisen jälkeen ja irrota veitsellä kakkurenkaan reunoista.

Kreemi]
6 liivatelehteä
½ dl maitoa
90 g sokeria
2 keltuaista
ripaus suolaa
1 vaniljatangon sisus
2 cl appelsiinilikööriä
2 valkuaista
5 dl kermaa

Pehmitä liivatelehtiä kylmässä vedessä. Sekoita keskenään maito, puolet sokerista, keltuaiset, suola ja vaniljatangon sisus ja sekoita aineksia kauhalla vesihauteessa, kunnes kreemi alkaa saota. Kreemi on valmista, kun se pysyy kauhalla ja puhallettaessa sen pintaan syntyy ”vanteita”. Ota kattila vesihauteessa, lisää likööri ja vatkaa kreemi kylmäksi. Vaahdota yhdessä kulhossa valkuaiset ja loput sokerista sekä toisessa kulhossa kerma kovaksi vaahdoksi. Liuota liivatelehdet kattilassa pienessä tilkassa vettä lämmittäen. Lisää peruskreemiin ensin valkuaisvaahto, sitten kermavaahto ja lopuksi liivate.

Rommisiirappi]
2 cl rommia
2 cl veteen keitettyä sokerilientä (1:2)

Sekoita keskenään rommi ja sokeriliemi.

Kakun kokoaminen]
Aseta kakkupohja kakkurenkaan (halk. 26 cm) reunuksen sisään kakun kokoamista varten. Levitä kreemiä kakkupohjalle. Asettele päälle sokerisormia. Sivele rommisiirappia sokerisormien pintaan. Levitä päälle uusi kreemikerros ja sokerisormia, kostuta ne rommisiirapilla. Levitä päälle loppukreemi ja anna kakun hyytyä jääkaapissa.

Koristeluun]
2 dl kermaa
1 rkl sokeria
80 g paahdettuja mantelilastuja
1 appelsiinin suikaloitu kuori

Vaahdota kerma ja sokeri. Poista kakkurengas kakun ympäriltä ja voitele kakun pinta kermavaahdolla. Merkitse kermapintaan 16 palan ääriviivat ja koristele kukin pala kermaruusukkeella ja sokerisormella. Ripottele pintaan ja reunoille mantelilastuja ja appelsiinisuikaleita.


Henna73/ruokaunelmia
Aihe on lukittu.
Lisää
19.03.2013 17:38 - 19.03.2013 17:38 #16143 : taikataikinat
taikataikinat vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
British Rasberry Trifle



Tätä jälkiruokaa olen suunnitellut tekeväni jo vuosikausia, kirjoitin joskus 2002 tai niillä main reseptikirjaani telkkarista Jamie Oliverin triflen reseptin, joka tosin poikkeaa jonkin verran perinteisestä joten tällä kertaa en käyttänyt Jamien reseptiä vaan tätä ilmeisesti aitoa tai ainakin lähelle sitä, googlettamalla löytyi useita samanlaisia reseptejä, seurasin itse tätä .
Useimmissa resepteissä käytettiin valmiita aineksia, ilmeisesti Englannissa myydään ihan tarkoitusta varten ”Trifle sponges/fingers”-pakkauksia, myös valmis hyytelö (Jell-o) sekä vaniljakastike oli käytössä useissa resepteissä mutta halusin kuitenkin tehdä kaiken itse alusta asti.
Edellisenä päivänä valmistetaan vaniljakastike sekä vadelmahyytelö (myös sienikakun voi paistaa edellisenä päivänä).

Vaniljakastike/ Custard
150 ml maitoa
250 ml kuohukermaa
50 g sokeria
6 keltuaista
1 vaniljatanko

Halkaise vaniljatanko ja poista siemenet.
Lämmitä maito, kerma ja 1 tl sokeria väreileväksi.
Vatkaa keltuaiset ja loppu sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää lämmin neste ohuena nauhana munavaahtoon kokoajan sekoittaen.
Siivilöi seos kattilaan, lisää vaniljan siemenet.
Sekoittele kokoajan miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee (n. 20min) Älä anna kiehua ettei juoksetu tai pala!
Siivilöi kulhoon ja anna jäähtyä. Kastike sakenee kylmässä vielä lisää.

