Syyskuu 2015 "Leipä"

Lisää
01.09.2015 08:55 - 01.09.2015 08:55 #19262 : nami-hiiri
nami-hiiri loi aiheen:
ANONYYMI osallistuminen
Ajankohtainen aihe.
Osallistumisaika päättyy lauantaina 26. syyskuuta klo 24 Suomen aikaan.


Leipäviikko on virallisesti syyskuun toinen viikko eli 7. - 13. välinen aika. Mutta leipä on ympärivuotinen kaveri, niin eväänä, kuin aterioillakin.

Leipä on viljasta valmistettua ruokaa, joka leivotaan taikinasta ja paistetaan. Yleensä leipätaikinaan lisätään hiivaa tai käytetään taikinajuurta jotta taikina nousisi.
Maukkaan voileivän perusta on maukas leipä, joka maistuu vaikka ilman päällystevuortakin.
    Leipää tässä haasteessa ovat iso leipä tai pienet sämpylät ! Viljalajike on omassa valinnassasi]
    Haasteeseen ja myöhemmin voittajan äänestämiseen voi osallistua kuka tahansa leivontafoorumin
aktiivijäsen .[/list]
    Haasteleipomuksia ei saa julkaista muilla nettisivuilla tai omassa blogissa ennenkuin voittaja on ratkennut!
    Tunnukset/ohjeet löydät syyskuulle 2015 aktiivijäsenien palstalta]
http://leivontafoorumi.fi/viewtopic.php?f=64&t=1034&sid=4d7a1e46005d03cf64573f2abc4d0706&sid=4d7a1e46005d03cf64573f2abc4d0706#p21268

Näin voit osallistua]
Paista leipäsi 1.- 26. syyskuuta välisenä aikana ja postaa kuvin ja reseptein saman ajanjakson sisällä osallistumisesi tämän ketjun jatkeeksi 'Haasteosallistuja' -nimimerkkejä käyttäen. [/list]
Liitä mukaan 2-3 kuvaa leivästäsi. Vältä ylisuuria kuvia.[/list]
Kirjoita resepti/ohjeet leipomukseen - ja mainitse mistä löydetty, ellei se ole omasi.[/list]
Anna LYHYT YTIMEKÄS nimi haastetyöllesi, jotta vastuuhenkilö tunnistaa leipomuksesi - ja myöhemmin selkeyttää äänestyslistan.[/list]
Muista laittaa nami-hiirelle yksityisviesti omalla nimimerkilläsi ja kerro mikä leipä on sinun.[/list]

SYYSKUUSSA sponsoripaketit lahjoittaa/lähetää]




Lf -tiimi toivoo runsasta osallistumista aktiivijäseniltään! Syyskuun säännöistä vastaa nami-hiiri. Jos osallistuja ei noudata haasteen sääntöjä, hänet voidaan jättää järjestäjän päätöksestä pois haasteesta. Haasteen tarkoitus on tuottaa iloa ja sopivan pientä jännitystä osallistujille, kuten kisailut aina. Pidetään hauskaa ja pilke silmäkulmassa!


Yleisiä ohjeita leivontahaasteiden postauksiin]
  • Anonyymi -haasteeseen osallistutaan Haasteosallistuja -tunnuksilla, jotka löytyvät aktiivijäsenien palstalta .
  • Viesti kannattaa aina esikatsella ennen lähettämistä. Kuvien uppaus nettiin ja viestiin lisääminen -tutoriaalista saattaa olla apua, voit myös testata koodien toimivuutta testipalstalla . (Muistathan testata haasteosallistuja-tunnuksella ettet paljastu!)
  • Vältä ylisuuria ja vastaavasti turhan pieniä kuvia.
  • Päivänvalo on kuvien paras kaveri!

    Osallistumisajan päätyttyä aktiivijäsenet äänestävät parhaat leipomukset. Pisteytys ja äänestysaika ilmoitetaan myöhemmin.

    Yleistä asiaa sponsoripalkinnoista]
    • Tuotepalkinnot lähetetään, Sponsori & Lf -sopimuksia noudattaen, ainoastaan Suomen osoitteisiin.
    • Toivomme, että palkinnon kuva laitetaan aina esille Lf höpinöihin ko. kuukauden osioon - ja mielellään linkillä omaan blogiin.
    • Muistathan, jos haluat lahjoittaa saamasi palkinnon, se on täysin oma asiasi, mutta kuvaathan sen ensin ja laitat ko. kuukauden höpinöihin esille, kiitos!
.

