Gluteeniton kakkupohja

Lisää
08.02.2011 21:15 - 08.02.2011 21:15 #8606 : Vaahtera
Vaahtera vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja
Minä olen tehnyt myös gluteenittomat pohjat joko pelkkään perunajauhoon tai sitten peruna-maissijauhosekoitukseen. Kookosjauhoa (ekokaupasta) kokeilin kerran, mutta luulen sen olevan turhan raskasta munasokerivaahdolle, koska kakkupohja lässähti. Ehkä sitä voisi käyttää hieman perunajauhon kanssa. Vuoat olen jauhottanut perunajauholla ihan, tai tummat pohjat kaakaojauheella.

Jos pohjan tekee perunajauhosta pelkästään, se kannattaa tehdä useampi päivä aiemmin niin leikkaaminen helpottuu.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.05.2011 06:57 - 16.05.2011 06:57 #9553 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja
itse teen aina gluteiinittomat kakkupohjat perunajauhoista, mielestäni tulee mukavan kuohkea ja maukas.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
23.05.2011 10:10 - 23.05.2011 10:10 #9612 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja
Poistin kirjoitukseni... Olennaisin kai selviää lainauksista =D

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
23.05.2011 12:33 - 23.05.2011 12:33 #9617 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja

Mä teen yleensä glut. kakut glut. käärispohjista. Tappelen sitkeästi vastaan väitettä, että tavalliset jauhot voi korvata yksyhteen gluteenittomilla - eihän se voi pitää paikkansa kun jauhojen rakenteissa voi olla tosi isoja eroja! Esimerkiksi itse eniten käyttämäni Sunnuntain vaalea jauhoseos (glut.) poikkeaa tavallisesta vehnäjauhosta valtaisasti rakenteeltaan, koska se on tärkkelystä ja näin ollen kevyempää - - -

Juu voihan sen korvata kun käyttää vaakaa ja punnaa vaan saman verran.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.05.2011 14:03 - 24.05.2011 14:03 #9636 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja

Mä teen yleensä glut. kakut glut. käärispohjista. Tappelen sitkeästi vastaan väitettä, että tavalliset jauhot voi korvata yksyhteen gluteenittomilla - eihän se voi pitää paikkansa kun jauhojen rakenteissa voi olla tosi isoja eroja! Esimerkiksi itse eniten käyttämäni Sunnuntain vaalea jauhoseos (glut.) poikkeaa tavallisesta vehnäjauhosta valtaisasti rakenteeltaan, koska se on tärkkelystä ja näin ollen kevyempää - - -



Esimerkkinä kerrottakoon, että tavallisen käärispohjan teen ohjeella
4 munaa, 1,5 dl sokeria, 2 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta

Gluteenittoman version teen
4 munaa, 1,5 dl sokeria, 2,5 dl Sunnuntai glut. jauhoseosta ja 2 tl leivinjauhetta.

^ Todella toimiva ohjeita kumpikin.


Itse kyllä väittäisin, että niitä voi käyttää samanverran, sillä tärkkelys imee nestettä huomattavasti paremmin kuin vehnäjauho, joten periaatteessa tärkkelystä tarvitsee painomittoina olla vähemmän -> deseinä mitattaessa sama määrä on ok.
Juu ja puhun kokemuksen syvällä rintaäänellä, keliakia todettu vuonna 1997 ja teen oikeastaan kaikki leivonnaiset gluteenittomina (joskus leivon taviksille vehnäpullaa). Koskaan ei ole yksikään leivinjauheella kohotettava leivonnainen mennyt pilalle, vaikka olen vehnäjauhon ohjeesta vain vaihtanut Semperin hienoon jauhoseokseen. Laittamalla sitä jauhoa enemmän kuin vehnäjauhoa, on todella paljon suurempi todennäköisyys saada aikaan kuiva leivonnainen. Hiivalla kohotettavat leivonnaiset ovat sitten asia erikseen, koska niissä joutuu sitkon puuttumisen takia tekemään rakenteeltaan hieman erilaisen taikinan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.05.2011 10:16 - 27.05.2011 10:16 #9677 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja
Suviih, ihanaa että tulit jakamaan tietotaitojasi meille! Itse olen kovin vähän tehnyt gluteenittomia ja aina linjalla perunajauho-maissijauho-yhdistelmä. Ja tosiaan aina vaa'alla mitaten näitä sama määrä kuin mitä vehnäjauhoja olisin laittanut. Hyvin on onnistunut kakkupohjat. Mutta että ei tarvitsisikaan ihan samaa määrää tärkkelystä?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
28.05.2011 18:09 - 28.05.2011 18:09 #9684 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja

Suviih, ihanaa että tulit jakamaan tietotaitojasi meille!

Itse olen kovin vähän tehnyt gluteenittomia ja aina linjalla perunajauho-maissijauho-yhdistelmä. Ja tosiaan aina vaa'alla mitaten näitä sama määrä kuin mitä vehnäjauhoja olisin laittanut. Hyvin on onnistunut kakkupohjat. Mutta että ei tarvitsisikaan ihan samaa määrää tärkkelystä?


Juu, siis jos mitataan deseissä on ihan ok laittaa gluteenitonta jauhoseosta (=Semperin Fin mix tai Sunnuntain vaalea) saman verran kuin vehnäjauhoa. Se tärkkelyksen keveys kompensoituu minusta siinä, että tärkkelys imee nestettä tosi hyvin. Maissijauho ja maissitärkkelys ovat muuten kaksi eri asiaa (vrt. vehnäjauho ja vehnätärkkelys). Maizena on maissitärkkelystä ja maissijauhoa myydään esimerkiksi Virtasalmen viljatuotteen valmistamana.