Vadelmahyytelö/ Rasberry Jelly
150 g vadelmia
250 ml mehua (vadelma tai omena)
1 rkl sokeria
2 ¼ tl liivatejauhetta
2,5 rkl vettä
Laita liivatejauhe turpoamaan veteen.
Keitä vadelmia mehussa 5 min (etenkin jos käytät ulkomaisia vadelmia!).
Halutessasi ensin soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi seos kulhoon, tai suoraan purista vadelmat siivilän läpi.
Lisää turvonnut liivate kuumaan nesteeseen.
Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.

Victorian sienikakku / Victoria Sponge cake



3 munaa
225 g hienoa sokeria
225 g jauhoja
3 tl leivinjauhetta
225 g pehmeää voita

Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa nopeasti sekaisin. Jos haluat varmistaa ettei kakusta tule kumimaista, voit vatkata ensin kaikki muut ainekset sekaisin ja lisätä lopuksi jauhot & leivinjauheen.
Kaada taikina voideltuun ja jauhoitettuun vuokaan, paista 180 asteessa 30-40 min.

TRIFLE
n. ½ Victoria sponge cake
3 rkl sherryä tai vadelmamehua
300 g vadelmia (säästä muutama koristeluun)
1 annos vadelmahyytelöä
1 annos vaniljakastiketta
500 ml kuohukermaa (+ ripaus sokeria)

Leikkaa kakusta viipaleita ja asettele ne tarjoiluastian pohjalle. Kostuta sherryllä tai mehulla. Anna imeytyä 5 minuuttia.
Jos käytät ulkomaisia vadelmia, kuumenna niitä 5 min. Levitä vadelmat kakkupohjan päälle.
Leikkaa hyytelö paloiksi kulhossa ja levitä palat vadelmien päälle.
Kaada päälle vaniljakastike.
Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta halutessasi sokerilla.
Kaada kermavaahto kulhoon.
Koristele vadelmilla.


Tässä vielä kerrokset näkyvissä.

Todella hyvä jälkkäri, ei yhtään liian makea vaikka sitä vähän pelkäsin, toki todella tuhti mutta kukas käski ottaa useamman kulhollisen..
Aihe on lukittu.
Lisää
20.03.2013 21:27 - 20.03.2013 21:27 #16145 : Suwa
Suwa vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
Espanjalainen tarta de almendras, mantelikakku.

Vielä kerkiää osallistua!! Jätän aina kaiken viime tippaan, nyt tein kokemuksesta vielä mukavamman muuton keskellä. Sain etsiä romujen keskeltä kokkailutarvikkeita ja miettiä samalla että mitä leipoisin. Halusin espanjalaista leipoa ja tässä tapauksessa jotain suhteellisen helppoa ja nopeaa. Löysin tällaisen simppelin mantelikakun ohjeen ja päätinpä kokeilla. Ei siis kummempaa tarinaa itseltäni löydy, että miksi juuri tämä resepti ja miksi tämä leivos. Mutta, tulipa kuulema tehtyä elämäni paras kakku. (avopuolisoni mielestä.)

1pss kuorittuja manteleita
140g voita
140g sokeria
3kpl munaa
75g vehnäjauhoja
1tl tomusokeria

Sulata voi ja vatkaa sokeri joukkoon. Erota kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset sokerin ja voin joukkoon ja sekoita lusikalla. Vispaa valkuiset kuohkeaksi ja lisää hiljalleen sokerivoin joukkoon. Lisää vehnäjauhot ja melkein kaikki mantelit. Kuumenna uuni 180asteiseksi. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja anna olla uunissa n.40min. Kun kakku on paistunut, jäähdytä kakku ja lisää vispilän kautta tomusokeria päälle ja loput mantelit.



Aihe on lukittu.
Lisää
20.03.2013 22:16 - 20.03.2013 22:16 #16147 : Onneli78
Onneli78 vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
Linzin kakku (Linzer torte)



Päädyin tähän reseptiin, koska se oli minulle ulkonäöllisesti tuttu, mutta en ollut tehnyt enkä maistanut sitä.

Itävaltalaisen Linzin kakun sanotaan olevan maailman vanhin kakku, jo vuodelta 1653. Nimen alkuperästä ei ole varmuutta, mutta se tulee luultavasti Linz-nimisestä Itävallan kaupungista. Leipuri Johann Konrad Vogel aloitti kakun massatuotannon vuonna 1823, jonka seurauksena kakku tuli tunnetuksi ympäri maailmaa. Linzin kakkua syödään yleensä joulun aikaan. Linzin kakulle löytyy monenlaisia reseptiversioita, mutta tämä on lähinnä alkuperäistä. Vanhemmissa resepteissä mm. voi ”leikataan” kylmänä tomusokerin joukkoon, kun taas uudemmissa resepteissä voi sekoitetaan pehmeänä joukkoon. Tyypillistä tälle kakulle ovat pähkinät, punaherukkahillo (monessa reseptissä laitetaan vadelmahilloa) ja taikinaristikko päällä.

