Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen

Lisää
01.10.2012 05:33 - 01.10.2012 05:33 #19052 : Tekila
Tekila loi aiheen:
Lokakuun haasteen aiheena on tehdä maailman parhain hampurilainen

Hampurilaisen kriteerinä on itse tehty sämpylä (ei leipää, haasteena ei ole tehdä maailman parasta voileipää) ja täytteen kriteerinä on jauhetusta lihasta tehty pihvi (nauta, possu, kana, kala tai jokin muu liha). Sämpylä voi olla myös jotain muuta kun perinteinen hampurilaissämpylä. Loput kriteerit ovat tekijän itse päätettävissä! Kannattaa esimerkiksi lukaista artikkeli Hampurilaisesta Wikipediasta ennen tekemistä! Jauhelihapihvistä sellainen vinkki, että perus McDonalds pihvihän on naudan jauhelihaa, suolaa ja pippuria. Eli itse tehdyn pihvin tekeminen ei ole haasteellisin osa

Sponsoreina toimivat Lokakuussa]Myllyn Paras, Van Houten, Fazer, Dr.Oetker, Valio, Orthex ja Euracon.

Haasteeseen osallistutaan omalla nimimerkillä. Haasteleipomuksen saa siis julkaista blogissa haasteen aikana! Haasteeseen ja voittajan äänestämiseen voi osallistua kuka tahansa leivontafoorumin aktiivijäsen .

Hampurilainen tulee olla tehtynä 1.10.2012 - 25.10.2012 välisenä aikana.

Osallistumisviestiin tulee kirjoittaa leipomiseen käytetty resepti. Lisää viestiin myös kaksi - kolme kuvaa leipomuksesta näkyviin käyttäen Img-tagia. Toisessa kuvassa tulee näkyä koko hampurilainen. Toivottavasti toisessa kuvassa näemme sponsoriemme tuotteita, jos olette käyttäneet niitä haasteessa!

Viestin kannattaa esikatsella ennen lähettämistä. Kuvien uppaus nettiin ja viestiin lisääminen -tutoriaalista saattaa olla apua, voit myös testata koodien toimivuutta testipalstalla (huomioithan kuitenkin ettet testaile haasteleipomuksen kuvilla ettet paljastu).

Voit tarvittaessa kysyä lisäohjeita yksityisviestillä Tekilalta.

26.10.12-.30.10.12 klo 18. asti äänestetään paras hampurilainen YV]Lokakuun haastehöpinöissä[/url].

Haasteen säännöistä ja järjestämisestä vastaa ensisijaisesti Tekila, ( moderaattorit avustavat tarvittaessa). Jos osallistuja ei noudata haasteen sääntöjä, hänet voidaan jättää järjestäjän päätöksestä äänestyksen ulkopuolelle. Haasteen tarkoitus on tuottaa iloa osallistujille, joten pidetään hauskaa ja pilke silmäkulmassa!


Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.10.2012 16:17 - 07.10.2012 16:17 #14893 : Tilli85
Tilli85 vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Maailman paras possuhampurilainen

(ilman majoneesia)

SÄMPYLÄT]http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/292769_247550375368137_1949055640_n.jpg[/img]

05/15 syntyneen prissessan leipova äiskä. Kynnen aluset useasti myös mullassa puutarhassa vietetyn ajan takia :)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.10.2012 18:18 - 07.10.2012 18:18 #14894 : MaxinMami
MaxinMami vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Tomaatti-mozzarella Hampurilainen (gluteeniton)




Tomaattisämpylät

1prk Pirkka Tomaatti-basilika pastakastiketta 390g (luomu)
1dl vettä
0,5dl oliiviöljyä
2tl psylliumia
1dl auringonkukansiemeniä
0,5dl pofiber-perunakuitua
1ps kuivahiivaa
4dl täysriisijauhoja
0,5dl karkeita riisijauhoja
(0,5dl riisijauhoja leipomiseen)

Lämmitä pastakastike ja vesi n.50asteiseksi. Lisää öljy, psyllium, auringonkukansiemenet ja perunakuitu. Sekoita jauhot ja kuivahiiva yhteen ja lisää ne pienissä erissä hyvin vaivaten taikinaan. Huomioi, että kuivahiivan herätyslämpötila (+42) on oikea tässä vaiheessa. Sekoita tasaiseksi ja pyörittele sämpylöiksi. Anna kohota leivinliinan alla 15-20min ja paista 200asteessa n.15min.

Kalkkunapihvi

400g kalkkunan jauhelihaa
1tl suolaa
1 sipuli mahdollisimman pieninä kuutiona
3rkl ruohosipulia

Sekoita ainekset yhteen ja tasaiseksi massaksi. Anna seistä hetken aikaa huoneenlämmössä ja paista pannulla oliiviöljyssä molemmin puolin pihvin paksuudesta riippuen 2-4min.



Pähkinä-Pestokastike
1 ruukullinen tuoreita basilikan lehtiä
100g cashewpähkinöitä (osa voi olla paahdettuja pinjansiemeniä)
1-2 kynttä valkosipulia
1-1.5dl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
1dl Valion pastajuustoraastetta (tai Parmesania)

Sekoita monitoimikoneessa cashewpähkinät hienoksi. Lisää basilikanlehdet ja valkosipuli ja sekoita niin kauan että seos on karkeaa tahnaa. Lisää pienissä erissä nauhamaisena oliiviöljyä koneen kokoajan käydessä. Öljyn määrää säätelemällä saat haluamasi paksuista tahnaa.. Lopuksi mausta suolalla ja pippurilla ja pyöräytä vielä kerran tehosekoittajassa. Sekoita lopuksi joukkoon juusto. Laita puhtaaseen lasiseen purkkiin.

Lisäksi tarvitset]

2-3 isoa tomaattia
1-2 pakettia Valion viipaloitua Mozzarellajuustoa
1 ruukku rucolasalaattia
1ruukku tavallista salaattia

Kokoaminen]

Halkaise sämpylä. Laita alapuoliskolle salaatinlehti ja useampi lehti rucolaa. Seuraavaksi 1-2 siivua mozzarellaa ja pihvi. Pihvin päälle pestokastiketta sekä mozarellaa ja tomaattisiivuja.

Lopuksi kansi päälle ja nauttimaan!


Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.10.2012 20:17 - 07.10.2012 20:17 #14895 : MrsBaker
MrsBaker vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Kalkkunapekoniburgerit karamellisoiduilla sipuleilla

Tämän maailman parhaan purilaisen pihvi on tehty kalkkunasta ja pekonista. Kalkkunanjauheliha on melko rasvatonta ja mautonta itsessään, mutta tässä pekoni mehevöittää pihvin ja mausteet tekevät siitä mukavan mausteisen ja sopivasti tulisen. Sämpylä on valmistettu mantelijauhoista, joten se on gluteeniton. Lisäksi sämpylät ovat erittäin nopeat valmistaa jos vaikka hampurilaisen himo iskee yllättäen!