Voisin lopettaa suklaan syömisen, jos haluaisin, mutta en ole luovuttajatyyppiä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.09.2015 14:08 - 07.09.2015 14:08 #18912 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Syyskuu 2015 "Leipä"
Karpalo-cashewciabatta

Tiesin heti kun näin syyskuun haasteen mitä tulisin tekemään. Ja vaikka ciabatta onkin melko isotöinen pitkine kohotuksineen ja tahmaisine taikinoineen, on se ehdottomasti kaiken vaivan arvoista. Tämän päälle ei todellakaan kaipaa mitään muuta kuin voita -tosin toimisi varmasti myös esim. juustotarjottimella!



Leivän ohje Viva ciabatta! -blogista
3 isohkoa leipää

Esitaikina
330 g vehnäjauhoja
330 g vettä
1 g / hyvin vähän hiivaa

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna muhia 16 tuntia (tai vähintään yön yli) kelmun alla.


Varsinainen taikina
kaikki esitaikina
613 g vehnäjauhoja
405 g vettä
18 g suolaa
7 g hiivaa
100g kuivattuja karpaloita
160g cashew-pähkinöitä (naturel)

Laita kaikki ainekset paitsi karpalot ja pähkinät isoon kulhoon ja vaivaa noin kymmenen minuuttia. Taikina on todella löysää. Anna kohota noin 1,5h öljytyssä kulhossa, taitellen taikinaa 20 min välein öljytyin käsin ettei tartu liikaa (itse sitten lopulta taittelin vain kerran kun unohdin olisi varmaan tullut isommat ilmakuplat jos olisin taitellut enemmän). Lisää viimeisen taittelun aikana karpalot ja pähkinät taikinaan.
Kaada taikina jauhoitetulle/leivinpaperoidulle pellille ja venytä jauhoitetuin käsin neliön/suorakaiteen muotoon.
Anna kohota vielä 30-45 min.

Paista leipiä 250 asteessa noin 10-15 minuuttia. Anna levätä uunistaoton jälkeen vielä tunti(jos vaan mitenkään maltat).





°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Haasteosallistuja]

Karpalo-cashewciabatta]
Karpalot ja pähkinät ovat ihana lisä leipään 5 pist.

Kuvat eivät varmaan oikein tee oikeutta tämän maulle, mutta ehkä ciabatta ei olekaan leivistä se kaikista kaunein! Tosiaan vähän pienet ilmakuplat, mutta maku varmasti mainio!

Karpalo-cashewciabatta

4p
Ciabatta on aina hatunnoston arvoinen suoritus! Peukku! Cashwe-pähkinät houkuttaa.

Hyvänoloista ciabattaa! Kiva makumaailma ja raskitus tuo hyvän syvyyden leipään karpalon ja cashewn lisäksi. Paisto olisi voinut olla rohkeampi. Leivässä saa olla väriä yllättävän paljonkin ilman, että se maistuu palaneelta. Sekin tuo lisää aromia kokonaismakuun. 2 pist.

Ihanaa valea leipä ja yksi suosikkimarjastani 2p.

Karpaloa+pähkinää=paljon hyvää makua! Hyvin on onnistunut ja ensi kerralla varmasti vielä paremmin! 2 pistettä

Karpalo cashew-ciabatta 2p[/color]
.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.09.2015 14:14 - 08.09.2015 14:14 #18435 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Syyskuu 2015 "Leipä"
.
MEHEVÄ SIEMENVUOKALEIPÄ

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfl1/v/t1.0-9/11960239_10153539644708830_27325328239829053_n.jpg?oh=1b100676aac83824aebe7b2363eb574f&oe=56664C99

5 DL VETTÄ
1 PUSSI KUIVAHIIVAA
1 DL SIEMENIÄ
1 DL RUIS- KAURA HIUTALEITA
1 DL RUISJAUHOJA
8-9 DL VEHNÄJAUHOJA
1 RKL HUNAJAA
2 TL SUOLAA

Sekoita vesi ( 42asteinen), hiiva, hiutaleet, hunaja, suola ja ruisjauho sekaisin ja anna sestä peitettynä ½h.