Jauhojen korvaavuudesta olen noudattanut periaatetta:
1dl vehnäjauhoa vastaa
2/3 dl perunajauhoa
1 dl maissitärkkelystä
1 dl vehnätärkkelystä
1 dl gluteenitonta jauhoseosta

Tämän ohjeen olen aikanaan saanut ravitsemusterapeutilta ja hyvin on toiminut. Jos teen kakkupohjan perunajauhoista, olen käyttänyt tuota suhdetta ja pohjat ovat onnistuneet oikein hyvin. Painomitoissa harvoin tulee jauhoja mitattua ja ihan tarkkaa muuntosuhdetta en siihen osaa sanoa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.11.2011 06:14 - 09.11.2011 06:14 #11283 : Katalook
Katalook vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja
Tässä kans yksi ohje jota itse käytin meidän tytön synttärikakussa ja oli kyllä hyvää. (samalla tässä teen itseäni tykö ja "aktivoin" tunnustani etten joudu pihalle.. )

Myös munaton ja maidoton.

4 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin semperin Fin Mix seosta)
1,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 dl mehua (laitoin juissin päärynämehua)
1 dl maidotonta margariinia

kaada maidottomalla margariinilla voideltuun kakkuvuokaan (halk 22-26 cm) -kypsennä 180 astetta n. 25 min (26 cm) riippuen vuoan halkaisijasta. 5 min pitempään kun halkaisija 24cm, 40-50 min kun halkaisija 22cm

Mä jauhotin kakkuvuoan semperin pipareista tehdyllä murskalla.

Tässä vielä linkki blogiini jossa näkyy kakkuakin ja tietoa mistä ohje on napattu. http://katalook.vuodatus.net/blog/2652052/maidoton-munaton-luontaisesti-gluteeniton-kakkupohja/

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.01.2012 21:38 - 06.01.2012 21:38 #11928 : Anonymous
Anonymous vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja
Olen joskus käyttänyt ihan huvinvuoksikin glut.jauhoja (sunnuntai), tulee kuohkeampi ja parempi pohja! Ja määrät vastaavat kuin vehnäjauhossa deseissä, on muffinit sun muutkin onnistunut!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.01.2012 15:33 - 07.01.2012 15:33 #11932 : muumimamma
muumimamma vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja
Olen joskus tehnyt täytekakun pohjan "pumpulikakun" ohjeella. Tulee vähän tiiviimpi pohja mutta hyvä kostutus ja reilu täyte, niin tulee ihan hyvä täytekakku.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.01.2012 20:48 - 18.01.2012 20:48 #12083 : Kakkumonsteri
Kakkumonsteri vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja
Perunajauhot ja gluteenittomat jauheseokst kyllä käyvät hyvin. Jossain reseptissä oli maizena jauhoijen tilalle, mutta en suosittele. Kakku jää kiinni leivinpaperiinkin!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.01.2012 12:27 - 19.01.2012 12:27 #12115 : Tanja
Tanja vastasi aiheeseen: Re: Gluteeniton kakkupohja

Jossain reseptissä oli maizena jauhoijen tilalle, mutta en suosittele. Kakku jää kiinni leivinpaperiinkin!

Höpöhöpö, mie käytän usein gluteenittomissa nimenomaan maizena-maissitärkkelystä ja hyvin pelittää!

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.02.2016 18:31 #20100 : MiaMarika
MiaMarika vastasi aiheeseen: gluteeniton kakkupohja
Parhain gluteeniton kakkupohja syntyy mielestäni Sunnuntain jauhoseoksella mutta oikein hyvä vaihtoehto on myös perunajauhot. Osa keliaakikoista ei "siedä" edes gluteenittomia jauhoseoksia joten ehkä turvallisin kakkupohja keliaakikoille on perunajauhoilla tehty versio. Esim näin;

4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Mikäli haluat tehdä suklaakääretortun tai kakkupohjan, korvaa 0,5 dl perunajauhoista kaakaojauheella. Ohje on mitoitettu 20cm vuokaan.

Kakkuvuokaa ei tarvitse jauhottaa mitenkään kunhan vuoraa kakkuvuoan reunat leivinpaperisuikaleilla ja pohjan vastaavasti leivinpaperilla joka on leikattu vuoan halkaisijan kokoiseksi.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.02.2016 18:47 #20102 : Leivontanurkka
Leivontanurkka vastasi aiheeseen: .
Minä teen glut kakkupohjan aina Semperin Fin mix jauhoon, hyvä tulee joka kerta :)

Heidi / Leivontanurkka

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.02.2016 08:01 #20110 : MiaMarika
MiaMarika vastasi aiheeseen: gluteeniton kakkupohja
En olekaan kokeillut Semperin Fin Mix jauhoa. Pitääkin laittaa kokeiluun :)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.02.2016 20:18 #20150 : Henna73
Henna73 vastasi aiheeseen: .
Urtekramin Yleisleivontamix toimii myös mielestäni hyvin ja se soveltuu moneen muuhunkin leivontaan (sekä makean että suolaisen leivontaan)

Henna73/ruokaunelmia

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.117 sekuntia
Toteutus: Kunena foorumi

Sponsorit 2017