Sämpylät

3,5 dl hienoa mantelijauhetta
0,5 dl pellavansiemenjauhetta
4 luomukananmunaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
seesaminsiemeniä

Sekoita kuusi ensimmäistä ainesta yhteen, kaada neljäksi kasaksi pellille ja ripottele seesaminsiemeniä päälle. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.

Majoneesi (suotavaa tehdä vaikka jo edellisena päivanä)
1 kananmuna*
1 rkl sitruunamehua
1 tl dijonsinappia
2 dl oliiviöljyä (ei neitsyt/ekstraneitsyt, vaan miedompaa tavallista, jotta majoneesi ei maistu liikaa oliiville)
Suolaa

Anna kaikkien ainesten lämmetä huoneenlampöiseksi ennen aloittamista. Laita kananmuna, sitruunamehu ja sinappi korkeaan astiaan (käytin vanhaa lasipurkkia), sekoita kevyesti. Voit myos rikkoa munan jo jääkaappikylmänä lasipurkkiin sitruunamehun ja sinapin kanssa, ja antaa ainesten lämmetä siinä. Kaada sitten päälle oliiviöljy. Odota hetkonen, jotta öljy on varmasti noussut pinnalle. Työnnä sitten sauvasekoitin ihan pohjaan kiinni, ja aloita sekoittaminen täydellä teholla. Nosta sauvasekoitinta samalla, ja majoneesi on valmis! Sekoitusprosessin pitäisi kestaa vain 10-15 sekuntia. Mausta suolalla (ja muilla mahdollisesti haluamillasi mausteilla), ja laita jääkaappiin kylmenemään. Majoneesi paksuuntuu vielä hieman jääkaapissa. *Jos haluat pastöroida munan, ohje löytyy esim. täältä

Karamellisoidut sipulit
2 sipulia, halkaistuina ja siivutettuina (n. 7 dl)
2 rkl Valio luomuvoita
1 rkl neitsytoliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1,5 tl dijonsinappia
suolaa
pippuria

Sulata voi oliiviöljyn kera pannulla. Lisää sipulit, sekoita. Ripsauttele reippaasti suolaa päälle, jotta nesteet alkavat irrota. Lisää myös pippuria. Anna hautua kannen alla välillä sekoitellen, noin 20 minuuttia, kunnes sipulit ovat ruskeita ja karamellisoituneet sopiviksi. Mittaa joukkoon balsamietikka, sinappi ja hunaja, kuumenna hetki. Lisää viela suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.


Kalkkunapekoniburgerit
600 g kalkkunanjauhelihaa
120 g lisäaineetonta pekonia
1 rkl tuoretta salviaa
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua korianteria
1 tl punaista pippurirouhetta
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
Lisäksi 4 cheddarjuustosiivua

Silppua pekoni pieneksi. Sekoita kaikki ainekset sievästi sekaisin ja muotoile neljä pihviä. Paista grillillä n. viisi minuuttia puoleltaan. Laita juustosiivut pihvien päälle, ja grillaa vielä pari minuuttia kunnes juusto on sulanut.

Tarvitset vielä
romainesalaattia
tomaattia
kirsikkatomaatti koristeeksi
koktailtikkuja

Paahda sämpylat rapeiksi, laita pohjan päälle sipulia, majoneesia, salaattia ja tomaattisiivu. Laita kuuma burgeri tomaatin päälle, lisää viela sipulia ja majoneesia ja kruunaa herkku sämpylan kannella. Koristele koktailtikulla ja kirsikkatomaatilla. Haukkaa ja nauti!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.10.2012 14:29 - 09.10.2012 14:29 #14913 : pikkumurunen
pikkumurunen vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Mega BBQ-hampurilainen

Tämä burgeri ei ole ihan pieneen nälkään vaan taltuttaa isommankin nälän. Hampurilaisessa on mehevä maissisämpylä, jossa myös hitunen chilin tulisuutta. Myös pihvissä on hieman tulisuutta. Ohjeen määrillä kuitenkin melko lempeän tulinen, pieni mukava polte. Ohjeella tulee 5 reilua burgeria.



sämpylätaikina
150 g vettä
15 g tuorehiivaa
20 g öljyä
20 g sokeria
50 g Santa Marian cheddar-dippiä
35 g polentasuurimoita
310 g vehnäjauhoja
- mittaa aineet yleiskoneen kulhoon ja vaivaa koneella noin 12 minuuttia
7 g hienoa merisuolaa
- lisää suola ja jatka vaivaamista noin 5 minuuttia
15 g chiliä hienonnettuna
80 g pakastemaissia sulatettuna
- lisää ja jatka vaivaamista sen verran, että chili ja maissi sekoittuvat taikinaan
- taikina voi aluksi tuntua jämäkältä, mutta chilistä (käytin säilöttyjä punaisia jalapenoja) ja maissista tulee vielä kosteutta
- anna taikinan levätä noin 30 minuuttia
- leivo taikinasta 5 litteää sämpylää
polentasuurimoita
seesaminsiemeniä
- voitele sämpylöiden pinta vedellä ja kasta kostutettu osa polenta-seesaminsiemenseokseen
- kohota hyvin
- paista 200 °C noin 15 minuuttia tai kunnes kauniin ruskeita



jauhelihapihvit
800 g naudan paistijauhelihaa
3 tl chipotle-tabascoa
3 rkl öljyä
~ 4 tl suolaa
~ ½ tl jauhettua mustapippuria
- sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin
- muotoile massasta 5 pihviä, halkaisijaltaan hieman sämpylöitä suurempia
- paista 200 °C noin 10 minuuttia

väliin
rapeaa salaattia
tomaattia
punasipulia
BBQ-kastiketta
Santa Marian cheddar-dippiä
- halkaise sämpylät ja paahda leivänpaahtimessa lämpimäksi
- asettele pohjalle ensin salaattia, tomaatin siivuja ja punasipulirenkaita
- valuta päälle BBQ-kastiketta ja nosta pihvi paikoilleen
- levitä kansiosaan cheddar-dippiä ja laita pihvin päälle

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
11.10.2012 12:31 - 11.10.2012 12:31 #14925 : Piipak
Piipak vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Suuren suuri hampurilainen metsästäjän mieleen.
Teemana oli kyllä parhain hampurilainen muttei onneksi oltu määritelty kenen suuhun ,siis tie metsästäjän sydämeen käy vatsan kautta <3




4 suurta hampurilaista 4] [/url]


AIOLI

1 kpl kananmuna
½ dl rypsiöljyä
2 rkl oliiviöljyä
maun mukaan tuoretta valkosipulia, suolaa, sokeria, omenaviinietikkaa ja mustapippuria.

Laita kananmuna ja mausteet kulhoon sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi, lisää öljy kolmessa erässä.

Lisäksi voissa paistettuja suppilovahveroita, maustekurkkua, salaattia , raakaa punasipulia ja tomaatteja.