Lisää vähitellen venhäjauhot hyvin alustaen. Taikina saa olla melko löysää. Anna kohota viellä ½h

Nostele taikina voideltuun leipävuokaan ja anna kohota viellä ½h

Paista 250asteisessa uunissa 30min.

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/12004046_10153539644698830_7372617634752983644_n.jpg?oh=6762a343ddeda23d09d283991502c5cc&oe=566F0613

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Haasteosallistuja]
Mehevä siemenvuokaleipä]

Pehmoisen ja herkullisen näköinen leipä 2 pist.

Rapsakan näköinen pinta ja pehmoinen sisus, tämä on varmaan hyvää! Olisi ollut kiva tietää vielä tarkalleen että mitä siemeniä leivässä käytettiin.

Hyvä perusleipä! Tykkään siemenistä leivissä.

Näyttääpä mehevältä, tähän vain voita päälle ja namskis!

Muistuttaa äidin tekemää leivän. Ihana "itsetehty" ulkonäkö. 4 pistettä

Mehevä siemenvuokaleipä 4p

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.09.2015 08:09 - 18.09.2015 08:09 #18919 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Syyskuu 2015 "Leipä"
MUSTIKKAPATONKI


Raski eli leipäjuuri]

10 g hiivaa
5 dl kylmää vettä
5 dl vehnäjauhoja

Taikina]

15 g hiivaa
2 dl kylmää vettä
4 dl mustikoita
1 rkl merisuolaa
1 rkl muscovadosiirappia
5 dl täysjyvävehnäjauhoja
10 dl vehnäjauhoja


Valmista taikinan juuri edellisenä iltana. Murenna hiiva kulhoon ja lisää vesi. Liuota hiiva hyvin. Lisää jauhot ja peitä taikina kelmulla. Anna taikinan juuren tekeytyä kylmässä yön yli.

Seuraavana aamuna tee taikina]http://4.bp.blogspot.com/-biYDoMw-aLo/VfvFmny791I/AAAAAAAA4U8/fX_UvQ9oB9k/s1600/001.JPG[/img]

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Haasteosallistuja]
Mustikkapatonki]

Leivän ulkonäkö (väri) ei miellyttänyt

Mielenkiintoinen resepti ja hienot kuvat! Omaan Makuuni patongissa voisi olla vielä paistuneempi kuori. 4 pistettä

Kiva idea käyttää mustikkaa! Antaa varmasti mehevyyttä patonkiin. 5 p.

Oho, mustikoita leivässä, vau, tälle pisteitä ehdottomasti, piristävä uutuus! 2p

Ihana idea laittaa mustikkaa patonkiin. Leivät kauniit, resepti maukkaan oloinen. Paisto olisi voinut olla rohkeampi tässäkin leivässä. Kuvat toki on ylivalotettu ja todellista väriä on hankala havaita, mutta leipään saa tulla aika tummakin pinta ilman, että on pilalla. 4 pistettä

Rohkea kokeilu, kun tiedämme mustikan värikäyttäytymisen. Aion kokeilla ehdottomasti, mietin olisiko parempi käyttää kuivattua mustikkaa ja metsämustikoiden survoslientä (?) 4 pist.

.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.09.2015 19:29 - 22.09.2015 19:29 #18921 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Syyskuu 2015 "Leipä"
.
Gluteeniton Paahtoleipä





Tämän gluteenittoman paahtoleivän resepti on alun perin Art of Gluten-free Baking -blogista, mutta olen muokannut sitä jonkun verran. Linkki alkuperäiseen reseptiin]http://www.artofglutenfreebaking.com/2010/04/soft-sandwich-bread-gluten-free/[/url]


Gluteeniton paahtoleipä

1 isohko vuokaleipä

355g vettä tai maitoa kädenlämpöisenä
50g tuorehiivaa
50g kidesokeria
7g suolaa
105g maissijauhoa (ei tärkkelystä)
140g riisijauhoa
80g perunatärkkelystä
115g tahmariisijauhoa (sama asia kuin glutinous rice flour tai mochiko. Saa useimmista etnisistä ruokakaupoista tai voi korvata tavan riisijauholla. Silloin rakenne leivässä tosin ei niin hyvä)

8g ksantaania
10g leivinjauhetta
10g etikkaa
60g öljyä tai voisulaa
110g kananmunaa (tai kaksi isoa kananmunaa)

Mittaa kaikki ainekset yleiskoneen kulhoon tai suurehkoon vatkauskulhoon. Vatkaa lapavatkaimella keskiteholla viitisen minuuttia, kunnes taikina on tasaista ja muistuttaa koostumukseltaan paksua kuivakakkutaikinaa. Jos sinulla ei ole yleiskonetta, käytä sähkövatkainta ja tavallisia vatkainpäitä (ei taikinakoukkuja).

