Syyskuu 2017: uutisleivät 1.-24.9.2017

Lisää
31.08.2017 19:13 - 25.09.2017 07:06 #20720 : Tanja
Tanja loi aiheen: Syyskuu 2017: uutisleivät 1.-24.9.2017


Haasteen aiheena on leipoa pienehköjä "leipämaistiaisia" tai "uutisleipiä".
HUOM! Osallistumisaikaa jatkettu kuun loppuun saakka (30.9.2017 klo 24)!


Syyskuussa viikolla 37 vietetään valtakunnallista leipäviikkoa. Näin asiasta kertoo Leipätiedotus :

Valtakunnallinen kampanjointi leivän menekin edistämiseksi alkoi 1964. Leipätiedotus (ent. Leipätoimikunta), järjesti 4.-10. lokakuuta ensimmäisen leipärynnäkön, ”jota voitaisiin kutsua vaikka Leipäviikon nimellä”, kuten silloinen toiminnanjohtaja Anni-Helena Rämö viikosta kirjoitti. Aiheena oli uutisleipä. Leipätiedotus neuvoi leipureita Leipurilehdessä: ”Uutisleivät ja mahdolliset uudet leipälajit voi mainiosti laskea markkinoille juuri tämän viikon alkaessa. Mahdolliset leipämaistiaiset ja uutisleipien jakaminen asiakkaiden koteihin pitäisi satuttaa tämän viikon ajaksi. Maistiaisleivät voisivat olla pyöreitä pieniä reikäleipiä sekä näkkileipää että pehmeätä leipää. Tällä tavoin elvytämme vankan suomalaisen tavan uutisleivän antamisesta maistiaisiksi naapureille.” Myös leipämyymälöitä kehotettiin järjestämään leipäaiheisia ikkunanäyttelyitä. Nykyään leipäviikkoa vietetään syyskuussa, viikolla 37.


Leivotaan siis kauniita, pienehköjä ja maistuvia leipiä! Sellaisia, jotka kelpaisivat näyteikkunaan, kuitenkin syötäväksi tarkoitettuja (ei pelkkiä koristetaikinaleipiä).

HAASTEESEEN VARATTU AIKA : 1. - 30. syyskuuta 2017, osallistumisaika päättyy klo 24:00

KAIKKI AKTIIVIJÄSENET ovat tervetulleita kisailemaan haasteeseen, eli 20 viestiä tulee olla kasassa ennen haasteeseen osallistumista.

OSALLISTUMINEN SYYSKUUN HAASTEESEEN: Postaa omalla nimimerkilläsi "uutisleivän" resepti, sekä 2-3 kuvaa siitä tämän ketjun jatkeeksi.

Osallistumisajan päätyttyä aktiivijäsenet äänestävät parhaat leipomukset ja kaksi eniten ääniä saanutta palkitaan.
Äänestystapa ilmoitetaan myöhemmin.


HAASTEEN SPONSORIT syyskuussa:


http://www.valio.fi


http://www.dansukker.fi/



Yleisiä ohjeita leivontahaasteiden postauksiin:
• Viesti kannattaa aina esikatsella ennen lähettämistä. Voit myös testata koodien toimivuutta ja kuvien lisäämistä Testipalstalla . Vältä ylisuuria ja vastaavasti turhan pieniä kuvia.
• Päivänvalo on kuvien paras kaveri!
• Voit keskustella tai kysyä haasteesta höpinäketjussa .

Yleistä asiaa sponsoripalkinnoista:
• Tuotepalkinnot lähetetään, Sponsori & Lf -sopimuksia noudattaen, ainoastaan Suomen osoitteisiin.
• Toivomme, että palkinnon kuva laitetaan aina esille Lf höpinöihin ko. kuukauden osioon - ja mielellään linkillä omaan blogiin.
• Muistathan, jos haluat lahjoittaa saamasi palkinnon, se on oma asiasi, mutta kuvaathan sen ensin ja laitat ko. kuukauden höpinöihin esille, kiitos!
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 25.09.2017 07:06 : Tanja. Syy: osallistumisaikaa lisää

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.09.2017 16:41 #20726 : MinttuMaaria
MinttuMaaria vastasi aiheeseen: Syyskuu 2017: uutisleivät 1.-24.9.2017
Chorizo-juusto-oreganoleivät

Ei ole ennen tullut tehtyä uutisleipiä. Hieman vieläkin arvelen että ymmärsinköhän haasteen oikein :silly:
Chorizo-makkara antoi ihanaa mausteisuutta leipään ja juustoraaste mehevöitti sitä kivasti.