Kokoa hampurilainen tarjoile voit myös paloitella ne mieleisiin paloihin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.10.2012 16:05 - 12.10.2012 16:05 #14935 : tahmatassu
tahmatassu vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Haukiburgeri

Minä olen maailman onnettomin ihminen valmistamaan yhtään mitään kalasta. Uunilohi on suurinpiirtein ainoita kalaruokia joita osaan tehdä haukipyöryköiden/haukipihvien lisäksi ja lohenkin onnistun järestään paistamaan liian kuivaksi. Onneksi hauki on kala, jonka kanssa olen tähän saakka onnistunut joka kerta!


Hampurilaissämpylät (4 kpl)

1 dl vettä (42 asteista)
2 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria (muscovado sokeria)
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
0,75 tl suolaa
1,5 rkl pehmeää voita

Yhdistä maito, vesi, sokeri ja kuivahiiva. Anna seistä 5 min.
Vatkaa muna kevyesti.
Yhdistä vehnäjauhot ja suola. Nypi voi joukkoon. Lisää sekaan vesi-hiiva seos sekä muna. Sekoita taikinaksi.
Vaivaa n. 10 min. Jauhoja saa käyttää aika reippaastikin.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi (n. 1-2h). Kohoamisen jälkeen jaa taikina neljään osaan, pyörittele osat palloiksi, litistä pallot leivinpaperille ja anna kohota liinan alla n. 1-2h.
Voitele sämplät maidolla ja paista 200 asteessa 10-15 min.


Haukipihvit (6-7 kpl)

n. 300 g ruodotonta haukea
1 muna
1 dl korppujauhoja
1 dl maitoa/kermaa
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria
valkopippuria
cayannepippuria
ruohosipulia

Jauha hauki mössöksi tai käytä valmiiksi jauhettua haukea. Laita korppujauhot ja mausteet kulhoon ja lisää maito/kerma. Anna turvota. Sekoita haukimössö, korppujauhot, sitruunamehu, muna ja silputtu ruohosipuli tasaiseksi massaksi. Pyörittele pihveiksi öljytyin käsin ja leivitä halutessasi jauhoilla (itse leivitin sämpyläjauhoila) ja paista pannulla käyttäen voita.




Kermaviilikastike

2 dl kermaviiliä
½ lime
pieni pala inkivääriä
mustapippuria

Purista puolikkaan limen mehu kermaviilin sekaan. Raasta pieni pala inkivääriä sekaan. Lisää mustapippurirouhetta. Sekoita.




Hampurilaisen välissä frisèe-salaattia, tomaattia, sipulia raakana, maustekurkkua, kermaviilikastiketta, haukipihvi ja Alpzirler-juustoa (vahvan makuista Itävaltalaista pastöroitua lehmänmaitojuustoa).

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.10.2012 18:54 - 12.10.2012 18:54 #14936 : Redrose82
Redrose82 vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Mmmm… Hampurilainen



Sämpylät 32kpl
2pss kuivahiivaa (tai 50g tuorehiivaa)
100g voita
5dl maitoa
1tl suolaa
2tl sokeria
n.1,3l vehnäjauhoja

voiteluun]Hampurilaispihvit][/b]
1200g Naudanjauhelihaa
1dl korppujauhoja
1dl vettä
1dl ruokakermaa
4tl aromisuolaa
1tl suolaa
2tl lihaliemijauhetta
1tl paprikajauhetta
ripaus currya
rouhittua mustapippuria
1 muna
1,5 sipulia

Feta paloja

Hienonna sipuli. Laita kulhoon korppujauhot ja nesteet. Sekoita ja anna turvota. Lisää muna sekä mausteet. Sekoita ja maista, että on liian suolaista. Lisää sipuli ja sekoita ja sitten viimeiseksi liha ja sekoita kunnolla. Muotoile pihveiksi leivinpaperin päälle pellille. Painele haluamallesi määrälle pihvejä fetapaloja. Paista uunissa 225asteessa n.15min.



Hampurilaisen täytteitä]
Aurinkokuivattu tomaatti Créme Bonjour]http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/1/129692/1350067589_img-0e5fb0e0f322c58dffaff9abe7a0ce6b.jpg[/img]

Oli mielestäni erilaista, raikasta ja herkullista! Tuo basilika-suihkeöljy antoi ihanaa erilaista makua, kuten bonjour. Ja hieman tulisuutta taco-kastike. Näitä tuli syötyä kaksi ja tuli aika täyteen maha

Oma postaus blogissani täällä: http://redrose82.vuodatus.net/blog/3292 ... n-haaste-/

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.10.2012 09:30 - 14.10.2012 09:30 #14945 : Paula
Paula vastasi aiheeseen: Mac Jagger -burgeri
Mac Jagger -burgeri

Suuren suun vaativa burgeri kätkee sisäänsä naudan jauhelihapihvin, aiolia, karamellisoituja viskisipuleita, avokadoa, cheddaria, tomaattia ja salaattia. Kylkeen tein vielä lohkoperunoita. Sämpyläresepti on pienen pienin muutoksin mainiosta kirjasta Leivän juurilla. Aioli on perinteitä kunnioittaen valmistettu Julia Childin reseptillä. Karamellisoidut viskisipulit ja pihvi ovat omaa käsialaa.



Hampurilaissämpylät (8-12)]
1 dl vettä
2 dl maitoa
25 g hiivaa
4 rkl rypsiöljyä
½ rkl sokeria
2 tl suolaa
1 muna
1,5 dl (90 g) durumvehnäjauhoja
7,5 dl (450 g) vehnäjauhoja

Koristeluun]
1 valkuainen (jää aioilin tekemisestä)
seesaminsiemeniä

- Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon. Kaada osa nesteestä hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput nesteestä, öljy, sokeri, suola, muna ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota leivinliinalla peitettynä n. 45 minuuttia. (Tee aioli)
- Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se 8 (tai 12) osaan. Leivo taikinapaloista pyöreitä sämpylöitä ja litistä niitä vähän. Voitele valkuaisella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
- Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota n. 30 minuuttia.
- Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.

Aioli (n. 5 dl)]

1 (n. 1 cm paksu) viipale kotitekoisen tyyppistä vaaleaa leipää
3 rkl maitoa tai valkoviinietikkaa
4-8 valkosipulin kynttä (itse käytin 4 ja se oli tarpeeksi!)
1 iso keltuainen
1/4 tl suolaa
3,5 dl laadukasta oliiviöljyä
3-4 rkl kiehuvaa vettä tai kalakastiketta
2-3 rkl sitruunamehua

- Poista leivästä reunat ja pilko pieneen kulhoon. Kaada maito tai etikka päälle anna leivän imeä nestettä 5-10 minuutin ajan. Väännä leipä palloksi leivinliinan avulla puristaaksesi nesteen pois.
- Laita leipä ja valkosipulit isoon kulhoon ja hakkaa survimella vähintään 5 minuuttia kunnes massa on hyvin tasainen.
- Lisää sekaan keltuainen ja suola ja hakkaa kunnes seos on paksua ja tahmeaa.
- Pisara pisaralta lisää sekaan öljyä ja jatka survimella hakkaamista ja sekoittamista. Kun kastike on paksuuntunut kermaksi, voit siirtyä käyttämään vatkainta ja lisätä öljyä vähän enemmän kerrallaan.
- Ohenna tarvittaessa kastiketta vedellä tai kalakastikkeella ja sitruunamehulla. Kastikkeen pitäisi aika melko paksuksi ja sen pitäisi säilyttää koostumuksensa lusikassa. Korjaa maustaminen.