Voitele ja jauhota maissijauholla noin 22,5 x 12,5 x 7cm leipävuoka. Kaavi lastalla taikina vuokaan ja tasoita huolellisesti tasaiseksi. Pintaan jää se kuvio, minkä siihen lastalla jättää.
Laita vuoan ylle tuorekelmua kosteuden säilyttämiseksi.
Aseta vuoka hellan päälle nousuun ja laita samalla uuni lämpenemään 190C asteeseen. Kun leipä on noussut vuoan reunojen tasalle, poista kelmu ja laita paistumaan 30 minuutiksi. Pintaan saa tulla rauhassa väriä.

Anna leivän jäähtyä vuoassaan, kunnes kärsit hyvin käsin kääntää sen ympäri. Valmis leipä on pehmoista ja sitä ei pidä leikata ennen kuin se on täysin jäähtynyt. Muuten sinulla on käsissäsi vain kasa tahmaa.



°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Haasteosallistuja]

Gluteeniton Paahtoleipä]

Väri ja rakenne houkuttavat maistamaan 4 pist.

Pointsit gluteenittomuudesta! Tätä olisi mielenkiintoista päästä maistamaan. Näyttää mehevältä! 5 pistettä

Ihanan pehmeän näköinen leipä! Kiva että on otettu erikoisruokavalioitakin huomioon. 4 p.

Onnistunut gluteeniton leipä on aina kunnioitettava asia. Hyvistä raaka-aineista kaikki lähtee. Tämä näyttää erityisen mehevältä, siksi pisteet glut. leivälle. 5p

Hienovärinen ja siisti näköinen gluteeniton leipä 5p.

Olen tässä jonkin aikaa ollut hurahtanut gluteenittomaan leivontaan ja tämä ohje on hyvä lisä arkistoitavaksi ja kokeiltavaksi tietenkin. Gluteeniton paahtoleipä 4p.

.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.09.2015 14:50 - 24.09.2015 14:50 #18923 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Syyskuu 2015 "Leipä"
.
Siemenhyrrä

Leivon nykyään harvemmin leipää, mutta aktiivisilta leipäajoiltani ikävöin kyllä näitä känttyjä joiden pintaan on siroteltu reippaalla kädellä jos jonkinlaisia siemeniä! Pieni vaihtelu leivän muotoiluun on aina tervetullutta myös, joten päätin vaihteeksi kokeilla tällaista hauskaa spiraalikuviota. Tujaus talkkunajauhoa tekee leivän mausta hieman erityisemmän.



Siemenhyrrä (1 leipä)

7 g kuivahiivaa
250 g lämmintä vettä (n. 45 asteista)
n. 250-260 g vehnäjauhoja
50 g talkkunajauhoja
2 rkl sokeria
1½ tl suolaa