Tässä linkki käyttämääni reseptiin]http://www.gutekueche.at/rezepte/1035/original-linzer-torte.html[/url] Tiedot löysin Wikipediasta ja eri reseptejä lukemalla.

Tässä reseptissä käytettiin kokonaisia hasselpähkinöitä (jos suomensin oikein) ja se tuotti vähän vaikeuksia taikinaa kauliessa. Mutta ne kokonaiset, paahdetut pähkinät maistuivat kivalta valmiissa kakussa! Laitoin taikinaristikon vähän turhan tiheään. Hillo ei pääse kunnolla esille. Monissa ohjeissa oli siivilöity tomusokeria kakun päälle. Minä siivilöin vain kakkupalan päälle. Punaherukkamarmeladin tein aiemmin tekemieni marmeladiohjeiden mukaisesti.

Punaherukkamarmeladi
250 g punaherukoita
1 rkl sitruunamehua
85 g hillo-marmeladisokeria

Mittaa kattilaan punaherukat, sitruunamehu ja hillo-marmeladisokeri. Anna seoksen kiehahtaa ja alenna lämpötila puoliteholle. Keitä 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Poista pinnalle kertynyt vaahto pois. Kaada marmeladiseos kulhoon ja jääkaappiin marmeloitumaan (halusin marjatkin joukkoon niin en siivilöinyt). Mittaa kakkua varten 300 g marmeladia.

Linzin kakku
150 g kylmää voita
150 g tomusokeria
250 g (noin 3,5 dl) vehnäjauhoja
10 g (noin 2,5 tl) leivinjauhetta
1 kananmuna
100 g paahdettuja hasselpähkinöitä (paahdoin itse)
hyppysellinen vaniljaa (laitoin ½ vaniljatangon siemenet)
hyppysellinen sitruunaa (laitoin ½ sitruunan kuoriraasteen)
hyppysellinen kanelia (laitoin noin 1/8 tl)
hyppysellinen jauhettua neilikkaa (laitoin noin 1/8 tl)
100 g mantelilastuja
voiteluun kananmunaa
koristeluun tomusokeria (laitoin vain kakkupalalle)

”Leikkaa” vaikka kahden haarukan avulla kylmä, kuutioitu voi tomusokerin joukkoon. ”Leikkaa” sekaan vehnäjauho-leivinjauheseos, muna, paahdetut hasselpähkinät (paahdoin kuumalla pannulla ja annoin jäähtyä) sekä mausteet. Sekoita ainekset juuri ja juuri sekaisin. Anna taikinan olla vähän aikaa jääkaapissa kelmun alla.

Kaulitse ¾ taikinasta 1 ½ cm]http://s22.postimage.org/4kf22rh35/Linzer_torte2.jpg[/img]

Aihe on lukittu.
Lisää
29.03.2013 20:02 - 29.03.2013 20:02 #16223 : Tekila
Tekila vastasi aiheeseen: Re: Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Engl, Espan, Itävalt
Kiitos haasteeseen osallistumisesta! Oli ilo vetää haaste, vaikka mielelläni olisin itsekkin osallistunut! Onnea Henna73 voitosta! Kakkusi oli mahtava äänestäjien ja minunkin mielestä!

11. Malakoffin kakku Henna73 - 33
14. Linzin kakku (Linzer torte) - onneli78 - 25
2. CHOCOLATE SPONGE PUDDING - vispilä - 22
1. Esterházy kakku - pikkumurunen - 20
3. Apfelstrudel Omenastruudeli - MinttuMaaria - 12
6. Espanjalainen appelsiini mantelikakku - MrsBakers - 11
****
4. Battenberg Cake Battenbergin kakku - Tahmatassu - 6
5. Sacherkakku - paula - 5
7. Esterházy - sokerivaltakunta - 3
8. Victorian Sponge eli englantilainen Victorian kakku - katjuzka - 0
9. Victoria sponge cake - pippurinen - 6
10. SCHOKOLADENBREZEIN - piipak - 9
12. British Rasberry Trifle taikataikina - 6
13. Espanjalainen tarta de almendras, mantelikakku -suwa - 4
Aihe on lukittu.
Sivu luotiin ajassa: 0.146 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017