Pihvi (4 kpl)]
400 g naudan paistijauhelihaa
1 rkl worcestershire-kastiketta
korppujauhoja sen verran, että taikina tuntuu hyvältä kädessä
1 muna
1 rawit-chili
mustapippuria

- Sekoita pihviainekset yhteen ja anna levätä huoneenlämmössä hetken aikaa.
- Paista kuumalla pannulla sopivaksi (ei liian kauan!).

Karamellisoidut viskisipulit (kolmelle neljälle)]
2 punasipulia
voita + oliiviöljyä
1 rkl tummaa muscovadosokeria
2-4 cl viskiä

- Hauduta miedolla lämmöllä voi-öljyseoksessa sipulisilppua, kunnes alkavat pehmetä kunnolla.
- Lisää sokeria ja jatka haudutusta. Lisää lopuksi viskiä ja jatka vielä hetki haudutusta.

Muut täytteet]
salaattia
tomaattia
1 kypsä avokado
cheddaria

Ohessa vielä pottujen ohje, vaikkei se kisaan sinänsä liitykään:

Lohkoperunat (kahdelle)]
4 keskikokoista rosamundaa
oliiviöljyä
cayennepippuria
suolaa
mustapippuria

- Lohko perunat ja kierittele öljyssä ja mausteissa.
- Paista 225-asteisessa uunissa kypsiksi (n. 30 min)

Ohjeet ja myös muuta höpinää löytyy blogistani.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.10.2012 11:02 - 14.10.2012 11:02 #14946 : nami-hiiri
nami-hiiri vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Hampurilainen lampaasta

Vaikka hiiren suosikkeja ‚hampurilaisessa’ ovat kalkkuna- ja kalapihvit, niin uusi kokeilu oli erittäin maistuva !



Ihan tavallinen hampurilaissämpylä, isoja 6 kpl]

3 dl lämmintä maitoa
1 kanamuna, riko rakenne lasissa
2 rkl öljyä
½ dl siirappia
1/3 tl suolaa
4 ½ dl hiivaleipäjauhoja
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 ¼ tl hiivaa
seesamsiemeniä

Lisää lämpimään maitoon hiiva murustettuna ja anna liueta. Laita sillä aikaa isoon kulhoon muna, öljy, suola ja siirappi, lisää liennut hiiva, sekä puolet jauhoista ja sekoittele hyvin - ja alusta loput jauhot taikinaan.
Anna nousta tunti.

Kun taikina on valmis jaa se kahteen osaan ja kauli kaksi paksua ympyrää. Ota noin 10 cm läpimitaltaan muotilla, lasilla, vaikka puhdistetulla tonnikalapurkilla ympyröitä ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
Voitele kananmunalla tai sulalla voilla ja ripottele mustia ja valkoisia seesamsiemeniä pintaan.
Peittele ja anna nousta 1 tunti.
Paista 175 asteessa 12-15 minuuttia.



Pihvit jauhetusta lampaanlihasta]

220 g kerran jauhettua lampaanlihaa
1 kananmunan keltuainen

2 rkl korppujauhoja
2 rkl tomattipyrettä
½ sipuli hienoksi hakattuna ja kevyesti ruskistettuna
1 puserrettu valkosipulinkynsi
pieni pala tuoretta inkivääriä raastettuna
‚reilusti’ tuoretta korianteria hienoksi silputtuna
1 tl jauhettua kuminaa
½ tl Garam Masalaa
(ripaus pari Madras mildiä)
½ tl jauhettua vihreää kardemummaa
½ tl jauhettua korianteria
ripaus jauhettua inkivääriä
suolaa maun mukaan

Tarvitaan lisäksi]
- pihvin paistamiseen maapähkinäöljyä
- maustekurkun siivuja
- pihvitomaatin viipale
- mietoa wasabilla maustettua juustoa siivuina tai cheddaria
- kuullotettuja tai sokeroituja sipulirenkaita
- mietoa Ajvar –kastiketta tai Felix –tomaattisosetta (musta etiketti)
- tuoretta salaattia

Sekoita ensin kaikki mausteet keskenään pienessä kulhossa tomaattipyreen kanssa – tarkista maku. Kuumenna mausteseosta pieni hetki pannulla, jotta maut heräävät.

Sekoita isommassa kulhossa jääkaappikylmä jauheliha, keltuainen ja korppujauhot, lisää jäähtynyt mausteseos. Tarkista vielä maku!
Muotoile pihvit nopeasti ja paista maapähkinä öljyssä kypsiksi.

Levitä sämpylän alapinnalle ohuelti mietoa Ajvaria, salaatin lehtiä, maustekurkkua, tomaattiviipale ja kuullotetut sipulit – laita pälle kuuma pihvi, juustosiivu, hieman salaattia ja sivele sämpyläkannen sisäpinta reilusti Ajvarilla.

Laita isolle lautaselle ja varaa muutama ylimääräinen servietti varmuudeksi lautasen viereen. Nauti normaaliin tapaa, ilman veistä ja haarukkaa
.
Paina kämmenellä valmiiksi koottua burgeria hieman kasaan litistäen ja sitten haukkamaan .

Koko tarina: http://nami-hiiri.com/blog/3292540/ja-m ... in-tulee-/

Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.10.2012 19:56 - 14.10.2012 19:56 #14948 : Onneli78
Onneli78 vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Kreikan reissulta mieleeni ovat painautuneet grillatut kesäkurpitsaviipaleet ja halloumijuusto. Ne innoittivat tähän hampurilaiseen. Tämän hampurilaisen juju on ihanassa valkosipulivoissa. Varsinaista kastiketta ei ole, mutta sopivaa kosteutta tuovat valkosipulivoin lisäksi grillatut ja maustetut kasvikset. Muokkasin hampurilaissämpylöiden ohjeen sopivaksi Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirjasta. Täytteen ohjeen löysin Leila Lindholmin Parhaat ruokaohjeet -kirjasta muuttaen joitakin aineksia mieleisikseni. Hampurilaiset ovat sopivan korkuisia syötäväksi vaikkapa paperista. Lapsille sämpylöitä voi paistettaessa hieman painella kasaan, jolloin hampurilaisesta tulee hieman matalampi (blogistani löytyy eräs pieni poika maistelemispuuhissa ).