Pinnalle
Vettä voiteluun
Seesaminsiemeniä
Pellavansiemeniä
Kurpitsansiemeniä



Vispaa kuivahiiva lämpimään veteen, kunnes se kuplii. Lisää joukkoon sokeri, talkkunajauhot ja vehnäjauhot vähitellen, kunnes koostumus on sopivan pehmeä. Vaivaa taikinaa koneella tai käsin noin 5-10 minuuttia kunnes yhtenäinen, sitkoisa taikinapallo muodostuu. Anna taikinan nousta kulhossa lämpimässä paikassa liinan alla noin 30 minuuttia. Kun taikina on noussut noin kaksinkertaiseksi, siirrä se jauhotetulle pöytätasolle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pitkä pitkula ja anna taikinan levätä muutama minuutti. Kierrä pitkula sitten hyrrän muotoon ja siirrä leipä ison leivinpaperin päälle. Peitä leipä liinalla ja anna kohota toiset 30 minuuttia. Lämmitä uuni hyvissä ajoin 230 asteeseen ja laita uunin alimmalle tasolle tyhjä pelti. Voitele noussut leipä vedellä ja sirottele pinnalle spiraalin muotoa mukaillen erilaisia siemeniä. Siirrä leipä leivinpapereineen esimerkiksi leikkuulautaa apuna käyttäen uuniin kuumalle pellille. Kaada vähän vettä (noin ½ dl) uunin pohjalle jotta leipään muodostuu rapea kuori. Paista leipää 10 minuuttia 230 asteessa ja avaa sitten hiukan uunin luukkua päästääksesi höyryn ulos. Laske lämpö 215 asteeseen ja paista vielä 20-25 minuuttia. Testaa leivän kypsyys kopauttamalla sen pohjaa - jos kopsahdus on kumea, leipä on kypsä. Siirrä kypsä leipä ritilälle jäähtymään.



°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Haasteosallistuja]
Siemenhyrrä]

Kaunis leipä vaikkapa juhlapöytään

Mahtava idea leipoa leipä hyrräksi! Tästä saikin paljon inspiraatiota, eli kokeiluun menee, kiitos  2 p.

Voi että, tästä leivästä olisin kaivannut palakuvaa! Siemeniä olisi ollut kiva löytää myös leivän sisältä. Herkullisen näköinen kuitenkin.

Kunnon paistoväri! Tosi kiva muoto leivällä ja kaunis toteutus. Tykkäsin reseptissä siitä, että se oli tasan yhden leivän kokoinen ohje. Resepti vaikutti toimivalta ja suolaa riittävästi (sen aina tarkistan ekana). Suosikkini! 5 pistettä

Hauskan näköinen. Varmasti ihana ja koristellinen juhlapöydällä.

Ihania siemeniä. Tämä ohje menee kyllä kokeiluun. Siemenhyrrä 5p.

Piristävää vaihtelua leivän muotoon. Hyvin paistunut. Tämä maistuisi! 5 p.

Siemenhyrrä 5p

.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
26.09.2015 15:11 - 26.09.2015 15:11 #18926 : Haasteosallistuja
Haasteosallistuja vastasi aiheeseen: Re: Syyskuu 2015 "Leipä"
Myslileipä



Leivon yleensä leipää kerran viikossa, joskus sämpylöitä mutta useimmiten vuokaleipää.
Päätin kokeilla sellaista leipää jota on ole aiemmin tehnyt ja päädyin siis myslileipään.
Leivästä tuli todella herkullinen, sisältä ihanan pehmeä ja päältä rapea. Leipä ei todellakaan kaipaa päälleen mitään, se on mielestäni jopa parempaa pelkkänä.




Taikina

3 dl vettä
2 dl haluamaasi mysliä
1 dl rusinoita
25g hiivaa ( puoli pakettia )
5 dl vehnäjauhoja
1tl suolaa

Sekoita vesi, mysli ja rusinat keskenään. Laita jääkaappin imeytymään puoleksi tunniksi. ( Imeyttämisen voi myös jättää väliin, mutta leivästä ei tällöin tule yhtä pehmeää) Lisää taikinaan hiiva ja kerralla jauhot. Sekoita aluksi lusikkalla ja sitten kädellä vaivaten. Taikinan kuuluu jäädä tahmeaksi. Lisää lopuksi suola hyvin vaivaten. Siirrä taikina voideltuun leipävuokaan ja jätä lämpimään paikkaan kohoamaan n. 45min. Paista 200c° uunin alatasossa n.40 min. Kunnes leipä on kauniin ruskea ja pohjaan koputtaessa kuuluu ontto ääni. Anna leivän jäähtyä hieman ennen leikkaamista. Leikkaa viipaleiksi ja nauti.



°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Haasteosallistuja]
Myslileipä]

Mysli oli hauska idea

Hienosti onnistunut leipä, näyttää herkulliselta. 2 pistettä

Kuulostaa herkulliselta!

Kotitekoista myslileipää, voin vain kuvitella kuinka tuoksu huumaa 

Myslileipä  - houkutteleva

Leipä ei voi olla pahaa jos siinä on mysliä. Ihanan terveellistä! Menee vaikka aamupalaksi! Myslileipä 2p.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.099 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017