Taikina josta tulee 15kpl leipiä:
3dl maitoa, laktoositon
50g hiivaa
100g margariinia
1tl suolaa
600g rouheista sämpyläjauhoa
1,5dl emmental-juusto
1,5rkl oregano

Täyte:
Chorizo-makkara 250g
Emmental juustoraaste noin rkl/ leipä

Pinnalle:
Voiteluun maitoa
Emmental juustoraaste
Oregano

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. Lisää suola, oregano ja juustoraaste. Lisää sämpyläjauhoja vähitellen vaivaten. Kun olet lisännyt reilut puolet jauhoista, lisää margariini. Lisää jauhoja sen verran että saat pehmeän taikinan.
Kohota taikina.
Vaivaa kohonnut taikina. Pyörittele pyöreiksi sämpylöiksi. Taputtele sämpylät litteiksi. Laita jokaisen sämpylän keskelle chorizomakkaran pala (yksi makkara on 50g, leikkaa se kolmeen osaan) ja juustoraastetta. Nosta reunat ylös ja nipistä yhteen. Laita pellille saumaosa alaspäin. Anna kohota.
Voitele kohonneet sämpylät maidolla. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja oreganoa.

Paista 200 asteessa 10-15min.



Leivät maistuvat parhaimmilta hieman lämpiminä kylmän maidon kera :)


MinttuMaarian leipomukset :-)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.09.2017 17:06 #20727 : Henna73
Henna73 vastasi aiheeseen: Syyskuu 2017: uutisleivät 1.-24.9.2017
Rosmariinileipäset



2 ¼ tl kuivahiivaa
3 dl lämmintä vettä (42°C)
¾ dl rypsiöljyä
¼ dl hunajaa
1 dl hienoksi raastettua porkkanaa
1 kananmuna
1½ tl suolaa
2 rkl rouhittua tuoretta rosmariinia
8-9 dl täysjyvävehnäjauhoa
Päälle:
1 valkosipulin kynsi
4 rkl voita
1 rkl rouhittua tuoretta rosmariinia



Sekoita hiiva veteen yleiskoneen kulhossa (taikinakoukut paikoillaan). Anna seistä 5 minuuttia. Sekoita joukkoon öljy, hunaja, porkkanaraaste, muna, suola ja rosmariini. Lisää jauhot pienissä erissä ja vaivaa, kunnes taikina on pehmeää, mutta kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Rullaa taikina pötköksi ja jaa 9 osaan. Rullaa osat ohuemmiksi pötköiksi, jotka kierretään päistään vastakkaisiin suuntiin, asetetaan kaksin kerroin ja annetaan kiertyä yhteen. Anna kierteiden kohota liinan alla vielä puoli tuntia. Sillä aikaa, kun kierteet kohoavat, valmista maustevoi lisäämällä rosmariini ja puristettu valkosipulin kynsi sulatetun voin joukkoon. Kierteet voidellaan voisulalla ennen ja jälkeen paiston. Kierteet paistetaan 175 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes saavat väriä.


Henna73/ruokaunelmia

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.09.2017 18:20 #20728 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Syyskuu 2017: uutisleivät 1.-24.9.2017
Hurjan viljaisat sämpyläleipäset



Näiden sämpyläleipästen on tarkoitus "esitellä" viljojen ja siementen monipuolista kavalkadia.

Olen pitkään etsinyt jauhosekoitetta, jossa olisi sopivasti eri viljoja ja jotain rakennetta tuomaan (rouheita, siemeniä yms.). Olen vihdoin löytänyt sellaisen ja näihin leipäsiin on käytetty vain Helsingin myllyn "Myllärin luomua hurjan viljaisaa sämpyläjauhoa".

Resepti:
vesi 500 g
hiiva 50 g
suola 1 tl
sämpyläjauho n. 1 kg

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita muut aineet joukkoon. Vaivaa koneella n. 15 minuuttia, kunnes taikinaan on muodostunut hyvä sitko. Anna kohota n. 45 min.
Kumoa taikina pöydälle ja pyörittele sämpylöitä (15-20 kpl, koosta riippuen). Painele sämpylöihin päälle hiutaleita, leseitä, siemeniä, mitä sattuu kaapista löytymään. Asettele sämpylät pellille siten, että 4 sämpylää on aina toisissaan kiinni, jolloin yhdestä "leipäsestä" riittää neljälle syöjälle.

Kohota n. 45 min, paista kiertoilmauunissa 210 asteessa n. 15 min.