Hampurilainen häivähdyksellä Kreikkaa



Hampurilaissämpylät, 6 kpl

13 g tuorehiivaa
250 g (2 1/2 dl) täysmaitoa
5 g (1/2 tl)hunajaa
450 g (noin 7 1/4 dl) erikoisvehnäjauhoja
50 g normaalisuolaista voita
10 g (vajaa 1 rkl) merisuolaa

voiteluun kananmunaa
seesaminsiemeniä

Esitaikina]
Lämmitä maito 37-asteiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää hunaja sekä puolet jauhoista ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Peitä astia kelmulla ja anna kohota 30 minuuttia.

Taikina]
Mittaa muut taikinan ainekset kulhoon ja lisää joukkoon esitaikina. Vaivaa taikinaa 20 minuuttia. Laita taikina öljyttyyn, kannelliseen muovikulhoon ja anna levätä 1 tunti.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle (silikonista alustaa ei tarvitse jauhottaa). Jaa taikina kuuteen osaan ja pyörittele palat pyöreiksi sämpylöiksi. Voitele sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Anna sämpylöiden kohota 30 minuuttia.

Paista sämpylät 230-asteisessa uunissa keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat
kullanruskeita. Anna sämpylöiden jäähtyä leivinliinan alla.

Täytteeksi

Pihvit
600 g naudan paistijauhelihaa
1 valkosipulinkynsi
1/2 mietoa punaista chilipaprikaa
2 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua paprikamaustetta
1 tl sokeria
1 1/2 tl ruususuolaa
rouhittua mustapippuria maun mukaan
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita jauhelihaan hienoksi silputtu valkosipuli ja chilipaprika. Lisää mausteet ja oliiviöljy. Muovaa seoksesta kuusi hampurilaispihviä. Tee pihveistä vähän sämpylöitä suurempia, koska pihvit pienentyvät hieman paistettaessa.

Valkosipulivoi
2 rkl pehmeää voita
nippu persiljaa (1 ruukku)
2 valkosipulinkynttä

Sekoita keskenään voi ja silputtu persilja ja hienonnetut valkosipulinkynnet.

Lisäksi
pieni pätkä paksua kesäkurpitsaa
3 isoa tomaattia
100-150 g halloumijuustoa
sydänsalaatia (salaatinkerän sisimpiä lehtiä)
oliiviöljyä
(ruusu)suolaa
jauhettua mustapippuria

Viipaloi kesäkurpitsasta ohuita viipaleita. Viipaloi tomaateista vähän paksumpia viipaleita. Voitele viipaleet kevyestioliiviöljyllä ja mausta ne suolalla ja oliiviöljyllä. Halkaise sämpylät ja voitele sisäpinnat oliiviöljyllä.

Käytä paistamiseen mieluiten grillipannua/valurautapannua. Paista ensin viipaloidut halloumijuustopalat. Putsaa pannusta halutessasi hallomin suolaliemijäämät pois. Paista sitten pihvit ja sen jälkeen kevyesti kesäkurpitsa -ja tomaattiviipaleet. Paista viimeiseksi sämpylöiden puolikkaat. Sivele lämpimille sämpylänpuolikkaille valkosipulivoita. Kokoa hampurilaiset. Minä laitoin näin]http://s17.postimage.org/7jmh2xyn3/Burgerit_026.jpg[/img]

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.10.2012 19:49 - 16.10.2012 19:49 #14987 : sitrusperhonen
sitrusperhonen vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Juusto Hamppari

Nämä ovat omasta mielestä maailman parhaita hamppareita. Sämpylä on ihanan pehmeä ja ilava. Ja sisällä kunnon jauhelihapihvi kera juuston, vihannesten ja majooneesin. Kyllä omatekemät lyö heset ja mäkit ihan mennen tullen.



Hampurilainen (8kpl)
2dl Vettä
4rkl Maitoa
1/2 pss Kuivahiivaa
2rkl Sokeria
2 Munaa
8dl Vehnäjauhoja
1 1/2tl Suolaa
3rkl Pehmeää voita
Päälle seesaminsiemeniä

Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä 5 minuuttia
Vatkaa munien rakenne rikki. Yhdistä jauhot ja suola. Nypi joukkoon huoneenlämpöinen voi, niin että saat aikaan murumaisen seoksen. Kaada muruseos ja muna nesteen joukkoon ja sekoita taikinaksi. Alusta taikinaa 8-10 minuuttia. Todennäköisesti joudut lisäämään hieman jauhoja jos alustat käsin. (mutta taikinan pitää jäädä "tahmeaksi").
Kohota tunnin verran. Pyörittele litteähköiksi palloiksi ja kohota liinan alla 1-2 tuntia. Kohotusajat tuntuvat pitkiltä, mutta kannattaa kohottaa. Näin sämpylöistä tulee ilmavia.
Sivele vedellä ja lisää seesaminsiemenet. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.



Pihvit (n. 8kpl)
600g Naudanjauhelihaa
1 Sipuli
3/4dl Korppujauhoja
1 Muna
1 Valkosipulinkynsi
1tl Cayennepippuria
1tl Chilijauhetta
1tl Paprikaa
Mustapippuria
Suolaa
1/2rkl Vettä

Sekoita mausteet, korppujauhot, silputtusipuli, valkosipuli, muna ja vesi. Anna turvota hetken aikaa. Sekoita joukkoon jauheliha. Muotoile kahdeksan pihviä ja paista kypsiksi.

Täyteet
Tomaattia
Punasipulia
Suolakurkkua
Salattia
American majoneesia
Cheddarjuustoa

Kokoa hampurilainen. Lämmitä sämpylöitä pannulla ja pihvejä myös. Ennen kuin otat pihvit pannulta laita juustoviipaleet hetkeksi sulamaan pihvin päälle. Kokoa halutulla tavalla. Nauti!!!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.10.2012 16:50 - 18.10.2012 16:50 #15024 : taikataikinat
taikataikinat vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
"From Taija with love..."

Tänään tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä kun tavattiin miehen kanssa
Sen kunniaksi tein pieniä, suupalan kokoisia sydänhampurilaisia!
(pahoittelen kuvien laatua, valo ei enää iltaruuan kuvaamiseen riitä ja ajattelin kuitenkin tehdä nämä vasta kun mies oli tullut töistä kotiin.. Sämpylät ovat luonnonvalossa vaaleanpunaisia!) ]http://i48.tinypic.com/6sgj9k.jpg[/img]

Punajuurisämpylät
Juuri]http://i48.tinypic.com/2hyhtl0.jpg[/img]

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.10.2012 06:37 - 19.10.2012 06:37 #15029 : Niinan
Niinan vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Tosimiehen burgeri

Näitä tosimiehen burgereita ei jaksa montaa syödä, sillä annos on aika tuhti! Maistuu ihan sellaiselta ravintolahampurilaiselta... Nam!



