tutoriaali - kohokkaan valmistaminen

Lisää
08.01.2010 16:24 - 08.01.2010 16:24 #19435 : Paula
Paula loi aiheen:
Kohokastyypit]
  • Makea jälkiruoka
  • Suolainen pääruoka tai alkupala
  • Lisäksi jäätelökohokas, joka ei kuitenkaan valmistustavaltaan ole perinteinen kohokas. Tässä tutoriaalissa ei käsitellä jäätelökohokasta.

Työvälineet]
  • Kattila
  • Pieni kulho keltuaisille
  • Sähkövatkain
  • Lasta
  • Iso kulho (ei muovinen)
  • Annosvuoat (n. 1,8 dl). Kohokas voidaan tehdä myös yhteen suureen vuokaan, mutta tällöin kypsennysaikaa täytyy pidentää.

Makealla ja suolaisella kohokkaalla on sama valmistuskaava]
  1. Keltuaisten ja valkuaisten erottelu
  2. Perustaikinan valmistus liedellä
  3. Valkuaisten vatkaaminen kovaksi vaahdoksi
  4. Perustaikinan ja valkuaisvaahdon yhdistäminen
  5. Kohokkaiden paistaminen uunissa

Vältä kompastuskivet!
  • Uuniluukkua ei saa avata turhaan kesken tai kohokas lässähtää.
  • Vatkaa valkuaisia tarpeeksi, mutta älä liikaa. Liikaa vatkattu valkuainen muuttuu kuivaksi haperoksi. Liian vähän tai liikaa vatkattu valkuainen aiheuttaa kohokkaan lässähtämisen uunista otettaessa.
  • Älä käytä perustaikinassa liian raskaita ainesosia, kuten kovia juustopaloja]
  • Älä vatkaa valkuaisia keltuaisen tai rasvan likaamilla välineillä. Valkuaiset eivät tällöin vaahtoudu kunnolla.
  • Älä lisää kaikkia keltuaisia kuumaan perustaikinaan kerrallaan. Keltuaiset voivat hyytyä liian nopeasti ja alkavat muodostamaan klimppejä.
  • Älä täytä kohokasvuokia piripintaan.
  • Tarjoa kohokas heti. Onnistunutkin kohokas alkaa hiljalleen painumaan alas.
  • Kohokkaan tekemisessä haastavinta on oikea paistoaika. Jokaisen täytyy kokeilla omalla uunillaan juuri sopiva lämpötila ja paistoaika. Liian lyhyt tai liian pitkä paistaminen aiheuttaa kohokaan lässähtämisen uunista otettaessa.

Voit tehdä kohokkaan valmiiksi odottamaan paistamista pari tuntia aikaisemmin!

Sitten itse asiaan, eli valmistetaan Chèvre-kohokkaat]http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/8/81507/1262885520_img-d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.jpg[/img]
Varmista, että tarvittavat aineet löytyvät, eli]Voitelu:[/u]
  • voita
  • korppujauhoja (tai tuoretta parmesaaniraastetta)
Perustaikina]
  • 1,5 rkl voita
  • 1,5 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl maitoa
  • 70 g chèvre-juusto (tai muuta vuohenjuustoa)
  • 2 keltuaista
Valkuaisvaahto]
  • 2 valkuaista
Mausteet]
  • Ripaus suolaa
  • Muutama rouhaisu mustapippuria

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita valkuaiset isoon (ei muoviseen) kulhoon ja keltuaiset väliaikaisesti johonkin pieneen kulhoon.


Voitele 3 n. 1,8 dl]http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/8/81507/1262885540_img-d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.jpg[/img]
Sulata voi kattilassa. Sirottele vehnäjauhot päälle. Keitä sekoitellen 1,5 minuuttia.


Lisää maito, juustopalat ja mausteet. Keitä sekoitellen, kunnes seos on paksuuntunut, n. 3 minuuttia.


Poista kattila levyltä. Lisää keltuaiset yksitellen.


Valmis perustaikina.


Vatkaa 2 valkuaista kovaksi marenkimaiseksi vaahdoksi. Ensimmäinen kuva on vielä liian pehmeää. Jos vaahdon huippu jää pystyyn, valkuaisia on vatkattu tarpeeksi.

Kaada perustaikina valkuaisvaahtoon ja kääntele varovaisesti seos tasaiseksi lastalla.


Täytä uunivuoat 2/3. Paista uunissa 190° tai kiertoilmauunissa 165° 12 - 15 minuuttia, kunnes kohokas on kauniin ruskea.


Voilà!


Katso myös muut tutoriaalit foorumilla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.01.2010 17:06 - 08.01.2010 17:06 #2898 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: tutoriaali - kohokkaan valmistaminen
Ooo, mahtava tutoriaali - kiitos Paula3!

Ehkäpä miekin uskaltaudun tämän avulla vielä kohokkaita testaamaan. [/size]

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.069 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017