Jauhoseos sisältää hurjasti erilaisia viljoja: vehnää, ruista, kauraa, ohraa, tattaria, pellavansiemeniä, auringonkukansiemeniä, hirssiä ja ohramallasta. Nam!

Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
01.10.2017 19:09 - 02.10.2017 19:16 #20732 : Leivontanurkka
Leivontanurkka vastasi aiheeseen: Syyskuu 2017: uutisleivät 1.-24.9.2017
Näistä isoista sarvista tuli maukkaita, kuin isoja leipäsiä. Näitä pystyy helposti myös varioida omien herkkutäytteiden kanssa

Vuohenjuusto-kinkkusarvet



16 kpl

25 g hiivaa

4 dl kädenlämpöistä maitoa

1 muna

1½ tl suolaa

25 g huoneenlämpöistä voita/ juoksevaa margariinia

8-10 dl vehnäjauhoja

Täyte

100-150 juustoraastetta tai vuohenjuustoa siivutettuna

200 g savukinkkua ohuina viipaleina

tuoretta basilikaa

Päälle

1 muna

sormisuolaa, sesaminsiemeniä tai muita siemeniä



- Murenna ja liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, muna, voi ja jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa voimakkaasti muutama minuutti. Anna kohota n. tunti vedottomassa paikassa

- Jaa taikina 16 palaan. Kauli palat jauhotetulla pöydällä n. 10x15 cm kokoisiksi suorakaiteiksi. Leikkaa toiselta puolen suikaleiksi ( noin puoleen taikinaan asti). Laita leikkaamattomaan päätyyn kinkkua, vuohenjuustoa ja basilikaa. Kääri taikina täytteineen rullalla. Kiedo taikinasuikaleet rullan ympäri ja kiinnitä alapuolelle. Taivuta puolikuun muotoon

- Nosta sarvet pellille leivinpaperin päälle ja nostata vielä 30 min. Voitele munalla ja ripottele päälle sormisuolaa ja mustia sesaminsiemeniä tai muita siemeniä

- Paista 230 asteessa uunin keskitasolla 10-14 min



Ohje on löydetty Leivotaan -lehdestä

Heidi / Leivontanurkka
Viimeksi muokattu: 02.10.2017 19:16 : Tanja.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Pitsisukka

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.10.2017 19:24 #20734 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Syyskuu 2017: uutisleivät 1.-24.9.2017
Äänestä parhaat leipäset!
Aktiivijäsenet voivat äänestää parhaita leipäsiä pisteyttämällä kahta parasta leipää seuraavasti:
- parhaalle 5 p
- toiselle 2 p

Äänestä lähettämällä Tanjalle yksityisviesti, kirjoita viestissä selvästi kenelle haluat antaa 5 p ja kenelle 2 p. Äänestysaika päättyy sunnuntaina 8.10. klo 18!

Tässä vielä osallistujat (voit kätevästi kopioida listan tästä ja liittää yksityisviestiin):
1. Chorizo-juusto-oreganoleivät (MinttuMaaria)
2. Rosmariinileipäset (Henna73)
3. Hurjan viljaisat sämpyläleipäset (Tanja)
4. Vuohenjuusto-kinkkusarvet (Leivontanurkka)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.10.2017 16:05 - 08.10.2017 16:05 #20736 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Syyskuu 2017: uutisleivät 1.-24.9.2017
Pahoitellen joudun ilmoittamaan, että meillä oli sponsorisopimuksia hoitaneen nami-hiiren kanssa pieni informaatiokatkos, jonka vuoksi vanhasta tottumuksesta laitoin syyskuun haasteäänestyksen esiin.

Sponsorisopimuksia aikanaan sovittaessa haasteiden osallistujamäärät olivat huomattavasti nykyistä suurempia. Jokainen voi arvata, että ei ole kenellekään reilua "jakaa" palkintoja vain muutaman osallistujan kesken.

Tässä haasteessa aiemmasta poiketen ei jaeta palkintoja, joten jätän pisteytyksetkin julkaisematta. Kiitos parille pisteyttäjälle vaivannäöstänne.

Pari kommenttia leipomuksista tuli pisteytysten yhteydessä:

- Rosmariinileipäset (Henna73): On kyllä niin herkullen näköisiä kierresämpylöitä, rosmariini tuo ihanan maun ja tuoksun leipään
- Hurjan viljaisat sämpyläleipäset (Tanja): Rakastan erilaisia siemeniä sämpylän päällä
Viimeksi muokattu: 08.10.2017 16:05 : Tanja.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.100 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017