Hampurilaissämpylät (6-8kpl)]
2,5dl täysmaitoa
35g hiivaa
365g vehnäjauhoja
25g huoneenlämpöistä voita
1tl suolaa
seesaminsiemeniä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Sekoita loput ainekset hiiva-maitoseokseen ja vaivaa vähintään 10 minuuttia, että saat kiinteän taikinan. Anna taikinan levätä kulhossa puoli tuntia. Jaa taikina 6-8 osaan (riippuen miten isoja sämpylöitä haluat tehdä) ja pyörittele ne sämpylöiksi. Kasta sämpylät seesaminsiemeniin ja laita ne kohoamaan uuninpellille. Jätä reilusti tilaa sämpylöiden väliin. Anna kohota huoneenlämmössä 1,5 tuntia. Kääri foliosta ohuet suikaleet sämpylöiden ympärille ennen paistamista, niin saat ne näyttämään pikaruokalahampurilaisilta! Paistetaan uunin alaosassa 225 asteessa n. 10 minuuttia.

Sipuli-jauhelihapihvit

400g sika-nauta -jauhelihaa (valitse rasvainen jauheliha, niin saat mehevät pihvit)
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
1 kananmuna
korppujauhoja
suolaa ja pippuria

Voita paistamiseen

Murskaa valkosipulinkynsi ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja lisää korppujauhoja sen verran, että pihvitaikina tuntuu hyvältä käsien alla (laitoin pari ruokalusikallista). Muotoile taikina pihveiksi ja painele ne mahdollisimman ohuiksi. Paistetaan pannulla voissa.



Majoneesi]
2 keltuaista
1tl sinappia
suolaa
ripaus valkopippuria
1 rkl valkoviinietikkaa tai 1 1/2 rkl sitruunamehua
3 1/2 - 4 dl öljyä

Sekoita keltuaiset ja mausteet hyvin keskenään kierrevatkaimella sekaisin. Lisää öljy aluksi tipoittain samalla sekoittaen ja sitten hitaasti ohuena ja tasaisena nauhana. Säilytä majoneesi jääkaapissa.

Muut täytteet]
pekonia
salaatinlehtiä
tomaattia
ananasrenkaita
sipulia
ketsuppia



Hampurilainen sisältää siis sipuli-jauhelihapihvin, pekonia, salaattia, tomaattia, ananasrenkaan, lisää sipulia, ketsuppia ja majoneesia.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
21.10.2012 08:05 - 21.10.2012 08:05 #15037 : PullaAkka
PullaAkka vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen


SÄMPYLÄT (15-18 KPL)

5 dl lämmintä vettä
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl suolaa
1 kananmuna
1 pss kuivahiivaa
2 dl Myllyn Paras graham täysjyvävehnäjauho
2 dl Ruisjauho
7-8 dl vehnäjauhoja
100g pehmeää Valio voita

Laita yleiskoneeseen taikinakoukku ja laita kulhoon vesi, hunaja, suola ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Käynnistä kone. Lisää kananmuna ja jauhoja hiukan kerrallaan. Kone saa käydä aluksi isoilla kierroksilla. Kun taikina alkaa paksuuntumaan, alenna kierroksia ja annan taikinan vaivautua 8 minuuttia. Lisää jauhoja ja lopuksi pehmeä voi. Vaivaa taikina uudelleen tasaiseksi. Kokeile välillä käsillä, onko jauhomäärä sopiva. Sopiva taikina on pehmeää ja joustavaa sekä tasaista. Laita kulhon päälle kelmu ja laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan rauhassa. Voit toki vaivata sämpylän myös käsin. Vaivaa taikina silloin rauhassa ja kiireettä, muista riivata kunnolla, jotta taikinaan syntyy kunnollinen sitko.
Jaa kohotettu taikina puoliksi ja siitä edelleen sämpylöiksi. Pyöritä pyöreitä palloja ja laita pellille. Sämpylät saavat kohota vielä hetken pellillä. Kuumenna uuni 220 asteeseen.
Kun sämpylät ovat kohonneet, litistä jokainen kevyesti kämmenelläsi litteäksi. Voitele vedellä ja ripottele päälle pellavansiemeniä. Paista kypsiksi. Sämpylä on sisältä kypsä, kun se pohjaan napauttaessa "kumahtaa ontosti".

Valmista jauhelihapihvit (15 kpl)

800g naudan jauhelihaa
1 iso keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1,5 tl suolaa
3 tl paprikajauhetta
reilusti ja reilusti vastarouhittua mustapippuria
2 kananmunaa
½ dl korppujauhoja

Silppua sipulit ja sekoita käsin kaikki aineet tasaiseksi murekemassaksi. Jaa noin 15 pihviin ja painele ne pyöreiksi pihveiksi leivinpaperille. Muista, että pihvit hiukan tutistuvat paistettaessa. Paista pihvit uunissa 200 asteessa kauniin rapeapintaiseksi ja kypsiksi noin 15 minuuttia.

Kastike

2 dl maustamatonta tuorejuusto
1,5 tl Dijon sinappia
3 cm pätkä Felix piparjuuritahnaa
kermaa ohennukseen noin ½ dl tai maun mukaan, kunnes koostumus on omaan makuun sopiva

Mozzarellapihvi




Leikkaa Mozzarella noin 1cm paksuiksi viipaleiksi.
Dippaa juustopihvit kananmunaan ja liimaa munan pintaan oreganon lehtiä ja pyöräytä jauho-korppujauhoseoksessa. Kastele juustopihvi uudelleen kananmunaan ja kieräytä vielä jauho-korppujauhoissa. Paista reilussa öljyssä pinta kauniin kullanruskeaksi, niin juusto sisällä pehmenee, mutta ei sula.

Kasaa burgeri



Halkaise sämpylä ja levitä piparjuurkastiketta pohjalle. Laita päälle jauhelihapihvi, friseesalaattia tomaattia, juustopihvi, tomaattia, piparjuurikastiketta ja päälle sämpylän hattu. Maukas ja mehevä burgeri myös ilman teollista ketsuppia

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.10.2012 17:35 - 22.10.2012 17:35 #15071 : PippaloPrinsessa
PippaloPrinsessa vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Hei vaan!
Ensimmäisiä viikkoja mukana foorumilla, ja heti täytyi osallistua haasteeseen Tässäpä siis minun tuotokseni.

Chorizo-hampurilainen ja friteeratut kesäkurpitsat



Rouheinen sämpylä]http://www.pippaloprinsessa.fi/sites/default/files/PippaloPrinsessa_Rouheinen%20s%C3%A4mpyl%C3%A4.jpg[/img]

Hampurilainen]http://www.pippaloprinsessa.fi/resepti/ ... mpyl%C3%A4[/url]

Koko komeus]http://www.pippaloprinsessa.fi/resepti/ ... 4kurpitsat[/url]

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.10.2012 14:14 - 24.10.2012 14:14 #15076 : Rottinkiweileri
Rottinkiweileri vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Hampurilaissämpylät New York Times:n (mukaillusti) tapaan (4-5 kpl)

1 dl vettä (kädenlämpöistä)
2 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 muna
1 dl täysjyväspelttijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
0,75 tl suolaa
1 ,5 rkl pehmeää voita

voiteluun muna ja tilkka vettä
päälle seesaminsiemeniä

Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä n. 5 minuuttia. Vatkaa muna käsin kevyesti .
Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Nypi voi joukkoon niin että saat aikaiseksi pieniä muruja. Lisää joukkoon vesi-hiivaseos sekä kevyesti vatkattu muna. Vaivaa n. 8-10 minuuttia, kunnes taikinasta tulee sileää ja elastista. Taikina on tahmaista, joten voit joutua lisäämään hiukan jauhoja vaivaamisen helpottamiseksi. Muista kuitenkin, että mitä vähemmän jauhoja lisäät, sitä pehmeämpiä sämpylöitä saat.
Pyörittele taikina palloksi ja siirrä peitettynä kohoamaan lämpimään, ei-vetoisaan paikkaan. Kohota kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, n. 1-2 tuntia.
Leikkaa kohonnut taikina 4-5 osaan ja pyörittele jokainen osa sämpyläksi. Sämpylät kannattaa pyöritellä suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille, sillä pyörittelyn jälkeen niitä on vaikea enää siirrellä. Taputtele litteäksi.
Kohota sämpylöitä liinan alla vielä toiset 1-2 tuntia. Voitele kohonneet sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, johon on lisätty loraus vettä. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Laita uunin alatasolle uunivuoka, jossa on muutama desi vettä. Tämä pitää uunin sopivan kosteana.
Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista sämpylöitä n. 10-15 minuuttia uunin keskitasossa, kunnes ne ovat kauniisti kohonneet ja ruskistuneet.



Marinoitu punasipuli

1 punasipulia
3 rkl vadelmabalsamiviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria

Kuori sipuli. Leikkaa sipulit mahdollisimman ohuiksi renkaiksi mandoliinilla tai veitsellä. Yhdistä muiden ainesten kanssa ja jätä marinoitumaan huoneen lämpöön tunniksi. Mausta suolalla ja pippurilla.


Broilerijauhelihapihvit

400 g broilerin paistijauhelihaa
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
paprikajauhetta
suolaa
pippuria
(1,5 dl korppujauhoja ja 2tl paprikajauhetta)

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli ihan pieneksi. Laita nokare voita kasariin ja pehmitä sipulia voissa n. 10 min. Älä ruskista!
Mausta suolalla, paprikajauheella ja pippurilla. Mausteet saa maistua, koska seos lisätään jauhelihan joukkoon.
Sekoita jäähtynyt seos jauhelihan joukkoon ja halutessasi paista pieni pala ja tarkista maku.
Jaa seos neljään osaan ja taputtele pihviksi.
Laita lautaselle korppujauhoja ja paprikajauhetta ja sekoita. Tipauta pihvi seoksen päälle ja taputtele kevyesti korppujauhoja pihviin kiinni. Tee näin molemmin puolin.
Tämän voi jättää pois, mutta antaa kivaa rapeutta ja väriä pihveihin ja niitä on helpompi käsitellä.
Paista keskilämmöllä voissa kullanruskeaksi (n. 5 min/puoli).


Sitruunamajoneesi

1 muna
1,5 tl dijonsinappia
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori
2-3 tl sitruunamehua
0,75 tl sokeria
0,25 tl suolaa
1,5 dl rypsiöljyä
1-2 rkl vettä

Sekoita kananmuna, sinappi, sitruunankuori ja -mehu sekä sokeri ja suola sauvasekoittimella kapeassa astiassa. Lisää öljyä ensin tipoittain samalla sekoittaen ja lopuksi pienissä erissä, jotta rakenteesta tulee tasainen. Lisää vettä, kunnes majoneesi on sopivan löysää. Laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään.

Lisäksi;

Salaattia, tomaattia siivuina, Amazon Savustettu chipotle-kastiketta, cheddarjuustoa siivuina

Kokoa hampurilainen laittamalla halkaistun sämpylän pohjan päälle salaattia, chipotle-kastiketta, cheddar, majoneesia, pihvi, tomaattisiivut ja lopuksi marinoitu sipuli. Kansi päälle. Kanteen voi halutessaan sivellä lisää majoneesia ja/tai chipotle-kastiketta.
Ja ei muuta ääntä kohden.

Tuo chipotle-kastike ei ole tulista, vaan antaa hyvää savun makua. Kannattaa kokeilla, jos pitää savun mausta.


Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.10.2012 20:15 - 24.10.2012 20:15 #15079 : Kokkirouva
Kokkirouva vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Thaiburger



Hampurilaissämpylät

400 g kookosmaitoa
30 g tuorehiivaa
350 g vehnäjauhoja
200 g durumjauhoja
10 g sokeria
10 g suolaa
30 g öljyä
2 limen kuorta raastettuna
1 chili hienonnettuna

1. Lämmitä kookosmaitoa hiukan, jotta se muuttuu juoksevaksi. Lisää kaikki raaka-aineet taikinakulhoon. Vaivaa taikinaa koneessa 15 minuuttia.
2. Anna taikinan levätä 15 minuuttia.
3. Leivo taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä. Tein itse 9 isoa sämpylää.
4. Kohota 1- 1 1/2 tuntia, sipaise sämppärin pintaan vettä ja ripottele pintaan chilipippuria/-hiutaleita/unikonsiemeniä tms.
5. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Thai-majoneesi

100 g majoneesia (tai makusi mukaan enemmän)
1 limen raastettu kuori ja mehu
2 cm inkivääriä raastettuna
kourallinen korianteria hienonnettuna
3 rkl sweet-chilikastiketta
2 tl sokeria

- Sekoita aineet keskenään ja laita makuuntumaan jääkaappiin.

Pikkelöityä kurkkua pikantisti

1 salottisipulia hienonnettuna
1/2 chili hienonnettuna
1 rkl kalakastiketta
1 rkl limemehua
1 1/2 tl sokeria
1-2 rkl kuivattua kaffirlimeä
n. 300 g kurkkua suikaleina

-Sekoita raaka-aineet keskenään ja laita jääkaappiin makustumaan.



Hampurilaispihvit

400 g broilerin jauhelihaa
2 tl red curry- pasta ( voit laittaa enemmänkin, jos tykkäät)
iso kourallinen korianteria hienonnettuna
1 tl suolaa
sitruunapippuria
-leivitykseen vehnäjauhoja

1. Sekoita jauheliha, korianteri ja currypasta keskenään tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
2. Taputtele massasta 3-4 pihviä ja leivitä vehnäjauhoissa molemminpuolin.
3. Paista runsaassa öljyssä, nosta paperin päälle vetäytymään.

Lisäkkeeksi

- Basmati- tai jasminriisiä

VINKKI]Fritatut parsakaalit[/u]

Frityyritaikina

2 kananmunaa
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1/2 parsakaalin kukintoja tms.

1. Sekoita taikina taisaiseksi.
2. Kuumenna öljy n. 175 asteeseen ja paista taikinassa dipatut parsakaalin kukinnot kullanruskeiksi.
3. Nosta paperin päälle.

Kokoa burgeri]http://i50.tinypic.com/2ufuihc.jpg[/img]

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.10.2012 15:39 - 25.10.2012 15:39 #15090 : Petra
Petra vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Mangocurry meets kana



Hampurilaissämpylät (5 kpl)
1,3 dl maitoa
1/4 palaa hiivaa
1,5 tl hunajaa
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
0,75 tl suolaa
30 g pehmeää voita

valkuainen (jää yli majoneesista)

Yhdistä vesi ja maito, murustele hiiva joukkoon. Lisää myös hunaja.
Sekoita suola jauhojen joukkoon. Nypi voi jauhoihin, lisää maitoseos ja kevyesti vatkattu muna. Laita sänkövatkaimeen taikinakoukut, vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia. Seos on todella löysää, itselläni taisi lorahtaa vielä hiukan liikaa maitoa. Lopputulos oli silti täydellisen kuohkea.
Kohota liinan alla n. 2 tuntia.
Pyörittele taikina 6 palloksi jauhojen avulla, litistä hieman. Kohota valmiita sämpylöitä uunipellillä vielä n. 2 tuntia. Voitele valkuaisella, ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista alimmalla tasolla 200 asteessa n. 10 min. Ripsauta vähän vettä uunin pohjalle laittaessasi sämpylät uuniin.

Vaihtoehtoinen sämpylä VHH, 1 kpl

kuvasta painamalla linkki isompaan kuvaan
1 muna
2 rkl juustoraastetta
1 tl psylliumia
1 tl pofiberia
2 tl mantelijauhetta

Sekoita ainekset keskenään, muotoile sämpyläksi. Paista muiden sämpylöiden kanssa samaan aikaan, paistoaika yhtä kauan.



Mangosalsa
1 tlk säilykemangoa valutettuna
pieni sipuli
punainen makea chili
pala punaista paprikaa
pala vihreää paprikaa
2 rkl oliiviöljyä
0,5 limen mehu
0,5 tl suolaa

Paloittele mango, silppua sipuli ja chili pieneksi. Pilko myös paprikat. Sekoita ainekset keskenään, lisää oliiviöljy, limen mehu ja suola. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi.

Hedelmäinen currymajoneesi
1 keltuainen
1 tl sinappia
vähän omenaviinietikkaa (tai sitruunaa)
ripaus suolaa
1,5 tl mangocurry-mausteseosta
oliiviöljyä n. 1 dl (riippuen keltuaisen koosta)
kreikkalaista jugurttia tilavuudeltaan saman verran kuin valmista majoneesia

Sekoita keltuainen, sinappi, etikka ja mausteet kulhossa. Lisää oliiviöljyä aluksi tipoittain, sitten ohuena nauhana samalla reippaasti vatkaten. Kun seos alkaa emulgoitumaan voit lisätä öljyä vähän reippaammin. Lisää öljyä niin kauan, että tuloksena on jämäkkä ja paksu majoneesi. Sekoita joukkoon jogurtti ja laita jääkaappiin maustumaan.





Broilerpihvit
400 g broilerin paistijauhelihaa
1 kananmuna
1 dl kermaa
reippaasti mangocurry-mausteseosta
ripaus suolaa

voita paistamiseen

Sekoita ainekset keskenään. Jaa taikina kuuteen osaan ja muotoile pihveiksi. Taikina on löysää, joten kädet kannattaa öljytä tai kosteuttaa vedellä muotoilemisen helpottamiseksi. Paista voissa pannulla kypsiksi.

Kokoa hampurilaiset: halkaise sämpylät, laita alimmaiseksi salaatinlehtiä ja ja majoneesia, päälle broilerpihvi ja runsaasti mangosalsaa. Aseta kansi päälle ja nauti.



Tein kaksi erilaista sämpyläversiota, koska itse syön vähähiilihydraattisesti suurimman osan ajasta. Välttelen vehnää omassa ruokavaliossani, mutta halusin silti tehdä edes kerran oikeita hampurilaissämpylöitä itse. Ohje on mukailtu resepti ohjeesta, joka ilmeisesti alunperin on New York Timesista, mutta löytyy monista suomalaisista blogeista. Itse en uskaltanut maistaa vehnäversiota vatsani takia, mutta muut kehuivat sen olleen yhtä kuohkeaa kuin hampurilaisravintoloiden sämpylät, mutta paljon paremman makuista.

Mangon makeus ja chilin ja curryn tulisuus sopivat tässä purilaisessa hyvin yhteen. Maku oli hyvin voimakas, mutta ei liian tulinen lapsillekaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.10.2012 10:59 - 31.10.2012 10:59 #15144 : Tekila
Tekila vastasi aiheeseen: Re: Lokakuun 2012: Maailman parhain hampurilainen
Kiitos osallistumisesta haasteeseen! Haaste oli mieleinen, vaikka alkuun vähän oltiinkin erimieltä mitä haasteen pitäisi sisältää

Haasteiden kommentithan on omassa ketjussaan ja sain vähän palautetta, joka otetaan huomioon! Eli jatkossa pyrimme ottamaan haasteen kommentoinnin vastaan yv:llä, jotta se on nimetöntä Näin tulee paremmin rakentavaakin palautetta. En kyllä itse ymmärrä, miksei voisi vähän kritisoidakkin omalla nimellä

Voittajat]
Hampurilainen pulla akka 27
Mega BBQ-hampurilainen pikkumurunen 16
Hampurilaissämpylät New York Times:n tapaan– rottinkiweleir 12
"From Taija with love..." – taikataikinat 11
Mangocurry meets kana – nöffis 10 Dr
Suuren suuri hampurilainen metsästäjän mieleen. – piipak 10
Tomaatti-mozzarella Hampurilainen (gluteeniton) – MaxinMami 9

Pistevirhe, jaettu 7]
Mac Jagger -burgeri - paula3 = 9

Muut pisteet]
Maailman paras possuhampurilainen - Tilli85
Kalkkunapekoniburgerit karamellisoiduilla sipuleilla MrsBaker 5
Haukiburgeri – tahmatassu 4
Mmmm… Hampurilainen - redrose82 1
Hampurilainen lampaasta - nami-hiiri
Hampurilainen häivähdyksellä Kreikkaa -onneli78
Juusto Hamppari – sitrusperhonen 3
Tosimiehen burgeri – niinan 8
Chorizo-hampurilainen ja friteeratut kesäkurpitsat - pippalo prinsessa 1
Thaiburger - kokkirouva

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.174 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017